Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μας αρέσει κυρίως να καταναλώνουμε γλυκοκολοκύθες και να νοστιμίζουμε με την γλυκιά ψίχα τους διάφορες γλυκές και αλμυρές συνταγές! Ευτυχώς αυτοί οι ευλογημένοι καρποί διατηρούνται ανέπαφοι για αρκετό καιρό και έτσι, παρόλο που στις αρχές του φθινοπώρου η συγκομιδή τους ολοκληρώνεται, τουλάχιστον για τις ποικιλίες που συνήθως χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, η ανθεκτικότητά τους μας επιτρέπει να τις απολαμβάνουμε μέχρι και το τέλος του χειμώνα σαν να είναι ολόφρεσκες.
Ο παππούς μου, λάτρης της τηγανιτής κολοκύθας και μεγαλωμένος με το πνεύμα της οικιακής οικονομίας, όποτε άνοιγε μια κολοκύθα, μάζευε τους κολοκυθόσπορους, τους αλάτιζε και τους έψηνε, εξασφαλίζοντας έτσι τους πασατέμπους της χρονιάς. Παρακολουθώντας επί χρόνια αυτήν την όμορφη συνήθεια, ακολουθώ και εγώ το παράδειγμά του και πάντοτε τον θυμάμαι να φουρνίζει και να ξεφουρνίζει υπομονετικά, στο φουρνάκι της ξυλόσομπας, ένα ταψάκι με σποράκια, να τα απλώνει, να τα ελέγχει αν έγιναν και να τα ξαναβάζει στο φούρνο. Ωστόσο, ως φυτοφάγοι, καταναλώνουμε πολλές κολοκύθες καταλήγοντας να έχουμε πάρα πολλούς πασατέμπους που δεν χρειαζόμαστε. Έτσι σκέφτηκα να αξιοποιώ αυτά πολύ θρεπτικά σποράκια και με έναν ακόμα απλό και υγιεινό τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή φρέσκο γάλα κολοκυθόσπορου!
Η συνταγή είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα διαφορετικό αλλά εξίσου γευστικό από τα φυτικά γάλατα που έχουμε συνηθίσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συνταγής είναι ότι οι κολοκυθόσποροι, τη στιγμή που τους παίρνουμε από την κολοκύθα είναι νωποί και επομένως δεν είναι ανάγκη να τους μουλιάσουμε σε νερό, αλλά τους χρησιμοποιούμε ως έχουν. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε γλυκαντικά και μπαχαρικά για να δημιουργήσουμε μια πιο πολύπλοκη γεύση, ανάλογα με τα γούστα μας. Η μόνη προϋπόθεση επιτυχίας είναι να έχουμε μπλέντερ! Το γάλα αυτό έχει από την φύση του μια ελαφρώς γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Ο αγαπημένος μου τρόπος να το καταναλώνω είναι μαζί με δημητριακά, σταφίδες, λίγη κανέλα και λίγο σιρόπι αγαύης για πρωινό ή μέσα σε σμούθις.
Υλικά
- 1 φλιτζ. φρέσκους κολοκυθόσπορους (από 2 περίπου κολοκύθες)
- 2 1/2 φλιτζ. νερό φιλτραρισμένο *
- 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
- αν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας 1/4 κουταλάκι κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή άλλο μπαχαρικό
Εκτέλεση
1. Μαζεύουμε τους κολοκυθόσπορους από την κολοκύθα μας με ένα κουτάλι και τους μεταφέρουμε στο φλιτζάνι που θα χρησιμοποιήσουμε για την μέτρηση των υλικών μας. Αν θέλουμε αφαιρούμε τις ίνες, όμως αυτό πραγματικά δεν χρειάζεται. Η μικρή αυτή ποσότητα κολοκύθας που βρίσκεται ανακατεμένη με τα σποράκια μας, θα λιώσει, δίνοντας μια διακριτική φρουτώδη γεύση στο γάλα.
2. Βάζουμε στο μπλέντερ τους κολοκυθόσπορους μαζί με το νερό, το σιρόπι αγαύης και τα μπαχαρικά, αν χρησιμοποιήσουμε, και χτυπάμε πρώτα σε μέτρια και μετά σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ανάλογα και με το πόσο δυνατό είναι το μπλέντερ μας.
3. Στρώνουμε ένα σουρωτήρι με γάζα ή τουλουπάνι και σουρώνουμε το γάλα μας. Στύβουμε το ύφασμα για να στραγγίξουμε όλο το υγρό και φυλάμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο στο ψυγείο.
4. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
*Σημείωση: Αυτή την ποσότητα νερού χρησιμοποιώ για να έχει το γάλα την πυκνότητα και την σύσταση που μου αρέσει. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μια λιγότερο πλούσια σύσταση, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό επιπλέον. ΠΗΓΗ http://veganinathens.com/gr/2016/11/08/raw-vegan-pumkin-seed-milk/ ΦΩΤΟ 1 https://www.simplyrecipes.com/wp-content/uploads/2014/10/roasted-pumpkin-seeds-horiz-a-1500.jpg ΦΩΤΟ 2https://www.gardeningknowhow.com/wp-content/uploads/2008/08/pumpkin-seeds-main-400x267.jpg ΦΩΤΟ 3http://thetoastedpinenut.com/wp-content/uploads/2018/02/IMG_8963.jpg