Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ικαριακή διατροφή - Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας- 💑

Τα φυτά και τα δέντρα έχουν κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα φυτά και τα δέντρα ζουν και πεθαίνουν με μια εξαιρετική αξιοπρέπεια. Απομακρύνονται από αυτή τη γη μόνο αφού βοηθήσουν τα είδη γύρω από αυτά για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο μαγικό φυτο ειναι και το Άγριο πράσο (Άλλιον το αμπελόπρασο , Allium ampeloprasum)που ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).Το άγριο πράσο είναι ο πρόγονος του πράσου ( Allium porrum).που καλλιεργούμε στο κήπο μας Είναι ενδημικό φυτό της Δυτικής Ασίας και των Μεσογειακών χωρών. Εδώ στην Ικαρία, αυτήν την εποχή του χρόνου, βγαίνουν παντού: κατά μήκος των δρόμων, στους αγρούς, στις άκρες των αμπελώνων,στις πεζούλες . ..Είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν, από τα εύρωστα γραμμικά φύλλα τους που είναι γκρίζα / πράσινα και αναπτύσσονται σε σχήμα V. Τα λουλούδια, διαμέτρου 5 εκατοστών, κυμαίνονται από χρώμα υπόλευκο έως σκούρο κόκκινο-μοβ. Οι λαμπτήρες τους όταν είναι ώριμοι είναι αρκετά διαφορετικοί από του πράσου, μοιάζουν περισσότερο με ένα σωστό βολβό, με πολλές μικρές  σκελίδες συνδεδεμένες πάνω τους. Το γένος Allium έχει πάνω από 600 μέλη που διαφέρουν σε
ωρίμανση, χρώμα και γεύση. Ωστόσο, είναι παρόμοια σε βιοχημικό περιεχόμενο. Το άγριο φυτό είναι κοινώς γνωστό ως άγριο πράσο. Αυτό το είδος έχει τις ίδιες ιατρικές αρετές με το σκόρδο (νέες έρευνες
διαπιστώνουν ότι το Άγριο πράσο έχει
περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από άλλα Alliums,) και παραδοσιακά
χρησιμοποιούνται για πάνω από 5000 χρόνια. Αποτέλεσμα εικόνας για Allium ampeloprasum therapeutic properties                                                                             Τα πράσα περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, μέταλλα και βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης μια σειρά άλλων βασικών βιταμινών όπως οι σύμμαχοι C, και Ε για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα και ουσίες όπως η quercetin που σχετίζεται με την αντικαρκινική δραστηριότητα.Η φαρμακευτική ιδιοκτησία του Allium

ampeloprasum οφείλεται κυρίως στην παρουσία πολλών θειούχων
που περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά τα οποία περιλαμβάνουν:
 διμεθυλο δισουλφίδιο
 μεθυλοπροπενυλο δισουλφίδιο
 προπυλο-δισουλφίδιο προπυλίου
 διμεθυλοτριουλφίδιο
 μεθυλπροπυλ τρισουλφίδιο
 μεθυλ προπενυλ τρισουλφίδιο
 S-μεθυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 S-προπυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 S-προπενυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 Ν- (γ-γλουταμυλ) -S- (Ε-1-προπενυλ) κυστεϊνη Το Allium ampeloprasum παρέχει προστασία από τα μικρόβια
που παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. κατά Escherichia coli ως ένα «μαγικό βότανο» στη σύγχρονη εποχή όπου
οι λαοί υποφέρουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των συνθετικών
φάρμακων. Μερικοί λένε για το πράσο κάτι αντίστοιχο που ισχύει για το μήλο "τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα "Περιέχει βιταμίνες Α, B, C, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.Λέγεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική δραστηριότητα. Η καθημερινή χρήση του στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο σώμα, ιδιαίτερα στο σύστημα του αίματος και της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι δημογραφικές μελέτες πάνω στην Ικαριακή διατροφή δείχνουν ότι το άγριο πράσο είναι υπεύθυνο για τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης στους Ικαριωτες όπου η κατανάλωση του βολβού είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους . Ο βολβός λέγεται ότι είναι ανθελμινθικός, αντιασματικός, αντιχοληστερολαιμικός, αντισηπτικός, αντισπασμωδικός, χολαγόγος, , διουρητικός, αποχρεμπτικός, ερεθιστικός, διεγερτικός, στομαχικός, τονωτικός, αγγειοδιασταλτικός. Το πράσο είναι ένα παραγωγικό και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Διατροφική αξία
Οφέλη των πράσων για την υγεία
Ένα φλιτζάνι πράσα (ακατέργαστα) περίπου 89 γραμμάρια περιέχει 54 θερμίδες. Σε μια μερίδα, περιέχει 41,8 μg βιταμίνης Κ, 1,87 mg σιδήρου, 0,428 mg μαγγανίου, 0,207 mg βιταμίνης Β6, 57 μg φυλλικού οξέος, 0,27 g λίπους και 1,6 g διαιτητικής ίνας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου των επιπέδων χοληστερόλης, εξαλείφοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από το φαγητό. Τα πράσα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Το πράσο είναι φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών, θρεπτικών ουσιών και χαμηλής ποσότητας θερμίδων. Λόγω των καθαρτικών, αντισηπτικών, αντιβακτηριακών, διουρητικών και αντισπασμωδικών ιδιοτήτων, το πράσο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Αποτρέπει τον καρκίνο
Ένα πράσο έχει την ικανότητα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Η ινσουλίνη που βρίσκεται στο πράσο δρα ως προστατευτικό συστατικό για τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι εμποδίζει επίσης τη μετάλλαξη του DNA που είναι η αιτία της μορφοποίησης του καρκίνου. Η ημερήσια πρόσληψη του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου απο τον καρκίνο του προστάτη.

Μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται τρισουλφίδιο διαλλυλίου εξαλείφει την ανάπτυξη κυττάρων όγκων και εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να σχηματίσουν μέσα στους υπάρχοντες όγκους. Τα πράσα οπως και τα σκορδα έχουν την ουσια αλικίνη που εξουδετερώνει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η χαμηλή παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου. Η καμπεφερόλη μια φυσική φλαβονολίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παρέχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντι-οστεοπορωτικές, αντιδιαβητικές, καρδιοπροστατευτικές, οιστρογονικές / αντιιστρογονικές, αντιαλλεργικές, αγχολυτικές, νευροπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αναλγητικές δράσεις που βοηθούν στην ανακούφιση του οξειδωτικού στρες στο αίμα.

Η κατανάλωση της καμπεφερόλη μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου. Αποτρέπει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την ακαμψία, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλοντας τα με την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου.

Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα πράσα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγγειακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων . Αυτό οφείλεται στην καμπεφερόλη που βρίσκεται στα πράσα.

Η βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ) που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο πρασο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα που σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια του φολικού οξέος είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία από οξειδωτική βλάβη εμποδίζοντας έτσι τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι τα πράσα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποφευχθεί η περιφερική αγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγιής εγκυμοσύνη
Το πράσο διαθέτει επαρκή ποσότητα φολικού που είναι απαραίτητο για την υγιή εγκυμοσύνη. Η υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος βοηθά στην κυτταρική διαίρεση και την απορρόφηση του DNA. Αποτρέπει επίσης τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και την αποβολή.

Είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης 28-31 εβδομάδων καθώς το μωρό απαιτεί αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί στη μήτρα για να έχει υγιεινή και ασφαλή παροχή. Τα πράσα βοηθούν στις κανονικές κινήσεις του εντέρου του μωρού. Η προσθήκη πράσου στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα στα νεογνά.

Επίπεδα χοληστερόλης
Τα πράσα περιέχουν θείο που μειώνει την κακή χοληστερόλη. Η αλικίνη αναστέλλει την αναγωγάση HMG-CoA, η οποία είναι ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά: τα σουλφίδια και οι θειόλες που υπάρχουν στα πράσα διατηρούν το επίπεδο χοληστερόλης μειώνοντας την κακή χοληστερόλη στο σώμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Τα πράσα περιέχουν χαμηλή ποσότητα θερμίδων . Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, , πράγμα που βοηθά στην αποφυγή σύντομων γευμάτων.

Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό (διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα) το οποίο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, διατηρώντας την ποικιλομορφία και την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Υγιές έντερο
Το πράσο περιέχει πρεβιοτικά όχι μόνο για να μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας αλλά διαχειρίζεται και τα βακτηρίδια που επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα που τρώμε. Εξαλείφει τα απόβλητα από το σώμα, ενισχύει την εντερική περισταλτική και εκκρίνει τα πεπτικά υγρά. Το διαρκές έντερο έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή, έτσι ώστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των κυττάρων.

Αποφύγει λοιμώξεων
Το πράσο θεραπεύει καθώς και αποτρέπει τις λοιμώξεις όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το κρύο, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω του αντισηπτικού αποτελέσματος και της καταπραϋντικής δράσης του. Διαθέτει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α που βοηθά στην ανάπτυξη ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο στο γενικό σώμα και καταπολεμά τη μόλυνση.

Αντιμετωπίζει την αναιμία
Η χαμηλή παρουσία αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αιτία της αναιμίας διότι φθάνει στο σώμα χαμηλή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε χαμηλό επίπεδο ενέργειας, χαμηλή ανοσία και κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ΠΟΥ αξιολόγησε ότι οι μισές περιπτώσεις αναιμίας σε 1,62 δις. Ευρωπαίων οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και άλλες οφείλονται στους γενετικούς παράγοντες.

Αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο
Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τους μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη. Η προσθήκη λαχανικών και φρούτων στη διατροφή αυξάνει τη βιταμίνη C στο αίμα.

Καταπολέμηση βλάβης από ελεύθερες ρίζες
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο εμποδίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ρύπων όπως ο καπνός, το τσιγάρο και οι τοξικές χημικές ουσίες. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών στο σώμα συμβάλλει στα προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Κατά τη διαδικασία της διάσπασης των τροφίμων σε ένα σώμα και όταν εκτίθενται σε καπνό, ή ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται στο σώμα. Παραδοσιακές χρήσεις


Ο θρυμματισμένος βολβός χρησιμοποιείται για να απαλύνει τον πόνο από τα τσιμπήματα εντόμων .
Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη διευκόλυνση της δυσκοιλιότητας, της αιμόπτυσις, του άσθματος, της παχυσαρκίας, της ουρικής αρθρίτιδας, της κεφαλαλγίας, των αιμορροΐδων και χρησιμοποιείται ως εμμηνόγκο, διουρητικό και αφροδισιακό.
Στην αρχαία Ελλάδα, το Άγριο πράσο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρινορραγίας.
Οι σπόροι είναι χρήσιμοι για χρόνια διάρροια, λεύκη, φακίδες, αιμορροΐδες και νευραλγία. Πώς να τα φάτε

Τα κομμένα άγρια πράσα δίνουν μια οσμή σκόρδου.Είναι στενά συνδεδεμένα με το κρεμμύδι, αλλά η γεύση τους είναι πιο ήπια και γλυκιά. Τα πράσα καταναλώνονται ωμά προσθέτοντας τα σε σαλάτες ή μαγειρεμένα
Τηγανίζονται με καρότα σέλινο και χυμό λεμονιού.




Τα πράσα συνδυάζονται με άλλα λαχανικά όπως τα μάραθα , τα καρότα και τα τεύτλα .
Χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό σε διάφορες σούπες, λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια και πιάτα με βάση το κρέας.
Λεπτά ψιλοκομμένα πράσα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης των σαλατών.
Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ομελέτας.
Οι βαθιές τηγανισμένες λωρίδες των πράσων σερβίρονται σαν σνακ ή χρησιμοποιούνται για να γαρνίρουν άλλα πιάτα.Και φυσικά να μη ξεχάσουμε και τα πράσα μέσα στις χορτόπιτες που είναι νομίζω και η καλύτερη μαγειρική τους εκδοχή Αποτέλεσμα εικόνας για Allium ampeloprasum                                            Τα άγρια πράσα συλλέγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Αργότερα μέσα στο έτος οι βολβοί που σχηματίζονται στο στέλεχος 'ανθοφορίας' μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν το σκόρδο - όπως και οι υπόγειες σκελίδες τους εάν  τις μαζέψετε  από τον Αύγουστο και μετά...Όμως το σωστό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψε τε για να τις βγάλετε , με ένα κοφτερό μαχαίρι μπορείτε να τα κόψετε λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης, εξοικονομώντας έτσι την συνέχεια της ζωή του φυτού . !
.Αναφορές                                                                                                https://www.healthbenefitstimes.com                                         https://seasonalforaging.wordpress.com/ http://www.naturalmedicinalherbs.net www.ijsr.net/archive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου