Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ο καπετάν «Σώστης» από τη Θύμαινα

Η «Σπυριδούλα», το καΐκι του καπετάν Λευτέρη, που εκτός από χρέη ασθενοφόρου εκτελεί και χρέη σχολικού. Κάθε πρωί στις 7.30 περιμένει τους πέντε μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Θύμαινας για να τους μεταφέρει απέναντι στους Φούρνους, όπου βρίσκεται το σχολείο τους.
Ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, βράδυ, οι άνδρες βγήκαν από τα καφενεία του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και έπιασαν να κοιτάζουν προς τη θάλασσα. Το βλέμμα τους είχε «σκαλώσει» σε μια μικρή βάρκα που ξεμάκραινε. Ολοι στο νησί ξέρουν από αέρηδες και θάλασσες. Εκείνη τη στιγμή είχε 7 μποφόρ νοτιά, ο καιρός ήταν κόντρα, το ταξίδι του σκάφους θα ήταν δύσκολο. «Να ’ναι καλά ο άνθρωπος», ψιθύριζαν οι θαμώνες, σηκώνοντας τους γιακάδες τους. Ζόρικος καιρός.
Στη βάρκα βρισκόταν ο καπετάν Λευτέρης Κοτταράς από τη Θύμαινα, ένα από τα νησάκια του συμπλέγματος των Φούρνων. Ανήμερα τη γιορτή του, είχε μεταφέρει ασθενή από τους Φούρνους στον Αγιο Κήρυκο, που έχει νοσοκομείο και τώρα επέστρεφε σπίτι του. «Το ναύλο τον πληρώνει το ΕΚΑΒ, αλλά είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει να ταξιδέψει με αυτόν τον καιρό για να σώσει έναν άλλο άνθρωπο. Και να φανταστείς ότι πληρώνουμε το ίδιο ΦΠΑ με το Κολωνάκι», σχολίασε ο κ. Χρυσόστομος Φουντούλης από την Ικαρία που βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό.
Αυτή ήταν πάντα η ζωή για τον καπετάν Λευτέρη, δεν ξέρει πώς είναι διαφορετικά, πώς ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Απ’ όσο θυμάται τον εαυτό του, στον τόπο του η ξαφνική ασθένεια δεν ήταν ποτέ απλώς μια ξαφνική ασθένεια.
Μίνι εκστρατεία
Πυροδοτεί μια μίνι εκστρατεία: μάζεμα πραγμάτων, ναύλωμα σκάφους και ταξίδι έως την Ικαρία, τη Σάμο, τη Λέσβο ή τον Πειραιά, όπου υπάρχουν γιατροί και υποδομές. Με μποφόρ, χωρίς μποφόρ, δεν έχει σημασία. Με το πλοίο της γραμμής; Με καΐκι; Με ταχύπλοο; Με ό,τι έχει ο Θεός. «Μόλις με καλέσει το Λιμεναρχείο τρέχω», λέει στην «Κ» ο κ. Κοτταράς. Γνωρίζει πως για να απευθύνθηκαν σε αυτόν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ο ασθενής να ταξιδέψει. Δεν θα είναι η μέρα που το πλοίο της γραμμής για Πειραιά «πιάνει» Φούρνους (δύο φορές την εβδομάδα), ενώ προφανώς δεν θα εξυπηρετεί ούτε το βαποράκι «Μεγαλόχαρη» που κάνει την ενδοεπικοινωνία μεταξύ Ικαρίας, Σάμου και Φούρνων. (Φέτος, τα δρομολόγια του «Μεγαλόχαρη» είχαν διακοπεί από τις αρχές Οκτωβρίου με τους κατοίκους του συμπλέγματος των Φούρνων και ιδίως της Θύμαινας να είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Η γραμμή αποκαταστάθηκε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου.) Ομως ο καπετάν Λευτέρης «στρατολογείται» και όταν έχει «καιρό» και τα πλοία είναι ακινητοποιημένα. Πολύ συχνά καλείται να υπογράψει χαρτί ότι τα μποφόρ είναι λιγότερα από αυτά που λέει το δελτίο. «Πολλές φορές λέει ότι έχει 6-7, αλλά εμείς ξέρουμε ότι τοπικά είναι 4-5. Αλλά πάω και με εφτάρια και με οχτάρια, άμα είναι ανάγκη». Καλή ώρα το ταξίδι ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου. «Τώρα έχω τέσσερις μέρες συνέχεια που πηγαίνω περιστατικά Σάμο ή Ικαρία, αναλόγως».
Οσο ο πληθυσμός στους Φούρνους μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες για αυτά τα πηγαινέλα. «Κάθε χρονιά και περισσότερα δρομολόγια. Να, φέτος ξεμείναμε από γιατρό στο νησί (σ.σ.: Θύμαινα). Είμαστε 60 οικογένειες και κρεμόμαστε από ένα καΐκι». Μα και οι Φούρνοι, με 1.000 κατοίκους τον χειμώνα, έχουν μόλις δύο γιατρούς. «Δύο κοπέλες, κι αυτές αναμένεται να φύγουν αρχές Γενάρη, χωρίς να ξέρω αν θα έχουμε αντικαταστάτη», λέει ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών κ. Ιωάννης Μαρούσης. «Και εάν χρειαστεί διακομιδή σε άλλο νησί, ο γιατρός πρέπει να συνοδεύσει τον ασθενή, και το νησί να μείνει χωρίς καθόλου γιατρό. Ευτυχώς, μας λυπάται ο Θεός και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα». Δεν είναι τα μόνο δρομολόγια που κάνει ο καπετάν Λευτέρης μέσα στην ημέρα. Κάθε πρωί στις 7.30 η «Σπυριδούλα» του περιμένει στο λιμάνι τους πέντε μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Θύμαινας (σ.σ.: έχει δημοτικό και νηπιαγωγείο) για να τους μεταφέρει απέναντι στους Φούρνους όπου είναι το σχολείο τους. Ενα τέταρτο κάνει το καΐκι να διανύσει την απόσταση του 1,5 μιλίου. Με φουρτούνα το ταξίδι μεγαλώνει. Στις 2 μ.μ. είναι εκεί για να τους γυρίσει πίσω. Ο καπετάν Λευτέρης Κοτταράς κάνει και ένα δεύτερο δρομολόγιο το απόγευμα, ώστε να παρακολουθήσουν τα παιδιά την ενισχυτική διδασκαλία. Η μεταφορά αυτή επιδοτείται από το υπουργείο. «Και οι Φούρνοι έχουν ανάγκες, αλλά εμείς είμαστε ακόμα πιο απομονωμένοι». Με 7-8 μποφόρ τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Ο καπετάν Λευτέρης δεν σκέφτηκε ποτέ να μείνει αλλού, έστω παραδίπλα, στην Ικαρία. «Τι να πάμε να κάνουμε στην Ικαρία; Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μείναμε». Από το ’75 βρίσκεται καθημερινά στη θάλασσα, εξυπηρετώντας τους συντοπίτες του και όσους έχουν ανάγκη. Πιο παλιά «έβγαινε» με την «Ευαγγελίστρια», ένα ξύλινο σκάφος 12 μέτρων, κατόπιν με το «Κοτταράς», επίσης ξύλινο σκαρί 18 μέτρων, και πλέον με τη «Σπυριδούλα» και τον «Αγιο Νικόλαο», 13 και 10 μέτρων αντίστοιχα. Από τα 9 μίλια που έπιανε παλιά, τώρα πιάνει τα 20. Δεν είναι κακό, συνήθως βιάζεται. «Πόσο χρονών είστε;» τον ρωτάμε. «Ε τα ’χω τα χρονάκια μου, είμαι στα 62». «Νεότατος» αντιτείνουμε, ξεχνώντας ότι στον τόπο του ο κόπος σχεδόν για τα πάντα είναι διπλός – ενδεχομένως τα χρόνια να βαραίνουν περισσότερο. «Εχω πράγματι κουραστεί από τα πhγαινέλα. Αλλά το παλεύουμε. Ποιος άλλος θα το κάνει, άλλωστε; Τα νέα παιδιά, οι ναυτικοί, φεύγουν, δεν κάθονται στη Θύμαινα, δεν τους αρέσει εδώ». Σταματά για λίγο και συνεχίζει: «Πολλά να μη λέμε. Εχουν συμβεί και άσχημα στις μεταφορές, αλλά δόξα τω Θεώ να λέμε που παλεύουμε και μπορούμε και σώνουμε ψυχές».
«Ο τόπος μας είναι μοναδικός, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Γιάννης Μαρούσης. «Προφανώς θέλουμε περισσότερα δρομολόγια, αλλά φθάσαμε να λέμε ότι και αυτά τα δύο είναι αρκετά. Εχουμε περάσει και καλύτερες και χειρότερες εποχές, μήνες ολόκληρους χωρίς καμία σχέση με την ενδοχώρα».
Ενα παράλληλο σύμπαν αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, όπου για τα αυτονόητα πρέπει να παλέψεις διπλά. «Ενας ηλικιωμένος για να κάνει εξετάσεις πρέπει να πάει Ικαρία ή Σάμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν πάει με το μικρό καράβι και έχει καλό καιρό, μπορεί να γυρίσει την ίδια μέρα. Αν πάει με το μεγάλο, ίσως πρέπει να διανυκτερεύσει δύο μέρες».
Συχνά, οι γιατροί στα νοσοκομεία των δύο νησιών δίνουν προτεραιότητα στους Φουρνιώτες προκειμένου να καταφέρουν να επιστρέψουν σπίτι τους.
Οι μαθητές, από την άλλη, κάνουν καθημερινά αγώνα να φθάσουν στο σχολείο. «Στο σχολείο όπου υπάρχει έλλειψη καθηγητών. Τα παιδιά θα δώσουν στις Πανελλαδικές τα μαθήματα Πληροφορικής και Γερμανικών χωρίς να έχουν κάνει ούτε ένα μάθημα μέσα στη χρονιά».
...».                                                       πηγή  http://www.kathimerini.gr/authors/lina-giannaroy   φώτο  https://www.lifo.gr

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Καλημέρα και καλή Άνοιξη ..ελπίζω!

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας,της Αναμονής Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ,ένας Αρωματοποιός σε μάθηση ,που έρχεται για να μας ανοίξει μπουκάλια αρωμάτων .. Ανακατεύει συνεχώς αποστάγματα, από τον ήλιο ,τη βροχή και το χιόνι για να εφεύρει (όχι πάντα με επιτυχία) νέα χρώματα, και αρώματα της πολυπόθητης Άνοιξης .. . Καλημέρα και καλή Άνοιξη ..ελπίζω 🤷‍♀️💐!









Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Σώστε το Διαδίκτυο - Διαγράψτε το άρθρο 13!

Είπαν στην Ευρώπη: Μπορείτε να έχετε ελευθερία λόγου ή πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι και τα δύο. [...] Βάζετε τους λαούς σε μία θέση που πρέπει να επιλέξουν και θα επιλέξουν.
Η εικόνα ίσως περιέχει: σκύλος και υπαίθριες δραστηριότητες

Χθες πέρασε απ την επιτροπή μόνιμων εκπροσώπων της ΕΕ Coperer το νομοσχέδιο copyright για το Ίντερνετ με τα άρθρα 11 και 13 που επιβάλλουν λογοκρισία και έλεγχο...Η Ελλαδάρα το ψήφισε φυσικά                                   Το παρακάτω κείμενο είναι μία (όσο πιο πιστή μπορούσα) μετάφραση μίας σειράς από tweets που έγραψε ο Cory Doctorow στις 12/9/2018 και βρήκα ενδιαφέροντα. Μπορείτε να διαβάσετε το αυθεντικό εδώ:
 https://twitter.com/doctorow/status/1039845484431519744
(Επίσης, αν έχετε σκοπό να κατακρίνετε κάτι στο ύφος του κειμένου, καλύτερα να διαβάσετε το αυθεντικό, μπορεί ο τρόπος που απέδωσα κάποια φράση ή ιδιωματισμό να μην είναι ακριβής και το πρόβλημά σας να είναι με την μετάφρασή μου κι όχι με αυτά που έγραψε του Doctorow.)
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε: Η ΕΕ μόλις ψήφισε την επιβολή φίλτρων σε κάθε κείμενο, ήχο, φωτογραφία, βίντεο κ.λ. που μπορεί να δημοσιεύσεις. Αν νομίζετε ότι αυτό θα βοηθήσει τους φωτογράφους και τους υπόλοιπους δημιουργούς, δεν κατανοείτε τα φίλτρα.
Πρώτα-πρώτα: οι "πειρατές" γελάνε με τα φίλτρα. Τα πιο εξελιγμένα φίλτρα για φωτογραφίες στον κόσμο -αυτά που χρησιμοποιούνται για λογοκρισία από την κυβέρνηση στην Κίνα- είναι τετριμμένο να τα παρακάμψει κανείς. https://citizenlab.ca/2018/08/cant-picture-this-an-analysis-of-image-filtering-on-wechat-moments/
Οποιοσδήποτε έχει δουλειά να νικήσει τα φίλτρα, θα νικήσει τα φίλτρα.
Αλλά όσοι είναι νόμιμοι; Περιλαμβανομένων και των φωτογράφων; ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ. Ενώ τα φίλτρα μπορούν να παρακαμφθούν από όποιον ξέρει τα κόλπα, αν είσαι (ας πούμε) ένα φωτορεπόρτερ του οποίου η φωτογραφία από μία διαδήλωση έχει και ένα λεωφορείο με μία διαφήμιση με φωτογραφία από φωτοτράπεζα (stock photo) τα φίλτρα δεν θα καταλάβουν ότι κάνεις νόμιμη χρήση.
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι που τα φίλτρα μπορεί να υποδείξουν το νόμιμο έργο σου ως πειρατικό, και αν δεν είσαι πειρατής, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να καταθέσεις ένσταση, να κρατήσεις την αναπνοή σου και να ελπίζεις ότι μία πλατφόρμα με δισεκατομμύρια χρήστες και εκατομμύρια άλλους στην ίδια θέση μ’ εσένα, θα επανεξετάσει την περίπτωσή σου.
Αυτά για τις φωτογραφίες. Αλλά θα φιλτράρουν και τα κείμενα. Τα κείμενά σου. Όσα γράφεις στο Twitter, στο Facebook, στο blog σου. Αν κάτι μοιάζει να ταιριάζει με κάποιο έργο με πνευματικά δικαιώματα, θα μπλοκαριστεί -από αλγόριθμους-μαύρα κουτιά που θα λαμβάνουν τρισεκατομμύρια αποφάσεις για το τι πρέπει να φιλτραριστεί κάθε μέρα.
Προγράμματα Υπολογιστών. Είσαι προγραμματιστής; Θεωρείς πως θα μπορούσες να αναλύσεις τον κώδικα ενός προγράμματος και να αποφασίσεις αν είναι ένα "πρωτότυπο έργο" του οποίου η μεγάλη ομοιότητα με κάποιο γνωστό πρόγραμμα είναι τυχαία ή αντιγραφή;
Πολλαπλασιάστε το αυτό επί τον αριθμό όλων των βίντεο και κάθε άλλου είδους περιεχομένου.
Οι "ομάδες δημιουργών" που υποστήριξαν αυτή την σιχαμερή πρόταση έλεγαν ξανά και ξανά ότι αυτά τα τεχνικά θέματα θα λυθούν όταν θα πούμε στους "σπασίκλες" (nerds) ότι πρέπει να τα λύσουν. Είπαν ΣΠΑΣΙΚΛΙΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Η άρνησή τους να απαντήσουν στα τεχνικά επιχειρήματα και να μάθουν για τα τεχνικά ζητήματα που θα στοιχειώσουν τους δημιουργούς και το κοινό τους εξίσου ήταν εγκληματική.
Έχουν κάνει περισσότερα για να χάσουν τα πνευματικά δικαιώματα την αξιοπιστία τους από οτιδήποτε άλλο στην ιστορία της τεχνολογίας. Η (γελοία) εμμονή τους ότι τα πνευματικά δικαιώματα απαιτούν μαζική λογοκρισία και παρακολούθηση για να επιβιώσουν θα εισακουστεί και θα γίνει πιστευτή.
Είπαν στην Ευρώπη: Μπορείτε να έχετε ελευθερία λόγου ή πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι και τα δύο. Και θα γίνουν πιστευτοί. Βάζετε τους λαούς σε μία θέση που πρέπει να επιλέξουν και θα επιλέξουν.
Φίλοι μου καλλιτέχνες: Δεν θα σας αρέσει η επιλογή που θα κάνουν. Μετατρέψατε την πειρατεία σε μία μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας σήμερα.
Το θέμα θα επανέλθει σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο. Θα είμαι ειλικρινής, θα είναι πιθανότατα μία τυπική διαδικασία. Είναι σχεδόν αδιανόητο ολόκληρη η Οδηγία (για τα πνευματικά δικαιώματα) να καταψηφιστεί. Αλλά όσο υπάρχει έστω και μία ελάχιστη ελπίδα να σώσουμε την Ευρώπη από αυτή την παράνοια, θα πολεμήσουμε.
Θα πολεμήσουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια επίσης: Δεν είναι δυνατόν η απαίτηση πολυεθνικές εταιρείες να στέλνουν όλα μας τα δεδομένα και την επικοινωνία μας σε data centers των ΗΠΑ για να αναλυθούν και να λογοκριθούν χωρίς έλεγχο, να συνάδει με τα ευρωπαϊκά συνταγματικά πρότυπα.
Θα πολεμήσουμε στα 28 Ευρωπαϊκα κοινοβούλια όταν θα κάτσουν να φτιάξουν την εθνική νομοθεσία.
Θα πολεμήσουμε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ακόμη κι αν είχαμε κερδίσει την μάχη σήμερα, και πάλι θα έπρεπε να συνεχίσουμε να πολεμάμε.
Η μάχη για να κρατηθεί το Internet ανοικτό δεν είναι μία μάχη που κερδίζεις, είμαι μία μάχη στην οποία συντάσσεσαι.
Η λογοκρισία, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του νευρικού συστήματος του 21ου αιώνα είναι ένα βραβείο πέρα από κάθε όριο για κάθε δικτάτορα, κάθε ηλίθιο, κάθε τρόλ.
Οτιδήποτε κάνουμε σήμερα εμπλέκει το Internet. Οτιδήποτε κάνουμε αύριο θα απαιτεί το Internet. Κάθε πρόβλημα που έχει ο καθένας εμπλέκει με κάποιο τρόπο το Internet και κάθε λύση σε αυτό το πρόβλημα θα είναι τελικά κάπως έτσι: "Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε λιγάκι το Internet για να λύσουμε το πρόβλημά μου;"
Το να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι μηχανισμοί για λογοκρισία και παρακολούθηση του Internet για "καλό σκοπό" τελικά θα γίνουν εργαλεία στα χέρια τρολ, δικτατόρων, εγκληματιών, στόκερ (stalker) και απολυταρχικών είναι μία επίπονη διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας το "σπάσιμο του Internet" ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να αγγίξει. Έχω βρεθεί σε διαμάχες για πολιτικές στις οποίες ζητήθηκε από πολιτικούς να κάνουν κάτι που θα έβαζε τους πολίτες να αντικαταστήσουν μικρά, φθηνά εξαρτήματα των τηλεοράσεων και αυτοί ήταν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ.
Οι ηλικιωμένοι βλέπουν τηλεόραση φανατικά και ψηφίζουν φανατικά. Το να τους χαλάσεις την τηλεόραση, ακόμη και λίγο, είναι πολιτική αυτοκτονία.
Έτσι θα κερδίσουμε τις μάχες για την ελευθερία του Internet. Στοχεύοντας και καταστρέφοντας την πολιτική καριέρα κάθε πολιτικού που είναι αρκετά χαζός να ψηφίσει υπέρ αυτής της βλακείας.
Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ποτέ δεν θα τελείωνε. Είχαμε μία τρομακτική, θλιβερή ήτα σήμερα. Υπερβολικά σκληρή.
Όταν η ζωή σου δίνει βούρλα, πλέξε ψάθες. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να παραδοθούμε.
πηγη
https://t.co/5m2mAUYpSx

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Αριστείδης Φουτρίδης: Ο πιο νέος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ ήταν Ικαριώτης

Γεννημένος στην Ικαρία το 1887, και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του νησιού, Εύδηλος, 
 ο Αριστείδης Φουτρίδης ήταν ενα φτωχό αγόρι του οποίου η αγάπη για τη λογοτεχνία τον έφερε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου έγινε ο νεότερος καθηγητής στην ηλικία των 28 ετών.Γιος του καπετάνιου Ευάγγελου Φουτρίδη, ο ίδιος δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα καθώς η πάμφτωχη οικογένειά του αναγκάστηκε να μεταναστέψει στην Αίγυπτο για να επιβιώσει.
Μάλιστα όταν αποχαιρετούσε τους συμφοιτητές του, ο καθηγητής του είπε σε όλους να σηκωθούν και να τον χαιρετήσουν προσωπικά, καθώς όπως τους είπε τότε, θα γινόταν κάποτε ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος.
Λέγεται ακόμη πως όσο ήταν φοιτητής στην Αθήνα, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του, ο Φουτρίδης παρέδιδε μαθήματα στα δύο παιδιά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας,  Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Εγινε ο νεότερος καθηγητής του Χαρβαρντ, στα 28 του
Στην Αμερική βρέθηκε λόγω των τριών αδελφών του, δύο από τα οποία είχαν χειροτονηθεί ιερείς εκεί.
Πριν διδάξει στο Χάρβαρντ, ο ίδιος φοίτησε στο  Mt. Hermon School, όπου και προετοιμάστηκε καταλλήλως.
Ο Αριστείδης Φουτρίδης έγινε στα 28 του χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, όπου δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά .
Ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές της Σχολής Ελληνικής Γραμματείας στο Χαρβαρντ, ενώ δίδαξε για μερικά χρόνια και στο Πανεπιστήμιο του Yale.  
Ηταν ο πρώτος που μετέφρασε Κωστή Παλαμά
Το έργο που άφησε είναι κάτι παραπάνω από αξιομνημόνευτο, καθώς κατά την διάρκεια της ζωής του μελέτησε τους αρχαίους τραγικούς, εκπόνησε διατριβή (1910) για τον Διγενή Ακρίτη, μετέφρασε σύγχρονούς του λογοτέχνες, ίδρυσε τον «Ελικώνα» (1911-1918), την πρώτη ελληνική φοιτητική Ενωση στις ΗΠΑ, και δημοσίευσε στα αγγλικά δοκίμια για τους Ελληνες λογοτέχνες της εποχής του.
Ηταν επίσης, ο πρώτος που μετέφρασε Κωστή Παλαμά, καθώς κι άλλους διηγηματογράφους της τότε εποχής όπως Παπαδιαμάντη, Δροσίνη, Ξενόπουλο, ενώ οι φιλολογικές μελέτες για τον αρχαίο τραγικό Ευριπίδη, αποτελούν μέχρι και τις μέρες μας βιβλιογραφική αναφορά.
