Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η ελιά!

Χαρακτηριστικά-ιστορία:Η ελιά είναι ένα από τα αρχαιότερα καρποφόρα δέντρα στη Μεσόγειο. Δωρήθηκε στην πόλη της Αθήνας από τη θεά Αθηνά, στη φιλονικία που είχε με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής. Οι θεοί είχαν αποφασίσει ότι η χώρα θ’ ανήκε στον θεό που θα της πρόσφερε το πιο πολύτιμο δώρο. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του άνοιξε μια πηγή στην Ακρόπολη, αλλά το νερό της ήταν αλμυρό, ενώ η Αθηνά κέρδισε φυτεύοντας την πρώτη ελιά. Από τότε το κλαδί ελιάς ήταν, μαζί με την κουκουβάγια, το έμβλημα της Αθηνάς και το σύμβολο της νίκης και της ειρήνης.
Η ελιά ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία των θεών. Στην Ολυμπία, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που ήταν έργο του Φειδία, ήταν στολισμένο μ’ ένα στεφάνι ελιάς. Οι θεές χρησιμοποιούσαν αλοιφή από το λάδι της ελιάς, η οποία είχε θαυματουργικές ιδιότητες. Η Ήρα αλείφθηκε η ίδια με το πολύτιμο μύρο, όταν θέλησε να κατακτήσει τον Δία.

Την οικονομική της σημασία η ελιά την απέκτησε μόνο στα μετά τον Όμηρο χρόνια. Έως εκείνη την εποχή το λάδι χρησίμευε μόνο στους ευγενείς και στους πλούσιους. Το βρίσκουμε σε μορφή πανάκριβων μύρων στα θησαυροφυλάκια των τρωικών ηρώων.  Αρχαία γραπτά αναφέρουν ότι η Ικαρία και η Σάμος  παρήγαγαν το πιο καλό ελαιόλαδο μέσα στον Ελλαδικό χώρο                                                                                                                                                                                Φαρμακευτικές ιδιότητες: Χολαγωγό, ευεργετικό στις πληγές, αντιπυρετικό, υποτασικό (κατά της υπέρτασης), διουρητικό, αντίδοτο για τα δηλητήρια, κατά της σπασμωδικής δυσκοιλιότητας, κατά της βαριάς αδυναμίας, πόνων του ήπατος, κατά των αρθριτικών και των ρευματισμών, κατά του σακχάρου, κατά της αρρυθμίας, διαταραχών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, κατά των εκζεμάτων, της ψωρίασης, κατά των εγκαυμάτων.
Συστατικά-ουσίες: Κύρια λιπαρά οξέα όπως, ελαϊκό οξύ (56-83%), παλμιτικό οξύ (8-20%), λινελαϊκό οξύ (4-20%), ιριδοειδή μονοτερπένια όπως ελαιοροπίνη, λιγστροσίδιο, ελαιοροσίδιο, ελαιοσίδο-7,11-διμεθυλαιθέρας, 6-Ο-ελαιοροπινοσακχαρόζη, τριτερπένια όπως ελαιανολικό οξύ, μασλινικό οξύ, φλαβονοειδή όπως λουτεολινο-7-Ο-γλυκοσίδιο, απιγενινο-7-Ο-γλυκοσίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου