Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Εύκολο σοκολατένιο γλυκάκι με χαρουπάλευρο


 Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10%πρωτείνη και 6% λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες της ομάδα Β και καροτίνη Β, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο), λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που προκαλεί ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον 6 αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα καταπολεμώντας το σχηματισμό όγκων.                                                                                                                                                                                                          Συνταγή                                                                                                                                Λιώνετε  μια μπανάνα με το πιρούνι, προσθέτετε 2-3 κουταλιές χαρουπάλευρο και 2-3 κουταλιές περίπου ξηρούς καρπούς  λίγες σταφίδες και έχετε ένα πολύ ωραίο σοκολατένιο γλυκάκι!  Αν το θέλετε σε κάτι πιο εξωτικό μπορείτε  να προσθέσετε Καρύδα τριμμένη από πάνω!                                                                                              Τα πλάθετε σε μπαλάκια    ή τα κόβετε σε μικρά τετράγωνα αφού πρώτα βάλετε το μείγμα λίγο στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις!

Ιδέες για τους άφραγκους ερωτευμένους του Αγίου Βαλεντίνου!




Δεν έχεις λεφτά; Σιγά το νέο. Στην Ελλάδα των νεόπτωχων και του 27% της ανεργίας, η πραγματική πρωτοτυπία θα ήταν να είχες χρήματα και μάλιστα να τα σκορπούσες σε εξόδους και διασκεδάσεις σαν να ήμασταν στην προ μνημονίων εποχή. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, σταμάτα να διαβάζεις, πάρε το κορίτσι σου και πηγαίνετε να της ψωνίσεις κάτι στα μαγαζιά, βγάλ’ τη έξω για σούσι, άνοιξε της μια σαμπάνια, κάνε κάτι αδερφέ. Άσε αυτό το άρθρο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, σε αυτούς που θέλουν να περάσουν καλά με το κορίτσι τους με ελάχιστα έως μηδενικά ευρώ. Ναι, γίνεται και αυτό. Διότι αφενός ο έρωτας δε ρωτάει αν είναι καλά ο τραπεζικός λογαριασμός σου για να μπει, και αφετέρου και σε οικονομικό μαύρο χάλι να σε βρίσκει, η φτώχια θέλει καλοπέραση. Αν λοιπόν τα δικά σου οικονομικά έχουν πάρει τελευταία τον κατήφορο, είσαι στο σωστό μέρος: συγκεντρώσαμε μερικες ιδέες που αποδεδειγμένα πιάνουν για να βρει η σχέση σου τον εύκολο, ανέξοδο δρόμο για την κορυφή.

Το καλοκαίρι έφυγε, η παραλία μένει

“Με τέτοιο κρύο;” θα ρωτήσεις. Μα τώρα είναι πιο ρομαντικό, βρε κουτό, θα σου απαντήσουμε εμείς. Αυτό που το καλοκαίρι θεωρείται κλισέ και αναμενόμενο, το χειμώνα, αν το σκηνοθετήσεις σωστά μπορεί να γίνει εντυπωσιακό σκηνικό για δύο. Τι πιο ρομαντικό από μια βραδιά στην παραλία, με αναμμένη φωτιά, ζεστό κρασί, μπουφάν και καρό κουβέρτες; Tip: Επένδυσε σε ένα κούτσουρο από αυτά που ανάβουν με τη μία για να μη χάσεις ώρα μαζεύοντας κλαράκια που παίζει και να μην ανάψουν ποτέ.



Νίκο, είσαι για πικ-νικ;

Ιδανικό για φυσιολάτρες και όχι μόνο.  Αν έχεις μια φυσική απέχθεια για τη φύση ή ντρέπεσαι να το κάνεις ακόμη και λόγω ονόματος, μπορείς να μεταφέρεις το πικ-νικ στη μοκέτα/ βεράντα/ ταράτσα του σπιτιού σου με όλα τα κομφόρ, και σαφώς λιγότερες πιθανότητες να καταλήξετε στο τμήμα αν προκύψει μια πιο ερωτική διάθεση.

Το κυνήγι του super deal

Μέχρι και τα πολύ upscale εστιατόρια έχουν πλέον ξυπνήσει και έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού με προσιτές τιμές, συνήθως για μεσημεριανό lunch κι όχι για τα πιο επίσημα βραδινά dinner. Εκμεταλλεύσου αυτά τα μεσημβρινά prix-fix μενού που μπορεί να αποβούν σωτήρια για το πορτοφόλι σου (π.χ. το Osterman στο κέντρο προσφέρει πρώτο, δεύτερο πιάτο και ποτήρι κρασί με €11) και κάντε μαζί ένα ευχάριστο διάλειμμα από το γραφείο – ή, απλά, ένα διάλειμμα από τα συνηθισμένα.  

Νύχτες πρεμιέρας

Την φτώχια πολλοί εμίσησαν, τις βραδιές DVD ουδείς. Για τους άφραγκους  ερωτευμένους η νύχτα του Αγ Βαλεντίνου είναι ό,τι πρέπει για καναπέ, αγκαλιά, ταινία και fleece κουβερτούλα.  Αν είναι και κανένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, την έχεις σίγουρη την αγκαλιά. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι καλαμπόκι και βούτυρο, ενώ αν νιώθεις πολύ γαλαντόμος, μπορείς να παραγγείλεις και μια πίτσα. Εναλλακτικά, μια μακαρονάδα είναι επίσης ωραιότατη επιλογή.

Ποιος είναι ο επόμενος Masterchef;

Δεν εννοούμε να φας όλη μέρα στην κουζίνα ετοιμάζοντας ένα gourmet δείπνο που στο τέλος πιθανότατα δεν θα τρώγεται, αλλά να την καλέσεις να μαγειρέψετε παρέα. Λίγο η γυναικεία λίμπιντο που αυτομάτως ανεβαίνει όταν βλέπουμε άντρες να μαγειρεύουν (απορείς που οι chef στην τηλεόραση είναι πλέον μαντράχαλοι με τατουάζ;) λίγο οι σκηνές μπροστά στο ψυγείο που θυμίζουν 9 ½ εβδομάδες, αν καταφέρεις να μην βάλεις φωτιά στην κουζίνα (αλλά μόνο σε εκείνη), θα περάσετε υπέροχα.

Δεύτερη εφηβεία

Με πρώτης τάξεως entertainment. Και εκείνα τα χρόνια λεφτά δεν είχες κι όμως, με ένα ταπεινό χαρτζιλίκι, διασκέδαζες με την ψυχή σου. Μπιλιάρδο, bowling, παγοδρόμιο, μπύρες και παγωτά μπορούν να κάνουν ευτυχισμένο ένα νορμάλ κορίτσι . Έξτρα (και τζάμπα) πόντους κερδίζεις αν κατέχεις ένα σπορ και μπορείς να της κάνεις λίγο τον «δάσκαλο».


Let the games begin

 Ραντεβού στο σπίτι για επιτραπέζιο. Προμηθευτείτε υλικά για hot dogs και χειροποίητα burgers, τσιπς, ξηρούς καρπούς, ζεστή σοκολάτα ή αλκόολ. Λίγη καλή μουσική και η διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι εγγυημένη.

Μια μέρα στο μουσείο

Αν θες να την εντυπωσιάσεις με την πρωτοτυπία και τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά σου, δωσ’ της ραντεβού σε ένα από τα δεκάδες μουσεία της πόλης που διαθέτουν, εκτός από σπάνιες συλλογές τέχνης, και υπέροχα café. Αν ο καιρός το επιτρέπει επιλέξτε ένα με κήπο, όπως είναι το Νομισματικό ή το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τέλος, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης σερβίρουν φανταστικό ελληνικό πρωινό και την ωραιότερη θέα στον Ιερό Βράχο.

To the moon and back

Αν πάλι θέλεις να της χαρίσεις τον ουρανό με τ’ άστρα μην ψάχνεις μακριά, το Πλανητάριο μας περιμένει και δεν αφήνει καμία ασυγκίνητη. Αξίζει να επισκεφθείτε το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  

Η χαρά της προσφοράς

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι απολύτως ανέξοδος αλλά με ουσιαστική αξία, ενώ ενίοτε αποδεικνύεται πολύ διασκεδαστικός. Ενώστε τις δυνάμεις σας με μία από δραστήριες τοπικές οργανώσεις της πόλης σας, συνεισφέρετε σε έναν καλό σκοπό ενώ ταυτόχρονα νιώθετε υπερηφάνεια και την χαρά της προσφοράς.

Πάμε συναυλία

Προφανώς δεν εννοούμε τις πιο hot συναυλίες της σεζόν με απλησίαστο εισιτήριο ή τις live εμφανίσεις καλλιτεχνών στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο αλλά τα λιγότερο γνωστά gigs σε δημοτικούς χώρους, bars και μικρές μουσικές σκηνές που μπορούν να αποδειχθούν απέραντα διασκεδαστικά για ένα διαφορετικό Αγίου Βαλεντίνου βράδυ. Ενημερώσου εγκαίρως από την agenda της πόλης για τις ημερομηνίες και το κόστος.

Τι ξεχάσαμε;

Τίποτα δεν ξεχάσαμε, απλά αφήσαμε τα αυτονόητα για το τέλος: Το σεξ, ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σχέσης, μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους μια βραδιά, μια βδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο. Όρεξη για παιχνίδι να υπάρχει και αμοιβαία διάθεση για πειραματισμούς. Λίγη φαντασία και λίγη αισθησιακή ατμόσφαιρα μπορούν να σας χαρίσουν ανεκτίμητες στιγμές απόλαυσης – από αυτές που δεν αγοράζονται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου.     πηγη                                                                                              Ανάβω μία λαμπάδα στη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου του Πολιορκητή, προστάτη των καταστημάτων ειδών δώρου και επίτιμου μέλους του εμπορικού συλλόγου  ή μήπως πτώχευσε και αυτός?

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αποσμητικό χώρου ..σε λιγότερο από 10 λεπτά.



How to Make an Orange Peel Air Freshener With Saltthumbnail
 Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αποσμητικό χώρου στην κουζίνα σας.-Με φλούδα πορτοκαλιού  λίγο αλάτι, λίγα πορτοκάλια και ένα κουτάλι, θα έχετε ένα φυσικό αποσμητικό χώρου για το σπίτι σας σε λιγότερο από 10 λεπτά.






Κόψτε ένα πορτοκάλι στη μέση.
Με ένα κουτάλι καθαρίζετε τον πολτό του πορτοκαλιού . Απορρίψτε τον πολτό ή τοποθετήστε το στο πλάι για να τον κάνετε χυμό  αργότερα.
Συμπληρώστε το κέλυφος του πορτοκαλιού με 2 κουτ. αλάτι. Απλώστε το αλάτι σε όλο το εσωτερικό του κελύφους με το δάχτυλό σας.
Τοποθετήστε το κέλυφος από το πορτοκαλί σε μια πλαστική σακούλα σάντουιτς( Μην σφραγίσετε τη σακούλα ) ή σε ένα μικρό πλαστικό μπολ.
Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα ή το μπολ σε ένα τραπέζι, , ή σε άλλη επιφάνεια του σπιτιού σας, έτσι ώστε το αλάτι μέσα στο κέλυφος του πορτοκαλιού να μπορεί να απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές και συγχρόνως να δώσει  ένα άρωμα πορτοκαλιού σε όλο το σπίτι σας.                          



Επαναλάβετε τα βήματα για να κάνετε επιπλέον αποσμητικά χώρου με φλούδα πορτοκαλιού.  
  •  Αυτό το αποσμητικό μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε στο ψυγείο σας για να διώξετε τις ασχημίες μυρωδιές του 
                                                                                                           Πηγή

Τα 7 ...άγνωστα επιδόματα - παροχές που διαθέτει ο ΟΑΕΔ αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν








Χορηγούνται εφάπαξ ή μηνιαίως και φτάνουν έως και τα 700 ευρώ...




Δικαιούχοι άνεργοι μετά τη λήξη της επιδότησης, νέοι, αλλά και εργαζόμενοι που η εταιρία τους βρίσκεται σε πτώχευση...


Επτά «άγνωστα» επιδόματα αναμένουν τους δικαιούχους. Πρόκειται κυρίως για παροχές του ΟΑΕΔ που ελάχιστοι γνωρίζουν.


Ταυτόχρονα οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ετοιμάζουν δύο νέα βοηθήματα που αφορούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα (ένδεια) και τις ευπαθείς ομάδες στην περιφέρεια (μειονεκτικές περιοχές).


Τρίμηνη επιδότηση ανέργων: Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και «επίκαιρα» βοηθήματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Απευθύνεται σε ανέργους οι οποίοι δεν δικαιούνται ένταξη στην τακτική επιδότηση.


Το ύψος του βοηθήματος ανέρχεται σε 216 ευρώ και καταβάλλεται κάθε τρεις μήνες (συνολικά 648 ευρώ το χρόνο).


Βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης: Οσοι παραμένουν άνεργοι για ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας δικαιούνται ειδικό βοήθημα εφάπαξ 187 ευρώ.


Τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 9.977 ευρώ.


Οικογενειακό


Οικογενειακό επίδομα για όλους: Ο ΟΑΕΔ προσφέρει οικογενειακό επίδομα ακόμα και σε εργαζομένους των οποίων η κλαδική σύμβαση δεν το προβλέπει.


Πρόκειται για το ΔΛΟΕΜ, το οποίο δίνει 98 ευρώ για ένα παιδί, 295 για δύο παιδιά και περίπου 700 ευρώ για τρία παιδιά. Χορηγείται εφάπαξ.


Παροχή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Πληρωμή μισθών που αντιστοιχούν σε τρία μηνιάτικα. Απευθύνεται σε εργαζομένους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων οι εταιρίες βρίσκονται σε πτώχευση ή εκκαθάριση. Η συγκεκριμένη παροχή, ιστορικά, βρήκε μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της Πειραϊκής Πατραϊκής.


Επίδομα σε νέους 20-29 ετών: Οι απόφοιτοι λυκείου, πανεπιστημίου και ΤΕΙ, εφόσον παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για έναν χρόνο, δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 73,37 ευρώ. Χορηγείται για πέντε μήνες.


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι εκπλήρωσαν μόλις τη στρατιωτική θητεία τους.


ΟΙ 7 ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ


ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ (ευρώ) 3μηνο άνεργοι που δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία 648 το χρόνο Λήξη επιδότησης άνεργοι μετά την τακτική ενίσχυση 187 το χρόνο Οικογενειακό εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από σύμβαση 98-700 (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) Αφερεγγυότητα εργοδότη όλοι οι εργαζόμενοι 3 μισθοί Νέοι 20-29 ετών απόφοιτοι λυκείου – ΑΕΙ-ΤΕΙ 73,37 για 5 μήνες Ενδεια δημότες με χαμηλό εισόδημα δεν έχει καθοριστεί Μειονεκτικών περιοχών ετήσιο εισόδημα 4.700 300-600


Εφάπαξ τα βοηθήματα ένδειας και ορεινών περιοχών


Θα τα προσφέρουν οι ΟΤΑ και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις


Δύο νέα επιδόματα επεξεργάζονται αυτή την αυτή την περίοδο οι δημόσιοι φορείς. Πρόκειται για το έκτακτο βοήθημα ένδειας, το οποίο θα χορηγείται από όλους τους ΟΤΑ, και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που θα προσφέρουν σε λίγες μέρες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.


Το ύψος του επιδόματος ένδειας και οι προϋποθέσεις συμμετοχής δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, θα χορηγείται εφάπαξ.


Δικαιούχοι του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι φτωχές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως τα 4.700 ευρώ. Ανέρχεται στα 600 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ ή στα 300 ευρώ για εισοδήματα από 3.000 έως 4.700 ευρώ ετησίως.


Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται εφάπαξ μετά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και αφορά μόνο όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη διαμονής στις περιοχές αυτές.


Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους της ενίσχυσης περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Η κατάθεση του εκκαθαριστικού σημειώματος είναι υποχρεωτική, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος.


plektani.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου;

    Η επιστημονική κοινότητα συνεχώς  μελετάει τον ρόλο της διατροφής στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η έρευνα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη ότι η πρόσληψη  φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και σπόρων μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του ορθού. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αποτραπεί με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η συνολική πρόσληψη λίπους μεγαλύτερη από 30 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η συνολική πρόσληψη λίπους περιλαμβάνει κορεσμένα λίπη και πολυακόρεστα λίπη. 
Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου;

Μολονότι οι ερευνητικές μελέτες είναι ασαφείς αυτή τη στιγμή, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα συστατικά των τροφίμων μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων τα φυτοχημικά, τα αντιοξειδωτική, και τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Ποια είναι τα φυτοχημικά (ή φυτοθρεπτικά συστατικά);

Φυτοχημικά είναι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά για να τα προστατεύουν  από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο, λευκό, μπλε, μοβ), δημητριακά ολικής αλέσεως / δημητριακά, και τα φασόλια περιέχουν φυτοχημικά  που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και το διαβήτη, τ ην υπέρταση, και  την καρδιακή νόσο. Η δράση των φυτοχημικών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο του τροφίμου. Μπορούν να δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, ή να εμποδίσουν τις καρκινογόνες ουσίες (παράγοντες που προκαλούν καρκίνο) από τη διαμόρφωση τους
Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πηγές φυτοχημικών;

Η παρακάτω λίστα είναι μια  λίστα των φυτοχημικων που βρίσκονται στα τρόφιμα:

    Allicin βρίσκεται στα κρεμμύδια και το σκόρδο. Allicin μπλοκ εξαλείφει ορισμένες τοξίνες από βακτήρια και ιούς.
    Οι ανθοκυάνες που βρίσκονται στο κόκκινα και μπλε φρούτα (όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα) και τα λαχανικά.  βοηθούν  στο να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και  τους όγκους, στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, και την καταπολέμηση της φλεγμονής και διαφόρων αλλεργιών.
    Οι Biflavonoids βρίσκεται στα εσπεριδοειδή.
    Τα καροτενοειδή βρίσκονται σε σκούρα κίτρινα, πορτοκαλί και βαθύ πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, ο μαϊντανός, τα πορτοκάλια, ροζ γκρέιπφρουτ, και το σπανάκι.
    Τα φλαβονοειδή  βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί, το πράσινο τσάι, τα κρεμμύδια, τα μήλα, το λάχανο, και τα φασόλια.
    Οι Ινδόλες βρίσκονται στο μπρόκολο, bok choy, λάχανο,  λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια και (επίσης γνωστή ως "σταυρανθή" λαχανικά). Περιέχουν θείο και ενεργοποιούν παράγοντες που καταστρέφουν τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.
    Οι ισοφλαβόνες  βρέθηκαν στη σόγια και τα προϊόντα σόγιας.
    Οι λιγνινών βρίσκονται στο λιναρόσπορο και προϊόντα ολικής αλέσεως.
    Η λουτεΐνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορεί να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού.
    Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα τομάτας. Όταν μαγειρεύονται,.... φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακής προσβολής.
    Τα φαινολικά Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, χυμούς φρούτων, δημητριακά, όσπρια και ελαιούχοι σπόροι. Πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά ισχυρό, και έχει μελετηθεί για μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένωντην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και όγκους, και την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλεργίες, και  θρόμβοι αίματος. 

Φυτοχημικά που δεν μπορούν να βρεθούν σε συμπληρώματα και βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα. Τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    μπρόκολο
    μούρα
    soynuts
    αχλάδια
    γογγύλια
    σέλινο
    καρότα
    σπανάκι
    ελιές
    ντομάτες
    φακή
    πεπόνι
    σκόρδο
    βερίκοκα
    κρεμμύδια
    σπόρων προς σπορά
    σόγια
    πράσινο τσάι
    μήλα
    λάχανο
    Λαχανάκια Βρυξελλών
    bok choy
    λάχανο
    κόκκινο κρασί 

Δεν υπάρχει συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για  τα φυτοχημικά. Τρώτε μια  ποικιλία τροφών, που να περιλαμβάνει αφθονία φρούτων και λαχανικών, για να εξασφαλιστεί ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας.
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν την διαδικασία οξείδωσης και δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες. Προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών . Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται  στα υγιή κύτταρα,  αλλάζοντας το DNA τους, επιτρέποντας στους όγκους να μεγαλώνουν. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να ερευνηθεί ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

    βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
    Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI),  η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από το καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στομάχου και του οισοφάγου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του ορθού, του παγκρέατος, και του τραχήλου.  γνωστή ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα.

     Θρεπτικά υλικά , τρόφιμα  με καλές πηγές της βιταμίνης C:

        ένα μέτριο πορτοκάλι - 69 mg

        1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού - 124 mg

        1 μέτρια  πράσινη πιπεριά - 106 mg

        1 φλιτζάνι ωμες φράουλες - 81 mg

        1 φλιτζάνι κομμένο σε κύβους παπάγια - 86 mg

        1 μέτριο κουτάλι  κόκκινο πιπέρι - 226 mg

        1/2 φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο - 58 mg 

    Η συνιστώμενη διαιτητική οδηγια  (RDA) για τη βιταμίνη C έχει πρόσφατα αυξηθεί σε 75 mg ανά ημέρα για τις γυναίκες και 90 mg ανά ημέρα για τους άνδρες. Ασφαλής ανώτατο όριο = 2.000mg.  σε υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ή nephrotoxins, ανώτατο όριο = 500mg. 

    β-καροτένιο
    Βήτα καροτίνη, επίσης γνωστή ως προβιταμίνη Α, μπορεί να βοηθήσει στο  να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ενισχύοντας τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια εργάζονται για να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες  να καταστρέψουν το υγιές κύτταρο

    Καλές πηγές βήτα-καροτίνης είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη και κίτρινα-πορτοκαλί φρούτα και τα λαχανικά. Στο σώμα, η  βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε Α. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη βήτα καροτίνη συνιστάται και ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης  Καρκίνου του στομάχου, του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού να γίνει μια οριστική σύσταση σχετικά με την κατανάλωση β-καροτένιο. . Υψηλή πρόσληψη βήτα-καροτίνης σε μορφή συμπληρώματος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα όπως οι καπνιστές, και δεν συνιστάται.

    Ενώ υπάρχει μια συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για τη βιταμίνη Α (ασφαλές ανώτατο όριο = 25.000 IU ή 15mg), δεν υπάρχει  καμία για το β-καροτένιο. Παραδείγματα ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο είναι τα ακόλουθα:
        καρότα
        σκουός
        λάχανα
        σπανάκι
        γλυκοπατάτες
    βιταμίνη Ε
    Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά.Η Βιταμίνη Ε εργάζεται ως αντιοξειδωτικό. Μετά από Έρευνες υπάρχουν αποδείξεις ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει έναντι του προστάτη και του παχέος εντέρου. Η συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για τη βιταμίνη E είναι 15 mg ανά ημέρα. Το ανώτατο όριο των ενηλίκων για τη βιταμίνη E είναι 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Καλές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
        1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο - 6,9 mg
        1 ουγγιά σπόρους ηλίανθου - 14 mg
        1 ουγκιά αμύγδαλα - 7,4 mg
        1 ουγκιά φουντούκια - 4,3 mg
        1 ουγκιά φιστίκια - 2,1 mg
        3/4 φλιτζανιού δημητριακά πίτουρο - 5,1 mg
        1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως - .23 mg
        1 ουγκιά φύτρο σιταριού - 5,1 mg 

    Δεδομένου ότι ορισμένες πηγές βιταμίνης Ε είναι πλούσια σε λίπος. Μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Ε είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα. Συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε είναι πιθανόν να μην απαιτείται για τα περισσότερα άτομα, επειδή η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στο σώμα μας. . Επίσης, οι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης Ε από συμπληρώματα δεν συνιστάται για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά και κάποια άλλα φάρμακα, γιατί η  βιταμίνη μπορεί να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου. Μια καλή  διατροφή  περιλαμβάνει ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά. 

Δεν υπάρχει συνιστώμενη διαιτητική οδηγία  για τα αντιοξειδωτικά. Τρώτε ποικιλία τροφών, που περιλαμβάνει αφθονία φρούτων και λαχανικών, για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας.
Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις  των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Έχουν ανακαλύψει ότι βοηθούν  στην καθυστέρηση ή τη μείωση της ανάπτυξης του όγκου σε καρκίνους  όπως είναι του μαστού και του προστάτη. Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρέπει να τα πάρουμε  από τρόφιμα ή  συμπληρώματα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:


    αλφα-λινολενικό οξύ
    εικοσαπεντανοϊκό οξύ
    δοκοσαεξανοϊκό οξύ 

Πηγές  με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:

    θαλασσινά, ιδιαίτερα τα τα ψάρια που βρίσκονται σε κρύο νερό , όπως ο σολομός, το σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκα,, ο τόνος, η πέστροφα (στόχος για τρεις έως τέσσερις μερίδες αυτών των ψαριών κάθε εβδομάδα)
  το  λινέλαιο και τα φασόλια,  τα νεφρά,  και η σόγια 

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την αποφυγή των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της υπερβολικής αιμορραγίας
    αν έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να  να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας
    εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε (Οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν από τη λήψη ωμέγα-3 συμπληρώματα ή κάποια άλλα συμπληρώματα διατροφής.)
    αν  έχετε εμμηνόρροια,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξης αναιμίας                                                                                                                                                                                                                                                                Πηγή    Μετάφραση      http://translate.googleusercontent.com/translate_c?

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κολοκάσι (Colocasia esculenta) το μοναδικό είδος που φύεται στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην Ικαρία!

Το κολοκάσι είναι βολβός σαν την πατάτα ή τη σελινόριζα, έχει χοντρή φλούδα σε καφετί χρώμα και κωνικό σχήμα και ίσως στη γεύση ταιριάζει περισσότερο με την γλυκοπατάτα. Όταν αφαιρούμε τη φλούδα το εσωτερικό του είναι λευκό, αρκετά σκληρό το οποίο μαλακώνει όταν το βράζουμε ή το τηγανίζουμε.  Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες Β6, C, E και  σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα φύλλα του τα οποία επίσης τρώγονται είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς. Όμως τόσο οι βολβοί όσο και τα φύλλα δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά γιατί περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες του οξαλικού ασβεστίου οι οποίες καταστρέφονται μόνο κατά το μαγείρεμα.   ή με διαβροχή σε ψυχρό νερό επί μία νύκτα. ιδιαίτερα με μια πρέζα μαγειρική σόδα  Καλό είναι να καταναλώνετε μαζί με γάλα ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο,Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά .
 Επίσης, πωλείται ως καλλωπιστικό υδρόβιο φυτό .. Το κολοκάσι κάνει καλό στην πίεση και στις καρδιοπάθειες ενώ είναι πολύ περισσότερο εύπεπτο από την πατάτα γιατί οι κόκκοι αμύλου που περιέχει είναι δέκα φορές μικρότεροι από εκείνους της πατάτας.
Ευδοκιμεί κάτω από τη γη σε υγρά και ζεστά κλίματα και καλλιεργείται για 14 μήνες μέσα στο χώμα όπως η πατάτα. Επίσης καλλιεργείται πολύ εύκολα.  Κόβεις ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του και το φυτεύεις. Το φυτό ανήκει στο γένος του ηλίανθου και βγάζει μεγάλα, όμορφα πράσινα φύλλα τα οποία συχνά αναφέρονται και ως “αυτιά ελέφαντα”εφόσον φτάνουν 1-2 μέτρα σε μήκος. Στην Κύπρο το καλλιεργούν και σαν καλλωπιστικό φυτό. Στο Νεπάλ τα χρησιμοποιούν επίσης σαν αυτοσχέδιες ομπρέλες σε ξαφνική βροχή.
Το κολοκάσι λέγεται πως κατάγεται από την Νοτιοανατολική Ασία, συγκεκριμένα από την ανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές ενώ έρευνες δείχνουν πως η καλλιέργειά του ξεκίνησε γύρω στο 5.000 π. Χ. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της Ασίας, της Αυστραλίας και της Αφρικής  Στις πιο κοντινές μας περιοχές το συναντάμε στην Κύπρο και από την Ελλάδα, μόνο στην Ικαρία.  Οι  Ικαριώτες κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου δεν γνώρισαν πείνα λόγω οτι έβρισκαν και έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια μια και ήταν  άφθονα στο νησί ! Τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη συλλογή τους τα οδήγησε σε είδος σχετικά προς εξαφάνιση !
Οι Αιγύπτιοι το μαγειρεύουν με μοσχάρι και σκόρδο ενώ στην Ινδία με αρνί αλλά και ως συνοδευτικό σε πολλά πιάτα με πράσινες καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτα ή με ρύζι ή με καυτερό κάρυ και γαρίδες. Στο Λίβανο το βράζουν, το κόβουν σε φέτες, το μαρινάρουν με σουμάκ και το τηγανίζουν ενώ στην Αμερική πωλείται και σαν chips         Πώς καθαρίζουμε και κόβουμε το κολοκάσι:
Το κολοκάσι έχει μια ιδιατερότητα κατά το καθάρισμα και το κόψιμο. Δεν το πλένουμε εξωτερικά παρά μόνο το καθαρίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας ή με μια βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα κόβοντάς τη με το μαχαίρι.Δεν το πλένουμε γιατί βγάζει ένα γλοιώδες υγρό που δεν είναι ευχάριστο. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κύβους μπήγοντας την μύτη του μαχαιριού μέσα στη σάρκα του και το στριφογυρίζουμε μέχρι να κοπεί ένα κομμάτι. Εάν κοπεί αρκετά μεγάλο τότε το κόβουμε κανονικά με το μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο λένε πως γίνεται πιο νόστιμο και δε λιώνει κατά το μαγείρεμα.                                                                                                                                           Οι Ικαριώτες το βράζουν για δύο ώρες και το κάνουν σαλάτα  με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά, λάδι και ξύδι
ή μαγειρευτό με φασόλια. Μια αλλη συνταγη που φτιαχνουμε εδω στο νησι ειναι

Σκορδαλιά με κολοκάσι και σαλάτα

Σκορδαλιά με Κολοκάσι

Υλικά:
2 φέτες κολοκάσι
1 χούφτα καρύδια
3 φέτες μαύρο ψωμί βρεγμένο μπαγιάτικο
5 σκελίδες σκόρδο
100gr λάδι
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (ή βαλσάμικο)
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζεις το κολοκάσι το κόβεις φέτες και το ρίχνεις σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι για μισή ώρα . Μετά χτυπάς στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά και καλή σας όρεξη       πηγηhttp://nhsosikarias.blogspot.com


μαγειρεμένα, χωρίς αλάτι
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια594 kJ (142 kcal)
Υδατάνθρακες34,6 g
- Σάκχαρα0.49
- Οι φυτικές ίνες5,1 g
Λίπος0,11 g
Πρωτεΐνη0,52 g
Θειαμίνη (Vit. Β 1)0.107 mg (9%)
Ριβοφλαβίνη (Vit. Β 2)0,028 mg (2%)
Νιασίνη (Vit. Β 3)0,51 mg (3%)
Παντοθενικό οξύ (Β 5)0.336 mg (7%)
Η βιταμίνη Β 60.331 mg (25%)
Φυλλικό οξύ (Vit. Β 9)19 μ § (5%)
Βιταμίνη C5 mg (6%)
Βιταμίνη Ε2,93 mg (20%)
Ασβέστιο18 mg (2%)
Σίδερο0,72 mg (6%)
Μαγνήσιο30 mg (8%)
Μαγγάνιο0.449 mg (21%)
Φώσφορος76 mg (11%)
Κάλιο484 mg (10%)
Ψευδάργυρος0,27 mg (3%)

Πηγή: USDA Θρεπτικά Database
φύλλα, οι πρώτες
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια177 kJ (42 kcal)
Υδατάνθρακες6,7 g
- Σάκχαρα3 g
- Οι φυτικές ίνες3,7 g
Λίπος0,74 g
Πρωτεΐνη5 g
Η βιταμίνη Α ισοδύναμα.241 μ § (30%)
- β-καροτένιο2895 μ § (27%)
- η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη1932 μg
Θειαμίνη (Vit. Β 1)0.209 mg (18%)
Ριβοφλαβίνη (Vit. Β 2)0.456 mg (38%)
Νιασίνη (Vit. Β 3)1.513 mg (10%)
Η βιταμίνη Β 60.146 mg (11%)
Φυλλικό οξύ (Vit. Β 9)126 μ § (32%)
Βιταμίνη C52 mg (63%)
Βιταμίνη Ε2,02 mg (13%)
Βιταμίνη Κ108,6 μg (103%)
Ασβέστιο107 mg (11%)
Σίδερο2,25 mg (17%)
Μαγνήσιο45 mg (13%)
Μαγγάνιο0.714 mg (34%)
Φώσφορος60 mg (9%)
Κάλιο648 mg (14%)
Ψευδάργυρος0,41 mg (4%)

Πηγή: USDA Θρεπτικά Database
Τα ριζώματα,  έχουν ένα ελαφρύ μωβ χρώμα   που οφείλεται σε φαινολικές χρωστικές ουσίες,   και τα φυσικά σάκχαρα  του δίνουν μια γλυκιά γεύση καρυδιού. Το άμυλο είναι εύπεπτο,γιαυτό συχνά χρησιμοποιείται για  παιδικές τροφές. Τα φύλλα είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.                                                                                                         πηγες http://www.delightfularea.com/   http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Κύβοι φρέσκων βοτάνων

http://puregracefarms.com/wp-content/uploads/2013/09/basil-freezing.jpg
Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να έχετε  πάντοτε φρέσκα αρωματικά βότανα ανά πάσα στιγμή στη διάθεση σας! Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι και 4 μήνες από την ημέρα που θα τα παρασκευάσετε. 

Τι θα χρειαστείτε:
1 ματσάκι από κάθε  φρέσκο βότανο που συνήθως χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας 
Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
Παγοθήκες.
Εκτέλεση
 Κόψτε από το κάθε φυτό φυλλαράκια ή μικρά κλωναράκια χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι. Ξεπλύνετε πολύ καλά και αφήστε τα να στραγγίσουν. 
Χτυπήστε ελαφρά με το γουδί , ώστε ν απελευθερώσουν τα αρώματά τους .
Δημιουργήστε τους συνδιασμούς που ταιριάζουν στη γεύση σας. (πχ. θυμάρι με λουίζα).
Γεμίστε με αυτά τις θήκες μιας παγοθήκης.
 
Καλύψτε κάθε θήκη με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο  και βάλτε την παγοθήκη στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν μπορείτε να φυλάξετε τους κύβους σε ειδικά σακουλάκια κατάψυξης για να τους χρησιμοποιήσετε όποτε εσείς θέλετε!                                                         πηγηhttp://votanakaiaromatika.blogspot.com/