Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Έλαιο Αγριοτριανταφυλιάς- Rosehip oil


Είναι ένα σούπερ αντιγηραντικό έλαιο. Βοηθάει στην επούλωση των ουλών και στην αντιμετώπιση των ραβδώσεων κατά την εγκυμοσύνη. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ψωρίασης, της νευροδερματίτιδας, του ηλιακού εγκαύματος, μειώνει τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς και τις ραγάδες. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα κολαγόνου και ελαστίνης, είναι κατά των ελευθέρων ριζών και καταπολεμάει την πρόωρη γήρανση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε. Ιδανικό για χρηση σε ντεκολτέ, λαιμό και στήθος.

   Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα έλαια, καθώς περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά! Θεωρείται από τα καλύτερα υλικά για την αναδόμηση της επιδερμίδας. Βοηθά σημαντικά το γηρασμένο δέρμα, το δέρμα με ρυτίδες, κοκκινίλες ή ακόμη και έκζεμα καθώς,  είναι πλούσιο σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, κάτι που του προσδίδει σημαντικές αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα, συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων, βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας.

    O καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, εμφανίζοντας έτσι σημαντική επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και χρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Συγχρόνως βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

   

   

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Φυσική καλλιέργεια η μέθοδο που "δεν κάνεις τίποτα"

                                                                                             Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας που δεν χρησιμοποιεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Το έδαφος δεν έχει οργωθεί και δεν έχει υποστεί καμιά κατεργασία.


Ο ιδρυτής της φυσικής καλλιέργειας, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, Masanobu Fukuoka, την έχει αποκαλέσει ως μέθοδο που "δεν κάνεις τίποτα".Κανόνες φυσικης καλλιεργειας:
1) Οχι όργωμα,φρεζάρισμα, ή οποιαδήποτε κατεργασία της γης.
2) Οχι βοτάνισμα
3) Οχι λιπάσματα, φυτοφαρμακα, ή οργανικα σκευάσματα
4) Οχι κλάδεμα
5) Οχι κοπριά ή κόμποστ.
Αφήνουμε δηλαδή την φύση να λειτουργήσει, χωρίς να επεμβαίνουμε.
 «Η φύση είναι τέλεια, η ανθρώπινη γνώση ατελής, οπότε ας αφήσουμε τη φύση να αποφασίσει..

  Σήμερα η φυσική καλλιέργεια (natural farming)  έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά, να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο, τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα («βόμβες») και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από 100 και πλέον είδη οπωροφόρων και δασικών δένδρων, λαχανικών, σιτηρών, και φυτών χλωρής λίπανσης, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (Άνοιξη – Φθινόπωρο).

  Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls) και στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια /αναδάσωση έδαφος. Ένα χρόνο μετά τη σπορά, από τα φυτά που θα βγουν θα επιβιώσουν μόνα εκείνα που ταιριάζουν στο δεδομένο έδαφος και κλίμα.

Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτών μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ότι κάποια θα βλαστήσουν, όσο κακές και να είναι οι συνθήκες. Η γη εξάλλου φροντίζει για τις ισορροπίες.

Στόχος του καλλιεργητή είναι να εξυπηρετήσει τη φύση , να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος , να ευνοήσει την γέννηση υγιών φυτών.........

H μέθοδος Fukuoka στην Ελλάδα

H μέθοδος Fukuoka εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον κ.Παναγιώτη Μανίκη, αγρότη-γεωπόνο, στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα.Κάθε δυο χρόνια και από 21 – 31 Αυγούστου στο χώρο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, στο Κλησοχώρι της Έδεσσας άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης μαζεύονται για να κάνουν σβώλους.
Στους φιλοξενούμενους δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν τις φυσικές ομορφιές του νομού, γίνονται εκδηλώσεις, διοργανώνονται μουσικές και χορευτικές βραδιές, παιχνίδι, τραγούδι, χορός, σβώλοι σε ένα όμορφο πάντρεμα.
Οι σβώλοι που παρασκευάζονται, αρκετοί τόνοι, χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση σπορών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο το πρασίνισμα των γυμνών και άγονων βουνών της χώρας. Η εργασία γίνεται σε καθαρά εθελοντική βάση και η συμμετοχή είναι ελεύθερη γι αυτούς που θέλουν να προσφέρουν σπόρους στη Μάνα Φύση.

Η γη χρειάζεται τη βοήθεια μας και εμείς έχουμε ανάγκη τη γη, τη φύση.

         ΠΗΓΗ  Xaris Fysiki Kalliergia   http://www.trip-travel.gr/

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κύβος νοστιμιάς με φυσικά υλικά

                                                                                  Απλές , χρήσιμες ιδέες !!!
Κύβος νοστιμιάς με φυσικά υλικά (μυρωδικά)...
Ελαιόλαδο,ρίγανη,δεντρολίβανο,βασιλικός,σκόρδο,άνιθος,αλάτι,πιπέρι. Ένα multi και μια κατάψυξη. 
Μπορούμε να βάλουμε ότι μυρωδικό ή μπαχαρικό θέλουμε όπως και ζωμό από κάποιο κρέας που έχουμε μαγειρέψει και έχουμε φυλάξει. 
Καλή σας επιτυχία.

 Oneirospito

Η απομυθοποίηση των superfoods: Τα προβλήματα υγείας που προκαλούν έξι υπερτροφές

Τα superfoods από το ακάι μπέρι έως το γκότζι μπέρι και άλλα πολλά κατακλύζουν τις αγορές παγκοσμίως, υποσχόμενα ευεξία, καλή υγεία, μακροζωία και αν όχι απώλεια, τουλάχιστον διατήρηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, οι διατροφολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές τις σούπερ τροφές αμφισβητώντας τις «μαγικές» τους ιδιότητες. Ο διατροφολόγος Ιαν Μάμπερ μιλώντας στη Daily Mail εξηγεί τι υποστηρίζεται ότι προσφέρουν, τι πραγματικά κάνουν, αλλά και τι προβλήματα δημιουργούν. 


Kέιλ
Τα σκούρα πράσινα φύλλα του είναι γεμάτα βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Η τελευταία μόδα που θέλει το κάλε να μπαίνει σε κάθε είδους σαλάτα ή χυμό συνεπάγεται και την αυξημένη κατανάλωση ενώσεων που ονομάζονται glucosinolates. Οι ενώσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του θυροειδούς και σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και βρογχοκήλη. Οι ορμόνες που επηρεάζονται από το θυρεοειδή ελέγχουν τα πάντα, από την κούραση και το άγχος μέχρι το σωματικό βάρος. 

Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση του κάλε και να προτιμάται μαγειρεμένο. 


Γκότζι Μπέρι


Τα Γκότζι Μπέρι χρησιμοποιούνται για τις ιατρικές τους ιδιότητες από τους Κινέζους εδώ και αιώνες, καθώς φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ λέγεται ότι αυξάνουν και το προσδόκιμο ζωής. 

Ολα αυτά, όμως, όπως φαίνεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τους διατροφολόγους μόνο αν φάει κανείς 13 μερίδες γκότζι μπέρι θα έχει καταφέρει να λάβει τόσα αντιοξειδωτικά όσα θα του έδινε ένα απλό κόκκινο μήλο. 

Μάλιστα, τα γκότζι μπέρι, όχι μόνο το καλό που κάνουν είναι αμελητέο μπροστά σε άλλα φρούτα και λαχανικά, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν μια χημική ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες και η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πεπτικού συνδρόμου. Επίσης, τα γκότζι μπέρι καλό είναι να μην λαμβάνονται παράλληλα με λήψη φαρμάκων για το διαβήτη και την αρτηριακή πίεση καθώς έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν εξανθήματα. 

Τέλος, τα γκότζι μπέρι μπορούν να επιδεινώσουν την οποιασδήποτε μορφής φλεγμονή. 

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνονται καλύτερα φρέσκα γκότζι μπέρι.
Σπόροι κία

Οι σπόροι του φυτού που φυτρώνει κυρίως στη Λατινική Αμερική έχουν οκτώ φορές περισσότερα Ω3 από το σολομό και είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, συστήνεται να το καταναλώνουν σε όσους κάνουν δίαιτα καθώς δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι.

Οι σπόροι Κία στο στομάχι φουσκώνουν και γίνονται σαν μια μάζα ζελέ που προκαλεί πόνους και φούσκωμα. Επίσης, λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά άλατα, ενδέχεται να μπλοκάρουν την απορρόφηση ορισμένων άλλων ουσιών από τον οργανισμό.
Kινόα
Το Κινόα περιέχει έως και 18% περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών του σώματος. Δεν έχει γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 

Ωστόσο, το Κινόα είναι γεμάτο με σαπωνίνες και λεκτίνες που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι, να προκαλέσουν φούσκωμα, ενώ ερευνάται το αν είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη.
Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας προέρχεται από το εσωτερικό άγουρων καρύδων και είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Βέβαια, από τη στιγμή που θα βγει από την καρύδα μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή όλο το κάλιο και όλο το μαγνήσιο έχουν χαθεί. Επιπλέον, έχει φυσικά σάκχαρα αλλά πολλά. Τόσο όση η μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση.


Ακάι Μπέρι

Το Ακάι Μπέρι λέγεται ότι περιέχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από ότι τα βατόμουρα, καθώς και ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες,καλά λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Επίσης, υποστηρίζεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ποτέ.

Πηγή: iefimerida.gr   
http: //www.awakengr.com/

Αυτάρκεια, τι να κάνω τα ρόδια από την αυλή...

Αυτάρκεια, τι να κάνω τα ρόδια από την αυλή.Πως να αποθηκεύσω ρόδια ια το χειμώνα.Πως να χρησιμοποιήσω τα ρόδια μου στο έπακρο.

 
Δυο ροδιές στην αυλή και φέτος πολλά ρόδια. Αναρωτιόμουν τι να τα κάνω για να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την τέλεια γεύση, και τις βιταμίνες τους.
Κάθε χρόνο έκανα λικέρ ροδιού αυτό θα το κάνουμε δεν το αφήνω.

Ας δούμε όμως και άλλες λύσεις πως να εκμεταλευτούμε τα ρόδια.
1) Τα καθαρίζουμε και έχουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια για φαγητά και σαλάτες γλυκόξινα

2) Κάνουμε γρανίτες. Βάζουμε σε αποχυμωτή τους σπόρους με λίγο ζάχαρη και τα χτυπάμε. Σουρώνουμε το χυμό και τον τοποθετούμε στις φόρμες παγωτού.
 
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957

3)Λουκούμια ροδιού

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957
Υλικά
Ζελατίνη
1/4 φλιτζανιού κρύο νερό
1/2 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι χυμό ροδιού

Ανακατεύουμε ζελατίνη με το νερό σε ένα μικρό μπολαφήνουμε για 1 λεπτόΑνακατέψτε1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και το άμυλο αραβοσίτου σε μέτριο τηγάνιΣταδιακά χτυπήστε ελαφρά στο χυμό και χωρίς γεύση ζελατίνη μέχρι να αναμιχθούνΦέρτε να βράσει σε μέτρια φωτιάμαγειρέψτε 5 λεπτά., ανακατεύοντας συνεχώςΑφαιρέστε από τη φωτιά 
Προσθήκη Μείγματα ξηρά ζελατίνηαναδεύεται 2λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. 
Ρίξτε σε 9x5 ιντσών ταψακι ψεκάζονται με σπρέι μαγειρέματοςΤο βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα ή μέχρι να πήξει. Κόβουμε σε κομμάτια 24 σύνολο. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη λίγο πριν το σερβίρισμα.

4)ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ ΜΕ ΚΡΑΝΑ
ρόδι Jam-
 2 1/2 φλιτζάνι  βιολογικά κράνα 
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού οργανικά 
-3 κομματάκι μαστίχα 
1 1/2  χυμό λεμονιού 
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 1/4 φλυτζάνι χυμό ροδιού 
2 κουτ. σκόνη πηκτίνη  

 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας βάζουμε το χυμό ροδιού, χυμό λεμονιού και το νερό. Ενεργοποιήστε τη φωτιά σε μέτρια, αφήνουμε να πάρει βράση. 
 Όταν το μείγμα χυμού αρχίζει να βράζει προσθέτετε τα φρούτα καιμαστίχα  αφήστε αυτό το μείγμα να βράσει μέχρι τα περισσότερα από τα φρούτα έχουν σκάσει.  
Αναδεύουμε το μείγμα μόλις λίγο κατά το διάστημα αυτό. 
Όταν οι περισσότεροι από τους Cranberries έχουν σκάσει προσθέστε τη ζάχαρη και πηκτίνη σε σκόνη, ανακατεύουμε μέχρι τα δύο αυτά συστατικά να έχουν διαλυθεί. 
Τραβήξατε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και προσθέστε τους σπόρους ροδιού και ανακατώστε για να συνδυάσετε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο λίγο και στη συνέχεια το τμήμα αυτό σε βάζα σας. Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν κορυφή με τα καπάκια. Θα κρατήσει για ένα μήνα στο ψυγείο.

 5) Ξίδι ροδιού: Παίρνετε τα σπόρια από 1 μεγάλο και ώριμο ρόδι και τα βάζετε σε μια μέτρια γυάλα. Ρίχνετε 500ml ξίδι από λευκό κρασί, κλείνετε τη γυάλα, ανακινείται και τη βάζετε για 40 μέρες σε σκιερό σημείο του σπιτιού, μακριά από ζέστη και φως. Έτοιμο το ξίδι! Το σουρώνετε, το βάζετε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρείτε σε σχετικά δροσερό και σκοτεινό σημείο.

6)Σιρόπι ροδιού Η διαφορά του σιροπιού από το πετιμέζι είναι ότι εδώ προσθέτετε και ζάχαρη, ενώ στο πετιμέζι το υγρό απλώς βράζει, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο από το νερό του και να καραμελώσουν τα σάκχαρα του.
Πώς το φτιάχνετε:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού, 750γρ. ζάχαρη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο (ή 1 ξυλάκι κανέλα ή 1 μικρό μοσχοκάρυδο, κοπανισμένο με το γουδοχέρι μέχρι να σπάσει σε 3-4 κομμάτια). Βράζετε τα υλικά μέχρι να κοχλάσουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, και αφήνετε να σιγοβράζουν για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι το μίγμα να σιροπιάσει. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με τον αλάνθαστο τρόπο δοκιμής του σιροπιού, δηλαδή με το πιατάκι: Ρίχνετε 1 κουταλάκι σιρόπι σε ένα μικρό άσπρο πιατάκι του καφέ, το κρυώνετε για 1 λεπτό στο ψυγείο και μετά περνάτε ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Σουρώνετε το σιρόπι από λεπτή σήτα και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια.

7)Κομπόστες με άλλα φρούτα μήλο, ροδάκινο, κυδώνι

8) Πετιμέζι ροδιού:
Βάζετε 1 λίτρο χυμό ροδιού σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού στάχτη από ξύλα, κοσκινισμένη σε ένα σουρωτηράκι για το τσάι. Προσοχή, παίρνετε στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα ή ακόμα και από θράκα ψησταριάς που έχετε ανάψει χωρίς χημικά προσανάμματα και που δεν έχετε ψήσει κάτι, αλλιώς η στάχτη θα πάρει άσχημη μυρωδιά από το κρέας ή το ψάρι!
Ανακατεύετε καλά τη στάχτη στο χυμό, σκεπάζετε το βάζο με ένα πανάκι και αφήνετε για 8-10 ώρες. Αναποδογυρίζετε το υγρό (με προσοχή για να μην ανακινηθεί το ίζημα από τη στάχτη στον πάτο του μπολ) σε ένα ψιλό σουρωτήρι, στερεωμένο επάνω από μια κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας τακτικά τα πρώτα 15 λεπτά. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα το 1/3 της αρχικής ποσότητας του υγρού. Το έτοιμο πετιμέζι θα δούμε ότι βγάζει μικρές και πυκνές φουσκάλες, σαν σιρόπι. Το φυλάξτε σε μικρά μπουκαλάκι, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.


Γράφει η Σοφία Κυριακίδου         
http://oreokastritis.blogspot.gr/

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Λάδι αγριελιάς .....Το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο!

Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος. Έχει πολλά κλαδιά, στρεβλά που όταν ξεραθούν δημιουργούνται παραβλαστήματα από το υπόγειο τμήμα του βλαστού και το δένδρο συνεχίζει τη ζωή του. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, βραχύμισχα, ωοειδή, με σκουροπράσινο χρώμα από πάνω και αργυρόλευκο από κάτω. Το αργυρό χρώμα στο κάτω μέρος του φύλλου της ελιάς οφείλεται στο μεγάλο αριθμό πολυκύτταρων λεπιοειδών τριχών που υπάρχουν στην κάτω επιδερμίδα. Οι καρποί της είναι μικρές μαύρες δρύπες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Είναι το ονομαστό "αγριόλαδο", που χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο, σε δερματικές και άλλες παθήσεις. Η Αγριελιά είναι ένα από τα τυπικά φυτά των μεσογειακών οικοσυστημάτων και ειδικά των διαπλάσεων των αειφύλλων σκληροφύλλων θάμνων (μακκί). Υπάρχουν στη χώρα μας αναρίθμητες άγριες ελιές που φυτρώνουν στις χαμηλές πλαγιές των βουνών, μαζί με άλλους θάμνους. Είναι γνωστά και με τα κοινά ονόματα Αγριλιός, Γριλολιά, Κοσίνη, Κόστινος, Λευκάδα, Σκαντζογριλιός, Αρκολιά κτλ. Πολύ συχνά η άγρια ελιά χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για εμβολιαστούν πάνω σ΄ αυτή διάφορες ποικιλίες ήμερης, καλλιεργούμενης ελιάς. Έτσι οι ελαιώνες επεκτείνονται όλο και περισσότερο. Ενδιαφέρον έχει και η προσπάθεια επέκτασης των ελαιώνων με εμβολιασμό των παραβλαστημάτων της άγριας ελιάς σε περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως στην Κρήτη και έχει εξαιρετική σημασία από οικολογική  την αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο εξ όλων των ελαιόλαδων ήταν αυτό που έδινε η αγριελιά, το οποίο ήταν και λίγο σπάνιο, καθώς και το ελαιόλαδο της πρώτης συμπίεσης (ομφάκινον), που λαμβάνεται με την «απαλή» σύνθλιψη της ελιάς και χωρίς την παρεμβολή ζεστού νερού. Κατά τον Πλίνιο, το λάδι αυτό λαμβάνεται πρώτον πιέζοντας την ελιά όταν είναι ακόμη άσπρη (άγουρη), και δεύτερον όταν η ελιά αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς να έχει, ωστόσο, ωριμάσει. Το πρώτον ομφακικόν είναι λευκό, το δεύτερο πράσινο. Το δεύτερο κάνει καλό στα ούλα και είναι εξαίρετο για να διατηρηθούν τα δόντια λευκά. .παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και  για το οποίο κυμαίνεται η αγορά του από 70-400 ευρώ το κιλό  Ενα μπουκάλι των 250 ml έχει 120 €

ΑΓΡΙΕΛΙΑ & ΚΟΤΙΝΟΣ

Κότινος μοναδική τιμή και δόξα για τον νικητή και την προσπάθεια του να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Η θεά Αθηνά για να διεκδικήσει την Αττική, έκανε να βλαστήσει η ιερή ελιά πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως, νικώντας τον Ποσειδώνα που τρύπησε με την τριαινά του το φρέαρ του Ερεχθείου και ανάβλυσε θαλασσινό νερό.  
Από την αγριελιά την ιερή ελιά της Αθηνάς στο Ερέχθειο, πλέκανε οι Αθηναίοι τα στεφάνια ως μοναδικό βραβείο στους Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς Αγώνες. 
Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης

Το λάδι της ελιάς έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, διαλύει τη χοληστερίνη και δίνει μακροζωία. Το αφέψημα των φύλλων και της φλούδας της είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του πυρετού, των ρευματισμών και των αρθριτικών. Ηρεμεί επίσης τη νευρική ένταση. Το παρθένο ελαιόλαδο περιορίζει τη δυσκοιλιότητα.
Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, μελανιάσματα, δαγκώματα εντόμων, στραμπουλήγματα και για να καταπραΰνει τη φαγούρα.από φύλλα και άνθη ελιάς χρησιμοποιήθηκαν ως κρύο κολλύριο για τα ερεθισμένα μάτια αλλά και για το έλκος του στομάχου.

Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!!!

Αγριέλαιο... ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο που συνεχώς καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη θέση στην διατροφή μας! Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα εξαιρετικό άρθρο από την κυρία Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Msc το οποίο μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την σημασία του αγριέλαιου στην υγεία μας.

  Η ελιά εξημερώθηκε κατά την Νεολιθική περίοδο στην ανατολική μεσόγειο, και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, στη λεκάνη της Μεσογείου μπορούμε να βρούμε ακόμη αγριελιές (Olea europaea oleaster). Ενδείξεις  που σχετίζονται με τη χρήση της αγριελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να βρεθούν σε ιστορικά και ιερά κείμενα, όπως η Οδύσσεια, το Κοράνι και η Αγία Γραφή. 

  Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αντίθετα με τις θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου καθώς και τις επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου,  οι οποίες έχουν διερευνηθεί και συνεχίζουν να διερευνώνται επισταμένως, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου από αγριελιά στον άνθρωπο. Εντούτοις, μία ομάδα ερευνητών (Belarbi M και άλλων) μελέτησε τις επιδράσεις του ελαιολάδου από αγριελιά στα λιπίδια του πλάσματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικόAgric Food Chem. τον Αύγουστο του 2011.  Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της παρατεταμένης πρόσληψης ελαιολάδου από αγριελιά στο λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου. Στα πλαίσια της έρευνας έδωσαν σε 40 υγιή άτομα ηλικίας (ηλικίας 27.9 ± 3,85 χρόνια),  να καταναλώνουν ελαιόλαδο από αγριελιά για ένα μήνα  και σύγκριναν τα αποτελέσματα με άτομα από την ίδια περιοχή που δεν κατανάλωναν όμως ελαιόλαδο από αγριελιά. 
  Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: H oυρία του πλάσματος, η κρεατινίνη και συγκεντρώσεις ουρικού οξέος και γλυκόζης δεν είχαν κάποια σημαντική διαφορά, στο τέλος της μελέτης, μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ελαιόλαδο από αγριελιά και αυτών που δεν κατανάλωναν. Αντίθετα, στα άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο από αγριελιά καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις στη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος (-24,8%, Ρ <0,05), της ολικής χοληστερόλης (-12,13%, Ρ <0.05), καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL-C) (-24,39%? Ρ <0,05) Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις της καλής χοληστερόλης (HDL-C) παρουσίασαν σημαντική αύξηση (17,94%? Ρ <0.05)  στα άτομα που κατανάλωναν το συγκεκριμένο λάδι σε σχέση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε.

  Επομένως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πάνω έρευνα ,  φαίνεται ότι το λάδι που προέρχεται από άγριους ελαιώνες, δηλαδή τις αγριελιές,  μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων του πλάσματος σε υγιή άτομα που το καταναλώνουν.

  Σε μία άλλη μελέτη που διεξήχθη κατά τις καλλιεργητικές περιόδους  2003/04, 2004/05 και 2005/06  και είχε σκοπό την αξιολόγηση των παρθένων ελαιολάδων από αγριελιές ως προς τη σύνθεσή τους σε λιπαρά οξέα,  χλωροφύλλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες, και φαινολικές ενώσεις, καθώς και τη σχέση τους με την οξειδωτική σταθερότητα και  παρατηρήθηκαν τα έξης αποτελέσματα:
H σύνθεση των λιπαρών οξέων από όλα τα δένδρα αγριελιάς που εξετάστηκαν έδωσαν παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι σύμφωνο με τα εμπορικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, τα κύρια λιπαρά οξέα που βρέθηκαν ήταν το ελαϊκό οξύ, το παλμιτικό, το λινολενικό, το στεατικό και το παλμιτελαϊκό.  Το ελαϊκό οξύ είναι το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία με ιδιαίτερα  υψηλά επίπεδα στο συγκεκριμένο λάδι που κυμαίνονται από 71,1-78,4% .

  Μεταξύ των φυσικών αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο από αγριελιά, είναι οι τοκοφερόλες που ξεχωρίζουν λόγω της αντιοξειδωτική τους δράσης και της σημαντικής θρεπτικής τους επίδρασης στον οργανισμό. Η ανάλυση της τοκοφερόλη με HPLCαποκάλυψε την παρουσία α, β, γ και δ τοκοφερολών σε όλα τα ελαιόλαδα που μελετήθηκαν. Η συνολική περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες επηρεαζόταν σημαντικά από τον παράγοντα  ποικιλία. Η α τοκοφερόλη είναι αυτή που  βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.  Όπως προτείνεται από διάφορους συγγραφείς, η κύρια τοκοφερόλη στα παρθένα ελαιόλαδα είναι η α-τοκοφερόλη. Οι ουσίες αυτές ασκούν τόσο βιταμινική δράση (Βιτ. Ε.) όσο και αντιοξειδωτική.

  Η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα  είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατά την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου από αγριελιά, δεδομένου ότι οι φυσικές φαινόλες βελτιώνουν την αντίσταση στην οξείδωση και, σε ορισμένο βαθμό, είναι υπεύθυνες  για την οξεία πικρή γεύση του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσά των φαινολών και ο-διφαινόλων εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ποικιλία. Οι φαινόλες είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα του ελαιολάδου. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε,  οι φαινολικές ενώσεις σχετίζονται ισχυρά με την πικρή  και στυφή γεύση του ελαιολάδου και το χαρακτηριστικό του  άρωμα.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω, μπορούμε να πούμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από την αγριελιά είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας και θα μπορούσε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην υγεία του ανθρώπου. Περιμένουμε να γίνουν περισσότερες μελέτες οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας γύρω από αυτό το εξαιρετικό λάδι, το αγριέλαιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΡΗΝΗ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc
Βασιλέως Παύλου 10, Βούλα

  
http://kalagias.weebly.com/           http://oleasylvestris.blogspot.gr/

Πως να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας για πάντα!

Απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας για πάντα
Πολλοί άνθρωποι ρωτούν πώς να απαλλαγούνε από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους   χωρίς να κανουν χρηση μακιγιάζ Λόγω αυτού   δίνουμε μια  πολύ απλη αλλά αποτελεσματικη φυσική κρέμα  μόνο  με δύο συστατικά:
Ό, τι χρειάζεσαι:
  • Φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • Αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Πλένετε τα φύλλα μέντας καλά και τα βάζετε σε ένα μπλέντερ με μισή κουταλιά λάδι. Ανακατεύετε  μέχρι να πάρετε  μια συμπαθητική παχιά κρέμα.
Απλώνετε την κρέμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και εφαρμόζετε την κρέμα προσώπου.                               πηγη