Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΒΑΦΈΣ ΜΑΛΛΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΕΣ

Η προειδοποίηση έρχεται από τους επιστήμονες της εταιρίας Green Chemicals με έδρα το Λιντς, οι οποίοι διεξήγαγαν μία ανασκόπηση σε ό,τι αφορά τη χημική σύνθεση των βαφών. Όπως επεσήμαναν, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ήταν ήδη διαθέσιμες και εκείνοι δεν χρειάστηκαν να κάνουν κάτι παρά να «ενώσουν τις κουκίδες».
Όπως παρατήρησαν, πηγή του κακού αποτελεί μία κατηγορία χημικών ουσιών που λέγεται δευτερεύουσες αμίνες και είτε εντοπίστηκε σε όλες τις βαφές, είτε σχηματίστηκε σε αυτές. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα ή να παραμείνουν πάνω στα μαλλιά για βδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την εφαρμογή της βαφής. Το χειρότερο όμως είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, είναι πιθανόν να αντιδράσουν με τον καπνό των τσιγάρων ή το καυσαέριο των οχημάτων και να σχηματίσουν ιδιαίτερα δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τις λεγόμενες Ν-νιτροζαμίνες. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι οι ουσίες αυτές απειλούν και για τον λόγο αυτό έχει απαγορευθεί η χρήση τους στα καλλυντικά. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση των βαφών μπορούν να αναπτυχθούν μέσω μιας απλής χημικής αντίδρασης.
Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Materials”, οι ερευνητές από το Λιντς δεν παρέλειψαν να αναφέρουν αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών που είχαν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, του εγκεφάλου, ακόμα και με μορφές λευχαιμίας. Επεσήμαναν ακόμα τις ανησυχίες ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αλλεργικοί στο περιεχόμενο των βαφών, ορισμένες φορές μάλιστα με μοιραία κατάληξη.
Εκπρόσωπος της εταιρίας Green Chemicals επεσήμανε ότι παρά τις αναρίθμητες έρευνες πάνω στις βαφές μαλλιών, ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την πιθανή αντίδραση των χημικών συστατικών τους με ουσίες στον αέρα, είχε διαφύγει μέχρι σήμερα. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την ποσότητα των Ν-νιτροζαμίνων που παράγονται, ούτε το επίπεδο του κινδύνου που συνεπάγονται. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η απειλή είναι υπαρκτή», δήλωσε από τη μεριά του ο Καθηγητής Ντέιβιντ Λούις, ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης και ειδικός στη χημική σύνθεση των διαφόρων βαφών, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη μιας έρευνας για τον καθορισμό του επιπέδου τοξικότητας αυτών των ουσιών και της απειλής τους για την ανθρώπινη υγεία.
by: Τζερμιάς Χριστόφορoς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος             πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου