Τα λούπινα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και παλιότερα η χρήση τους ήταν αρκετά διαδεδομένη και πολυποίκιλη - όλα αυτά βέβαια πριν αποφασίσουν να μας μπήξουν για τα καλά τη σόγια ως χορτοφαγική πανάκεια. Το λούπινο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και προσαρμόζεται στα ξηρά και φτωχά εδάφη καλύτερα από άλλα καλλιεργήσιμα φυτά. Οι σπόροι του λούπινου χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σαν νομίσματα από τους αρχαίους Ρωμαίους ηθοποιούς στα θεατρικά έργα και από εκεί προήλθε η ονομασία "nummus lupinus" - ψεύτικο κέρμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι τα λούπινα είναι, σαν τα ρεβίθια, μια τροφή για τους πεινασμένους.Ακόμη και στον 19ο αιώνα, οι κάτοικοι της Μάνης, ήταν γνωστοί σαν «λουπινοφάγοι». Τα λούπινα ήταν και η ειδική τροφή των επισκεπτών του Νεκρομαντείου στον Αχέρωντα, σαν προετοιμασία για την επικοινωνία τους με τους νεκρούς. Ορισμένα αλκαλοειδή, που περιέχουν τα λούπινα, προκαλούν έκσταση και ελάττωση των αισθήσεων, όπως το ήθελαν οι μάντεις για να επιτύχουν την επικοινωνία με τις ψυχές των πεθαμένων.Το λούπινο μοιάζει με την περίπτωση της κάνναβης. Ένα φτηνό και εύκολα καλλιεργήσιμο φυτό, με άπειρες εφαρμογές το οποίο όμως μπήκε στην μπάντα καθώς προτιμήθηκαν άλλες λύσεις, πιο κερδοφόρες για συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. Σε περιόδους κρίσης όμως δεν πρέπει να επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα και να δοκιμάζουμε δραστικές, ριζοσπαστικές λύσεις; Μπορεί το λούπινο να προσφέρει έξυπνες λύσεις σε μια κουζίνα, ή μάλλον σε μια οικονομία που πάσχει από σπατάλη, από γεωργική παραγωγή που καταλήγει στις χωματερές, κι από υπερκοστολογημένα και κατά βάση εισαγόμενα προϊόντα και τρόφιμα που και μας παχαίνουν και μας φτωχαίνουν;
Στα χωριά της Μάνης,
τον μήνα Αύγουστο σε καζάνια πλάι στη θάλασσα έβραζαν τα λούπινα τα έβαζαν σε λιναρένιες σακούλες και επί οκτώ ημέρες παρέμεναν στη θάλασσα, ώστε να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τα άπλωναν στη γη να ξεραθούν από τον ήλιο και τα αποθήκευαν.
Οι φλοιοί, τα τσόφλια, τα “λουβιά” όπως τα ονομάζουν αποτελούσαν τροφή για τα αιγοπρόβατα. Υπάρχουν μερικοί λάτρεις του λούπινου που καλλιεργούν ακόμη. Τα λούπινα είναι πολύ νόστιμη τροφή σε χλωρή μορφή, μόλις ξεπικρίσουν και χωρίς να χρειάζεται ξεραθούν στον ήλιο.
Οι σπόροι τους μάλιστα, χρησιμοποιούνται ακόμη και σα γλυκαντικό στον καφέ, ενώ υπάρχουν και ορισμένα είδη τους που είναι καλλωπιστικά.
Φαρμακευτική χρήση
Το λούπινο χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των αρθριτικών. Επίσης δρα ως ανθελμινθικό και καθαρτικό. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιήθηκε σε καταπλάσματα για την αντιμετώπιση σπυριών, αποστημάτων και φλεγμονών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Οι χρήσεις του
Αλεύρι και λάδι μπορούν να παραχθούν από τον καρπό του
Αλεύρι και λάδι μπορούν να παραχθούν από τον καρπό του
Τα λούπινα διακρίνονται για την πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες καλής ποιότητας, με αποτέλεσμα εφόσον καλλιεργηθούν οι ποικιλίες που δεν περιέχουν αλκαλοειδή να αποτελούν εναλλακτική καλλιέργεια της σόγιας.
Τα λούπινα με τις μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών είναι τα κίτρινα λούπινα και τα φτωχότερα τα λούπινα με κυανό χρώμα.
Τα λούπινα μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι και να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή των ανθρώπων. Σε πολλές χώρες το αλεύρι αυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπισκότων, ψωμιού, γλυκών ως πρόσθετο σε διάφορα σκευάσματα σοκολάτας, αλλά και στα λουκάνικα, σε πίτσες, σάλτσες κ.λπ. Το αλεύρι που προέρχεται από τα λούπινα έχει πολύ καλές ιδιότητες και αντικαθιστά τα αβγά σε κέικ, σάλτσες με μαγιονέζα κ.λπ.
Η ενσωμάτωση 33% στο άλευρο του σίτου για παραγωγή ψωμιού τού δίνει κίτρινο χρώμα, υφή κέικ και γεύση καρυδιού. Σε λουκάνικα μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας σε ποσοστό 25%.
Από το είδος του λούπινου Lupinus mutabilis μπορεί να παραχθεί, από τα σπέρματά του, έλαιο. Τα σπέρματα αυτού του λούπινου έχουν 24% έλαιο και μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο της σόγιας. Το έλαιο αυτό είναι καλής ποιότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση, επειδή ο λόγος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς κορεσμένα είναι ίσος με 2.Τα Λούπινα είναι η τροφή για τους πεινασμένους και τους φτωχούς, καλλιεργείται σε ξηρά και φτωχά εδάφη, ίσως προκαλεί και έκσταση σύμφωνα με τους αρχαίους, έχει άπειρες εφαρμογές εκτός των διατροφικών και αποτελεί ένα νόστιμο και υγιεινό υποκατάστατο των επικίνδυνων κρεάτων που τρώμε τα τελευταία χρόνια. Να τα καλλιεργήσουμε ............ Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου