Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΚΟΛΟΚΑΣΙ (ή αγκινάρα της Ιερουσαλήμ): Μια υπερ-τροφή της Ικαρίας

Το όνομά του είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε από την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαχανικό ρίζας που μαγειρεύεται σχεδόν σαν την πατάτα και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία, όπου το προτιμούν ως σαλάτα με τη συνοδεία σκορδαλιάς.
Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ συγκεντρώνει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στον μεταβολισμό μας. Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία βοηθά την υγεία και κινητικότητα του εντέρου.
Θεωρείται υγιεινή τροφή, πολύ θρεπτική, η οποία θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Η κατανάλωσή του όμως πρέπει να γίνεται προσεκτικά, γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για περίπου 10 ώρες πριν από το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.
Λόγω της μορφής των φύλλων του έχει και καλλωπιστική χρήση και ευδοκιμεί σε αφθονία στην Ικαρία σε μέρη με πολύ νερό.
Το 
 τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο, αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.
 Παλιές Φωτογραφίες της Ικαρίας - Old Pictures of Ikaria                                                                         Ξυλοσύρτης Ικαρίας - Xilosirtis of Ikaria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου