Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πως θα φτιάξουμε βούτυρο, γάλα και τρίμμα καρύδας..!

 Το βούτυρο καρύδας στο εμπόριο είναι αρκετά ακριβό, μπορούμε όμως να φτιάξουμε εύκολα το δικό μας βούτυρο καρύδας κι έτσι να είμαστε σίγουροι και για την ποιότητά του.
Οι καρύδες, δεν είναι βέβαια ντόπιο προϊόν, διατηρούνται όμως αποξηραμένες πολύ καιρό και γι αυτό δεν έχουν ανάγκη από φάρμακα. Είναι φθηνές και μ’ αυτές μπορούμε να φτιάξουμε πολλές παρασκευές. Το περίφημο γάλα του εμπορίου δεν είναι τίποτε παραπάνω από το υγρό που μένει μετά την επεξεργασία της ψύχας της καρύδας και την παραγωγή ελαίου.
Με μια κίνηση μπορούμε να φτιάξουμε αποξηραμένη τριμμένη καρύδαγάλα και βούτυρο.
Σπάμε τον εξωτερικό φλοιό της καρύδας και καθαρίζουμε τη ψύχα από τη σκούρα φλούδα με το μαχαίρι. Αν μπορέσουμε κρατάμε το εσωτερικό υγρό της καρύδας. Αυτό είναι το πραγματικό “γάλα” της.
Στη συνέχεια κόβουμε την καρύδα σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στο μίξερ με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε νερό σε αναλογία 1/3 και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθούν. Σουρώνουμε το νερό με λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας το τρίμμα με το χέρι ώστε να πάρουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

1.Αφού στύψουμε πολύ καλά το κατάλευκο, χιονάτο, αφράτο  τρίμμα της καρύδας, το βάζουμε σε ταψί και το αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς ή σε δυνατό ήλιο, ανακατεύοντας το, για 12 ώρες . Ελέγχουμε αν έχει ξεραθεί καλά και αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε. Αποθηκεύουμε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό-εφόσον δεν έχει χημικά αντιμυκητιακά-πρέπει να ξεραθεί πολύ καλά.

2.Αφήνουμε το υγρό που φτιάξαμε στο ψυγείο για 12 ώρες ,μέχρι να κρυώσει καλά. Στην επιφάνεια θα σχηματιστεί μια χονδρή κρούστα. Αυτό είναι το βούτυρο της καρύδας. Το μαζεύουμε γρήγορα γιατί λιώνει εύκολα εκτός ψυγείου . Το χρησιμοποιούμε σε ζαχαροπλαστικές παρασκευές αλλά και σε σπιτικές καλλυντικές κρέμες.
3.Το ημιδιαφανές υγρό που απομένει είναι το μέτρια αποβουτυρωμένο γάλα καρύδας και πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα. Μπορούμε ωστόσο να το καταψύξουμε και να το έχουμε για τις παρασκευές μας.
Α.Χ                                                                                                                                                             πηγη .http://greenchef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου