Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία και ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ πάνω στο πιο μεγάλο θέμα που αφορά το νησί μας!

     
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ... Σπύρος Τέσκος
Σκηνοθέτης

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ?
Είναι η πρώτη κουβέντα που ακούω από φίλους και συναδέλφους όταν τους ενημερώνω ότι έγινα κι εγώ υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Ικαρία με τον συνδυασμό του Κώστα Σταμούλη. Όμως τους διαβεβαιώνω ότι ο στόχος μου δεν είναι πουρνάρια, αλλά να διαλύσω έναν γάμο συμφερόντων με πολλούς υποψηφίους προικοθήρες, που τώρα είναι στα αρραβωνιάσματα.
Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες και ιστορικές, όχι μόνο για ολόκληρη την χώρα αλλά και για την Ικαρία. Βλέποντας όλες * τις δημοτικές παρατάξεις να τηρούν από ύποπτη μέχρι ενοχική ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ πάνω στο πιο μεγάλο θέμα που αφορά το νησί, (λες και δεν υπάρχει καθόλου,) που είναι η αλλαγή φυσιογνωμίας του μέσα από το σταδιακό ξεπούλημα στις εταιρείες που πατρονάρονται από τους Γερμανούς, δεν θα μπορούσα να μείνω άλλο απαθής.
Και μιλάω για το μεγαλύτερο θέμα που αφορά αυτή τη στιγμή το μέλλον της Ικαρίας. Τις ανεμογεννήτριες.
Ας δούμε τι ακριβώς μας κρύβουν και που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Από τον Απρίλιο του 2013, έγινε με ανάθεση έργου από τον Μυτιληναίο σε τεχνική εταιρεία, η χάραξη των δρόμων και των σημείων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ο δήμος και η ΑΣΠΙ το γνώριζαν, έκαναν την πάπια με αποτέλεσμα όταν το Save Pramnos δημοσιοποίησε την πληροφορία, ο μεν δήμαρχος να κάνει ότι γίνεται κατά κόρον αυτή την εποχή, ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε τίποτα, ενώ η ΑΣΠΙ να συνεχίσει να κάνει τον Κινέζο. Φυσικά η μελέτη ολοκληρώθηκε μια που κανείς δεν τους παρεμπόδισε.
Η εταιρεία το Μυτιληναίου έχει προχωρήσει σε ενοικιάσεις εκτάσεων στο βουνό για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. ΟΛΟΙ το γνωρίζουν αλλά κάνουν την πάπια. Και όταν τους το γνωστοποιείς, ΞΑΝΑΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.
ΟΛΟΙ γνώριζαν για την προσφυγή κατοίκων της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου κατά των ανεμογεννητριών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Παρότι ο ορεινός όγκος της Ικαρίας είναι η ίδια η ιστορία του νησιού (Λαγκάδα, Καταφύγι, Κοσκινάς κα) ουδείς πρότεινε να κάνει το ίδιο και η Ικαρία. Έστω και σαν ομάδα πολιτών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρέμειναν όλοι στα σύννεφα.
Από όλα λοιπόν τα παραπάνω γίνεται λοιπόν ορατή η ύπαρξη στην ουσία ενός ιδιότυπου ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος του νησιού, που άλλοι συμμετέχουν και διευκολύνουν, άλλοι κάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν τίποτα και άλλοι φωνάζουν κατά, χωρίς να κουνάνε το μικρό τους δακτυλάκι για να το αποτρέψουν, περιμένοντας τετελεσμένα γεγονότα, κοιτάζοντας καθαρά και μόνο το προσωπικό τους συμφέρον ο καθένας.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες και τα γεγονότα, θεώρησα εγκληματικό το να δείξω αδιαφορία για τα κοινά. Έτσι λοιπόν, αφού είδα ότι ο συνδυασμός που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε σε αυτά τα μαγειρέματα, παρότι δεν ανήκω ούτε ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα, αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του για να μην περάσουν αυτά τα καταστροφικά για το νησί μας σχέδια.
Είμαι ο τελευταίος που θα υποδείξω τι πρέπει να ψηφίσει ο καθένας. Θεωρώ τους Ικαριώτες απλώς ανενημέρωτους για το τι παίζεται πίσω από την πλάτη τους, όχι όμως ηλίθιους. Αν όμως, δεν συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές δημοψήφισμα στο νησί για το αν θέλουμε η όχι τις ανεμογεννήτριες (που είμαι σίγουρος ότι θα αρνηθούνε), τότε εκ των πραγμάτων, αυτές οι εκλογές παίρνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο καθένας μας θα καλεστεί να ψηφίσει με την καρδιά και το μυαλό, πρώτα απ’ όλα για το μέλλον της πατρίδας του και των παιδιών του και μετά για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά αλλά κατά τη γνώμη μου, δευτερεύοντα καθημερινά προβλήματα. Γιατί μετά από 5 χρόνια θα μιλάμε για άλλα, πολύ σημαντικότερα προβλήματα, όπως την ερημοποίηση του νησιού κα.
Ο συνδυασμός ΙΚΑ.ΡΙ.Α, σε συνεργασία με την σχεδόν σίγουρη για μένα Περιφερειάρχη Αγλαΐα Κυρίτση, επεξεργάζεται ήδη συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα, για να τελειώνει μια και καλή αυτό το θέμα, και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να σας τα ανακοινώσουμε σύντομα.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
Σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
Πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο, …..
Κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

Κωνσταντίνος Καβάφης «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»

Έναν σχεδόν αιώνα μετά, πρέπει να καταστεί ο καθένας μας υπεύθυνος, ελπίζοντας ότι δεν θα αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί την Ικαρία που χάνεται.
Με τιμή
Σπύρος Τέσκος
Σκηνοθέτης
*Όταν άρχισε να στήνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χάλαρη, όλοι η κάτοικοι των Ραχών αντιδράσαμε σε αυτά τα σχέδια. Μόνο όταν η ηγεσία του ΚΚΕ άλλαξε θέση, οι κάτοικοι σταμάτησαν να αντιδρούν, παρότι συνέχισαν να μην θέλουν το εργοστάσιο. Τίποτα λοιπόν δεν μας εγγυάται ότι και η σημερινή στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ θα παραμείνει. αν πάρει τον δήμο το κόμμα, αταλάντευτη στην άρνηση της. Είναι θετικό που όλοι οι Ικαριώτες και η ΛΑΣ είναι εναντίον των ανεμογεννητριών, αλλά….
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου