Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Τοξικές χημικές ουσίες ...στο μέλι !

φωτογραφία
Michael Broul

Στις 27 Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη μόνιμη απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων επιβλαβών για τις μέλισσες: το Imidacloprid και την clothianidin της Bayian και την τιμετοξάμη της SyngentaΩστόσο, η χρήση τους παραμένει στα θερμοκήπια.! Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση άλλων νεονικοτινοειδών: acetamiprid, thiacloprid, sulfoxaflor και flupyradifurone και άλλες ουσίες όπως cypermethrin, deltamethrin και chlorpyrifos, όλα δυνητικά επικίνδυνα εντομοκτόνα για τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονίασης.
http://salviamoleapi.org/firma-ora/
Αν οι μέλισσες πεθάνουν.... το περιβάλλον, το φαγητό και η γεωργία μας είναι εκείνοι που θα πληρώνουν το τίμημα. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες δεν παράγουν μόνο μέλι: το ένα τρίτο των τροφίμων που συνήθως καταναλώνουμε - όπως μήλα, φράουλες, ντομάτες αμύγδαλα ...- και η παραγωγικότητα του 75% των βασικών μας γεωργικών καλλιεργειών εξαρτάται από την επικονίαση τους...

Οι επικονιαστές συχνά εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα). Συγκεκριμένα, τα νεονκοτινοειδή είναι φυτοφάρμακα που εισήχθησαν στη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχουν εξαπλωθεί ταχέως στην επεξεργασία των σπόρων (εφαρμογή ουσιών στους σπόρους για την πρόληψη του σχηματισμού παρασίτων ή παθογόνων παραγόντων). Ωστόσο, αυτά προκαλούν επίσης βλάβες σε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών που παίρνουν αυτές τις ουσίες επειδή είναι παρούσες στη γύρη των φυτών. Τόσο πολύ, ώστε, τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για μαζικό θάνατο των μελισσών .
Προσθήκη λεζάντας
Όπως γνωρίζετε οι μέλισσες είναι θεμελιώδεις για τη διατροφή μας. Όταν τρώμε ένα μήλο ή ένα βερίκοκο , αυτά είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μιας μέλισσας που έχει επικονίαση το φυτό. Εάν η γεωργία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες, οι μέλισσες θα εξαφανιστούν και πιθανώς και τα φρούτα που συναντάμε στο κήπο ,στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ. Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε; Ναι ! Κατά την άποψή των Περιβαλλοντολόγων, είναι σωστό να προβληματιστούμε για τη βλαπτικότητα αυτών των ουσιών, κυρίως επειδή είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και για πολλούς άλλους οργανισμούς. συμπεριβαλομενου και του Ανθρώπου...!

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου