Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

33 χάρτες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον κόσμο!

1. Όταν το Google Street View είναι διαθέσιμο

map-of-the-world-όπου-google-street-view-είναι διαθέσιμο
Χάρτης από το Google


.2 Οι χώρες που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα

map-of-countires-ότι η χρήση-μετρικό σύστημα-vs-αυτοκρατορική
Χάρτης μέσω Wikimedia Commons


3 Οι  μόνο 22 χώρες στον κόσμο  που η Βρετανία δεν έχει εισβάλει ( δεν εμφανίζονται: Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)

οι-μόνο-χώρες-britain-έχει-δεν-εισέβαλαν


4. Χάρτης των «Πανγαία» με τα ισχύοντα διεθνή σύνορα

map-of-Pangea-με-ρεύμα-internatoinal-σύνορα
Χάρτης με eatrio.net μέσω Reddit

Pangea ήταν μια υπερήπειρος που υπήρχε κατά τα τέλη του Παλαιοζωικού και στις αρχές του Μεσοζωικού  ,εποχές, που αποτελούν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν. Άρχισε να διαλύεται  περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ενιαίο παγκόσμιο ωκεανό που περιβάλλει την Πανγαία  τον ονομάσανε  PANTHALASSA .

5 McDonald 's Σε όλο τον κόσμο

map-των χωρών-με-McDonalds


6 Αμειβόμενη άδεια μητρότητας σε όλο τον κόσμο


καταβεβλημένου μητέρας-άδεια-από-τη χώρα
Χάρτης με την The New York Times


7. Τα πιο κοινά Επώνυμα στην Ευρώπη ανα χώρα

map-of-πιο-κοινή-επώνυμα-in-europe
Χάρτης με Teepr στο MySpace


8. Παγκόσμια Προσανατολισμός Οδήγηση ανά χώρα

Worldwide_Driving_Orientation_by_Country-(1)
Χάρτης με ChartsBin.com


9 Χάρτης των ζωνών ώρας στην Ανταρκτική

Χάρτης-of-time-ζώνες-in-Anarctica
Χάρτης από το Phoenix B 1of3


10. Η παγκόσμια χρήση του Διαδικτύου με βάση το χρόνο της ημέρας

internet-χρήση-of-the-world-based-on-time-of-day_2
Χάρτης από Carna Botnet μέσω Reddit


11. Πολυσύχναστες διαδρομές Αεροπλάνων στον κόσμο


top-10-πολυσύχναστες-air-travel-δρομολόγια-του-2012
Χάρτης με Vizual Statistix


12. Οπτικοποίηση Παγκόσμια Πυκνότητα Πληθυσμού

-υπάρχουν-περισσότερο-οι άνθρωποι-ζουν-μέσα-ο κύκλος--από-έξω-από-it
Χάρτης με valeriepieris στο MySpace





13 Χάρτης της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλο τον κόσμο


map-of-alocohol-κατανάλωση-around-the-world


14. Χάρτης Αλκοολούχων Ποτών Δημοτικότητας ανά χώρα


ποτό-δημοτικότητα κατά χώρα







15 Παγκόσμιος Χάρτης Σεισμών Από το 1898

σεισμοί-by-μεγέθους-δεδομένου-1898
Χάρτης από John M Nelson


16 Χάρτης  29.000 πάπιες θανατώθηκαν από πετρέλαιο  που έπληξε την ξηρά μετά από πτώση από ένα φορτηγό πλοίο στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού

όπου-λάστιχο-πάπιες-made-ξηράς-μετά-να-ντάμπινγκ-in-Ειρηνικού ωκεανού-
Χάρτης με prometheus08 στο MySpace


17 Χάρτης των χωρών με τις περισσότερες παραβιάσεις  δωροδοκίας


δωροδοκία-Νιγηρία-είναι-το χειρότερο-
Χάρτης του James Mintz Ομάδα


18 Παγκόσμιος χάρτης της βλάστησης στη Γη

map-of-βλάστηση-on-γη
Χάρτης από NASA / NOAA


19 Μέση ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής ανά χώρα

Average_Age_at_first_sex_by_Country-(1)
Χάρτης με ChartsBin.com





20  Ο αριθμός των ερευνητών ανά εκατομμύριο κατοίκων 
σε όλο τον κόσμο

Number_of_Researchers_per_million_inhabitants_by_Country
Χάρτης με ChartsBin.com


21 Παγκόσμιος  Χάρτης  με εισαγωγές καυσίμων και εξαγωγικών ροών

σε όλο τον κόσμο-εισαγωγών πετρελαίου-και-εξαγωγές-ροές
Χάρτης με την BP μέσω της Business Insider





22. Παγκόσμιος χάρτης με διαφορετικά συστήματα γραφής

map-of-the-γραφή-συστήματα-of-the-world


23 Παγκόσμια Ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κεφαλή

Coffee_Consumption-(3)
Χάρτης με ChartsBin.com


24 Το οικονομικό κέντρο βάρους Από το 1 μ.Χ.αιώνα


Εξέλιξη-of-the-earth's-οικονομικό-κέντρο-της-βαρύτητας
Χάρτης με την McKinsey & Company


25. Ο κόσμος χωρίζεται σε 7 περιφέρειες, 
κάθε μια με πληθυσμό 1 δισ. ευρώ

πληθυσμού-of-the-world-split-σε-ίσα-τομές-of-one-δις
Χάρτης με delugetheory στο MySpace


26. Πληθυσμός της Γης από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος


οι-κόσμους-πληθυσμού-με-latitue-και-γεωγραφικό μήκος
Φωτογραφία από mrgeng στο Reddit





27. Συχνότητα Κεραυνών σε όλο τον κόσμο


συχνότητα-of-αστραπή-απεργίες-in-the-world


28. Συνολικός κίνδυνος νερού σε όλο τον κόσμο

ξηρασία κινδύνου της-όχι-μόνο-απομονωμένα-γύρω από το ισημερινό
Χάρτης από το World Resources Institute


29. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο 
 μεταφορών  Λόγω των Πειρατών

πιο επικίνδυνες ζώνες-to-ship-όταν-τα-πειρατές-κανόνα-τα-θάλασσες





30. 2% του πληθυσμού της Αυστραλίας ζει

όπου-2-τοις εκατό-of-Αυστραλία-ζωής
Χάρτης με e8odie στο MySpace


31. Η Μεγαλύτερη ευθεία γραμμή που μπορεί να πλεύσεις στη Γη 
(Πακιστάν να χερσόνησο Καμτσάτκα, Ρωσία - 20.000 μίλια)

η-μεγαλύτερη-ευθεία-you-can-sail-in-the-world
Χάρτης από kepleronlyknows στο MySpace


32. Χάρτης της Ευρώπης Εμφάνιση κυριολεκτική 
κινεζική Μεταφράσεις για Ονόματα Χώρα

κυριολεκτική-map-of-europe-by-chinese-name
Χάρτης με haohaoreport.com


33. Αντίστροφης Χάρτης με νότιο ημισφαίριο στο πάνω μέρος της Χάρτης (επειδή η θέση του Βορρά είναι αυθαίρετη)

map-of-world-ανάποδα-Νότου-pole-on-top
Χάρτης μέσω nnm.me                                                                                              πηγη

ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΆ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ

 .Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε φυσικά  σαπούνια και σαμπουάν μετά  από χρήση για χρόνια  σαμπουάν και μαλακτικό εμπορίου , το αρχικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ΣΑΠΟΎΝΙ  συγκρούεται με τις χημικές ουσίες που  έχουν εμποτιστεί  στα μαλλιά σας  Θα χρειαστεί περίπου 1 ή 2 μήνες πριν τα καθαρίσετε  από τις χημικές ενώσεις που συσσωρεύονται για χρόνια, στα μαλλιά σας (το ίδιο συμβαίνει και με τις φυσικές κρέμες,στο δέρμα σας )
Μερικές φορές φαίνεται ότι η τρίχα είναι υπερβολικά βαριά, , λιπαρή. κλ
Εάν είστε βέβαιοι ότι έχετε  ένα καλό ΣΑΠΟΎΝΙ, αλλά δεν είστε ικανοποιημένοι με το πλύσιμο ακολουθήστε αυτή την προετοιμασία !
Μετά από ένα μήνα ή 2 προετοιμασίας των μαλλιών σας θα καταλάβετε ποιος τύπος σαπουνιού   είναι καλύτερα κατάλληλος για τον εαυτό σας.
Μόλις αρχίσετε το  ΣΑΠΟΎΝΙ-σαμπουάν ( η κρέμα) σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα χημικά καλλυντικά δηλαδή πλύσις με εναλλασσόμενο χημικό σαμπουάν, ΣΑΠΟΎΝΙ, επειδή κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν (ή ένα μαλακτικό μαλλιών )θα αφήσετε  νέες χημικές ενώσεις στα μαλλιά και στο δέρμα σας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πα ει μακρυά η  περίοδος προσαρμογής. Αντίθετα,  να εναλλάσσετε τη χρήση πλυσίματος με φυσικές ουσίες όπως σκόνες , σόδα, σαπωναρία ρίζα  προϊόντων  δηλαδή απαλλαγμένων από επιφανειοδραστικών ουσιών,χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ,κλ
                        Το ίδιο συμβαίνει και με την κρέμα από κερί Την αισθάνεστε λιπαρή και βαριά? .Έχοντας μάθει το δέρμα σας σε χημικές ενώσεις  δυσκολεύεστε να συνηθίσετε την υφή της ,όμως αυτή η λιπαρότητα του κεριού με το λάδι είναι αυτό που αναζωογονεί και θεραπεύει το δέρμα σας Χρησιμοποιήστε την μετά το μπάνιο ,βάλετε πολύ λίγη ποσότητα στο δέρμα σας και κάνετε απαλό  μασάζ ,μέρα με την μέρα θα δείτε την διάφορα !Το πρόσωπο θα φωτίσει και θα αποκτήσει ωραίο χρώμα και υφή Αυτό που πρέπει να προσέξετε  είναι τα φυσικά προϊόντα που θα αγοράσετε η φτιάξετε εσείς οι ίδιοι να είναι από πολύ καλά υλικά! Προτιμήστε  πάντα σαπούνια ελληνικά με βάση το ελαιόλαδο ( από φρέσκο λάδι όσο το δυνατόν γίνετε) χωρίς χρώματα έντονα κόκκινα ,κίτρινα , μπλε κλ σαπούνια γλυκερίνης, σαπούνια που έχουν

έντονο άρωμα


                                                                                                                                          Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν ενα  άρωμα Λεπτό, λουλουδάτο, γλυκό, ελαφρύ σαν ανοιξιάτικο αεράκι μετά από βροχη σε έναν περίπατο στην εξοχή,! Καλή επιτυχία  και πολύ καλή γνώση ! Οταν γνωριζουμε για αυτό που  αγοράζουμε η παρασκευάζουμε  εχουμε  άριστα αποτελέσματα. στο  να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την οικογένεια μας!

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Άρωμα Ικαρίας


 Hot peppers

Πως φτιάχνουμε γάλα από ταχίνι


Η σάλτσα ταχίνι είναι μια "κόλλα" που γίνεται από τους σπόρους σουσαμιού, πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε, Β και μέταλλα. 
Εάν χρειάζεστε το ασβέστιο και το φωσφόρο, το γάλα αυτό είναι για σας.!

θα πρέπει να το καταναλώνεται με μέτρο, διότι έχει πολλές θερμίδες, όπως άλλωστε  όλα τα γάλατα που παρασκευάζονται με ελαιούχους σπόρους.                                                                                                                                                                                            ΓΑΛΑ ταχίνι (για 500 ml )                                                                                                                                                                                 Συστατικά:3 ή 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι 500 ml νερό 2 ή 3 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη                                                                                                                                                                 Προετοιμασία:. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε  για λίγα λεπτά,  μπορεί να αρωματιστεί ανάλογα με το γούστο μας εμένα  μου αρέσει να  βάζω  αλεύρι χαρουπιού ! Είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση για το κακάο.                                 πηγη

ΣΚΌΝΗ ΓΙΑ ΠΌΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΉΜΑΤΑ


Συστατικά:
(για 100 g σκόνη)
80γρ

άμυλο Αραβοσίτου

ή άμυλο ρυζιού
10 g μπέικιν σόδα
10 g λευκό πηλό
λάδι σταγόνες 10 ess. Μέντα
λάδι σταγόνες 4 ess. Λεβάντα
3 σταγόνες έλαιο ess. Φασκόμηλο
3 σταγόνες έλαιο ess. τσάι δέντρο (ή θυμάρι)
Προετοιμασία:
Ζυγίζετε όλες τις σκόνες και τις βάζετε σε ένα προσωρινό γυάλινο βάζο.
Προσθέστε  τα αιθέρια έλαια, .
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ανακατέψτε τη σκόνη καλά !
Συνεχίσετε να ανακατεύετε απαλά μέχρι η σκόνη  να είναι ομαλή και ομοιογενή.!
Ρίξτε σε ένα βάζο όπως είναι το ταλκ με διάτρητο φίλτρο για να  πέφτει  η σκόνη σε μικρές ποσότητες.
Χρήση:
Η σκόνη είναι αναζωογονητική
 και απορροφητική, ρυθμίζει την εφίδρωση του ποδιού και αποτρέπει την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών.
  Χρησιμοποιήστε την στα πόδια σας, καθώς και μεταξύ των δακτύλων σας μετά το μπάνιο
Μπορείτε ακόμη και να βάλετε στα παπούτσια σας για να  απορροφήσει τις οσμές                                     πηγη.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Άρωμα Ικαρίας

Πρόεδρος ΕΦΕΤ: «Αυτά είναι το ύποπτα τρόφιμα για καρκινογενέσεις με αποδείξεις»

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…

30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο
32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:



Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος: τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια .Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.



Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.



Χρωστικές: Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος …πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα.. Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.



Νιτρώδη, Νιτρικά: Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.



Κονσέρβες: Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .



Κρεατικά στα κάρβουνα : Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.



Αφλατοξίνες: Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.



Υπολείμματα φυτοφαρμάκων: Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.



Ακρυλαμίδη: Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων. Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.



Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.



Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις εκκενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο κείμενο.





Νίκος Κατσαρός

Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

πηγη