Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Φλούδες εσπεριδοειδών: Πώς να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα



Ναι σίγουρα, τρώμε με το στόμα μας,  αλλά επίσης συχνά και με τα μάτια . Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές,  που προσελκύονται από προϊόντα που φαίνονται αψεγάδιαστα , αλλά αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο υγιεινό. Μια από τις πιο εντυπωσιακά περιπτώσεις είναι τα  εσπεριδοειδή.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Πως να ξεχωρίζουμε ένα βιολογικό πορτοκάλι
  Ένας  παράγοντας είναι η τιμή, η οποία  συνήθως είναι υψηλότερη από εκείνη των φρούτων που δεν είναι βιολογικά.Το βιολογικό πορτοκάλι   μπορεί να αναγνωριστεί από την παρουσία του φύλλου  στο στέλεχος ,η απουσία του σε πολλές περιπτώσεις γίνετε με αποφυλλωτικό μια χημική επεξεργασία.  Το δέρμα  του πορτοκαλιού πρέπει να είναι ματ και τραχύ στην αφή, λίγο ""σαν μαραμένο"".Το πολύ λαμπερό και φωτεινό, είναι πιθανό ένδειξη ότι  έχουν χρησιμοποιηθεί συνθετικά προϊόντα ή κάποια ειδικά κεριά   ( δίνουν γυαλάδα και  βελτιώνουν την αισθητική εμφάνιση) και συντηρητικά
(Ε 233 Θειαβενδαζόλιο
E230: Διφαινύλιο E904: Σέλλακ
Γομαλάκα E200 - σορβικό οξύ)
, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων

που έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό μυκητιακών πολλαπλασιασμών, και την παράταση της εμπορικής ζωής του προϊόντος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα εσπεριδοειδή που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης!                Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλα τα εσπεριδοειδή ,λεμόνια ,μανταρίνια κλ 


Και τέλος είναι σημαντικό να ελέγξετε αν η συσκευασία ή το ίδιο το φρούτο, δηλώνει σαφώς τη Βιολογική του καλλιέργεια

Για την εξάλειψη των υπολειμμάτων των προϊόντων αυτών, η κλασική θεραπεία που προτείνεται (η  σόδα )δεν είναι μια καλή επιλογή. Στην πραγματικότητα, τα κεριά και τα φυτοφάρμακα έχουν συχνά μία βάση λιπιδίων , ως εκ τούτου, είναι δεδομένο ότι αν τρίψτε το δέρμα του φρούτου με ένα πανί εμποτισμένο με κάποιο έλαιο  είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη διάσπαση των συγκεντρώσεων των ουσιών αυτών, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε  τη φλούδα των εσπεριδοειδών με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.                                                                                                                                                                         Η καλύτερη πρόταση  είναι  ,τα εσπεριδοειδή που βάζουμε στο τραπέζι μας  να είναι Ελληνικά και καλλιεργημένα με βιολογικά μέσα !                                                                   πηγη  https://translate.googleusercontent.com

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Νοέμβριος στην Ικαρία


                                                                                                                                                                                  Νοέμβρης μήνας με καράβι ταξιδεύει Άγιος Κήρυκος,Εύδηλος ,Ικαρία
μεθυστικά στα πανηγύρια μνημονεύει
Αγ.Μηνά και Μιχαήλ του Αρχαγγέλου
Το Ικαριώτικο σκοπό παίζει στη λύρα 
και λέει του έρωτα τα πάθη και τη μοίρα,
το Ικαριώτικο σκοπό παίζει στη λύρα
και λέει του έρωτα τα πάθη και τη μοίρα,
Νοέμβρης μήνας... 
Νοέμβρης μήνας...Καλό μήνα μ’ ένα καιρό που όλο σκέφτεται να βρέξει  ...
Πέζι , Εριφί




Καραβόσταμο




Μονοκάμπι -Μηλιωπό


Οξέ - Μαυράτο - Μαυρικάτο - Περδίκι



Ράχες 
Χάλαρη

Φωτογραφίες Leo Polla Psemata  

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κολοκάσι σαλάτα της Μακροζωίας,....... με Αγάπη από την Ικαρία !

Κολοκάσι (αγκινάρα της Ιερουσαλήμ): σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά ευεργετικό
Το όνομά του είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε από την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαχανικό ρίζας που μαγειρεύεται σχεδόν σαν την πατάτα και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία και την Κύπρο, όπου το προτιμούν με χοιρινό. Η ποικιλία αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ παρουσιάζει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στο μεταβολισμό μας. Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία βοηθά την υγεία και κινητικότητα του εντέρου. Το Κολοκάσι , η γλυκοπατάτα της Ικαρίας! Είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία. Ιστορικά, θεωρείται ότι το κολοκάσι βοήθησε σημαντικά στην επιβίωση των ντόπιων από την πείνα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Έχει μεγάλη διατροφική αξία. Έχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, που το καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για σακχαρόζη για τους διαβητικούς. Στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα.
Συστατικά
  1. 2 κιλά ρίζες κολοκάσι , αποφλοιωμένες
  2. Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  3. 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες κατά το ήμισυ και
  4. 1 μικρό κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
  5. 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  6. 8 ελιές 
  7. 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
  8. 1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού                                                                                                               Οδηγίες
    1. Τρίψτε το κολοκάσι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και ξεφλουδίστε το φλούδι του με ένα κοφτερό μαχαίρι , κόβοντας και απορρίπτοντας τα άκρα του . Κόψτε το κολοκάσι σε κύβους 2-inch / 5-cm.
    2. Τοποθετήστε τους κύβους  σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση.Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 15 έως 20 λεπτά. Στραγγίστε και ξεπλύνετε τα κομμάτια  σε ένα σουρωτήρι.
    3. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, τον μαϊντανό, τις ελιές, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι.  και έτοιμη η σαλάτα για να την σερβίρετε.
    4. Η σαλάτα  αυτή  τρώγεται είτε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.                                                       πηγες http://www.dianekochilas.com/                  http://www.clickatlife.gr/

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Βυθίστε τα μήλα σε ζεστό νερό και αν αυτό συμβεί τότε θα είναι καρκινογόνα (Βίντεο)

μήλαΤα μήλα είναι ένα από τα φρούτα  με τα περισσότερα φυτοφάρμακα - Τα μήλα ψεκάζονται μέχρι και 12 φορές το χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα της συγκομιδής τους .
Στη συνέχεια, μια αρκετά συνήθης διαδικασία είναι η εμβάπτιση τους σε κερί, το οποίο τα καθιστά φαινομενικά  ωραιότερα και  τα κρατά  εμφανισιακά μακρυά από το σάπισμα .

«Η πικρή γεύση της εντατικής παραγωγής μήλων " 

Η Greenpeace εχει αναλύσει την εντατική παραγωγή μήλων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικα.!Τα αποτελέσματα  της έρευνας , που συγκεντρώθηκαν στην έκθεση «Η πικρή γεύση της εντατικής παραγωγής μήλων " , είναι ανησυχητικά: Τα δυο τρίτα δειγμάτων Εδάφους και του Νερού που λαμβάνονται από τους οπωρώνες μηλιάς στην Ευρωπαϊκή ήπειρο περιέχουν υπολείμματα  φυτοφαρμάκων με το 70% των εν λόγω ουσιών  να έχουν τοξικότητα Πολύ υψηλή  για τον  άνθρωπο  και το περιβάλλον ! .



Οι Γιατροί  συμβουλεύουν ότι το καλύτερο για την υγεία μας είναι να αγοράζουμε μήλα βιολογικής παραγωγής, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε είναι καλύτερα να ξεφλουδίζουμε τα μήλα αφού πρώτα τα βυθίσουμε σε ζεστό νερό
Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς το ζεστό νερό αφαιρεί   το κερί, τη βρωμιά και τις χημικές ουσίες από τα μήλα που είναι  τοξικά για το σώμα μας.Αν βέβαια δεν έχουν ήδη περάσει μέσα στη σάρκα τους    ........

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Λευκά δόντια με φλούδες από το πορτοκάλι σας


Γνωρίζετε ότι η κίτρινη χροιά στα δόντια σας μπορει να αφαιρεθεί από τις φλούδες ενός πορτοκαλιού ;Οι  Φλούδες πορτοκαλιού  περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται D-λιμονένιο, η οποία βοηθά στη μείωση της χρώση στα  δόντια (ακόμη και από το κάπνισμα!)
Εδώ είναι πώς:
  • Τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας από ένα βιολογικό πορτοκάλι  (το λευκό μέρος) πάνω από τα δόντια σας για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε.Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα έως ότου αποκτήσετε  μαργαριταρένια λευκά δόντια .
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε  σκόνη από φλούδα πορτοκαλιού και λίγο νερό για να κάνετε μια κόλλα.  Χρησιμοποιήστε αυτή τη πάστα πάνω στην οδοντόβουρτσα σας και βουρτσίστε τα δόντια σας. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες.   Καλή επιτυχία σας και να θυμάστε  ότι  ...Ποτέ ξανά να μη πετάξετε  τις φλούδες από το πορτοκάλι σας!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΟ ΕΣΠΑ Πρόγραμμα επιδότησης «Στήριξη για δάσωση»

Η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου καλύπτει το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές καθώς και τησυντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή εφάπαξ καταβολής ενισχύσεων έως 9.000€.Επιπλέον προβλέπεται ετήσια πριµοδότηση του αγρότη για 12 χρόνια σε περίπτωση συγκαλλιέργειας µε αροτραίες καλλιέργειες.
Το Μέτρο 8.1 «Στήριξη για δάσωση» περιλαμβάνει μια λίστα νέων επιλέξιµων ποικιλιών καρποφόρων δένδρων όπως αχλαδιές, µηλιές και κερασίες ενώ παράλληλα µειώνει τον ελάχιστο αριθµό δένδρων ανά στρέµµα που υποχρεούται να φυτεύει ο δικαιούχος, σε 25 και 90 δένδρα/στρέµµα ανάλογα τον τρόπο φύτευσης.
Συντήρηση για μια 8ετία
Για µία 8ετία αντί για 5ετία θα δίνονται πλέον οι ενισχύσεις για την συντήρηση , ενώ το πολύ για µία 12ετία αντί για 15ετία (µε εξαίρεση καρυδιές, µαστιχόδεντρα και καστανιά που ορίζεται στα 8 έτη) θα λαμβάνει ο διακιούχος το ετήσιο πριµ,το ποσό του οποίου δεν έχει ακόμα οριστηκοποιηθεί , για την απώλεια
Δικαιούχοι
Όλοι οι κάτοχοι αγροτικής γης
Δαπάνες
Στο μέτρο περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες επιχορηγούμενων δαπανών:
1. Εγκατάσταση φυτείας.
Περιλαμβάνει:
Εδαφολογική ανάλυση, σύνταξη µελέτης δάσωσης, κατεργασία εδάφους, προµήθεια φυταρίων/πολλαπλασιαστικού υλικού, διάνοιξη λάκκων φύτευσης, εγκατάσταση τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου, φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών, λίπανση φυτών, υλικά και εργασίες περίφραξης, άρδευση φυτών.
2. Εργασίες συντήρησης
Περιλαμβάνει:
Προµήθεια φυταρίων, διάνοιξη λάκκων φύτευσης µε εργάτες σε έδαφος, φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών, διαµόρφωση λεκάνης συγκράτησης νερού, άρδευση φυτών, λίπανση φυτών, φρεζάρισµα εδάφους, βοτάνισµα και σκάλισµα, καλλιεργητικές φροντίδες, επαναφύτευση φυταρίων που η φύτευσή τους απέτυχε λόγω ξηροθερµικών συνθηκών ή άλλων αντίξοων κλιµατικών συνθηκών, (ξηρασία, πυρκαγιές, ή άλλες καταστροφές) έως ποσοστό 20%. Το κόστος βασίζεται σε δεδοµένα των προηγούµενων περιόδων. Σε περίπτωση που το ποσοστό υπερβαίνει το 20%, η ζηµιά δύναται να καλυφθεί από το Μέτρο 8.4.
3. Κόστος απώλειας εισοδήµατος
Το κόστος για την απώλεια του εισοδήµατος θα δίνεται στους δικαιούχους παραγωγούς ετησίως για 12 χρόνια .Το πριµ ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστοποιηθεί.                                                                           πηγη http://www.odigos-pierias.gr