Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πολυτέλεια για άδειες τσέπες

 





Hostel για ακριβά γούστα και low budget διαμονή. Για φθηνές διακοπές και φθηνή διαμονή για backpackersαλλά και για απαιτητικούς ταξιδιώτες ανακαλύψαμε τα πιο πολυτελή. Έχουν «αέρα» ακριβού  ξενοδοχείου με  τιμές που θα «τρίβετε τα μάτια σας» και δίκαια έχουν ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία τους. Όλα διαθέτουν 2κλινα ή 3κλινα δωμάτια και κοιτώνες και βρίσκονται στο κέντρο. 




 


Palmers Lodge SwissCottage  Λονδίνο, από 20€.
Το πιο δημοφιλές και ατμοσφαιρικό hostel στο κεντρικό Λονδίνο κερδίζει τα τελευταία 2 χρόνια την πρώτη θέση στην επιλογή διαμονής της νεολαίας. Με πλούσιο πρωινό που χρεώνεται 5,50€–μπορείτε να παραγγείλλετε στον σεφ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας- στο ανακαινισμένο βικτοριανό κτίριο του κεντρικού Λονδίνου παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Παρέχει σεντόνια, άνετα και πεντακάθαρα δωμάτια, 24ωρη υπηρεσία reception, δωρεάν internet, πλυντήρια, κουζίνα self-service, αναγνωστήριο, μπαρ, εστιατόριο. 



Budget Backpackers  Εδιμβούργο, από 9,5€

Με θέα το κάστρο του Εδιμβούργου και ανέσεις το hostel στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις της νεολαίας για διαμονή στην Σκοτία. Οργανωμένο με δωρεάν από σεντόνια έως περιηγήσεις και ποτοκατάνυξη σε μπαρ της πόλης. 



 

Plus Berlin Βερολίνο, από 11€

Εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα κι ένα υπέροχο κήπο θα βρείτε στο  Plus Berlin με τα μοντέρνα υπνοδωμάτια του και τις υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές στους πελάτες του, όπως για παράδειγμα γιόγκα. Διαθέτει από δωρεάν χώρο στάθμευσης μέχρι και αίθουσα συνεδρίου!  



 


ONE80 Hostel  Βερολίνο, από 14€

Διαπιστευτήρια με πιστοποιητικό Αριστείας Tripadvisor 2014. Μοντέρνα αισθητική, με κομψούς και καθαρούς χώρους, club με DJ και πολλές παροχές στους πελάτες του.


 



Cocomama Άμστερνταμ από 30€ 

Το καλύτερο hostel της πόλης κερδίζοντας τις προτιμήσεις και την ψήφο των ταξιδιωτών επί τρία χρόνια, σημαντική διάκριση στα τέσσερα μόλις χρόνια λειτουργίας του. Οι νεαρές ιδιοκτήτριες του με μεράκι και φαντασία δημιούργησαν ένα hostel με όμορφους χώρους  και θεματικά δωμάτια. 



Independente  Λισαβόνα, από 13€


Το μεγαλύτερο me 90 κρεβάτια και πανέμορφο hostel δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ξενοδοχεία της πόλης. Πέρα από το άψογο σέρβις και τα όμορφα δωμάτια του, το εστιατόριο του συμπεριλαμβάνεται στα δυνατά του χαρτιά. Meeting point , για ντόπιους και ταξιδιώτες με κουζίνα αποκλειστικά με προϊόντα της περιοχής.                                     πηγη http://www.doreandiakopes.com/


 

 


Και επειδη το τελευταίο καιρό η Ευρώπη αποτελεί για πολλούς Έλληνες το κόκκινο πανί ,θα σας πρότεινα να ξεχάσετε τους "κρυόκωλους" του βορρά με μια Χριστουγεννιάτικη βεγγέρα στο Νησί μας στην Ικαρία! Αν έχετε φίλους,συγγενείς ....μη διστάσετε να ζητήσετε να σας φιλοξενήσουν γι αυτες τις γιορτές Οι Ικαριώτες έχουν πάντα ανοικτά τα σπίτια τους  με μόνο αντάλλαγμα μια ζεστή αγκαλιά και μια χαρούμενη παρέα δίπλα στο τζάκι τους δοκιμάζοντας χωρίς κανένα ευρώ το κρασί  ,τους μανίτες ,τις χορτόπιτες και το κατσικάκι τους  Όσοι τυχεροί προσέλθετε ,αν πάλι προτιμήσετε τας Ευρώπης καλές διαμονές καλά Χριστούγεννα σε όλους σας !!!!!!!!!!








Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο Οικο - αγροτουρισμός μια αναπτυξιακή πρόταση για την τοπική οικονομία ....!

Οικολογικός - Αγροτουρισμός
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου

Ο Οικο - αγροτουρισμός αποτελεί μια ήπια μορφή τουρισμού και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που δεν επεμβαίνει στο περιβάλλον και δεν το αλλοιώνει. Στοχεύει στην Αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου σε συνδυασμό με τις φιλοπεριβαλλοντικές – οικολογικές μεθόδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Στην ιδανική του εφαρμογή, επιχειρεί να μεταφέρει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον και τις δραστηριότητες του παραδοσιακού χωριού και της αγροτικής ζωής και του δίνει τη δυνατότητα να βιώσει τις τοπικές συνθήκες και εμπειρίες.
Δε δημιουργεί υποδομές με την μορφή του μαζικού τουρισμού (ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και όλα όσα είναι συνυφασμένα με τα μεγάλα τουριστικά ρεύματα που κάθε χρόνο κατακλύζουν τα μεγάλα θέρετρα του κόσμου) τα οποία δεν επικεντρώνονται στην επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό, με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη και την νοοτροπία των κατοίκων.
Ο αγροτουρισμός είναι μια αναπτυξιακή πρόταση η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας οικονομική άνθηση και ευμάρεια. Επιτρέπει την συνέχιση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων που πιθανώς να είχαν εκλείψει, διατηρεί ή αναβιώνει τέχνες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, συντηρεί τις μνήμες με την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, γίνεται κανάλι επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών και δίνει προοπτικές στους νέους της περιφέρειας.
Ο τουρίστας πρέπει να νοιώσει σαν φιλοξενούμενος και ταξιδιώτης που ζητά να ανακαλύψει την αυθεντικότητα και την ομορφιά ενός τόπου, στην ήσυχη ζωή και την φυσική κληρονομιά σε συνδυασμό με την εξάσκηση η παρακολούθηση κάποιων αγροτικών εργασιών. 
Γι΄ αυτό θα πρέπει ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με την φύση, με την καλλιέργεια της γης, την περισυλλογή του καρπού. Συχνά μαθαίνει να φτιάχνει στον αργαλειό, να κεντάει, να παρατηρεί τα ζώα και τα πουλιά, να δοκιμάζει το κρασί και το τσίπουρο, να καταλαβαίνει τη σωστή ώρα του τρύγου.

Σε μια αγροτουριστική μονάδα  μπορεί τα προϊόντα που παράγονται στην μονάδα να πιστοποιούνται, παρασκευάζονται, διαφυλάσσοντας τις πατροπαράδοτες συνταγές και τις παλιές τεχνικές και χειροτεχνίες και να καταναλώνονται - πωλούνται στους επισκέπτες.  Το προσφερόμενο φαγητό θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να βασίζεται ως επί το πλείστον στα προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στο κτήμα ή στην γύρω περιοχή.
 Η παραμονή στην ύπαιθρο μπορεί να περιλαμβάνει και μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες:
- Συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες εντός του κτήματος που περιλαμβάνει η αγροτουριστική μονάδα (μάζεμα της ελιάς, τρύγος κ.α.).
- Εκπαίδευση σε καλλιεργητικά και περιβαλλοντικά θέματα.
- Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων αειφορικής διαχείρισης του αγρο-οικοσυστήματος (βιολογική γεωργία , βιοδυναμική καλλιέργεια κ.α. ).
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και περιήγηση σε βιότοπους και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

- Δραστηριότητες στη φύση όπως κατάβαση ποταμών με ράφτινγκ, κανο –καγιάκ,  περιπατικά μονοπάτια - διοργάνωση ομάδων πεζοπορίας,  Trekking, η ορειβασία, το ποδήλατο βουνού, κατάβαση πλαγιάς με αλεξίπτωτο, η τοξοβολία, η ιππασία όλες οι μορφές δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν τον τουρισμό περιπέτειας με την ενεργή συμμετοχή και δράση στη φύση και μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του αγροτουριστικού «πακέτου».
Χώροι Άθλησης
- Δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.
- Επίσκεψη και ξενάγηση σε παλιά μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, οινοποιεία, τυροκομία  εργαστήρια χειροτεχνίας.
- Η συμμετοχή σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές, στο, ακόμα και τα μαθήματα τοπικής κουζίνας, όλα μπορούν να προσδώσουν ξεχωριστή τοπική ταυτότητα .
 
 
Οικο – αγροκτήματα  -  Βιολογικά & Υγιεινά αγροκτήματα
Τα αγροκτήματα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η χρήση οικολογικής επίπλωσης, ο διαχωρισμός των καπνιστών και μη – καπνιστών, η παροχή βιολογικών προϊόντων, ο ξεχωριστός κήπος οικολογικών και βιολογικών προϊόντων, η βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά σχετικά με την οικολογική αγροτική φάρμα , τα προγράμματα με υγιεινές δραστηριότητες, τα φυλλάδια και οι πληροφορίες για διάφορες θεραπείες και προγράμματα υγείας, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της σύστασης αυτής της μορφής αγροκτημάτων.                                                                                   πηγη http://realfarm.gr/

 

Οι 5 πιο ενοχλητικοί τύποι χρηστών του Facebook

 


 

1. Η  ταγκουλίνα-αγαπουλίνα


  
Μπαίνεις στο προφίλ σου και είναι εκεί. 'Η χρήστρια τάδε σε έχει προσθέσει με ετικέτα σε μία φωτογραφία. Πώς γένεν αυτό; αναρωτιέσαι. Εσύ δεν έχεις βγάλει ποτέ φωτογραφίες μαζί της. Ανοίγεις το σύνδεσμο και ο εμετός σε περιμένει.  Η ταγκουλίνα-αγαπουλίνα θα σε προσθέσει σε ό,τι φωτογραφία της γυάλισε εκείνο το πρωί. Όσα  πιο πολλά τα αρκουδάκια, τα λουλουδάκια και οι καρδούλες  τόσες  πιο πολλές οι πιθανότητες να της κάνει εντύπωση η εν λόγω φωτογραφία και να σε κοτσάρει και εσένα μέσα μαζί με άλλους 30.  Αν της δώσεις αέρα θα σε προσθέσει σε φωτογραφία με ζώδια, σε φωτογραφία με γατάκια, σε φωτογραφία με γυμνοσάλιαγκες για να σου δείξει ποιος γυμνοσάλιαγκας πιστεύει ότι είσαι εσύ. Και όλο αυτό θα το βρίσκει το πολύ χαριτωμένο. Άχου μωρέ.

Βαθμός ενόχλησης: 4/5


2. Ο γαμάιντερμαν


  


Ανήκει σε ευρύ φάσμα ηλικιών, μπορεί να είναι  δεκαεφτά αλλά μπορεί να έχει πατήσει και τα πενήντα.  Η τακτική του είναι η εξής: Με το που ένα θηλυκό αφήσει σχόλιο στον τοίχο σου ο γαμάιντερμαν  εντός 0,1 μιλισεκόντ θα της κάνει like, poke, αίτημα φιλίας και θα της έχει αφήσει και μήνυμα στον τοίχο της. Σε αρκετές περιπτώσεις ο γαμάιντερμαν θα σου στείλει πρώτα μήνυμα να σε ρωτήσει «τι παίζει με το μωρό»  ή «ποια είναι αυτή ρε;». Μην ελπίζεις καημένε. Δεν έχει σημασία τι θα του πεις τελικά, και η θεία σου η Μαρίκα να είναι η λεγάμενη ο γαμάιντερμαν έχει ήδη αποφασίσει ότι θα τα ρίξει τα δίχτυα του.  Τρείς ημέρες μετά το πολύ, η θεία σου η Μαρίκα θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σε ρωτήσει ποιός είναι αυτός ο καραγκιόζης που τον έχεις φίλο. Και εσύ θα ψάχνεις λαγούμι να κρυφτείς.


Βαθμός ενόχλησης:  4/5


3. Η σαλταρισμένη φιλόζωος.


  


Αυτή η τύπισσα έχει πάρει μάστερ στη δημιουργία ενοχών. Είναι μέλος σε τουλάχιστον 357338383 φιλοζωικές ομάδες  και κάθε ενάμισι δευτερόλεπτο κοινοποιεί φωτογραφίες με κουτάβια.  Κακοποιημένα κουτάβια, νεογέννητα κουτάβια, παραπονεμένα κουτάβια, κουτάβια που βρέθηκαν ή κουτάβια που χάθηκαν, κουτάβια  που πέθαναν (ταξίδεψαν  στη γειτονιά των αγγέλων -κουταβιών) ή κουτάβια που επέζησαν, κουτάβια που ζητάνε σπίτι, κρεβάτι, αγκαλιά, ένα άλλο κουτάβι, παρέα, οικογένεια, μασάζ, βόλτα στα μπουζούκια. Εννιά στις δέκα φορές η φωτογραφία συνδυάζεται με σπαραχτικό μήνυμα στο πρώτο ενικό πρόσωπο:
«Είμαι ο Ρούμπι, ο μπαμπάς μου και η μαμά μου με παράτησαν 2 ημερών στην άκρη ενός δρόμου και τώρα το μόνο που ζητάω είναι λίγο φαγάκι και ζεστούς ανθρώπους που θα μου δώσουν την αγάπη που δεν πήρα ποτέ» .
Όσο καλός άνθρωπος και να είσαι, όσο και να αγαπάς τα ζώα υπάρχει ένα σημείο που αρχίζει να σε ενοχλεί  το να βλέπεις συνεχώς κουτάβια με τη φωνή του Βασιλάκη Καΐλα. Ζαμέ!


Βαθμός ενόχλησης:  5/5


4. Η/οι «πόσο τα σπάσαμε πάλι/πόσο γαμάτες είμαστε»


  


Ανήκει στις ηλικίες 14-21 ή 40-45 (με διαζύγιο).  Αυτή η περίπτωση δεν πάει ποτέ μόνη της, έχει πάντα άλλη μια φίλη-συνεργό στο έγκλημα και πάνε παντού μαζί σαν τους Χιώτες.  Οι δυο τους έχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φωτογραφίες από κλαμπίδια στις οποίες φιλιούνται, αγκαλιάζονται, χαμουρεύονται και κυρίως το παίζουν μεθυσμένες .  Αναφέρονται η μία στην άλλη με προσφωνήσεις του τύπου «Θεάρα μου», «Κουκλάρα μου» ενώ  ένα στα δύο πράγματα που έχουν να μας πουν είναι πόσο κόντρα σε όλους και σε όλα πάνε, πόσο ενώ όλοι θέλουν το κακό τους εκείνες θα συνεχίσουν να σπέρνουν –κανείς δεν ασχολείται μαζί τους στην πραγματικότητα-, πόσο ενώ όλοι τις κατηγορούν  αλλά αυτές θα έχουν η μία την άλλη μέχρι να πεθάνουν και δε τους νοιάζουν οι γκόμενοι. Βάλ' το στοίχημα. Σε 4 μήνες θα έχουν τσακωθεί. Για γκόμενο.


Βαθμός ενόχλησης 3/5


5. Ο «Ξυπνηστεπρόβατας»


  


Φαινόμενο των τελευταίων ετών, ο Ξυπνηστεπρόβατας πάντα ήταν λιγάκι ακουσμένος αλλά τώρα με την κρίση η ασθένεια του βρίσκεται σε έξαρση. Ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι κοιμόμασταν ο Ξυπνηστεπρόβατας είχε μυστικούς πληροφοριοδότες σε νευραλγικές θέσεις της παγκόσμιας κοινότητας που του αποκάλυψαν –σε  αυτόν και μόνο αυτόν- την αλήθεια.  Θα χωθεί σε κάθε συζήτηση για να σας πει ότι δεν ξέρετε που πάν τα τέσσερα, ότι πρέπει να σηκωθείτε από τον καναπέ και γενικά θα σας αραδιάζει σε κάθε ευκαιρία τις συνομωσιολογικές  του μπαρούφες.  Στην πραγματικότητα ο Ξυπνηστεπρόβατας δεν έχει ιδέα από πολιτική, έχει δει όλες τις πορείες από την συχνότητα του ΣΚΑΙ  και κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζει ιστορία ούτε σε επίπεδο Β’ δημοτικού.  Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία για το συγκεκριμένο τύπο αφού είναι πεπεισμένος ότι αν διαβάζει 2-3  blogs που ακροβατούν μεταξύ ακροδεξιάς  ρητορείας και  παρεπιστημονικής μαλακίας  τα ‘χει μάθει όλα και τώρα έχει χρέος να μας τα διδάξει και εμάς.  Όταν κουράζεται που κάνενας από εμάς τους χαζούς δεν τον καταλαβαίνει βρίσκει ζεστασιά στην αγκαλιά του μοναδικού καλλιτέχνη που εκτιμά με τον οποίο κάποια μέρα θα σώσουν τον κόσμο αλά μπρατσέτα: Το Νότη Σφακιανάκη.


Βαθμός ενόχλησης:  100/5

Πηγή: luben.tv 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα Σιμιγδαλένια Μπουκίτσες

 Φτιάχνοντας αυτή την συνταγή  ένα μεθυστικό άρωμα από κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι και μέλι μού τρυπάει τη μύτη. Κι αμέσως φέρνω στον νου μου την εικόνα της Μητέρας μου όταν σήκωνε τα μανίκια για να ζυμώσει, και τα μαγικά  δάχτυλά της   έδιναν με περίσσια  χάρη μορφή στα μπισκότα, τότε όλο της το σώμα μοσχομύριζε  ακριβώς το ίδιο άρωμα με αυτά  τα χριστουγεννιάτικα     γλυκά........  !     
20141124_0007
Υλικά
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/4 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1/2-1 φλ. τσ. αλεύρι
  • 1/4 φλ.τσ. κονιάκ
  • 1/4 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα
Υλικά για το σιρόπι
  • 1 1/2 φλ.τσ. νερό
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 φλ.τσ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού
  • Καρύδια

Εκτέλεση
  1. Σε μια λεκάνη ή στο κάδο του μίξερ βάζω το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάω για λίγο, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  2. Στο φλιτζάνι που έχω το χυμό πορτοκάλι ρίχνω τη σόδα και με το που αφρίζει, το ρίχνω στον κάδο με όλα τα άλλα υλικά.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύω απαλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αρχίζω να πλάθω τη ζύμη, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το αλεύρι.
  4. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι, θα το δείτε αυτό πλάθοντας τα υλικά, ώστε η τελική ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακιά.
  5. Αφήνω τη ζύμη μου σκεπασμένη για μισή έως μια ώρα, αφ ενός για να ξεκουραστεί, αφ ετέρου για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και κυρίως το σιμιγδάλι να μαλακώσει με την υπάρχουσα υγρασία.
  6. Στη συνέχεια πλάθω μικρά μπαλάκια, σαν μεγάλες παιδικές γκαζές.
  7. Παίρνω ένα ένα μπαλάκι και κρατώντας το μεταξύ του δείχτη και του μεγάλου δαχτύλου, του κάνω ένα μικρό βαθούλωμα από κάτω, ενώ από την πάνω πλευρά το χαράσσω με ένα πιρουνάκι.
  8. Αυτό το βαθούλωμα βοηθάει στο να ρουφήξουν καλύτερα τα μελομακάρονα το σιρόπι.
  9. Βάζω όλα τα μελομακάρονα σε ταψί φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 20-22 λεπτά, όχι παραπάνω.
  11. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα και αρχίζω να ετοιμάζω το σιρόπι.
  12. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα ή μια φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα και αφήνω να βράσουν 2-3 λεπτά, από την αρχική στιγμή βρασμού.
  13. Στο καυτό πια σιρόπι, ρίχνω λίγα λίγα τα μελομακάρονα ώσπου να σιροπιάσουν καλά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο μαλακά ή σκληρά έχουν βγει από το φούρνο.
  14. Τα τακτοποιώ σε πιατέλα και τα πασπαλίζω με ψιλοτριμμένα καρύδια.
20141124_001020141124_001420141124_002020141124_002320141124_002720141124_003020141124_003220141124_0038
 
Tip
  • Για να μην απλώσουν τα μελομακάρονα, μπορείτε να αναμείξετε στο αλεύρι μερική ποσότητα ολικής. Αυτό το έκανα για πρώτη φορά και είδα ότι πέτυχε μια χαρά.
Καλή επιτυχία από  τη Δήμητρα Χερουβείμ 20140306-17-dimitra-a

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Βρήκε θεραπεία στο Αλτσχάιμερ το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ;


Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να θεραπευτεί με ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Στάνφορντ…
Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να θεραπευτεί με ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν, επειδή τα κύτταρα που υποτίθεται ότι πρέπει να καθαρίζουν τον εγκέφαλο από τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες επικίνδυνες ουσίες, σταματούν να λειτουργούν.
Αυτά τα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται «μικρογλοία», λειτουργούν καλά όταν οι άνθρωποι είναι νέοι, αλλά όταν γερνούν, μία πρωτεΐνηπου ονομάζεται ΕΡ2 σταματά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Τώρα οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η αναστολή της πρωτεΐνης επιτρέπει στα μικρογλοία να λειτουργήσουν κανονικά και πάλι ώστε να μπορούν να καθαρίσουν τις επικίνδυνες κολλώδεις πλάκες αμυλοειδούς-βήτα που βλάπτουν τα νευρικά κύτταρα και οδηγούν στη νόσο Alzheimer.
 
Η αστυνομία του εγκεφάλου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπλοκάροντας την πρωτεΐνη ΕΡ2 σε ποντίκια με ένα φάρμακο, αντιστράφηκε η απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα -που θυμίζουν Αλτσχάιμερ- στα ζώα. «Τα μικρογλοία είναι η αστυνομία του ρυθμού του εγκεφάλου», είπε η Δρ Katrin Andreasson, καθηγήτρια νευρολογίας και νευρολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η διατήρησή τους στο σωστό επίπεδο νικάει την απώλεια μνήμης και διατηρεί την υγιή φυσιολογία του εγκεφάλου», ολοκλήρωσε. Έως το 2015 θα υπάρχουν 850.000 άνθρωποι με άνοια μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ασθένεια σκοτώνει τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Τα μικρογλοιακά κύτταρα αποτελούν περίπου το 10 έως 15% των κυττάρων του εγκεφάλου. Ενεργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας, ψάχνοντας για ύποπτες δραστηριότητες και ουσίες. Όταν εντοπίσουν το πρόβλημα, εκλύουν ουσίες που στρατολογούν άλλα μικρογλοία τα οποία, στη συνέχεια, καταστρέφουν από τυχόν ξένους εισβολείς.
Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ρακοσυλλέκτες, μασώντας τα νεκρά κύτταρα που είναι σκορπισμένα ανάμεσα σε ζωντανά κύτταρα, όπως μέρη των πλακών αμυλοειδούς-βήτα. Αυτές μέρη άλλωστε πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του Alzheimer και για αυτό είναι καλό να «καθαρίζονται».
«Τα μικρογλοία υποτίθεται ότι καθαρίζουν συνεχώς τις πλάκες αμυλοειδούς-βήτα, καθώς επίσης προφυλάσσουν από φλεγμονές» πρόσθεσε η Δρ Andreasson. «Αν χάσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Επικίνδυνες ουσίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, προκαλώντας τοξική φλεγμονή».
 
Στόχος το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε νεαρά ποντίκια, τα μικρογλοία διατηρούν τις κολλώδης πλάκες υπό έλεγχο. Αλλά όταν έγιναν πειράματα σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας, η ΕΡ2 πρωτεΐνη έδρασε και σταμάτησε τα μικρογλοία να παράγουν ένζυμα για τον καθαρισμό των πλακών.
Παρομοίως ποντίκια τα οποία δεν είχαν γενετικώς ΕΡ2 δεν ανέπτυξαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμη και όταν εγχέονται με διάλυμα αμυλοειδούς-β, υποδηλώνοντας ότι τα κύτταρα τους νικούσαν την πρωτεΐνη με φυσικό τρόπο. Και για εκείνα τα ποντίκια που ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ, το μπλοκάρισμα της ΕΡ2 αντέστρεψε τη μείωση της μνήμης. Τώρα το Στάνφορντ ελπίζει να παράγει μια ένωση η οποία μπλοκάρει την ΕΡ2 για την αποφυγή περιττών παρενεργειών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation.                                                                                                                                             πηγη http://www.typosthes.gr/

Παράγετε πλευρώτους στο σπίτι σας με ελάχιστο κόστος


Οδηγίες καλλιέργειας πλευρώτους στο σπίτι με υπόστρωμα από καφέ.Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο
Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο, το βράζουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ


Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει.

Ο μύκητας  έχει εξαπλωθεί.
Σε 5-10 μέρες ο μύκητας θα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον όγκο του υποστρώματός μας.
μανιτάρια ξεπετάγονται
Τα πρώτα μανιτάρια ξεπετάγονται σε ένα μήνα περίπου
 
Υλικά:
  • 2-3 κιλά κατακάθι καφέ (ελληνικού, εσπρέσο ή φίλτρου) - Μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετό κατακάθι από κάποια καφετέρια (Στη Θεσσαλονίκη τα Starbucks το διανέμουν δωρεάν)
  • λίγο άχυρο, ροκανίδι ή στέλεχος καλαμποκιού
  • 3 κουταλιές της σούπας οικοδομικό γύψο
  • δοχείο εκκόλαψης (το κουβαδάκι από ποπ κορν είναι ιδανικό)
  • μυκήλιο πλευρώτους (σπόρος)
μπορούμε να βρούμε μυκήλιο πλευρώτους:
  1. Σε φυτώρια & γεωπονικά μαγαζιά (τα περισσότερα έχουν αποξηραμένο σπόρο). Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 10% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
  2. Επίσης μπορούμε να παραγγείλουμε φρέσκο σπόρο από κάποιον παραγωγό πλευρώτους ή να τον παραγγείλουμε από το διαδίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 5% σε σχέση με τον όγκο του καφέ. 
  3. Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε μια ποσότητα(υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 15% σε σχέση με τον όγκο του καφέ) μολυσμένο άχυρο από υπόστρωμα πλευρώτους και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σπόρο - αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις φωτογραφίες και που γενικά προτείνεται ως η πιο εύκολη, αποδοτική και φθηνή.
Εκτέλεση: Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ (αυτό γίνεται για να ρυθμίσουμε το ph του υποστρώματος) . Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο άχυρο λίγο ροκανίδι από πλατύφυλλα ή ακόμα καλύτερα 2-3 στελέχη καλαμποκιού σε φέτες. (αυτά τα υλικά θα επιτρέψουν στο υπόστρωμα μας να μην είναι τόσο συμπαγές και πυκνό και έτσι ο μύκητας θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα) Προσθέτουμε κάποια ποσότητα νερού ώστε το μείγμα να μην είναι στεγνό. Ανακατεύουμε με προσοχή και το βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποσοστό υγρασίας γύρω στο 70% (αν το σφίξουμε μια χούφτα καφέ στο χέρι μας να στάζουν λίγες σταγόνες) είναι έτοιμο για την σπορά. - Ανακατεύουμε με καθαρά χέρια τον σπόρο με τον καφέ και τον τοποθετούμε στο δοχείο της εκκόλαψης όπου και θα τον αφήσουμε σφραγισμένο ως το τέλος της συγκομιδής.
Επώαση: Σκοπός της επώασης είναι να απλωθεί το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα. Στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία του υποστρώματος πρέπει να διατηρείται περίπου στους 25 °C. Έχει βρεθεί ότι επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα όταν η επώαση γίνεται στο σκοτάδι. Ο χρόνος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ημέρες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης.
Συγκομιδή: Σε ένα μήνα περίπου από την σπορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα μανιτάρια. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.
Εμπνευστήκαμε την ιδέα από το Γαλλικό πείραμα που περιγράφεται σε αυτό το pdf,  μπορείτε να βρείτε εικόνες από το συγκεκρίμενο πείραμα εδώ.                                                                                                                                                 πηγη  http://www.alekati.gr/