Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μερικές σκέψεις για την «προβολή» της Ικαρίας στα ΜΜΕ

ΦωτογραφίαΤελικά, όταν οι Ικαριώτες δεν χορεύουν στα ιδιαίτερα και φημισμένα τους πανηγύρια –και μάλιστα υπό βροχή- μάλλον θα κοιμούνται και θα χαλαρώνουν ανεξαρτήτως συνθηκών. Γιατί ο Ικαριώτης, από ότι πληροφορούμαστε από το ύφος των διαφημίσεων που πρόσφατα κυκλοφορούν στα μεγάλα ΜΜΕ, δεν … χαμπαριάζει ούτε από θεομηνίες, ούτε από ανώτερους αξιωματικούς ούτε από τα διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας. Έτσι, γιατί είναι … Ικαριώτης! Για αυτό ζει και 100 χρόνια για πλάκα, γιατί είναι χαλαρός, κουλ και άνετος.
Βέβαια, κανείς δεν έχει την απαίτηση από μια διαφήμιση να κάνει κοινωνικοπολιτική ανάλυση για τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται το νησί μας στα πλαίσια των διαφημιστικών σποτ.
Διότι κανείς από τα εκατομμύρια των τηλεθεατών πανελλαδικά δεν μπορεί να μάθει πως πραγματικά ζει ο πατέρας και η μάνα του φαντάρου που κοιμάται στη σκοπιά και με ποιον τρόπο βγαίνουν τα λεφτά που του στέλνουν ούτε πως φτιάχτηκαν οι πίστες των πανηγυριών, τα ατελείωτα χιλιόμετρα από πέτρινες πεζούλες στις πλαγιές της Ικαρίας, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, οι δρόμοι, το τούνελ, οι κήποι κ.α. πολλά. Σίγουρα δεν τα έφτιαξαν ούτε χορεύοντας, ούτε κοιμώμενοι.
Η προβολή ενός τόπου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το να «προβάλλεται» όμως το νησί μας σαν ο τόπος που όλοι πίνουν, χορεύουν και χαλαρώνουν (οπότε ελάτε και εσείς να ξεδώσετε και να τα κάνετε όλα) είναι προσβλητικό για το νησί τους κατοίκους και την ιστορία του. «Α, είσαι από την Ικαρία; Καλά εσείς είστε στον κόσμο σας» ακούω συχνά σε κάθε νέα γνωριμία με κόσμο εκτός νησιού που έχει γαλουχηθεί με το καλλιεργούμενο προφίλ του Ικαριώτη.
Τι να του πεις; Ότι οι νέοι στο νησί μας δεν έχουν μεροκάματο; Ότι δεν υπάρχουν σχολεία, δρόμοι, καράβι; Ότι ούτε τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έγινε φέτος; Ότι δεν έχει ωδείο, θέατρο, κινηματογράφο ή βιβλιοθήκη; Ναι πράγματι, είμαστε στον κόσμο μας, αυτόν πίσω από την κουρτίνα, όταν φεύγουν οι επισκέπτες και οι χαρές του καλοκαιριού και τα φανταχτερά φώτα των διαφημίσεων σβήσουν. Αυτόν τον κόσμο που τον μαθαίνεις μόνο αν τον ζήσεις από κοντά, νοιώσεις τα προβλήματά του, βιώσεις την αγωνία του περιμένοντας το ΕΚΑΒ με 8 και 9 μποφώρ.
Ναι, μας αρέσουν τα πανηγύρια! Γιατί επιλέγουμε απέναντι στην εγκατάλειψή μας από το κεντρικό κράτος να βγάζουμε τη γλώσσα απέναντι στα προβλήματα και να γελάμε, να χορεύουμε, να ερωτευόμαστε, να αγαπάμε και αποδεδειγμένα ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είμαστε για τα πανηγύρια.
Σίγουρα έχουμε πολλά που μπορούμε να επιδείξουμε σαν τόπος και όχι αποκλειστικά και μόνο το αυτιστικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο του Ικαριώτη-εξωγήινου, προς όφελος του …όποιου  τουρισμού.
Η προσέλκυση επισκεπτών δεν πρέπει να περάσει μέσα από την εμπορευματοποίηση και κακοποίηση των ιδιαιτεροτήτων μας ως κοινωνίας. Γιατί η εμπορευματοποίηση αυτή είναι πρωτοξάδερφο του ξεπουλήματος του τόπου μας για να έρθουν επιτέλους οι πολυπόθητοι τουρίστες. Θυμίζω όμως πως και η Ταϋλάνδη έχει τουρισμό …
Ραντεβού στους δρόμους!
Από έναν «ξένο» που τον λένε Σωτήρη Δρούλια.
πηγες      http://www.ikariamag.gr     /salvatoredroulias@yahoo.gr

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι «Μεταρρυθμίσεις» του Γεωργίου Σουρή για τη λύση των… προβλημάτων

Ο Γεώργιος Σουρής (2 Φεβρουαρίου 1853 - 26 Αυγούστου 1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».

Ο  Γεώργιος Σουρής.
Ο Γεώργιος Σουρής.
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Η σάτιρα ως απάντηση στις διατάξεις του Μπαϊρακτάρη.
Από τις πλέον επιτυχημένες έμμετρες σάτιρες του Γεωργίου Σουρή που προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις ήταν οι περίφημες «Μεταρρυθμίσεις», τις οποίες δημοσίευσε το 1886. Συγκεκριμένα πρότεινε να γίνουν δέκα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπισθούν τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής και αθηναϊκής κοινωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν τους κλέφτες των δημόσιων ταμείων, τους βουλευτές, τις καταπατήσεις οικοπέδων, τους κλεφτοκοτάδες, την καθημερινή βία, την ανατολίτικη συνήθεια πολλοί να εκπληρώνουν τις φυσικές ανάγκες τους στο δρόμο και τα καφενεία όπου… σκότωναν τις ώρες τους οι Aθηναίοι. Στην πραγματικότητα ο Γ. Σουρής απαντούσε με τον τρόπο αυτό στις αυστηρές αστυνομικές διατάξεις που είχε εκδώσει ο περίφημος Μπαϊρακτάρης, αναφέροντας σειρά παραπτωμάτων άξιων επιβολής ποινών.
Πρότεινε λοιπόν πρώτα απ’ όλα να επιβάλλονται πρόστιμα δύο δραχμών για όποιον ραχάτευε στους καφενέδες τρεις ώρες, αλλά μια δραχμή λιγότερο για εκείνους που χάζευαν στα καφενεία τέσσερις ώρες. «Μα όποιος την ημέρα του στον καφενέ σκοτώνει / του πρέπει να πληρώνεται και όχι να πληρώνει» κατέληγε το εξάστιχο σαρκάζοντας το πλήθος των αέργων που ξημεροβραδιαζόταν στα καφενεία. Στη συνέχεια ασχολιόταν με την εκτεταμένη συνήθεια των Νεοέλληνων να ουρούν ή ακόμη και να αφοδεύουν στους δρόμους. Πρότεινε λοιπόν «όστις ουρήση αναιδώς αντίκρυ παραθύρων, / ή στο Πανεπιστήμιον ή στην Ακαδημίαν, / αυτός να συλλαμβάνεται υπό τριών κλητήρων / κι ευθύς να περιτέμνεται εις την Αστυνομίαν»! Και για εκείνους που τολμούσαν να αποπατήσουν στην οδό Ερμού ζητούσε να εξαναγκάζονται στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο φανερά και στην οδό Αιόλου.
Ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης.
Ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης.
Ήταν η εποχή κατά την οποία το ρουσφέτι γνώριζε μεγάλες δόξες και οι βουλευτές ήταν απασχολημένοι με τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους. Τους ήθελε λοιπόν ο Σουρής να μετατρέπονται σε… τετράποδα για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους: «Οφείλει κάθε βουλευτής των νεωτέρων χρόνων / να έχει πόδια τέσσερα και όχι δύο μόνον, / γιατί ποτέ δεν ημπορεί και ούτε θα μπορέσει / στων ψηφοφόρων της δουλειές με δυό να επαρκέσει». Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με καταχραστές δημοσίου χρήματος στο Κεντρικό Ταμείο. Έτσι, μέσω του «Ρωμηού» του ο Σουρής κατέθετε την πρόταση αν ενδιαφερόταν να διοριζόταν και κανένας κλέφτης στο Κεντρικό Ταμείο, διότι εκείνος λόγω του παρελθόντος του ίσως και να μην άπλωνε το χέρι, σε αντίθεση με εκείνους που δεν είχαν σουφρώσει μέχρι τότε και σίγουρα θα το έκαναν. Γράφει: «Αν κλέπτης τις στο Κεντρικόν υπούργημα γυρέψη, / ευθύς να διορίζεται επόπτης του παρά, / γιατί εκείνος πούκλεψε μπορεί και να μην κλέψη, αλλ΄ όποιος δεν εσούφρωσε, θα κλέψη μια φορά»!
Για το φαινόμενο των κλεφτοκοτάδων, ακόμη και μέσα στην Αθήνα που αφθονούσαν τα κοτέτσια, οι οδηγίες ήταν απλές: «Αν συνεργία πειρασμού κατέβη στο μυαλό σου, / και ορεχθής την όρνιθα του φίλου γείτονός σου, / προτού για τούτο είδησι, ο γείτονάς σου πάρη, / του παίρνεις και τον κόκκορα για να γενούν ζευγάρι». Δεν άφησε ασχολίαστο όμως και το γεγονός ότι ελλείψει δικτύων αποχέτευσης πολλές νοικοκυρές συνήθιζαν να πετούν τα βρωμόνερα στους δρόμους έχοντας πολλές φορές και τα σχετικά… θύματα: «Εάν εις τον εξώστη σου σου έλθη να ρεμβάσης / και θέλεις κάτι τι να βρης για να διασκεδάσης, / μίαν λεκάνην κένωσε νερού εκ του εξώστου / και δρόσισε την κεφαλήν γνωστού σου ή άγνώστου». Τέλος, συνιστούσε σε όλους να παρακολουθούν τα ελεύθερα οικόπεδα της γειτονιάς τους και μόλις έβρισκαν ευκαιρία να έκαναν πράξεις νομής ώστε να τα κατοχυρώνουν ως δικά τους: «Με άλλους λόγους δηλαδή να κατορθώσης όπως / γίνη ταχέως κτήμα σου του γείτονος ο τόπος»!  

 Ῥωμηός

Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ.

Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική.

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές,
κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές.

Βρίζω Ἐγγλέζους, Ρώσους, καὶ ὅποιους ἄλλους θέλω,
καὶ στρίβω τὸ μουστάκι μ᾿ ἀγέρωχο πολύ,
καὶ μέσα στὸ θυμό μου κατὰ διαόλου στέλλω
τὸν ἴδιον ἑαυτό μου, καὶ γίνομαι σκυλί.

Φέρνω τὸν νοῦν στὸν Διάκο καὶ εἰς τὸν Καραΐσκο,
κατενθουσιασμένος τὰ γένια μου μαδῶ,
τὸν Ἕλληνα εἰς ὅλα ἀνώτερο τὸν βρίσκω,
κι ἀπάνω στὴν καρέκλα χαρούμενος πηδῶ.

Τὴν φίλη μας Εὐρώπη μὲ πέντε φασκελώνω,
ἀπάνω στὸ τραπέζι τὸν γρόθο μου κτυπῶ...
Ἐχύθη ὁ καφές μου, τὰ ροῦχα μου λερώνω,
κι ὅσες βλαστήμιες ξέρω ἀρχίζω νὰ τὶς πῶ.

Στὸν καφετζῆ ξεσπάω... φωτιὰ κι ἐκεῖνος παίρνει.
Ἀμέσως ἄνω κάτω τοῦ κάνω τὸν μπουφέ,
τὸν βρίζω καὶ μὲ βρίζει, τὸν δέρνω καὶ μὲ δέρνει, 

καὶ τέλος... δὲν πληρώνω δεκάρα τὸν καφέ.                                                                         ΠΗΓΗ

ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ.



alt
 Περνούν τα χρόνια και τα νεφρά μας φιλτράρουνε το αίμα αφαιρώντας άλατα, δηλητήρια και κάθε τι ανεπιθύμητο , που μπαίνει στο σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου τα άλατα συσσωρεύονται και αυτό απαιτεί θεραπευτική αγωγή καθαρισμού. Πως γίνεται αυτό ; Είναι πολύ εύκολο. Πρώτα πάρε ένα μάτσο μαϊντανό και πλύνε το για να καθαρίσει. Ύστερα ψιλόκοψέ το και βάλτο σε μια κατσαρόλα, ρίξε καθαρό νερό, βράσε το για ένα δεκάλεπτο, άφησέ το να κρυώσει , κατόπιν φιλτράρισέ το , άδειασέ το σε ένα καθαρό μπουκάλι και βάλε το μέσα στο ψυγείο να κρυώσει. Πίνε ένα ποτήρι την ημέρα και θα διαπιστώσεις πως όλα τα άλατα και άλλα δηλητήρια να φεύγουν από τα νεφρά σου. Επίσης θα νοιώσεις την διαφορά που ποτέ πριν δεν είχες νοιώσει. Ο μαϊντανός είναι γνωστός σαν το καλύτερο καθαρτικό για τα νεφρά και είναι φυσικό. 

 Γεωργία Μπογατίνη
AΠO ΚΥΡΙΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΠΑΛΤΑΡΕΤΣΟΥ ΙΑΤΡΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΤΗΝΟΥ - ΚΥΚΛΑΔΩΝ.                                                                                πηγη  

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΉ ΕΥΚΑΙΡΙΑ .!



Η τρούφα, το... χαβιάρι της γης, αξιοποιώντας άγονες εκτάσεις και απαιτώντας ελάχιστες ποσότητες νερού, παρέχει μια εναλλακτική ευκαιρία αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται με αυξανόμενο ρυθμό....



Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ Στέφανος Διαμαντής - Δρ.Δασολόγος - ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Η συλλογή άγριων μανιταριών πρέπει να άρχισε από τους προϊστορικούς χρόνους, τότε που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και συλλέκτης άγριας τροφής. Οι πρώτες γραπτές πληροφορίες για την συλλογή και την βρώση μανιταριών ανάγονται στους Κλασικούς χρόνους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήσαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις συλλέκτες όπως αναφέρει ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.). Αλλά και οι σύγχρονοι Έλληνες και ιδιαίτερα οι αγρότες ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη συλλογή μανιταριών η οποία αποτελεί δημοφιλές σπορ που εξασφαλίζει οχι μόνο φθηνή, εκλεκτή, νόστιμη και θρεπτική τροφή, αλλά καλλιεργεί και νοοτροπία αγάπης, σεβασμού και προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και παρέχει ψυχική ηρεμία και σωματική άθληση. Την τελευταία 10ετία η εμπορική συλλογή εδώδιμων μανιταριών που εκδηλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Β.Αμερικής έχει προβληματίσει επιστήμονες, διεθνείς οργανισμούς και Κυβερνήσεις στο θέμα της προστασίας των μυκητικών πόρων και της μυκητικής βιοποικιλότητας. 
Η καλλιέργεια των μανιταριών άρχισε στη Γαλλία και Ιταλία κατά τον 17ο αιώνα, ενώ στην Απω Ανατολή και ΝΑ Ασία μανιτάρια καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια. Μεταξύ των πιο γνωστών καλλιεργημένων μανιταριών στη χώρα μας είναι τοΑγαρικό το δίσπορο και ο Πλευρωτός ο οστρεώδης. Στην Απω Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη και στην Β.Αμερική καλλιεργούνται και μερικά άλλα είδη, επίσης εξαιρετικά σε γεύση και θρεπτική αξία, όπως ο Λεντίνος ο εδώδιμος, Αουρικουλάρια η ωτιόμορφη, Βολβαριέλλα η κολεοφόρος κ.α. Μεταξύ των καλλιεργημένων όμως μανιταριών στην κορυφή βρίσκονται οι τρούφες.
Τι είναι οι τρούφες Κυνηγοί τρούφαςΤρούφες ονομάζονται οι καρποφορίες μιας ομάδας Ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ανώτερων φυτών. Οι τρούφες επομένως είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκ., γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκ. περίπου. Οι μύκητες που συμβιώνουν με τις ρίζες των φυτών ονομάζονται μυκορριζικοί. Οι μυκηλιακές υφές περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών και απομυζούν από αυτά κυρίως υδατάνθρακες, ενώ οι ρίζες των φυτών ευεργετούνται ως προς την αύξηση της ικανότητάς τους να προσφέρουν νερό από το έδαφος, αζωτούχες ουσίες και στοιχείαόπως το κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο καθώς και ιχνοστοιχεία. Οι καρποφορίες των μυκορριζικών μυκήτων, επομένως και οι τρούφες, εμφανίζονται τριγύρω από δέντρα. Κυνηγοί τρούφαςΟι τρούφες για πολλά χρόνια εθεωρούντο το "δώρο" των Γάλλων χοιροβοσκών όταν αυτοί έβγαζαν τους χοίρους σε δρυοδάση της περιοχής Perigord το φθινόπωρο για να φάνε βαλανίδια. Καθώς οι χοίροι εντόπιζαν με την όσφρησή τους τα σημεία που υπήρχαν τρούφες και άρχισαν να σκάβουν, οι χοιροβοσκοί επενέβεναν και τις μάζευαν. Σήμερα στη Γαλλία και την Ιταλία η συλλογή τρουφών γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Οι τρούφες αποτελούν την κορωνίδα της γεύσης. Φημισμένα εστιατόρια στην Ευρώπη και Β.Αμερική αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας, προσφέρουν καταπληκτικά εδέσματα σε αστρονομικές τιμές. Οι τρούφες, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, με το θεσπέσιο άρωμά τους, μετατρέπουν κοινές συνταγές σε μοναδικές απολαύσεις. Η τιμή της τρούφας στην Ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται από 900 - 1300 € (300 - 450.000 δρχ) το κιλό!! Στην Αμερικανική δε είναι ακόμη υψηλότερη. Έτσι η παραγωγή τρούφας από καλλιέργειες αποτέλεσε θέμα πολυετούς έρευνας. Σήμερα, αν και η καλλιέργεια τρούφας κυρίως στη Γαλλία και στην Ιταλία και λιγότερο στην Β.Αμερική και Ν.Ζηλανδία αποτελεί αναπτυσσόμενη, δυναμική και αποδοτική δραστηριότητα, εν τούτοις οι τιμές δεν φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Η καλλιέργεια της τρούφας 
Η καλλιέργεια αρχίζει με την προμήθεια δενδρυλλίων των οποίων το ριζικό σύστημα έχει μολυνθεί με το μυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber. 
Τα σημαντικότερα είδη είναι:
Tuber magnatum
Tuber magnatum
(λευκή τρούφα)
 Tuber aestivum
Tuber aestivum subsp. uncinatum
(Θερινή μαύρη τρούφα)
Tuber melanosporum
Tuber melanosporum
(Μαύρη τρούφα)
Tuber brumale
Tuber brumale
(Χειμωνιάτικη τρούφα)
Οι τρούφες συμβιώνουν με δενδρώδη είδη όπως είναι η χνουδωτή δρύς, η πλατύφυλλη δρύς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο γαύρος, ο κέδρος αλλά και διάφορα πεύκα. Η εισαγωγή των δενδρυλλίων γίνεται προς το παρόν από την Ιταλία, εισάγονται δε είδη τα οποία προτιμούν υψομετρική ζώνη από 300-700 μ. περίπου και αποτελούν είδη της Ελληνικής χλωρίδας. Σημαντικό στάδιο για την καλλιέργεια της τρούφας αποτελεί η σωστή επιλογή του χωραφιού. Ιδανικά εδάφη είναι τα ελαφρά κεκλιμένα και αμμοαργιλώδη τα οποία στραγγίζουν καλά. Τα διάφορα είδη τρούφας έχουν και διαφορετικές εδαφικές απαιτήσεις.
Έτσι, οι μαύρες τρούφες προτιμούν φτωχά, αλκαλικά, ασβεστολιθικά εδάφη με οξύτητα (pH) 7,2 - 8,2. Η οργανική οσία είναι΄λίγη έως μέτρια όπως και η παρουσία καλίου, αζώτου και φωσφόρου. Οι μαύρες τρούφες μπορούν να αναπτύσσονται σε υψόμετρα από 300-1000μ σε ξηρές περιοχές όπου άλλου είδους γεωργική εκμετάλευση είναι αδύνατη.
Οι λευκές τρούφες είναι πιο απαιτητικές. Προτιμούν κοιλάδες όπου το έδαφος είναι γονιμότερο, οξύτητα (pH) 7,2 - 8 υψόμετρο μέχρι 600 μ. και ετήσια βροχόπτωση που να ξεπερνά τα 1000 χιλ.
Το χωράφι πρέπει να οργωθεί βαθιά την άνοιξη και να φρεζαριστεί το φθινόπωρο. Η φύτευση των δενδρυλλίων δρυός, φλαμουριάς και φουντουκιάς γίνεται σε φυτευτικό σύνδεσμο 4 Χ 4 έως 5 Χ 5μ. δηλαδή 50 έως 60 φυτά/στρ. Ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός δενδρώδη είδη μολυσμένα με περισσότερα από ένα είδη τρούφας και με διαφορετικό παραγωγικό κύκλο. Η χρήση φυσικών ή αζωτούχων λιπασμάτων δεν επιτρέπεται όπως δεν επιτρέπεται και η χρήση φυτοφαρμάκων. Κατά τα πρώτα 3 χρόνια της φυτείας επιτρέπεται το βοτάνισμα γύρω από τα δέντρα με σκάλισμα μέχρι βάθους 5-8 εκ. ενώ επιβάλλεται το πότισμα με σύστημα σταγονιδίων. Μετά τον 3ο χρόνο επιτρέπεται το κλάδεμα των χαμηλότερων κλαδιών.
Απαραίτητη είναι η περίφραξη της φυτείας με δικτυωτό σύρμα για την προφύλαξη των δέντρων και των τρουφών από τα ζώα τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι τρελλαίνονται γι'αυτές.
Η απόδοση της καλλιέργειας 
Είναι δύσκολη η πρόβλεψη πότε ακριβώς θα αρχίσει η παραγωγή τρουφών καθόσον αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι δρύες π.χ. που είναι βραδυαυξή δέντρα αρχίζουν να παράγουν τρούφες σε 8-12 χρόνια ενώ η φουντουκιά και η φλαμουριά που είναι πιο ταχιαυξή σε 5-6 χρόνια. 
Η απόδοση μιας σωστά εγκατεστημένης και καλλιεργημένης φυτείας μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Έτσι φυτεία χνουδωτής δρυός σε ηλικία 15 ετών περίπου μπορεί να παράγει 2 - 3 χλγ. τρούφας ανά δέντρο. Η λευκή τρούφα επιτυγχάνει την υψηλότερη τιμή στην αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μαύρες τρούφες είναι φθηνές. Οι τρούφες έρχονται στην αγορά ως νωπό προϊόν, σε βαζάκια συντηρημένες σε άλμη, σε τρουφοπάστα ή ως τρουφόλαδο.                                                                                                  Τα 
δέκα μικρά μυστικά για την καλλιέργεια της τρούφας:
- Συνιστάται η καλλιέργεια τρούφας όχι σε έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων, ειδικά όταν συνορεύει και στις 4 πλευρές της με δασική έκταση. Για να είναι ασφαλής ο μύκητάς μας θα πρέπει να φυτέψουμε τα δέντρα τρούφας σε απόσταση 10-12 μέτρων μακριά από τα γύρω δέντρα. Αυτή η προϋπόθεση μειώνει σημαντικά την έκταση του ωφέλιμου χώρου του χωραφιού, αφού από τα 4 στρέμματα αξιοποιείται περί το 1,8 στρέμμα. Στο ριζικό σύστημα των άγριων δέντρων υπάρχουν μύκητες που δρουν ανταγωνιστικά προς τον μύκητα της τρούφας. Χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής απόσταση, έτσι ώστε να προστατεύεται ο μύκητας της τρούφας. Η αναμενόμενη απόδοση της καλοκαιρινής μαύρης τρούφας είναι 5-15 κιλά ανά στρέμμα, με την τιμή παραγωγού να ανέρχεται σε 250 ευρώ το κιλό, ενώ της χειμερινής μαύρης τρούφας είναι 2-10 κιλά ανά στρέμμα, με την τιμή παραγωγού να φθάνει έως και 900 ευρώ το κιλό. Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι τα έσοδα από μια καλλιέργεια τρούφας είναι καθαρά λεφτά, αφού τα έξοδα για την παραγωγή της είναι αμελητέα. Είναι δηλαδή μια επιχείρηση χωρίς ετήσια πάγια έξοδα, αλλά με σημαντικά έσοδα.
- Η αγορά των φυτών κοστίζει περίπου 750 ευρώ ανά στρέμμα (40 φυτά/στρέμμα Χ 18,7 ευρώ/φυτό = 748 ευρώ ανά στρέμμα).
- Η τιμή της στις αγορές παραμένει σταθερά ανοδική τις τελευταίες δεκαετίες. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεσή της, αφού η τρούφα απευθύνεται στα πολύ υψηλά οικονομικά εισοδήματα, που είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν οικονομική ευρωστία.
- Δεν είναι υδροβόρα, μια και απαιτεί το ελάχιστο νερό που θα χρειαζόταν οποιαδήποτε καλλιέργεια (σκεφθείτε τι απαιτήσεις σε νερό έχει ένα πουρνάρι: μηδαμινές).
- Δεν χρειάζεται λιπάσματα (καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα από νιτρικά).
- Απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, αφού αυτό που στην ουσία καλλιεργούμε είναι ένας μύκητας.
- Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δέντρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λπ.). Δέντρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, μια και τα είδη αυτά των δένδρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.
- Η εγκατάσταση των φυτών τρούφας στο χωράφι μπορεί να γίνει είτε τον Μάρτιο είτε τον Νοέμβριο.
- Για μια έκταση 8-10 στρεμμάτων χρειάζονται δείγματα χώματος από 4 διαφορετικά σημεία. Τα δείγματα λαμβάνονται από βάθος 30-35 εκατοστών περίπου. Αυτό συμβαίνει για να υπάρξει μια αρχική εικόνα του χώματος του χωραφιού. Εφόσον τα αρχικά δείγματα είναι ικανοποιητικά, ακολουθεί περαιτέρω έλεγχος.
Οπως επισημαίνουν στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» η Κατερίνα Γιατρά και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, καλλιεργητές τρούφας, αντί να φυτέψει κάποιος σε ένα αγρόκτημα ελιές ή αμυγδαλιές, φυτεύονται δασικά δέντρα. Διάφορα είδη βελανιδιάς, πεύκα, φλαμουριές, κουκουναριές κ.ά. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα μικρό δασάκι με άγρια δέντρα, στο ριζικό σύστημα των οποίων όμως -πριν φυτευτούν- έχει εγκατασταθεί εργαστηριακά ο μύκητας της τρούφας. Τα δύο επόμενα καλοκαίρια μετά τη φύτευση αυτά τα δέντρα θα χρειαστούν λίγο πότισμα για να «πιάσουν».
Κώστας Νάνος  πηγη   
Ο Κοινοτικός Κανονισμός 1257/99 που τώρα εφαρμόζεται στη χώρα μας επιδοτεί την εγκατάσταση φυτειών με τα δασικά είδη που αναφέρονται παραπάνω καθώς και την κατασκευή μικρού αρδευτικού έργου και την περίφραξη. Βέβαια θα χρειαστεί ο παραγωγός να καταβάλει κάποιο συμπληρωματικό ποσό. Τι είναι όμως ένα σχετικά μικρό ποσό μπροστά στα εκατομμύρια που μπορεί να αποδώσει η καλλιέργεια τρούφας.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-461172-3                                                                πηγη  http://kthnotrofia.pblogs.gr/

Επιστροφή στη φύση - αντίδοτο στην κρίση Η οικονομική κρίση δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες, που η μιζέρια και η γκρίνια έχουν δώσει τη θέση τους στη δημιουργικότητα και την απερίσκεπτη όρεξη για εργασία. Σε νέους ανθρώπους που απαρνιούνται το πρότυπο πρωτεύουσα-μεγάλη ζωή, επιστρέφουν στα εγκαταλελειμμένα χωριά και κάνουν παραγωγικά βήματα προς θετικές κατευθύνσεις. Αργά και σταθερά γίνονται τα βήματα που απαιτούνται για να εκμεταλλευτεί ο Έλληνας την κρίση και να βγει από αυτήν νικητής. Μπορεί να αλλάζουν οι συνήθειες και ο μέχρι πρότινος τρόπος ζωής αλλά αυτό δεν είναι παρά πιθανά το εφαλτήριο για μία καλύτερη και περισσότερο ποιοτική καθημερινότητα.!

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη


Πράσινο Φως

19:16 | 28 Μάιος. 2014
Στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ειδών συμφώνησαν ομόφωνα τα κράτη μέλη της ΕΕ στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται πως κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα δικά της εδάφη.
Πολλοί επισημαίνουν πως το δικαίωμα απαγόρευσης στο εσωτερικό των χωρών αποτελεί το «καρότο» στην «εκστρατεία εισβολής» των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Όπως είχε σημειώσει ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, η απαγόρευση στο εσωτερικό των χωρών είναι «σαθρή» καθώς δεν βασίζεται σε λόγους υγείας ή περιβάλλοντος.
Ειδικότερα η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.
Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράλληλα, οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.
Στην συμφωνία προβλέπεται πως όσα κράτη διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδάφος τους θα μπορούν να προσφεύγουν στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες μεταλλαγμένων να αποκλείσουν τις εν λόγω χώρες από τα σχέδιά τους.
Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχε εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Τελικά η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο το οποίο απείχε από την ψηφοφορία.
Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και μια 15ετία. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε
Υπό έγκριση είναι ακόμη επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, όπως το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.                                        πηγη http://tvxs.gr/

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οι χάρτες της Ενεργειακής Ελλάδος και η Ικαρία


Ένα δημιούργημα της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας. Ίσως, αυτές, να είναι οι λύσεις της ενεργειακής μας επιβίωσης ή της ανάπτυξής μας. Ίσως και να ‘ναι η αρχή ενός ξεπουλήματος δίχως προηγούμενο. Ίσως να ‘ναι όνειρο εαρινής νυκτός, ή η αρχή της αλλαγής της όψης της χώρας μας… Σε μια πιο μεταλλική μορφή.

Λοιπόν… 
Τι είναι η ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2000, αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας, όπως αυτή αναπτύσσεται – τόσο μονοσήμαντα στην Ελληνική αγορά - όσο και όπως αυτή λειτουργεί και αναπτύσσεται σε σχέση με τις ξένες αγορές ενέργειας, και ιδίως με αυτές με τις οποίες διασυνδέεται.
 
 
Ο γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδος
 
 
 
Και οι ενεργειακές της δυνατότητες, αποτυπωμένες πάνω του... 
 
 
 
 
Συνεχίζοντας, 
"…της δόθηκαν αρμοδιότητες παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, ήτοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η ΡΑΕ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών.
 
Αρχικά, η ΡΑΕ είχε κυρίως γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, πλην όμως, σε συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές και τις ανάγκες της ενεργειακής αγοράς, με σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων, της δόθηκαν πλείονες αποφασιστικές αρμοδιότητες.
 
 
 
Οι επεξηγήσεις του χάρτη που μοίαζει εξαιρετικά... γεμάτος
 
 
Θεμελιώδεις στόχοι που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ελληνική νομοθεσία επιδίωξαν να καλύψουν είναι: η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο και των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη." 
 
 
Θα σας παρουσιάσουμε τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη. 
Τμηματικά. Ο χάρτης, δύσκολα μπορεί να βρεθεί, έστω και online. 
 
 
 
Επικείμενοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της χώρας με κόκκινο χρώμα 
 
 
 
Οι χώροι των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων
 
 
«Ο οποίος και αποτελεί, πέρα από μια διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή, ένα πολύτιμο εργαλείο με χρήση του οποίου είναι δυνατή η αξιοποίηση των Υποδομών Γεωχωρικών Πληροφοριών άλλων φορέων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, εξυπηρετώντας τη διαλειτουργικότητα με χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων και καθιερωμένων προτύπων.» 
 
 
 
Και, το στοίχημα, οι ανεμογεννήτριες με τρίγωνα... 
 
 
Απλώς θυμίζω, πως η Siemens, που μπορεί να παράσχει το σύνολο των τεχνολογιών που περιγράφονται, αθωώθηκε προσφάτως στην Ελλάδα. 
 

Τόσα παίρνουν οι ευρωβουλευτές...


«Μία θητεία μπορεί να σου αφήσει μισό εκατομμύριο στην άκρη», μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει ποσά και καταστάσεις.

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης.

Στις Βρυξέλλες ο καιρός δεν είναι πάντα πιστός στο ημερολόγιο.
Μπορεί να είναι Ιούνιος, αλλά έξω να ξημερώνει Απρίλιος.
Ας ρίχνει και μαύρα καρεκλοπόδαρα από τον ουρανό.

Εκείνο το πρωινό του Ιουνίου θα είναι λαμπρό για 21 συμπατριώτες μας.
Για τους περισσότερους δε, θα είναι το ομορφότερο της ζωής τους.
Μαζί με άλλους 730 Ευρωπαίους θα περάσουν τη μεγάλη πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αν το κάνουν για πρώτη φορά, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το δέος και την έξαψη σε ελεγχόμενη ένταση.
Κάποιοι Έλληνες που εργάζονται για τις πολιτικές ομάδες, θα αναλάβουν να τους βοηθήσουν στα χαρτιά και στις διατυπώσεις.

Ούτως ή άλλως, η πρώτη μέρα του νέου ευρωβουλευτή κλείνει όμορφα όταν ανοίγει λογαριασμό σε μια από τις τρείς βελγικές τράπεζες που βρίσκονται εντός του Κοινοβουλίου.

Αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο προσπαθώ να κατανοήσω την επαγγελματική διάσταση του ευρωβουλευτή.
Και όσο μαθαίνω, τόσο ζηλεύω.
«Τι μου άφησε η θητεία; Ένα σπίτι στις Βρυξέλλες και εκατό χιλιάρικα σε βελγική τράπεζα» μου λέει μέλος της αντιπροσωπείας μας, με χρήσιμη και αποδοτική, είναι η αλήθεια, παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο.

 Μπορούσε να βγάλει και περισσότερα.
«Μία θητεία μπορεί να σου αφήσει μισό εκατομμύριο στην άκρη», μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει ποσά και καταστάσεις. 
«Όσο περνάει ο καιρός, τόσο θερμαίνεται η σχέση του βουλευτή με τα χρήματα. Όταν έρχονται κάνουν τραπέζια, όταν φεύγουν δεν κερνάνε ούτε καφέ. Θα σου έλεγα ότι είναι ανθρώπινο. Για τους περισσότερους η θητεία είναι μια μοναδική ευκαιρία ζωής. Αν έχουν τα προσόντα, ίσως αναζητήσουν κάτι άλλο στη συνέχεια. Αν δεν τα έχουν, τότε θα κάνουν τουλάχιστον ένα κομπόδεμα. Υπάρχουν ευρωβουλευτές που γύρισαν με εκατομμύρια πίσω...Υπάρχουν και άλλοι που ξόδεψαν πολλά προωθώντας θέσεις». 

Το απαιτητικό επάγγελμα του ευρωβουλευτή αμείβεται ηγεμονικά.
Η γενναιοδωρία του αρχηγού, που χάριζε τις θέσεις, μπορούσε να αποτιμηθεί μέχρι τελευταίου σεντ.
Και οι σταυροί του λαού θα αντιστοιχούν σε πενηντάρικα.
Ελάτε να κάνουμε ταμείο.

Ο μισθός
Ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ. Καθαρά.
Όμως για κάθε μέρα εργασίας του, αποζημιώνεται με 304 ευρώ -πάντα καθαρά.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής εισπράττει 304 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα του μήνα, αρκεί να υπογράψει στο βιβλίο παρουσιών του κοινοβουλίου.
«Να καθυστερεί η πτήση για Στρασβούργο και να αγωνιούν αν θα προλάβουν να υπογράψουν...».
Θεωρητικά, ένας συνεπής ευρωβουλευτής, που απουσιάζει από τη Βουλή μόνο τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να εισπράττει περί τις 12.800 ευρώ μηνιαίως.
Αυτό το ποσό δεν είναι υπερβολικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ένας ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν, με 15 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει περισσότερα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά.
Προβλέπονται και άλλες 4.000 ευρώ μηνιαίως για έξοδα γραφείου στη χώρα προέλευσης.
Καταβάλλονται στον λογαριασμό του ευρωβουλευτή. Χωρίς αποδείξεις.

Το σπίτι
Πάγια συνήθεια των ευρωβουλευτών είναι να παίρνουν δάνειο και να αγοράζουν ένα σπίτι στις Βρυξέλλες -οι τιμές των ακινήτων είναι λογικές.
Αν δεν το έχουν ξοφλήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους, μπορούν να το πουλήσουν και, ουσιαστικά, να πάρουν πίσω τα λεφτά που ξόδεψαν για τη διαμονή τους.

Οι συνεργάτες
Ένας ευρωβουλευτής έχει στη διάθεση του 21.000 ευρώ μηνιαίως (μεικτά) για την αμοιβή των συνεργατών του.
Τώρα πια δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού.
Παλαιά όμως, δεν υπήρχε περιορισμός.
Μάλιστα για κάποια περίοδο, οι ευρωβουλευτές εισέπρατταν το ποσό για αμοιβές συνεργατών και μπορούσαν να το διαθέσουν κατά βούληση.
Επίσης δικαιούνται ποσό 5.000 ευρώ για αμοιβές συνεργατών στη χώρα προέλευσης.
Στην Ελλάδα δε, έχουν και τα προνόμια των βουλευτών, όσον αφορά τη διάθεση συνεργατών και αστυνομικού.
Τέλος, στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, δύναται να απασχοληθούν νέοι μέσω προγραμμάτων Stage.

Αυτοκίνητο
Δεν δικαιούνται υπηρεσιακό αυτοκίνητο για προσωπική χρήση.
Υπάρχει πάντα διαθέσιμο όχημα και οδηγός για τις μετακινήσεις τους από το αεροδρόμιο ή το σπίτι προς το Κοινοβούλιο και αντίστροφα.

Αεροπορικά εισιτήρια
Μέχρι πρόσφατα, αρκετοί ταξίδευαν στην οικονομική θέση, δήλωναν στο Κοινοβούλιο ότι πετάνε «μπίζνες» και έβαζαν στην τσέπη τη διαφορά.
Τώρα το Κοινοβούλιο τους καταβάλλει το κόστος μετακίνησης ανάλογα με τοboarding pass και την απόσταση του ταξιδιού.
Τους καλύπτει θέση μπίζνες ουσιαστικά, για κάθε μετακίνηση από τις Βρυξέλλες προς τη χώρα τους και αντίστροφα.

Προσκλήσεις
Κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να προσκαλεί στις Βρυξέλλες 110 άτομα ετησίως, με αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή να καλύπτονται από το Κοινοβούλιο.
Σε πέντε χρόνια θητείας, μπορεί να μεταφέρει ως και 550 άτομα, λειτουργώντας ως ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο με έναν προορισμό.

«Είναι φορτισμένη αυτή η ολομέλεια, η τελευταία. Οι περισσότεροι δεν θα επιστρέψουν, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ανανεωθεί κατά 70%. Και εγώ σταδιακά θα αρχίσω να μαζεύω πράγματα. Ξέρεις αρκετοί από μας θα μπορούσαν να μείνουν στις Βρυξέλλες κάνοντας πια κάτι άλλο. Είναι και δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα...». 
Το ακούω με κατανόηση, έξω από την αίθουσα της ολομέλειας.
Το σοκ της επιστροφής θα είναι μεγάλο.
Βέβαια στην Ευρωβουλή πηγαίνεις για να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου.
Όμως όταν γυρίζεις πίσω είσαι ξένος ή αισθάνεσαι ξένος.


Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Βότανα συγκαλλιέργειας

               
Συνεχίζω σήμερα για το θέμα της συγκαλλιέργειας με την επισήμανση ότι και εγώ ψάχνομαι μαζί σας, και εγώ είμαι ερασιτέχνης καλλιεργητής, άρα δεν είμαι ειδικός στο θέμα. Μια ιδέα ρίχνω στο τραπέζι, θεωρώ ότι, λόγω εποχής, είναι χρήσιμη για πολλούς αναγνώστες, άρα προτείνω και … «αμαρτίαν ουκ έχω»! Για τις λεπτομέρειες υπάρχουν ειδικοί στους οποίους πρέπει να απευθύνεστε!
Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες φυτά και βότανα χρήσιμα στην συγκαλλιέργεια. Μόνο ελάχιστα μπορώ να σας παρουσιάσω, τα πιο γνωστά ίσως.
Θεωρώ σε κάθε περίπτωση πάντως πως, λέξεις όπως «συγκαλλιέργεια», «χλωρή λίπανση» και «αμειψισπορά»,(συστηματική και προγραμματισμένη κυκλική εναλλαγή καλλιέργειας στο ίδιο χωράφι), πρέπει να μπουν μόνιμα στο λεξιλόγιό μας και στην πρακτική μας. Γιατί αρκετά έχουμε καταστρέψει τον εαυτό μας με την εύκολη καλλιέργεια μέσω φυτοφαρμάκων και ορμονών! Αρκετό καρκίνο έχουμε φάει και αρκετό έχουμε αφήσει, μέσω της μόλυνσης των χωραφιών, στα παιδιά μας!


Άνηθος- Dill

Βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα. Είναι ο καλύτερος φίλος για το μαρούλι. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει αφίδες και άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά.) Ο άνηθος πηγαίνει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια. Ο άνηθος προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας έτσι θα ήταν σκόπιμο να φυτευτεί κάπου μακριά τους. 



Βασιλικός – Basil
Καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση. Ο βασιλικός απωθεί τους θρίπες τις μύγες και τα κουνούπια. Μην τον φυτέψετε κοντά σε απήγανο. 






Μποράγκο – Βorage

Το Μποράγκο ή βούγλωσσο ή μποράντζα, καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες την
κολοκύθα, τις φράουλες και τα περισσότερα λαχανικά. Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια των λάχανων. Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλεύματα ιχνών στο χώμα και είναι καλή προσθήκη για την δημιουργία κομπόστας. Τα φύλλα περιέχουν την βιταμίνη C και είναι πλούσια σε ασβέστιο, το κάλιο και ορυκτά άλατα. Φυτέψτε το κοντά στις φράουλες και τις ντομάτες για να βελτιώσετε την αύξηση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Αφότου το φυτέψετε μια φορά θα πολλαπλασιαστεί μόνο του μετά εύκολα. Τα λουλούδια του μποράγκο είναι φαγώσιμα. 
Δεντρολίβανο – Rosemary

Καλλιεργείτε με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τους σκώρους λάχανων, τα σκαθάρια φασολιών και τις μύγες καρότων. Κομμένα κλαριά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις μύγες των καρότων.





Δυόσμος – Mint

Αποτρέπει τους σκώρους άσπρων λάχανων, μυρμήγκια, τρωκτικά, σκαθάρια
ψύλλων, ψύλλους, αφίδες και βελτιώνει την υγεία του λάχανου και των ντοματών.
Προστατεύει ακόμα τα μέλη της οικογένειας κραμβολαχάνου. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες και τους καλούς γαιοσκώληκες του εδάφους. Παράλληλα, βελτιώνει το ά
ρωμα και τη γεύση στις ντομάτες, όπως και ο βασιλικός. 



Κατιφές / Καλέντουλα - Marigolds: (Calendula)


Κατιφές


Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα χωρίς κακά νηματώδετα και αποθαρρύνει πολλά έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι καλέντουλες που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλικη Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.). Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ.Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες.
H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.
 


Λεβάντα – Lavender
Αποκρούει τους ψύλλους και τους σκώρους. Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν

με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα. Προστατεύσουν τις κοντινές καλλιέργειες από τις λευκές μύγες και τα έντομα και τα οπωροφόρα δέντρα από τα σκουλήκια. Ξηρά κλαδάκια αποκρούουν τους σκώρους. Φυτέψτε το χειμώνα από μοσχεύματα.





Μαϊντανός – Parsley

Καλλιεργείτε με ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια, σπαράγγι και τριαντάφυλλα. Ψεκάστε τα φύλλα στις ντομάτες, και το σπαράγγι. Χρήση ως τσάι για να αποκρούσει τους κανθάρους σπαραγγιού. Προσελκύει hoverflies. Αφήστε μερικά για σπόρο για να προσελκύσει τις μικροσκοπικές παρασιτικές σφήκες και hoverflies. Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.


Μελισσόχορτο - Lemon balm
Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της

κολοκύθας. Το μελισσόχορτο έχει ενώσεις citronella για αυτό συντρίψτε και τρίψτε τα φύλλα στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια





Μέντα η πιπεράτη – Peppermint
Αποκρούει τους σκώρους άσπρων λάχανων, αφίδες και σκαθάρους ψύλλων. Είναι η μενθόλη το συστατικό που έχει η μέντα που ενεργεί ως απωθητική ουσία εντόμων. Οι μέλισσες και άλλοι καλά έντομα την λατρεύουν. Απωθεί τα τρωκτικά. 




Nεροκάρδαμο – Nasturtiums
Καλλιεργείστε ως εμπόδιο γύρω από τις ντομάτες, ραδίκια, λάχανο, αγγούρια, και κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα. Αποτρέπει τριχωτές αφίδες, λευκές μύγες, ζωύφια κολοκύθας, σκαθάρια αγγουριών και άλλα παράσιτα της οικογένειας κολοκυθών. Μεγάλη συγκομιδή παγίδων για τα aphids (και κυρίως τις μαύρες αφίδες) που προσελκύει, ειδικά οι κίτρινες ποικιλίες ανθίσματος. Συμπαθεί το φτωχό χώμα με τη χαμηλή υγρασία και κανένα λίπασμα. Είναι η πρακτική μερικών καλλιεργητών φρούτων να φυτεύουν νεροκάρδαμο κάθε έτος στη ζώνη ρίζας των οπωροφόρων δέντρων, κάτι το οποίο επιτρέπει στα δέντρα να απορροφούν την πικάντικη μυρωδιά του και να αποκρούουν τα ζωύφια. Οι μελέτες λένε ότι είναι από τα καλύτερα φυτά στην προσέλκυση των αρπακτικών εντόμων. Δεν έχει καμία επίδραση στη γεύση των φρούτων. Μια καλή ποικιλία για καλλιέργεια είναι η Αλάσκα που έχει ελκυστικά πράσινα και άσπρα διαφοροποιημένα φύλλα. Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι σπόροι είναι όλα φαγώσιμα και θαυμάσια στις σαλάτες


Πετούνια – Petunia
Καλλιεργείτε με ντομάτες αλλά φυτεύεται παντού. Αποκρούουν το σκαθάρι σπαραγγιού, τα τζιτζίκια, ορισμένες αφίδες, σκουλήκια ντοματών, μεξικάνικα σκαθάρια φασολιών και γενικά παράσιτα κήπων. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τσάι για να κάνουν έναν ισχυρό σπρέι για ψεκασμό ζωυφίων.

Σαμπούγκος – Εlderberry
Ένας ψεκασμός με τα φύλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις αφίδες, τη μύγα της ρίζας των καρότων, τα σκαθάρια αγγουριών και τα σκουλήκια των ροδακινιών. Τα κλαδιά και τα φύλλα αποτρέπουν τους τυφλοπόντικες. Τα φύλλα του που προστίθενται στο σωρό κομπόστας, επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης.


Σκόρδο – Garlic
Καλλιεργείστε το κοντά στα τριαντάφυλλα για να καταπολεμήστε
τις αφίδες. Συσσωρεύει το θείο: ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο με την πρόληψη ασθενειών.. Αμύνεται στις προσβολές από λεπιδόπτερα, σκώρους, τα ιαπωνικά σκαθάρια, τις προνύμφες των ριζών, τα σαλιγκάρια, και τη μύγα της ρίζας των καρότων. Οι ψεκασμοί σκόρδου έχουν παρατηρηθεί ότι αποκρούουν και σκοτώνουν λευκές μύγες, αφίδες και κατατρώνε τους μύκητες με μια συγκέντρωση 6-8%! Επίσης η χρήση του είναι ασφαλής και στις ορχιδέες.


Τσουκνίδα – Νettles

Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες. Οι ψεκασμοί που γίνονται με αυτήν είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και πυρίτιο. Δυναμώνει τα φυτά και βελτιώνει την γεύση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες τους. Αφήνοντας το μίγμα για να σαπίσει, κάνει έπειτα μια άριστη υγρή τροφή για τα φυτά.

Υσσωπος – Hyssop
Καλλιεργείτε με αμπέλι και το λάχανο, αποτρέποντας τους σκώρους λάχανων και τα σκαθάρια των ψύλλων. Ο ήσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό το για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες για να μένουν στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείτε με ραπανάκια.

Φασκόμηλο – Sage
Καλλιεργείτε με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το δεντρολίβανο, το λάχανο, και τα καρότα για να αποτρέψει τους σκώρους λάχανων, τα σκαθάρια, τα μαύρα σκαθάρια ψύλλων και τη μύγα του καρότου. Δεν καλλιεργείτε με αγγούρια, κρεμμύδια και απήγανο. Τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα και προσελκύουν πολλά ευεργετικά έντομα.

Χαμομήλι - Chamomile, German
Βελτιώνει τη γεύση των λάχανων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας τους αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον πλήρη ήλιο. Αφότου το φυτέψετε μια φορά θα πολλαπλασιαστεί μόνο του μετά εύκολα σε όλους τους τύπους εδάφους Το χαμομήλι θεωρείται τονωτικό για ότι καλλιεργείτε. 


Απέναντι Όχθη    http://www.ftiaxno.gr