Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Βότανα της Ικαρίας :.. . Αγράμπελη Κληματίς η λευκάμπελος (Clematis vetalba)


Το  Φαρμακευτικό φυτό Clematis vitalba

Η Αγράμπελη είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό που θα το συναντήσουμε σχεδόν σε κάθε βήμα μας στις όχθες ποταμών, στους φράχτες των κτημάτων
και στις αυλές των σπιτιών.
Η αγράμπελη φέρει το επιστημονικό όνομα Κληματίς η λευκάμπελος (Clematis vetalba) και είναι πιο γνωστή με τα συνηθισμένα ονόματα κληματσίδα, αμπελίδα, αγραμπελίδα κ.λ.π. Στο γένος Κληματίς συναντούμε περισσότερα από 160 είδη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά που φυτρώνουν ή καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η Κληματίς η φλογώδης (Clematis  flammula), η Κληματίς η μικράμπελος (Clematis viticella), η Κληματίς η ανατολική (Clematis orientalis), η Κληματίς η κιρρώδης (Clematis cirrhosa) κ.λ.π. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Ρανουγκουλίδων (Ranunculaceae).
Η κληματσίδα λοιπόν είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, που ο βλαστός του διακλαδίζεται και  μπορεί να φθάσει τα 6 – 9 μέτρα. Έχει φύλλα οδοντωτά, σε σχήμα φτερού, σύνθετα και άνθη που βγαίνουν πολλά μαζί με 5 σέπαλα, πολλούς στήμονες και σε χρώμα ασπροκίτρινο ή πρασινοκίτρινο που αναδύουν μια όμορφη ξεχωριστή οσμή. Οι καρποί του είναι σύνθετοι και βγάζουν κάτι σαν τριχούλες (αχαίνια). Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Προτιμάει εδάφη φτωχά σε ασβέστιο.
Η κληματσίδα χρησιμοποιείται σαν φαρμακευτικό φυτό. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν σαν επουλωτικό για τις πληγές των ζώων. Επίσης τα φύλλα και ο κορμός χρησιμοποιούνται με μορφή εγχύματος ή αλοιφής ως καθαρκτικό, διουρητικό, αντισπαστικό και αναλγητικό για να καταπραΰνει πόνους και φαγούρες.                                                                                          
Ως φαρμακευτικό φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα άνθη  μπουμπούκια και τα φύλλα του φυτού Η κληματσίδα συλλεγεται  στις αρχές Απριλίου, και τα φύλλα - κατά τη θερινή περίοδο. Ξηραίνεται σε δωμάτια με καλή κυκλοφορία του αέρα και  χαμηλή υγρασία.Μετά την ξήρανση, Clematis vitalba χάνει  τις δηλητηριώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.
Χημική σύνθεση 
clematis vitalba  τα λουλούδια περιέχουν αιθέριο έλαιο, σαπωνίνες και διάφορα σάκχαρα.Η παρουσία πολλαπλών anemonola προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.Επίσης, αποτελείται από β-σιτοστερόλη γλυκοζίτη, melissovaya οξύ, στιγμαστερόλη, Leontine, κηρώδεις ουσίες και άλλες δραστικές ουσίες.

Προετοιμασίες από τα φύλλα ε  συχνά χρησιμοποιουνται  για τη θεραπεία ασθενειών του δέρματος και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.Vitalba Clematis μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αναισθητικός παράγοντας για τη θεραπεία της ισχιαλγίας, έλκη και ημικρανίες.Το φυτό ειναι καθαρτικό, εφιδρωτικό και διουρητικές ιδιότητες.Ασθένειες όπως η ελονοσία, η επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, του προστάτη αδενώματος και κυστίτιδα, μπορεί επίσης να θεραπεύονται με φάρμακα από το φυτό της αγράμπελης
Εγχύσεις της αγράμπελης
1. Η έγχυση των φύλλων.Σε μισό λίτρο βραστό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα θρυμματισμένα φύλλα, ας σταθεί μία ώρα, αφαιρέστε το βότανο .Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάμμα τοπικά για βλάβες του δέρματος, καθώς και το εσωτερικό μέρος του ¼ φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
2. Βάμμα.Δύο εβδομάδες σε ζεστό μέρος Clematis vitalba και βότκα (1:10).Στέλεχος και ποτό μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο 10 σταγόνες.
3. Η έγχυση των λουλουδιών και  φύλλα.Αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη (1 κουταλιά της σούπας), ανακατεύουμε και προσθέτουμε βραστό νερό (500 ml.). αφήνουμε για 15 λεπτά και σουρώνουμε χρησιμοποιώντας έως και τέσσερις φορές την ημέρα απο μια κουταλιά της σούπας.
Αντενδείξεις. Να τηρούνται αυστηρά οι συνταγές, μια υπερβολική δόση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.                                                     Χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή, διότι πολλά είδη της είναι δηλητηριώδη.          

Εξαιρετικό φυτό για την Μελισσοκομία Tα λουλούδια όταν ανθίζει (Ιούλιο με Σεπτέμβρη) δεν έχουν νέκταρ αλλά άφθονη γύρη που ελκύει τις μέλισσες.
 Πολλά είδη της καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά για να ομορφαίνουν κήπους και πάρκα. πηγη   http://medical-notes-help.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου