Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μήπως το πανάκριβο άρωμά σου περιέχει περιττώματα ζώων;



Μήπως το πανάκριβο άρωμά σου περιέχει περιττώματα ζώων;
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα περιμέναμε εναγωνίως πότε μια στις 100 φάλαινες θα πάθει κολικό του εντέρου (ή, χειρότερα, θα πεθάνει από ρήξη εντέρου) για να πάρουμε το πιο ακριβό συστατικό στον κόσμο, απαραίτητο για την παρασκευή διάσημων αρωμάτων…
Νότες κεχριμπαριού
Γοητευτικά, ακριβά αρώματα κλεισμένα σε μπουκάλια πολυτελείας θεωρούνται ότι τονίζουν τη θηλυκότητα (ή την αρρενωπότητα, αντίστοιχα) και είναι συνώνυμα του καλού γούστου. Προορισμένα για επιλεκτικές μύτες, είναι φτιαγμένα από εκλεκτά υλικά. Όπως σκόνη από… αποξηραμένο εμετό (ή τέλος πάντων γαστρεντερικά απόβλητα) φάλαινας, συστατικό που θεωρείται ότι προσθέτει κάτι μαγνητικό, αισθησιακό και ζωώδες στο ανθρώπινο δέρμα. Το αηδιαστικό απόβλητο αναφέρεται συνήθως ως «νότες κεχριμπαριού» και πρόκειται για το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Πρόκειται για το Ambergris, γκρίζο κεχριμπάρι ή αλλιώς αμπέρι. Ωστόσο ο μοριακός βιολόγος Christopher Kemp, συγγραφέας του βιβλίου «Επιπλέων χρυσός: Η φυσική (και αφύσικη) ιστορία του γκρίζου κεχριμπαριού» (Floating Gold: the Natural (and Unnatural) History of Ambergris), ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για εμετό αλλά για περιττώματα φάλαινας, που επιπλέουν στους ωκεανούς πριν ξεβραστούν σε κάποια ακτή και μοσχοπουληθούν σε εταιρίες αρωματοποιείας. Αν ισχύει αυτό, τότε τι βάζουμε τόσα χρόνια στο δέρμα μας για να μυρίζουμε όμορφα (!); 
Όταν οι φάλαινες έχουν δυσπεψία
Το γκρίζο κεχριμπάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο, επομένως πολύτιμο σχεδόν όσο και το χρυσάφι. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000 δολάρια το κιλό. Όμως πώς συλλέγεται; Ας δούμε πρώτα πώς παράγεται. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν οι φάλαινες φυσητήρες καταναλώνουν γιγάντια καλαμάρια, σουπιές και οστρακοειδή, έχουν δυσκολία στο να χωνέψουν τα σκληρά μέρη τους. Γι’ αυτό το πεπτικό τους σύστημα εκκρίνει μια λιπαρή ουσία (αντίστοιχη της χολής), που περιβάλλει το δύσπεπτο τμήμα των θαλασσινών φτιάχνοντας μια μάζα. Η μάζα αυτή (κάτι σαν γιγάντια πέτρα χολής) αποβάλλεται από το έντερο της φάλαινας και η ποσότητά της μπορεί να φτάσει μέχρι και εκατοντάδες κιλά τον χρόνο. Οι χολόλιθοι αυτοί ξεβράζονται (λόγω παλίρροιας) σε κάποια παραλία. Όποιοι… τυχεροί τους ανακαλύψουν κατά σύμπτωση – όπως π.χ. στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σκωτία και την Αγγλία – και καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, τους μοσχοπουλούν στην αγορά.
Το φρέσκο είναι το καλύτερο;
Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τον Christopher Kemp, υπάρχει ένα υπόγειο δίκτυο από τυχοδιώκτες συλλέκτες και μεταπράτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πότε ο καιρός θα φέρει το αμπέρι στις ακτές – και τότε, όποιος προλάβει. Κάποιοι μάλιστα είναι ικανοί να το αποσπάσουν βίαια από τον πρωκτό της φάλαινας, αν βρεθούν σε χώρο με σφάγια φαλαινών. Επειδή δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις ανάμεσα σε άλλα απόβλητα, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να το… μυρίσεις: Το φρέσκο αμπέρι είναι σχεδόν μαύρο και λέγεται ότι μυρίζει σαν κοπριά αγελάδας (όταν ωριμάσει και οξειδωθεί, αυτή η μυρωδιά αλλάζει και γίνεται πιο…εκλεπτυσμένη), ενώ το… ώριμο μπορεί να είναι υπόλευκο, κιτρινωπό, γκρίζο ή καστανό. Είναι μια στερεά, αδιαφανής, εύφλεκτη κηρώδης μάζα, που θυμίζει κομμάτι σκληρού, παλιού τυριού με έντονη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου λέγεται ότι μυρίζει πιο…γλυκά, σαν ένα περίεργο μείγμα από καπνό, βρεγμένη γη, σάπιο ξύλο και γυαλιστικό επίπλων. Όταν το αναλάβει η επιστήμη της χημείας, παίρνει την καθαρή μορφή του και αποκτά μια πιο ευχάριστη μυρωδιά, η οποία στην αρωματοποιία χαρακτηρίζεται ως ζωώδης (animalic).
Οι απόψεις βέβαια διίστανται: Κάποιοι τη θεωρούν αηδιαστική, ενώ άλλοι την κατατάσσουν στις … αισθησιακές. Προστίθεται τόσο σε αντρικά όσο και σε γυναικεία αρώματα ως ενισχυτικό και σταθεροποιητικό στοιχείο, αφού αργεί πολύ να εξατμιστεί. Μια σταγόνα του έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταλυτικά ένα άρωμα κάνοντάς το να παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα, όπως εξηγούν οι αρωματοποιοί. Φημολογείται ότι, αν πέσει μια σταγόνα αμπέρι σε ένα κομμάτι χαρτί και φυλαχτεί μέσα σε ένα κλειστό βιβλίο, το άρωμά του θα παραμείνει για 40 χρόνια, ενώ αν πέσει στα δάχτυλα θέλει πολλές ημέρες και καλό πλύσιμο για να φύγει. Έτσι έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να δώσει άρωμα σε αποξηραμένα φρούτα και καπνό τσιγάρων.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η συλλογή και η χρήση του είναι νόμιμες, αλλά αυτό εξαρτάται από τους νόμους της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στη Γαλλία – την καρδιά των ακριβών αρωμάτων – είναι νόμιμο, ενώ στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί από το 1972.
Άρωμα από το σάλιο του δράκου
Το εμπόριο του γκρίζου κεχριμπαριού ανθίζει εδώ και αιώνες. Οι Κινέζοι το ονόμαζαν «άρωμα από το σάλιο του δράκου» πιστεύοντας πως είναι το σάλιο που κυλά απαλά από τα χείλη των θαλάσσιων δράκων, όταν αυτοί κοιμούνται μακάρια επάνω στα βράχια της θάλασσας. Οι Ιάπωνες, πιο προσγειωμένοι, το ονόμαζαν από πολύ παλιά «περιττώματα φαλαινών». Βέβαια όλων αυτών είχαν προηγηθεί οι Αιγύπτιοι της αρχαιότητας, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Τον 10ο μ.Χ. αιώνα λέγεται ότι ένας Άραβας έμπορος το εκτίμησε ως ισότιμο με το χρυσάφι και τους μαύρους σκλάβους. Ακόμα δε λείπουν οι φήμες για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, γι΄ αυτό κάποιοι (π.χ. τον Μεσαίωνα) το προσέθεταν στο φαγητό και το ποτό τους ως καρύκευμα – συνήθεια που, όπως λέγεται, διατηρείται ως σήμερα.
Αγαπημένο της Μαρίας Αντουανέτας
Τα προηγούμενα χρόνια έγινε γνωστό ότι αναπαράχθηκε (σε περιορισμένη ποσότητα) το άρωμα που φορούσε πριν από 200 χρόνια η Μαρία Αντουανέτα, παρασκευασμένο ειδικά για εκείνη. Αν αναλογιστούμε ότι το βασικό συστατικό του ήταν το γκρίζο κεχριμπάρι, ίσως δικαιολογείται η τιμή του πρότυπου αρώματος: 11.000 δολάρια το μπουκάλι. Το αμπέρι υπήρξε επίσης αγαπημένο του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, όχι ως άρωμα αλλά ως… λιχουδιά (μαζί με αυγά). Το ίδιο γούστο είχε και ο Λουδοβίκος ο 15ος, ο οποίος αρωμάτιζε με αυτό τα αγαπημένα του πιάτα. Όσο για την βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, απλώς το χρησιμοποιούσε για να αρωματίζει τα γάντια της…
Σε κρεατόπιτες και ποτά!
Στο μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» ο συγγραφέας Herman Melville περιγράφει το αμπέρι ως «ουσία που βρέθηκε στα άδοξα σπλάγχνα μιας άρρωστης φάλαινας». Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται από παλιά στην αρωματοποιία, σε παστίλιες, πολύτιμα κεριά, σκόνες για τα μαλλιά και αρωματισμένες αλοιφές. Στη σύγχρονη εποχή κατάφερε να μπει ακόμα και σε κρεατόπιτες, για να προσδώσει τη… μοναδική νοστιμιά της (!) και να κάνει τη διαφορά. Όπως η πίτα αξίας 4.700 δολαρίων που εμπνεύστηκε ο σύγχρονος σεφ Andrew Stellitano ή τα ενισχυμένα με γκρίζο κεχριμπάρι ποτά που σερβίρονται σε πολυτελή αμερικανικά μπαρ, σύμφωνα με το businessweek.
Έφτιαξαν χημικό υποκατάστατο, για να μη μας λείψει…
Η βιομηχανία αρωμάτων, λόγω της σπανιότητας και της υψηλής τιμής του υλικού, επιχείρησε φυσικά (και τα κατάφερε) να φτιάξει χημικό υποκατάστατο χρησιμοποιώντας ένα συστατικό του φασκόμηλου και ένα… κολοβακτηρίδιο, το Escherichia coli, το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων. Τον περασμένο χρόνο Ελβετοί ερευνητές βελτιστοποίησαν το συνθετικό αμπέρι, οπότε ανοίγει ο δρόμος για κάτι φθηνότερο. Έτσι, για να μην το στερηθούμε…
“Τροφή”: Επί τη ευκαιρία, όσες έχουν την φαεινή ιδέα να λούζονται με κάτι βρωμερά εντονότατα αρώματα πρωί – πρωί με την αυγούλα και να κινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες,  τις παρακαλώ θερμά να παίρνουν το, ας πούμε, άρωμά τους και να το φοράνε αφού φτάσουν στην εργασία τους ή φορέστε κάτι πιο ελαφρύ για το πρωί ή πάρτε ταξί… Δεν σας φταίμε κάτι οι υπόλοιποι, να ξεκινάμε τόσο χάλια την ημέρα μας.                              πηγη http://proionta-tis-fisis.com/

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατροσόφι από την Ικαρία .......


Τσάι από Ρόδι για τις πυώδεις Αμυγδαλές                                                                                                                                                                                                    Οι ζουμεροί κόκκινοι σπόροι με τις μοναδικές ιδιότητες δεν μας χαρίζουν μόνο υγεία αλλά και τύχη. Συνηθίζουμε κάθε Χριστούγεννα να το σπάμε στην πόρτα του σπιτιού για καλοτυχία και γονιμότητα. Δεν έχουμε άδικο. Οι σπόροι του είναι βάλσαμο για τον οργανισμό μας. Οι ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού μπορούν να μας χαρίσουν μακροζωία αλλά και μοναδική Εύνοια . Εκτός από την κουζίνα, το ρόδι πρέπει να έχει τη δική του θέση και στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα μας  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσεις τις βιταμίνες του ακόμα και όταν αυτό δεν βρίσκετε πάνω στο δέντρο  ..Λικέρ ροδιού με μέλι αντί ζάχαρη ,σε οινόπνευμα δυνατό βάμμα μαζί με φύλλα ,η και ακόμα φτιάχνοντας ξύδι ροδιού Αν είσαστε από τους τυχερούς και έχετε ρόδια στο κήπο σας, τότε αυτή η συνταγή είναι για σας (φύλλα,φλοιό γι'αυτη την εποχή)....Κόβουμε ενα καθαρό ρόδι στα 4 και το βάζουμε με νερό να σκεπάζετε , μέσα σε μια κατσαρόλα κλειστή  να σιγοβρασει Όταν το νερό φτάσει στο 1\3 του το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Το σουρώνουμε και με αυτό το τσάι κάνουμε γαργάρες μέχρι να θεραπευτούν οι Αμυγδαλές μας Δε θα το κάνουμε  πάνω από 2 με 3 φορές μας το υπόσχεται  η φίλη  Άννα Πορή   επειδή σαν  παθούσα και μαθούσα μας το προτείνει  Ανεπιφύλακτα !..............Ευχαριστούμε Άννα για τη θεραπευτική σου ιδέα! 

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Σ' αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις».

Σ' αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις
Ο ερχομός του Απρίλη
Η μυρωδιά του ψωμιού την αυγή
Αυτά που λένε οι γυναίκες για τους άντρες
Τα γραπτά του Αισχύλου
Η αρχή του έρωτα
Το χορτάρι πάνω σε μια πέτρα
Μητέρες που ζουν με το σκοπό της φλογέρας
Και ο φόβος των κατακτητών για τη μνήμη

Σε αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις
Το τέλος του Σεπτέμβρη
Μια γυναίκα που ανθίζει μετά τα σαράντα
Η ώρα του ήλιου στη φυλακή
Σύννεφα που σχηματίζουν πελώριες μορφές
Τα συνθήματα του λαού για κείνους που φεύγουν γελαστοί
και ο φόβος στα μάτια των τυράννων

Σε αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις
Σε αυτή τη γη, την κόρη της γης
τη μάνα όλων των ξεκινημάτων
τη μάνα όλων των τελειωμών
Τη λέγαν ΕΛΛΆΔΑ 
ΕΛΛΑΔΑ  τη λένε ακόμα
Αγαπημένη μου, μου δόθηκε
μου δόθηκε η ζωή γιατί σε αγαπώ                                                                                                             Ένα συγκλονιστικό ποίημα του κορυφαίου ποιητή της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Νταρουίς (1941-2008). «Σ' αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις».                           ΠΗΓΗ   http://aristeri-diexodos.blogspot.gr/



Επιχείρηση "Νέα Συνταγή"


Είδες μια συνταγή!
Σου άρεσε και λες να την εκτελέσεις!
Το 'χεις?
Αχού η Καψερή τι έκανα ...............

Για πάμε να σε βοηθήσω λίγο!!! ;)





Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

The Ridge.Μια Εξαιρετική ταινία για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας


τι-αυτό-guyy
Η ορεινή ποδηλασία είναι ένα άθλημα, στο οποίο ο αθλητής - αναβάτης, οδηγεί ένα ποδήλατο (mountain bike) ειδικά κατασκευασμένο, για εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στη φύση, σε δασικούς δύσβατους δρόμους, αλλά και μονοπάτια.



Απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, αντοχή, ισορροπία, αυτονομία και -φυσικά- ποδηλατικές δεξιότητες. Επίσης, συχνά απαιτείται από τον ποδηλάτη, η δυνατότητα επιδιόρθωσης του ποδηλάτου σε περίπτωση βλάβης. Η τεχνική στην ποδηλασία συνήθως μαθαίνεται από πολύ μικρή ηλικία.
Η Ελλάδα προσφέρεται για ορεινή ποδηλασία, σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικότερα άνοιξη - καλοκαίρι - φθινόπωρο. Το ανάγλυφό της, προσφέρει μια πλειάδα μονοπατιών και δασικών δρόμων, στους οποίους μπορεί ν' απολαύσει κανείς ορεινή ποδηλασία, σε όλες τις κλίσεις και σε όλα τα εδάφη.
Ο Danny MacAskill είναι ίσως ο πιο γνωστός αναβάτης ποδηλάτου στον κόσμο.Στις 2 Οκτωβρίου 2014 Ο MacAskill κυκλοφόρησε μια ταινία με τον τίτλο,  The Ridge. 

Ένα εύκολο, γρήγορο και φτηνό γλυκάκι με ινδοκαρυδο!

Τι χρειαζόμαστε 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (397 γρ.)
1 σακουλάκι ινδοκάρυδο
1-2 βανίλια Τι κάνουμε:
Αναμιγνύετε καλά σε ένα σκεύος τα υλικά (κρατήστε λίγο ινδοκάρυδο για να κυλήσετε τα μπαλάκια μετά) και κατόπιν τα πλάθε τε σε μέγεθος που έχει περίπου ένα σοκολατάκι. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα ινδοκάρυδου, ανάλογα με το πόσο ξερό το θέλετε. Πρέπει η μάζα να έχει αρκετή συνοχή ώστε να πλάθεται και να μην καταρρέει αλλά ούτε και να τρίβετε.
Κυλάτε το κάθε μπαλάκι σε ένα πιατάκι με ινδοκάρυδο για επικάλυψη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν τι να κυλήσετε το μπαλάκι σε ινδοκάρυδο, μπορείτε να το κυλήσετε σε τρούφα, ή σε τριμμένους ξηρούς καρπούς. Μια άλλη ακόμα ιδέα, αν σας αρέσουν τα φουντούκια, είναι να πλάσετε κάθε μπαλάκι γύρω από ένα φουντούκι, είναι πολύ καλός συνδυασμός.
Τα μπαλάκια μπορούν να μπουν στην κατάψυξη, διατηρούνται εξαιρετικά και είναι πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό στην περίπτωση έκτακτων καλεσμένων. Μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από την κατάψυξη ως παγωτίνια αλλά αρκούν λίγα λεπτά για να πάρουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Είναι ιδανικά για παιδικά πάρτυ και επίσης είναι μια συνταγή που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα ίδια τα παιδιά σας ! Αν τι για βανίλιες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας!
Καλό θα ήταν να αγοράσετε δυο πακέτα ινδοκαρυδο για να είστε σίγουρη ότι το μείγμα θα έχει την πυκνότητα που χρειάζεται! Αν κολλάει πολύ και δεν πλάθονται προσθέτετε λίγο ινδοκαρυδο ακόμη! πηγη !
https://www.facebook.com/ioanna.zagkaretou

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ψωμί χωρίς γλουτένη με φαγόπυρο!!

Gluten-free buckwheat breadΥλικά΅500 γρ, φαγόπυρο, 3/4 του φλιτζανιού νερό, αλάτι. Πλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε να μουσκέψει για 7 - 8 ώρες! Το βάζουμε σε τρυπητό και το ξεπλένουμε καλά να φύγει όσο το δυνατών καλύτερα η κολλώδης ουσία που βγαίνει από το σπόρο μετά το μούλιασμα! Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το βάζουμε με το νερό και το αλάτι στο μπλέντερ ώστε να γίνει σαν άπηκτος χυλός! το βάζουμε σε ενα μπολ, το σκεπάζουμε με ενα πανί και το αφήνουμε να κάτσει σε ζεστό μέρος για ένα εικοσιτετράωρο η και περισσότερο αν χρειαστεί! Ξέρουμε οτι είναι έτοιμο όταν το δούμε να έχει φουσκώσει! Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και βάζουμε το μίγμα μέσα! Από πάνω μπορείτε να ρίξετε σουσάμι! Εγώ αφού κάνω αυτή την διαδικασία το αφήνω να κάτσει πάλι κάποια ώρα και μετά το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο ! Ο χρόνος και η θερμοκρασίαεξαρτάται απ τον φούρνο σας! Το ψήνω περίπου μια ώρα στους 200 βαθμούς!!!