Ο Βενιζέλος τον κάλεσε να διδάξει στην Ελλάδα, αλλά τον απέλυσαν...O Βενιζέλος μάλιστα είχε αναγνωρίσει τις απόψεις του Φουτρίδη για την ανώτατη εκπαίδευση, τον κάλεσε να τις εφαρμόσει και να έρθει από το Χαρβαρντ στην Αθήνα και συγκεκριμένα να διδάξει τότε στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Ο ίδιος δέχτηκε την πρότασή του, αλλά του ζήτησε ένα χρόνο περιθώριο ώστε να διευθετήσει κάποιες εκκρεμότητες στην Αμερική.
Ωστόσο, τελικά ο Φουτρίδης δεν δίδαξε ποτέ, καθώς η επόμενη κυβέρνηση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον απέλυσε πριν καλά καλά ξεκινήσει να διδάσκει εδώ.
Σήμερα, αν κάποια στιγμή επισκεφτείτε τον Εύδηλο της Ικαρίας, θα διαπιστώσετε ότι το Λύκειο της περιοχής ονομάζεται "Αριστείδης Φουτρίδης" προς τιμή αυτού του άνδρα που αν και προσέφερε τόσο πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η μοίρα δεν του επέτρεψε να γίνει γνωστός σε όλον τον πλανήτη, διαδίδοντας μέσω των έργων του τον ελληνικό πολιτισμό.
Πηγές:
Φωτογραφίες: Wikipedia/ Ikariamag.gr/ ikariaki.gr/ harvard.edu

 Αρχείο Ερτ1, Βιβλίο: «Tο τιμιότερο πρόσφορο» Επιστολές του Αριστείδη Ε. Φουτρίδη προς τον Χρίστο Ν. Λαμπράκη, τοy Σωκράτη Β. Κουγέα:https://usa.greekreporter.com/2018/02/10/the-poor-greek-boy-who-became-the-youngest-harvard-professor/

  iefimerida.gr 

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

"Αργιουλάκι" ..μια υγειονομική βόμβα στο νησί μας💣

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Ένα απίστευτο κι όμως ελληνικό σίριαλ παραλόγου συμβαίνει στην Ικαρία, με επίκεντρο τα σκουπίδια...Χ.Α.Δ.Α. Ραχών στην θέση Αργιουλάκι 1\2\2019 και βλέπουμε το μέγεθος της ρύπανσης από τα πλαστικά (κυρίως) απορρίμματα του παραπάνω σκουπιδότοπου, που έχουν κατακλύσει τα παρακείμενα ρέματα Λουρένζου και Προεσπέρας, που έχουν φθάσει όχι μόνο στο χωριό της Προεσπέρας, αλλά έχουν καταλήξει και μέχρι τη θάλασσα... Η κατάσταση έχει πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, δημιουργώντας ασφυκτικές πλέον συνθήκες μόλυνσης πέρα από την παρακείμενη περιοχή της Προεσπέρας, κινδύνους και στα πλησιέστερα χωριά των Βρακάδων και Κουνιάδων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Ραχών ..

Με αυτούς, λοιπόν, τους σκουπιδότοπους, τι θα γίνει; Μέχρι πότε θα αφήνουν (με την ανοχή ή την αδιαφορία τους) οι δήμοι, οι κοινότητες, οι κάτοικοι, η κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία, να υπάρχουν και να διαιωνίζονται αυτοί οι παράνομοι σκουπιδότοποι; Μήπως είναι καιρός να ληφθούν κάποια ουσιαστικά μέτρα;
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
"Στέλνω αυτές τις φωτογραφίες μήπως και ευαισθητοποιηθεί κάποιος από τις υπηρεσίες του Δήμου..
. Νιώθω τεράστια ντροπή."                                         Αναφορές   https://www.ikariaki.gr/                                                                                    φωτογραφίες 
Ηλίας Γαγλίας  

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Γάλα από νωπούς κολοκυθόσπορους

Σχετική εικόνα
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μας αρέσει κυρίως να καταναλώνουμε γλυκοκολοκύθες και να νοστιμίζουμε με την γλυκιά ψίχα τους διάφορες γλυκές και αλμυρές συνταγές! Ευτυχώς αυτοί οι ευλογημένοι καρποί διατηρούνται ανέπαφοι για αρκετό καιρό και έτσι, παρόλο που στις αρχές του φθινοπώρου η συγκομιδή τους ολοκληρώνεται, τουλάχιστον για τις ποικιλίες που συνήθως χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, η ανθεκτικότητά τους μας επιτρέπει να τις απολαμβάνουμε μέχρι και το τέλος του χειμώνα σαν να είναι ολόφρεσκες.
Ο παππούς μου, λάτρης της τηγανιτής κολοκύθας και μεγαλωμένος με το πνεύμα της οικιακής οικονομίας, όποτε άνοιγε μια κολοκύθα, μάζευε τους κολοκυθόσπορους, τους αλάτιζε και τους έψηνε, εξασφαλίζοντας έτσι τους πασατέμπους της χρονιάς. Παρακολουθώντας επί χρόνια αυτήν την όμορφη συνήθεια, ακολουθώ και εγώ το παράδειγμά του και πάντοτε τον θυμάμαι να φουρνίζει και να ξεφουρνίζει υπομονετικά, στο φουρνάκι της ξυλόσομπας, ένα ταψάκι με σποράκια, να τα απλώνει, να τα ελέγχει αν έγιναν και να τα ξαναβάζει στο φούρνο. Ωστόσο, ως φυτοφάγοι, καταναλώνουμε πολλές κολοκύθες καταλήγοντας να έχουμε πάρα πολλούς πασατέμπους που δεν χρειαζόμαστε. Έτσι σκέφτηκα να αξιοποιώ αυτά πολύ θρεπτικά σποράκια και με έναν ακόμα απλό και υγιεινό τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή φρέσκο γάλα κολοκυθόσπορου!
Σχετική ÃŽÂµÃŽÂ¹ÃŽÂºÃÂŒÃŽÂ½ÃŽÂ±Η συνταγή είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα διαφορετικό αλλά εξίσου γευστικό από τα φυτικά γάλατα που έχουμε συνηθίσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συνταγής είναι ότι οι κολοκυθόσποροι, τη στιγμή που τους παίρνουμε από την κολοκύθα είναι νωποί και επομένως δεν είναι ανάγκη να τους μουλιάσουμε σε νερό, αλλά τους χρησιμοποιούμε ως έχουν. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε γλυκαντικά και μπαχαρικά για να δημιουργήσουμε μια πιο πολύπλοκη γεύση, ανάλογα με τα γούστα μας. Η μόνη προϋπόθεση επιτυχίας είναι να έχουμε μπλέντερ! Το γάλα αυτό έχει από την φύση του μια ελαφρώς γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Ο αγαπημένος μου τρόπος να το καταναλώνω είναι μαζί με δημητριακά, σταφίδες, λίγη κανέλα και λίγο σιρόπι αγαύης για πρωινό ή μέσα σε σμούθις.
Υλικά
    Σχετική εικόνα
  • 1 φλιτζ. φρέσκους κολοκυθόσπορους (από 2 περίπου κολοκύθες)
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό φιλτραρισμένο *
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
  • αν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας 1/4 κουταλάκι κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή άλλο μπαχαρικό
Εκτέλεση
1. Μαζεύουμε τους κολοκυθόσπορους από την κολοκύθα μας με ένα κουτάλι και τους μεταφέρουμε στο φλιτζάνι που θα χρησιμοποιήσουμε για την μέτρηση των υλικών μας. Αν θέλουμε αφαιρούμε τις ίνες, όμως αυτό πραγματικά δεν χρειάζεται. Η μικρή αυτή ποσότητα κολοκύθας που βρίσκεται ανακατεμένη με τα σποράκια μας, θα λιώσει, δίνοντας μια διακριτική φρουτώδη γεύση στο γάλα.
2. Βάζουμε στο μπλέντερ τους κολοκυθόσπορους μαζί με το νερό, το σιρόπι αγαύης και τα μπαχαρικά, αν χρησιμοποιήσουμε, και χτυπάμε πρώτα σε μέτρια και μετά σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ανάλογα και με το πόσο δυνατό είναι το μπλέντερ μας.
3. Στρώνουμε ένα σουρωτήρι με γάζα ή τουλουπάνι και σουρώνουμε το γάλα μας. Στύβουμε το ύφασμα για να στραγγίξουμε όλο το υγρό και φυλάμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο στο ψυγείο.
4. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

*Σημείωση: Αυτή την ποσότητα νερού χρησιμοποιώ για να έχει το γάλα την πυκνότητα και την σύσταση που μου αρέσει. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μια λιγότερο πλούσια σύσταση, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό επιπλέον.       ΠΗΓΗ http://veganinathens.com/gr/2016/11/08/raw-vegan-pumkin-seed-milk/                   ΦΩΤΟ 1 https://www.simplyrecipes.com/wp-content/uploads/2014/10/roasted-pumpkin-seeds-horiz-a-1500.jpg ΦΩΤΟ 2https://www.gardeningknowhow.com/wp-content/uploads/2008/08/pumpkin-seeds-main-400x267.jpg ΦΩΤΟ 3http://thetoastedpinenut.com/wp-content/uploads/2018/02/IMG_8963.jpg

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Μια καλή πράξη για τον εαυτό σου ... Ταμπουράς με Σκορδαλιά από την κουζίνα της Ικαρίας !

Αποτέλεσμα εικόνας για garlic cream and yellow squash
Η Ικαρία φημίζεται για την εκπληκτική κουζίνα της, 'την Κουζίνα του κήπου', όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι. Μια κουζίνα που βασίζεται στην απλότητα ,στα λαχανικά, τα βότανα, το ελαιόλαδο, το τυρί ..και τη φαντασία !
Η κολοκύθα, με το χαρούμενο πορτοκαλί χρώμα και τη γλυκιά και βελούδινη γεύση της, είναι η βασίλισσα των φθινοπωρινών λαχανικών . Ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδή και έφτασε στην Ευρώπη τον δέκατο έκτο αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και έγινε το κύριο συστατικό πολλών παραδοσιακών συνταγών.

Ταμπουράς με Σκορδαλιά από την κουζίνα της Ικαρίας                           Î‘ποτέλεσμα εικόνας για proprietà di zucca gialla                       Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια πάχους ενός περίπου εκατοστού και σε ότι σχήμα μας βολεύει .Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε μισή ώρα στο στραγγιστήρι, με λίγη πίεση, γιατί πάντα θα βγάλει ζουμάκια. Τα αλευρώνουμε, και μετά τα βουτάμε μια μια σε ένα πιάτο με κρύο νερό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι που να μην τα καλύπτει .Τα γυρίζουμε και από τις δυό πλευρές να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Πρέπει να μαλακώσουν, να τρυπιούνται από το πηρούνι αλλά να μη διαλύονται.



Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας ...Αν δε τα θέλετε τηγανιτά μπορείτε να τα αλευρώσετε και να τα βάλετε σε ένα ταψί αφου πρώτα το έχετε λαδώσει στο φούρνο Σχετική εικόνα                                   Σκορδαλιά με ψωμί (ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη γρίπη ) Μουσκεύουμε το ψωμί περίπου μισό κιλό (πάντα μπαγιάτικο ) σε μια λεκάνη με νερό.


Καθαρίζουμε κ πολτοποιούμε τα Σκόρδα (2 με 3 σκελίδες )με το Αλάτι το Βάζουμε σε ένα μπολ.

Στραγγίζουμε καλά καλά το ψωμί κ το Προσθέτουμε στο μπολ με το σκόρδο κ στην συνέχεια Προσθέτουμε το ελαιόλαδο

Ανακατεύουμε με μίξερ χειρός η στο μπλέντερ να ομογενοποιηθούν τα Υλικά κ έτοιμη η σκορδαλιά μας.


Συνοδέψετε τις τηγανίτες της κολοκύθας μαζί με σκορδαλιά..Καλή σας όρεξη!