Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΡΟΜΟ-ΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στο φαρμακείο για τη φίλη μιας πελάτισσας που αρνείται να ταξιδέψει στη Τσεχία “λόγω Έμπολα” θέλησα να γράψω δυο λέξεις για τον ιό και αν πρέπει ή όχι να ανησυχούμε.

1. Τι είναι ο ιός Έμπολα;Είναι η δημοφιλής ονομασία 4 ιών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και που ανακαλύφθηκαν στην Αφρική το 1976. Ο ιός μάλλον προέρχεται από νυχτερίδες, (που είναι φορέας αλλά χωρίς να νοσούν), που μόλυναν γορίλες και στην συνέχεια ανθρώπους.

2. Γιατί τον φοβούνται;
Είναι ένας ιός που παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας – δηλαδή αν κολλήσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεθάνεις, περίπου 50%, (στο παρελθόν αυτό το ποσοστό υπήρξε μεταξύ 25% και 90%).
Επίσης δεν υπάρχει γνωστό φάρμακο για την αντιμετώπιση του και ούτε εμβόλιο.

3. Αρα πρέπει να φοβάμαι και εγώ ;
Όχι. Ο λόγος είναι οτι ενώ μπορεί να παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα, έχει εξαιρετικά χαμηλή μεταδοτικότητα. Δηλαδή, εν απουσία ελέγχων, ένας άνθρωπος με Εμπολα μολύνει άλλους δυο· το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με τον ιό που προκαλεί AIDS, ενώ η παιδική ιλαρά είναι 9 φορές περισσότερο επικίνδυνη.

4. Εντάξει, μπορεί η εξάπλωση της επιδημίας να είναι αργή, μα αν έρθει;
Ακόμα και αν έρθει στην Ελλάδα, η εξάπλωση της επιδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο λόγος είναι οτι η μετάδοση δεν γίνεται μέσω του αέρα, αλλά αποκλειστικά μέσω υγρών όπως το αίμα, σπέρμα, ιδρώτας, σάλιο, διάρροια. Αν αυτό το συνδυάσουμε με την υψηλή θνησιμότητα, είναι εύκολο να περιορίσουμε άμεσα την εξάπλωση του σε οποιαδήποτε χώρα με ανεπτυγμένο σύστημα υγείας – η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια τέτοια χώρα.

5. Καλά, αν είναι όλα έτσι εύκολα τότε γιατί δε τα κάνουν στην Αφρική;
Πρώτον τα κάνουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νιγηρία που είναι μια χώρα γειτονική στην επιδημία και πέτυχε η ίδια να μην έχει επιδημία παρά τα μεμονωμένα κρούσματα ταξιδιωτών.
Δεύτερον, το πρόβλημα βρίσκεται σε συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες που η απουσία ενός συστήματος υγείας, σε συνδυασμό με ορισμένες πολιτισμικές παραδόσεις στην ταφή οδήγησαν σε μια αδυναμία εφαρμογής μέτρων πρόληψης.

6. Μα στην Ελλάδα συνεχώς έρχονται λαθρομετανάστες !
Ο ιός είναι εξαιρετικά θανατηφόρος – από την στιγμή που τον κολλήσεις σε περίπου 10 μέρες, (2 με 21 για την ακρίβεια), εμφανίζεις τα συμπτώματα. Και από την στιγμή που εμφανιστούν συνήθως σε 10 μέρες είτε πεθαίνεις, είτε επιζείς.
Με άλλα λόγια ο αφρικανός φορέας του ιού του Εμπολα δυστυχώς θα έχει πεθάνει πολύ πριν μπορέσει να φτάσει στις βόρειες ακτές της Αφρικής ή της Τουρκίας για να εισέλθει στην Ελλάδα. 
Οπότε είναι αδύνατον για τα επόμενα έτη να υπάρξει εισαγωγή του ιού του Εμπολα στην Ελλάδα μέσω παράνομης μετανάστευσης – όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο πιθανότατα νομίζει οτι οι λαθρομετανάστες έρχονται με αεροπλάνα σε 4 ώρες από την Λιβερία.

7. Αν είναι έτσι τότε γιατί είχαμε κρούσματα στις ΗΠΑ;
Αυτά υπήρξαν ασθενείς που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ από την Λιβερία ώστε να λάβουν κατάλληλη θεραπεία. Δυο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω μη τήρησης των μεθόδων προφύλαξης, κόλλησαν τον ιό.

8. Αρα δεν πρέπει να φοβάμαι μήπως κολλήσουμε Εμπολα;
Οχι, δεν πρέπει να φοβάσαι.

9. Αν ταξιδέψω στο εξωτερικό κινδυνεύω;
Οχι, εκτός και ταξιδέψεις στην Αφρική. Τα ταξίδια στην Τσεχία επιτρέπονται, αλλά μόνο αν επί της επιστροφής φέρεις toblerone στον φαρμακοποιό σου.

10. Αρα να μην ανησυχώ;
Να μην ανησυχείς για τον Εμπολα στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Να ανησυχείς οτι χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και οτι πρέπει να παλέψουν έναντι σε αυτόν τον όντως επικίνδυνο ιό.
Αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν να ταξιδέψουν στις περιοχές του ιού, όπως η οργάνωση Ιατροί Χωρίς Σύνορα – αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το έργο τους.

11. Διάολε, τότε γιατί φωνάζουν οι ειδήσεις;
Είναι μια άγνωστη ασθένεια που βρίσκεται σε εξωτικές χώρες και υπόσχεται θεαματικές εικόνες με νεκρούς. Δυστυχώς αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία πληροφόρησης μας τρομάζει και οδηγεί σε αυξημένη τηλεθέαση που αυξάνει τα διαφημιστικά έσοδα στις τηλεοράσεις και τις ιστοσελίδες.

12. Τελικά κινδυνεύουμε από κάτι;
Ναι. Πέρσι 145 άτομα στην Ελλάδα πέθαναν από τον ιό της γρίπης και 330 συνολικά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας – είναι δύσκολο να υπολογιστεί αλλά πολλαπλάσιος αριθμός ατόμων πέθαναν από επιπλοκές από άλλες ασθένειες που προκλήθηκαν όμως από τον ιό της γρίπης.
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό εμβολιασμών στις ομάδες υψηλού κινδύνου – αν ανήκετε εσείς ή κάποιος γονιός σε ομάδα υψηλού κινδύνου θέλω να σας παροτρύνω έντονα να κάνετε φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο.                                                                                                                                                                       ΠΗΓΗ
Φαρμακείο Βαένα-Γιοσαφάτ   

                                                                                  Σας έχω μιλήσει για την Τίτη από τη Νιγηρία, που ζει πάρα πολλά χρόνια στην πόλη μας.? Σήμερα ήταν σκασμένη, μου είπε:
"Δεν αντέχω άλλο, αυτή την ιστορία με τον Έμπολα. Έχω να πάω χρόνια στην πατρίδα μου κι όμως ακόμη και οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποφεύγουν κι οι άγνωστοι αλλάζουν ως και πεζοδρόμιο, για να μην ...κολλήσουν!"
Δεν τους έφτανε μόνον ο ένας ρατσισμός, τώρα εισπράττουν ακόμη έναν.....
niki.vikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου