Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!




Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας!

Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :

Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενο melt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?

Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και
περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.

Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια. Αυτό είναι το στάδιο της ενηλικίωσης. Το υγρό σαπούνι είναι το απόλυτο "εδώ & τώρα" προϊόν. Είναι σύγχρονο, νευρωτικά αναγκαίο και η πετυχημένη παρασκευή του συνοδέυεται απο συναισθήματα που όμοιά τους βρίσκει κανείς μόνο όταν γίνεται 18 έτων! Η αίσθηση απόλυτης ανεξαρτησίας του τύπου: δεν έχω ανάγκη πια κανέναν...μπορώ και μόνος μου!!!
Για πάμε λοιπόν... Η συνταγή της Catherine Failor, με διάφορες "αυθαιρεσίες"
Α) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΟΠΑΣΤΑΣ

Υλικά:
500γρ λάδι καρύδας
500γρ ελαιόλαδο
380 γρ αποσταγμένο νερό
224 γρ καυστικό κάλιο (ΚΟΗ)
υπερλίπανση 0%
2 θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής
γάντια
προστατευτικά γυαλια
stick blender

Αποβραδύς...
Ζυγίζουμε τα λάδια μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (ανοξείδωτη) στο μάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν και να φτάσουν τους 71 βαθμούς κελσίου. Διατηρούμε αυτή τη θερμοκρασία.

Βάζουμε τα γάντια, τα γυαλιά, τα σκάφανδρα και ζυγίζουμε τη σόδα και το νερό. Βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το νερό, βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κήπο κ.τ.λ και ρίχνουμε τη σόδα στο νερό (ποτέ το αντίστοφο!). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει στους 60 βαθμούς κελσίου.

Οταν η θερμοκρασία μας είναι η σωστή, ρίχνουμε τη διαλυμένη σόδα στα λάδια ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι -στο 1- και ανακατεύουμε με το blender συνεχώς για 5-10 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι, κλείνουμε την κατσαρόλα (και την αφήνουμε πάνω στο μάτι) και τη σκεπάζουμε με διπλή κουβέρτα. (σύμφωνα με τη συγγραφέα την επόμενη μέρα στο μίγμα θα βρούμε κάποια ίχνη, που ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία επισπεύδουμε τη σαπωνοποίηση) Πάμε για νάνι!!!

Εμένα προ εκπλήξεως, την επόμενη μέρα, η πάστα με περίμενε μισομαγειρεμένη (εάν ήταν 100% ελαιόλαδο μπορεί να μην είχε συμβεί αυτό). Με έναν ελαφρυ διαχωρισμό του μίγματος, μασιφ απο πάνω, νερουλό στον πάτο. Ανάβουμε πάλι το μάτι στο 1, ανακατεύουμε πολύ καλά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι και ανακατεύοντας ενίοτε. Οταν η πάστα αρχίζει να γίνεται διαφανής, είναι σημάδι πως ουδετεροποιήται (εμένα μου πήρε καμιά ώρα, το πολύ). Εκεί κάνουμε 2 τέστ.

α) Για ασαπωνοποίητα έλαια

Διαλύουμε 1 μέρος πάστας σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό (γρ). Αν το μίγμα όταν κρυωσει είναι θολό, σημαίνει πως τα έλαια δεν έχουν σαπωνοποιηθεί πλήρως και χρειάζεται ακόμη μαγείρεμα. Επαναλάβετε το τέστ σε 30 λεπτά.

β) Για το PH

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους
1. Με τη μέθοδο του κόκκινου λάχανου που έχει αναφέρει η Isidora
2. Με τη μέθοδο της γλώσσας. Δοκιμάζουμε λίγη πάστα με την άκρη της γλώσσας- αν "τσιμπάει" σα μπαταρία, το σαπούνι δεν είναι ακόμη ουδέτερο. Αν έχει γεύση σαπουνιού, είναι έτοιμο.

Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μια όχι και πολύ εύπλαστη σαπουνόμαζα, που μπορούμε η να την αποθηκεύσουμε σχεδόν επ αορίστο στο ψυγείο ή να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Β) ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ

Υλικά:
Αποσταγμένο νερό (μια με μιάμιση φορά το βάρος της πάστας)
Αιθέρια έλαια
Χρώμα (αν θέλετε, ζαχαροπλαστικής)
30ml Sulfonated castor oil

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται η πάστα για να διαλυθεί εξαρτάται απο τα έλαια που έχουμε χρησιμοποιήσει. Για το συγκεκριμένο σαπούνι έπρεπε να βάλω όσο νερό ζύγιζε η πάστα μου. Προσωπικά έβαλα μιάμιση φορά το βάρος της και εκ των υστέρων πιστεύω ότι χρειαζόταν λιγότερο.

Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε καμία ώρα για να λιώσει. Αν είστε βιαστικές σα και μένα, χτυπάτε με το blender και επειδή θα αφρίσει πολύ, το αφήνεται μετά να "κάτσει" και ότι αφρός μείνει στο τέλος απο πάνω, το ψεκάζεται με αλκοόλ και εξαφανίζεται!

Αφού διαλυθεί το σαπούνι και εφόσον το σαπούνι σας έχει την επιθημητή πυκνότητα, τώρα είναι η ώρα να το ουδετεροποιήσετε. Εκτός απο το ίδιο το νερό που ρίχνει το PH, για ουδετεροποιήση χρησιμοποιούνται το κιτρικό οξύ, βορικό οξυ ή βόρακας, διαλυμένα σε νερό. Στο συγκεκριμένο σαπούνι χρησιμοποιήσα βόρακα για να το κάνω πιο πηχτό, αλλά αυτό γίνεται μετέπειτα και καλύπτει και την ουδετεροποίηση.
Βάζουμε το σαπούνι σε γυάλες που κλείνουν.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και χρώμα. Αν το σαπούνι δεν είναι αρκετά ζεστό, τα έλαια δεν
θα διαλυθούν καλά και μπορεί να θολώσουν το σαπούνι. Επειδή χώρισα τη μάζα στα 2 για να φτιάξω ένα σαπούνι με χαμομήλι και ένα με λεβάντα, στο χαμομήλι που το καθυστερησα λίγο μπορείτε να δείτε τη διαφορά στη διαύγεια.

Τώρα για την υπερλίπανση. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το μόνο υλικό με το οποίο μπορεί να γίνει υπερλίπανση σε ύγρό σαπούνι χωρίς να το θολώσει είναι το sulfated castor oil. Είναι επεξεργασμένο καστορέλαιο, υδατοδιάλυτο, στα καλλυντικά χρησιμοποιείται σε πρoίόντα για το μπάνιο. Στο cosmeticsdatabase που το έψαξα αναφέρεται ως ασφαλές. Το αγόρασα και γω απο το net το χρυσοπλήρωσα και το προσέθεσα σε αυτό ακριβώς το στάδιο!

Γ)ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Οταν το σαπούνι μας κρυώσει, κλείνουμε το δοχείο μας και το βάζουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1-2 εβδομάδες. Εκεί θα "λαμπικαριστεί" με την ησυχία του. Προσωπικά περίμενα μια εβδομάδα και πολύ του ήταν! Αν δεν ξεθολώσει ικανοποιητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 απο τα 3 ξεθολωτικά ή και τα τρία σε αναλογία 1:1:1. Μαξιμουμ 5% επι του σάπωνα.
Αλκοόλ
Ζάχαρη διαλυμένη σε βραστό αποσταγμένο νερό . 1 μέρος νερό/1μιση ζάχαρη (σε βάρος)
Γλυκερίνη (ανεξάρτητα, η προσθήκη γλυκερίνης 30 γρ σε κάθε 1/2 κίλο υγρου σαπουνιού προσδίδει μαλακτικές ιδιότητες)
Βάλτε τα, ανακατέψτε και αφήστε μερίκες ημέρες.

Τέλος, η προσθήκη βόρακα. Ο βόρακας (σύμφωνα με το βιβλίο) βοήθα και σταθεροποιεί τον αφρό, μαλακώνει το νερό, ρίχνει το PH, ομογενοποιεί , πήζει και τέλος λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Για να φτιάξουμε ένα διάλυμα 33% που χρειάζόμαστε, διαλύουμε 1 μέρος βόρακα σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό. Χρειαζόμαστε 15γρ - 30γρ διαλύματος βόρακα για κάθε 500γρ υγρού σαπουνιού. Ξεκινάμε με τα 15γρ και αν χρειάζεται φτάνουμε μάξιμουμ τα 30γρ, γιατί πάνω απο αυτή την ποσότητα το σαπούνι αρχίζει να θολώνει.

Επίσης είναι πιο αποτελεσματικός (οσον αφορά την πηκτικότητα) σε σαπούνια με υψηλά ποσοστα σε μαλακά έλαια και όχι πολύ νερουλά σαπούνια.΄

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ενα καταπληκτικό σαπούνι, με πολύ αφρό που αφήνει το δέρμα πολύ απαλό. Είναι λίγο πιο αραιό απ' οτι θα το ήθελα και το δοκίμασα και στα μαλλιά, αλλά κάτι δε μου πήγαινε...που θα πάει, θα το τσακώσω!                                                                                                                                                 πηγη


Το "θαύμα" του 401.

IAΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΟ 401 ΓΣΝΑ

Πίσω και πέρα από τα Μνημόνια και την αναλγησία του κράτους, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. που όσο και να χτυπάνε κάποιοι ..ξεχωρίζει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ανά τον κόσμο. Το κακό είναι ότι μένει κρυμμένη εκεί "φοβούμενη" πως αν βγει στο φως θα "καεί" από το τέρας της γραφειοκρατίας και του φθόνου που έχει μπει για καλά στο DNA μας. Μένει εκεί και με ευθύνη δική μας -των δημοσιογράφων - λόγω του δόγματος που μας κατατρέχει ότι "ειδήσεις είναι μόνο οι κακές ειδήσεις". Λάθος.

Πριν λίγο καιρό το onalert, παρουσίασε τρεις Έλληνες Αεροπόρους οι οποίοι "έβαλαν τα γυαλιά" στη τρόϊκα μ΄ένα πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων που έφτιαξαν. Σήμερα θα σας γράψουμε για το "θαύμα" του 401 παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας πείσουν να μην κάνουμε καμία αναφορά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του onalert.gr, στο 401 εδώ και αρκετά χρόνια -από το 2008- γίνεται μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα, χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Ένας στρατιωτικός γιατρός μας εκπαιδεύτηκε με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια της υπηρεσίας στην Αγγλία. Επιστρέφοντας δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει το σύστημα να του επιτρέψει να χειρουργεί ανευρύσματα στον εγκέφαλο, χωρίς να αγγίζει καν το κεφάλι του ασθενούς.Η μέθοδος, πολύ απλοϊκά θα σας το πούμε, προβλέπει την εισαγωγή κάποιων "ελατηρίων" μέσα στο ανεύρυσμα ,τα οποία εξασφαλίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σπάσει. Φθάνουν εκεί μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται όχι στο κεφάλι, αλλά ψηλά στο μηρό του ασθενούς!
Με συμπαραστάτη έναν παλαιότερο νευροχειρουργό, ο νέος γιατρός ξεκίνησε τη νέα μέθοδο στο 401. Κάθε χρόνο το νοσοκομείο κάνει περίπου 100 τέτοια χειρουργεία, με τους ασθενείς να αποχωρούν υγιέστατοι από το νοσοκομείο 24 ώρες μετά την επέμβαση! Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν τέτοια περιστατικά στο 401 το οποίο "χρεώνει" τα ταμεία με κόστος από 3000 έως 5000 ευρώ! Είναι το κόστος των υλικών ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος. Το νοσοκομείο χρεώνει αλλά εννοείται ότι .δεν πληρώνεται. Παρόλα αυτά συνεχίζει να παρέχει ουσιαστικό κοινωνικό έργο, γιατί αν ένας ασθενής κάνει αυτή την επέμβαση σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα πρέπει να πληρώσει 50.000 ευρώ!
Αυτό είναι το μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό "θαύμα" του 401.Το μάθαμε τυχαία και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα! Οι άνθρωποι του νοσοκομείου επειδή "θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους" και από το ΓΕΣ για να "μην θεωρηθεί ότι διαφημιζόμαστε"!
Γι ' αυτό και δεν αναφέρουμε ονόματα γιατρών αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου το οποίο αγόγγυστα και χωρίς κανένα όφελος υποστηρίζει το χειρουργείο κάθε μέρα, ακόμη και στις αργίες!
Υπάρχει λοιπόν πολύ ."άλλη Ελλάδα" .Ακόμη και μέσα σε αυτόν τον διαρκώς κατηγορούμενο δημόσιο τομέα. Ας την ανακαλύψουμε και ας την αναδείξουμε. Κυρίως βέβαια ας της επιτρέψουμε να συνεχίσει να δουλεύει.πηγη onalert.gr

Μία αργοπορημένη καλημέρα λόγο βροχής...αμάν μουλιάσαμε..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Μενεξές (Viola odorata) ..τό άρωμα της βροχής

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Viola odorata (Ίον το εύοσμον) και ανήκει στην οικογένεια των Ωοειδών.

Φύεται σε όλη την Ευρώπη και είναι κοινό μέσα σε φράκτες, δενδρόκηπους και παρτέρια.

Το συναντούμε με τις ονομασίες Μενεξέ, Βιόλα, βιολέτα, Μανουσάκι, Γιούλι, Ίον το εύοσμο, Ίτσο.

Είναι πολυετής πόα που το ύψος της κυμαίνεται από 5-15 εκατοστά, σε μορφή τούφας,. Δεν έχει βλαστό αλλά παράγει πολλές παραφυάδες που έρπουν στο έδαφος, ριζοβολούν εύκολα και ανθίζουν τον επόμενο χρόνο. Ποδίσκοι λείοι. Φύλλα καρδιόσχημα χνουδωτά. Άνθη ιώδη και μερικές φορές λευκά ή ρόδινα, πολύ εύοσμα. Μερικές φορές διασταυρώνεται με άλλα είδη και παράγει υβρίδια. υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες του φυτού.



Ιστορικά στοιχεία:

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη χρήση του μενεξέ, οι θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το βότανο ως Ίον το πορφυρούν. Ο Θεόφραστος το ανέφερε ως Μέλαν Ίον και το κατέτασσε στα στεφανωματικά άνθη. Άλλοι το αναφέρουν ως Μελάνιον.

Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν τόσο ώστε την Αθήνα την ονόμαζαν Ιοστέφανον όχι γιατί υπήρχαν πολλοί μενεξέδες, αλλά γιατί ήταν όμορφες σαν τα Ία. Στην Αθήνα καλλιεργούσαν το φυτό από το 400 π.Χ.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αθηναίοι τα χρησιμοποιούσαν για να, μετριάσουν το θυμό, ενώ ο Πλίνιος συνιστούσε γιρλάντα από μενεξέδες για την πρόληψη των πονοκεφάλων και της ζάλης.

Οι Ρωμαίοι έβαζαν στο κρασί τους μενεξέδες για το άρωμα τους και ο Οράτιος (65 έως 8 π.Χ) τους επέκρινε γιατί καλλιεργούσαν περισσότερο μενεξέδες παρά ελιές. Στη δεκαετία του ΄30 τα αέρια τμήματα του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων και συμπεριλαμβάνονται ακόμη σε εναλλακτικές θεραπείες ιδιαίτερα μετά από χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη δευτεροπαθών όγκων.

Το αιθέριο έλαιο του φυτού το χρησιμοποιούν πάρα πολλά χρόνια στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών. Το κύριο αρωματικό στοιχείο του φυτού η ιονίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά συνθετικά το 1893 και έκτοτε μειώθηκε σημαντικά η καλλιέργεια του φυτού.

Στη Γαλλία το χρησιμοποιούν για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους μετά από ξενύχτι και οινοποσία καθώς και σε κομπρέσες για το κεφάλι για πονοκεφάλους και ημικρανίες.




Συστατικά-χαρακτήρας:

Όλο το φυτό και ιδιαίτερα το ρίζωμα περιέχει σαπωνίνες, σαλικυλικό μινθύλιο, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από μία εύοσμη ένωση την ιρόνη. Επίσης το υπόγειο μέρος του φυτού περιέχει ένα αλκαλοειδές, την οδορατίνη. Τα σπέρματα του φυτού περιέχουν μία ουσία που ονομάζεται ιονίνη.



Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη:

Ο μενεξές ανθίζει Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και μερικές φορές ανθίζει ξανά το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη του φυτού, τα οποία συλλέγουμε Μάρτιο και Απρίλιο. Οι ρίζες συλλέγονται επίσης Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:


Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, εξομαλυντικό, αντιφλεγμονώδες, διουρητικό και αντινεοπλασματικό.

Τα άνθη και το ρίζωμα είναι αποχρεμπτικά, αντιβηχικά και εμετικά σε μεγάλη δόση. Οι σαπουνώδεις ουσίες διευκολύνουν την αποβολή των φλεμάτων και τον βήχα. Το αλκαλοειδές οδορατίνη είναι υποτασικό και το αλκαλοειδές βιολίνη προκαλεί ναυτία και εμετό.

Ο Μενεξές έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη θεραπεία του βήχα και ιδιαίτερα για τη θεραπεία της βρογχίτιδας. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για τη καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Είναι ωφέλιμος σε δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και σε μια μακροπρόθεσμη αγωγή των ρευματισμών.

Η ήπια ηρεμιστική του δράση το κάνει κατάλληλο για την αϋπνία και το άγχος.

Το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται ακόμη για λοιμώξεις του στόματος και του λαιμού.

Δρα θετικά σε ουρικές λοιμώξεις. Τα φρέσκα φύλλα σε κατάπλασμα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και επούλωση στις επώδυνες ραγάδες των θηλών του στήθους.

Η φήμη του Μενεξέ σαν αντικαρκινικού βοτάνου είναι παλιά. Παίζει σαφή ρόλο σε μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου.

Στις αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούν το Μενεξέ σαν καθαρτικό.

Στην ομοιοπαθητική συνιστούν το βάμμα του νωπού φυτού για να καταπραϋνθούν οι πόνοι των αυτιών, μερικές παθήσεις των ματιών και ο κοκίτης. Το ρίζωμα του μενεξέ είναι εμετικό και χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές σε αντικατάσταση της ρίζας της Ιπεκακουάνας.

Στην κινέζικη ιατρική η ρίζα του βοτάνου χρησιμοποιείται σε οιδήματα και παρωτίτιδα.

Επίσης ο μενεξές μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα του αλκοολισμού δημιουργώντας απέχθεια προς το ποτό. Αυτό γίνεται ως εξής. Ρίχνουμε ένα κουτάλι του φαγητού από το έγχυμα του φυτού σε μισό λίτρο ποτό στο οποίο υπάρχει εξάρτηση. Αυτή η μέθοδος προκαλεί έντονο εμετό και απέχθεια προς το ποτό. Η θεραπεία διαρκεί μερικές μέρες.



Παρασκευή και δοσολογία:

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε δύο φορές την ημέρα. Τα άνθη του γίνονται και σιρόπι.



Προφυλάξεις:

Αποφεύγουμε τις πολύ υψηλές δόσεις του βοτάνου γιατί οι σαπωνίνες που περιέχει μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και εμετό.



*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Απολαυστικό ζεστό κρασάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα!!

Φωτογραφία: <3 Απολαυστικό ζεστό κρασάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα!! Υπέροχη συνταγή...απο τις "Συνταγές Μαγειρικής" <3
http://www.xn--mxaeg3a3aedg.eu/syntages/pota-rofimata/446-zesto-krasi

Υλικά

- 255 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κανέλλες ξύλο
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλα ξυλάκια
- ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ σφηνοπότηρο grand marnier ή amaretto
- 750 ml νερό
- 2 φλούδες πορτοκαλιού
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί με πλούσια γεύση (προτιμάμε κρασί που να πίνεται και ζεστό, ρωτάμε στην κάβα ή στο σούπερ μάρκετ που θα το αγοράσουμε)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το κρασί και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αρχικά έχουμε τη φωτιά πολύ χαμηλά και σταδιακά αυξάνουμε την ένταση χωρίς όμως να το φτάσουμε να βράσει. Θέλουμε μόνο να λιώσει η ζάχαρη. 

Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το κρασί μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού και 300 ml από τι σιρόπι μας αφού το σουρώσουμε από το μυρωδικά. Και πάλι διατηρούμε τη φωτιά χαμηλά. Προσοχή να μη βράσει το μίγμα μας γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ! 

Σερβίρουμε αμέσως μόλις ζεσταθεί καλά το κρασί μας και διατηρούμε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά για να γεμίζουμε τα ποτήρια μας.

Καλή απόλαυση!

*** Το σιρόπι που θα μείνει διατηρείται σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. ***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας

Πηγή: http://www.συνταγες.eu
Υλικά

- 255 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κανέλες ξύλο
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλα ξυλάκια
- ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ σφηνοπότηρο grand marnier ή amaretto
- 750 ml νερό
- 2 φλούδες πορτοκαλιού
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί με πλούσια γεύση (προτιμάμε κρασί που να πίνεται και ζεστό, )

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το κρασί και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αρχικά έχουμε τη φωτιά πολύ χαμηλά και σταδιακά αυξάνουμε την ένταση χωρίς όμως να το φτάσουμε να βράσει. Θέλουμε μόνο να λιώσει η ζάχαρη. 

Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το κρασί μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού και 300 ml από τι σιρόπι μας αφού το σουρώσουμε από το μυρωδικά. Και πάλι διατηρούμε τη φωτιά χαμηλά. Προσοχή να μη βράσει το μείγμα μας γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ! 

Σερβίρουμε αμέσως μόλις ζεσταθεί καλά το κρασί μας και διατηρούμε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά για να γεμίζουμε τα ποτήρια μας. Αυτό το κρασί κάνει πολύ καλό σε όσους υποφέρουν από ιώσεις, γρίπη κλ
Καλή απόλαυση!

*** Το σιρόπι που θα μείνει διατηρείται σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. ***Πηγή: http://www.συνταγες.eu/

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΚΙΩΝ….ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ


Σερφάροντας στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε ένα βίντεο από τη χορευτική ομάδα «Attraction»που συμμετείχε στο τηλεοπτικό σόου, «Βρετανία έχεις ταλέντο». Έχουνε κάνει μια καταπληκτική χορογραφία που γίνεται αποκλειστικά με σκιές, αλλά και για την απίστευτη ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από αυτήν…
Μία μητέρα και ο χορευτής γιος της…Η ιστορία της ζωή του  και της μητέρας του, από την στιγμή της γέννησης του  μέχρι την στιγμή που η μητέρα του χάνει την ζωή της σε τροχαίο ατύχημα,και έπειτα ο ίδιος γίνεται πατέρας…                                                                                   πηγηhttp://supermomrocks.me

Μία ομάδα παιδιών του δρόμου στην Ινδία, άνοιξαν τη δική τους τράπεζα

Η τράπεζα, η οποία είναι γνωστή ως Childrens Development Khazana (CDK), συστάθηκε και σήμερα διευθύνεται από τα παιδιά της γειτονιάς Fatehpuri στο Δελχί.  
 
Η τράπεζα ιδρύθηκε έχοντας ως αρχή πως τα παιδιά θα διαμορφώνουν όλους τους κανόνες και τις αποφάσεις.

Εθελοντές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πεταλούδες» για τα δικαιώματα του παιδιού, βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας για να λύσουν τυχόν οργανωτικά ζητήματα.

Παιδιά ηλικίας από 9 έως 18 ετών μπορούν να καταθέτουν στην τράπεζα οτιδήποτε, από μερικές πένες ως και λίρες και να παίρνουν το 3,5% των καταθέσεών τους.

Μπορούν κάθε φορά να κάνουν αναλήψεις μέχρι 5 λίρες κάθε φορά.

Είναι ανοικτή επτά μέρες την εβδομάδα και διευθύνεται ίσως από τον νεότερο τραπεζίτη στον κόσμο, τον 13χρονο Sonu. Όπως λέει ο ίδιος: «Έφυγα από το σπίτι μου και άρχισα να εργάζομαι σε έναν πάγκο που πουλούσε τσάι.



Τότε γνώρισα κάποιους εθελοντές που μου είπαν για την τράπεζα. Έτσι ήρθα εδώ. Τώρα πηγαίνω σχολείο και είμαι επίσης και ο διευθυντής της τράπεζας. Τα παιδιά κάνουν καταθέσεις. Μπορούν να κάνουν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή, εάν πρέπει να αγοράσουν κάτι για να φάνε ή ρούχα. Η τράπεζα είναι ανοικτή επτά ημέρες την εβδομάδα».

Ο 14χρονος Sheru, ο οποίος ζούσε σε μία αποβάθρα ενός σταθμού, είναι τακτικός πελάτης της τράπεζας. Όπως λέει: «Έχω ξεκινήσει να εξοικονομώ χρήματα στην Παιδική Τράπεζα. Πουλάω μπουκάλια νερού. Έβαλα όλα τα χρήματα που κερδίζω στον λογαριασμό μου. Έχω καταθέσει περίπου 5.000 – 6.000 ρούπιες (50-60 λίρες) μέχρι σήμερα. Θέλω στο μέλλον να καταθέσω περισσότερα στον λογαριασμό μου».

Ο Sheru λέει πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει φωτογράφος. Ελπίζει να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει μία φωτογραφική μηχανή.
Η Raheemam, 15 χρόνων που εργάζεται μαζεύοντας υφάσματα και κουρέλια έχει επίσης λογαριασμό. Είπε: «Συνήθιζα να χάνω τα χρήματά μου. Μία μέρα γνώρισα μια εθελόντρια. Μου είπε για την τράπεζα των παιδιών και έτσι ήλθα εδώ. Τώρα δουλεύω πιο ελεύθερα. Ξέρω ότι τα χρήματά μου είναι ασφαλή. Μπορώ να αποσύρω τα χρήματα, όταν παραστεί κάποια ανάγκη».



Ο διαχειριστής της ΜΚΟ «Πεταλούδες», Shashidhar Sabnavis, δήλωσε: «Τα παιδιά του δρόμου μας έλεγαν ότι έχαναν τα λεφτά τους.

Ή ότι είχαν την τάση να τα ξοδεύουν εδώ και εκεί. Έτσι, στις «Πεταλούδες» αποφασίσαμε να βάλουμε σε εφαρμογή την ιδέα της λειτουργίας μίας τράπεζας για αυτούς. Χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα για να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες. Κάποια από τα παιδιά, χρησιμοποιούν τα χρήματα τους για να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή για να αποκτήσουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση. Κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούν για να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις».

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση παρέχει επίσης εκπαίδευση, στέγη και φροντίδα στα παιδιά του δρόμου στο Δελχί.




από ecoleft.gr

 
πηγη http://stokokkino.gr