Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Το σκόρδο όπλο κατά του καρκίνου και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Ένα από τα σπουδαιότερα βολβώδη λαχανικά που καλλιεργείται στη χώρα µας,
σε σχετικά µικρή έκταση είναι το σκόρδο το οποίο δεν το καθιστά σηµαντικό µόνο η
ωραία γεύση που προσδίδει στα φαγητά, αλλά και η µεγάλη θεραπευτική του αξία.


Σύµφωνα µε άρθρο που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό New Scientist, η αλλισίνη
θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί για την καταπολέµηση του καρκίνου. Στο συµπέρασµα
αυτό κατέληξαν επιστήµονες µόλις λίγες µέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η ίδια
χηµική ένωση (allicin) θα µπορούσε να θεραπεύσει τη νοσοκοµειακή νόσο MRSA. Η
θεραπεία του καρκίνου εκµεταλλεύεται την χηµική αντίδραση δια της οποίας παράγεται
το allicin. Η επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics εξηγεί πώς η συγκεκριµένη
αντίδραση µπορεί να προκληθεί σε καρκινικούς όγκους. Το allicin είναι µια ασταθής
τοξική χηµική ένωση, η οποία περιέχεται στα σκόρδα και διαλύεται γρήγορα και χωρίς
βλαβερές παρενέργειες όταν κάποιος φάει το λαχανικό. Η ένωση δεν υπάρχει στις
σκελίδες του σκόρδου όταν αυτές είναι ολόκληρες, αντίθετα παράγεται σαν βιοχηµική
αντίδραση ανάµεσα σε δύο ουσίες που βρίσκονται σε διαφορετικούς «χώρους», δίπλα-
δίπλα σε κάθε σκελίδα, το ένζυµο alliinase και ένα στοιχείο που παραµένει αδρανές υπό
φυσιολογικές συνθήκες, το alliin. Όταν η σκελίδα διαλύεται, π.χ. στο µαγείρεµα, οι
µεµβράνες που διαχωρίζουν τα δύο στοιχεία διαρρηγνύονται, τα στοιχεία ενώνονται και
παράγεται η allicin. Ισραηλίτες ερευνητές αποφάσισαν να προσπαθήσουν να
αναπαράγουν αυτήν ακριβώς την αντίδραση µέσα σε ένα καρκινικό όγκο. Προκειµένου
να στοχεύσουν τη θεραπεία, χρησιµοποίησαν ένα τύπο αντισώµατος το οποίο είχε
«προγραµµατιστεί» να αναγνωρίζει χαρακτηριστικούς υποδοχείς στην επιφάνεια του
καρκινικού κυττάρου.
Κατά το πείραµα, το αντίσωµα ήταν χηµικά συνδεδεµένο µε το alliinase, το
οποίο εγχύθηκε στην κυκλοφορία του αίµατος, όπου και άρχισε να ερευνά για κύτταρα
προσβεβληµένα από καρκίνο. Στη συνέχεια, έγινε έγχυση και του alliin. Όταν οι δύο
ουσίες «συναντήθηκαν» στον οργανισµό, η αντίδραση που προκλήθηκε δηµιούργησε το
allicin, το οποίο εισχώρησε στα καρκινικά κύτταρα και τα διέλυσε. Αντίθετα, τα υγιή
κύτταρα που βρισκόταν κοντά έµειναν σώα, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί από τα
αντισώµατα.
Μέσω της συγκεκριµένης µεθόδου οι ερευνητές του Weizmann Institute
κατάφεραν να σταµατήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του στοµάχου σε ποντίκια.




 Οι ίδιοι υπογραµµίζουν ότι η πρακτική αυτή θα µπορούσε να έχει τα
επιθυµητά αποτελέσµατα στις περισσότερες µορφές καρκίνου, από τη στιγµή που θα
σχεδιαστούν τα συγκεκριµένα αντισώµατα, τα οποία θα αναγνωρίζουν τα
προσβεβληµένα κύτταρα κάθε φορά. Αυτή η τεχνική θα µπορούσε να αποδειχτεί
πολύτιµη στην πρόληψη των µεταστάσεων που ακολουθούν συνήθως µετά από τις
εγχειρήσεις αφαίρεσης καρκινικών όγκων. Επιδηµιολόγοι του Πανεπιστηµίου της
Βόρειας Καρολίνα µελέτησαν τη σχετική επιστηµονική βιβλιογραφία από το 1969 και
κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συµπεράσµατα. Σύµφωνα µε την έρευνα που
δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, όσοι
κατανάλωναν έξι ή περισσότερες σκελίδες σκόρδου την εβδοµάδα είχαν 30% λιγότερες
πιθανότητες να εµφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, σε σχέση µε
εκείνους που περιλάµβαναν περιστασιακά το σκόρδο στη διατροφή τους (µία σκελίδα ή
λιγότερο κατά µέσο όρο την εβδοµάδα). Επίσης, στους "λάτρεις" του σκόρδου οι
πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στοµάχου ήταν µειωµένες κατά 50%, ενώ
αρκετές ήταν οι αναφορές για τα ευεργετικά οφέλη του µπαχαρικού στις περιπτώσεις
καρκίνων, όπως του προστάτη, του µαστού και του λάρυγγα. . 
 Η αλλισίνη ίσως αποτελεί το καλύτερο "όπλο" για την καταπολέµηση του
υπερανθεκτικού βακτηρίου MRSA, το οποίο προκαλεί ενδονοσοκοµειακές λοιµώξεις,
σύµφωνα µε µελέτη που πρόκειται να δηµοσιευθεί στο επιστηµονικό έντυπο Journal of
Biomedical Science. Ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου του Ανατολικού Λονδίνου
µε επικεφαλής τον ∆ρ Ρον Κάτλερ ανακάλυψε ότι το συστατικό allicin που περιέχεται
στο σκόρδο και του δίνει τη χαρακτηριστική µυρωδιά του, στάθηκε ικανό να
αντιµετωπίσει ακόµα και τα πιο ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου ΜRSA (Χρυσίζων
Σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη µεθικιλλίνη), το οποίο ευθύνεται για περισσότερους
από 2.000 θανάτους ετησίως στα βρετανικά νοσοκοµεία. Το βακτήριο MSRA αν και
δεν απειλεί τους φορείς, µεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού και δια της αφής και
µπορεί να προκαλέσει θανάσιµες λοιµώξεις σε ανασοκατασταλµένους ασθενείς, στους
ηλικιωµένους, στα νεαρά άτοµα και στους λήπτες χειρουργικών µοσχευµάτων. Με
αφορµή λοιπόν τα πρώιµα θετικά αποτελέσµατα, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη
κλινικές δοκιµές διάρκειας έξι µηνών σε δείγµα 200 εθελοντών, περιλαµβανοµένων
ασθενών και νοσηλευτών.
 Ελπίζουµε το φαρµακευτικό σκεύασµα που θα προκύψει µε βάση το allicin να
χορηγείται τόσο στους εργαζόµενους στα νοσηλευτικά ιδρύµατα, ώστε να
προλαµβάνεται η µετάδοση του βακτηρίου, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Αξίζει
να σηµειωθεί ότι το βακτήριο MRSA έχει κυριολεκτικά προκαλέσει πανικό στα
συστήµατα υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς τα υπάρχοντα αντιβιοτικά
αποδεικνύονται ανίσχυρα να το καταστείλουν. Ίσως το σκόρδο να αποτελέσει τον
καλύτερο σύµµαχο στη µάχη των ιατρών κατά των υπερανθεκτικών νοσοκοµειακών
βακτηρίων. Γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, κατά ενός µεγάλου αριθµού
παθήσεων, βλέπουµε πόσο σηµαντική είναι η κατανάλωση σκόρδου στο τραπέζι µας σε
καθηµερινή βάση κάτι που δεν γίνεται δυστυχώς στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι
γνωρίζουν το σκόρδο µόνο σαν το «κακό» λαχανικό µε την αποκρουστική µυρωδιά και
είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν πόσο καλό κάνει στην υγεία µας.                                        Πρέπει  να δούµε
σοβαρά το σκόρδο σαν ένα απόλυτα «βιολογικό όπλο» κατά διαφόρων ασθενειών, µιας
και το σκόρδο είναι το µόνο φάρµακο που δεν έχει παρενέργειες στον οργανισµό. Η
αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του στην ανθρώπινη υγεία πρέπει να γίνει
επιτακτικό µέληµα της επιστήµης του σήµερα.                                                                                                                                                       πηγη   ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΜΑ
ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου