Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι ευεργετικές ιδιότητες του χιονιού


alt Εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς, «απολυμαίνει» το έδαφος, βοηθάει ορισμένες καλλιέργειες
Χιόνι, το ευεργετικό. Μπορεί οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών να ταλαιπώρησαν τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας, ωστόσο θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των υπογείων υδροφορέων και μάλιστα πολύ καλύτερα από ό,τι η βροχή. Μόνο στην πρωτεύουσα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το χιόνι του σαββατοκύριακου θα αυξήσει κατά 5% τα αποθέματα νερού. Το χιόνι όμως έχει και άλλη ευεργετική δράση: «απολυμαίνει» το έδαφος, σκοτώνοντας παράσιτα και έντομα, ενώ βοηθάει ορισμένες καλλιέργειες να αναπτυχθούν σωστά και να καρποφορήσουν περισσότερο.
Οι έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών θα «ξεδιψάσουν», σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εδάφη πολλών περιοχών που στερήθηκαν το νερό κατά την προηγούμενη διετία. «Το χιόνι λειτουργεί πιο ευεργετικά από τη βροχή γιατί διατηρεί αργό τον ρυθμό απορροής του νερού στο εσωτερικό της γης, ενώ ελάχιστο εξατμίζεται και χάνεται, επειδή το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Μαμάσης, λέκτορας στον τομέα Υδατικών Πόρων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Σε μια δυνατή βροχή το νερό δεν κατευθύνεται αμέσως στο εσωτερικό του εδάφους, αλλά δημιουργεί ρέματα ή ποτάμια και απομακρύνεται. Επιπλέον, όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους, το χιόνι δημιουργεί φυσικές αποθήκες νερού, οι οποίες εκτονώνονται σταδιακά καθώς λιώνουν την άνοιξη, τροφοδοτώντας ετεροχρονισμένα τους υπόγειους υδροφορείς αλλά και τα ποτάμια με νερό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. «Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις πόλεις, όπου υπάρχει τσιμέντο ή άσφαλτος».
Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων. «Υπολογίζουμε ότι το χιόνι που συσσωρεύτηκε τις ημέρες αυτές στις λεκάνες του Ευήνου και του Μόρνου θα αυξήσει κατά 5% περίπου τα υδάτινα αποθέματα της Αθήνας», εξηγεί ο κ. Μαμάσης. «Περισσότερο πιστεύω ότι θα βοηθήσει τις Κυκλάδες, που αντιμετωπίζουν και οξύ πρόβλημα λειψυδρίας. Ωστόσο με δύο ημέρες χιόνι δεν λύνεται το πρόβλημα, χρειάζεται βαρύ χιόνι για να έχουμε αποτέλεσμα. Είκοσι εκατοστά αφράτο χιόνι ισοδυναμούν με 200 χιλιοστά βροχόπτωσης. Είναι όμως μια τονωτική ένεση».Από το χιόνι πολλές οι ωφέλειες αλλά και οι καταστροφές. Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση, από τη τήξη του παρέχει άφθονο νερό που τροφοδοτεί ποτάμια και χείμαρρους. Στις πολικές περιοχές και στις κορυφές προσφέρεται θαυμάσια στην επικοινωνία και μεταφορά ειδών με έλκηθρα. Συνθλιβόμενο και μετατρεπόμενο σε πάγο συντελεί τα μέγιστα στη διάβρωση του εδάφους μετατρέποντας τους βράχους σε χώμα και διανοίγοντας ρυάκια και όχθες ποταμών. Αλλά και η γρήγορη τήξη του δημιουργεί επικίνδυνες πλημμύρες, η άφθονη πτώση του φράζει δρόμους και διακόπτει συγκοινωνίες, εκ του βάρους του δημιουργεί θραύση δένδρων και δικτύων, ενώ ακόμη σε πλαγιές εκ του βάρους του δημιουργεί χιονοστιβάδες που κατερχόμενες προξενούν καταστροφές.
Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων στη γεωργία το χιόνι είναι ωφέλιμο. Καταστρέφει παράσιτα, τα ποώδη φυτά δεν βλάπτονται και γενικά τα χειμερινά σιτηρά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή καλυπτόμενα από το χιόνι προστατεύονται από τους παγερούς ανέμους. Δημιουργεί βραδεία απορρόφηση και αποθήκευση από τη τήξη ύδατος, όπου και χαρακτηριστική η εμπειρία στις ελαιοκομικές περιφέρειες ότι μετά βαρύ χειμώνα με άφθονες χιονοπτώσεις είναι πλούσια η σοδειά.
Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονείται και η μεγάλη προσφορά του στον αθλητισμό, στα χιονοδρομικά κέντρα και στον τουρισμό.
Η προσφορά του χιονιού στη γη είναι διπλή. «Το χιόνι «αποστειρώνει» το έδαφος, σκοτώνοντας κάποια έντομα και παθογόνα που ζουν στο εσωτερικό του, όπως το σιδηροσκούληκο, που κάνουν ζημιά στις καλλιέργειες». «Επίσης ορισμένες καλλιέργειες έχουν ανάγκη από το ψύχος και το χιόνι για να δώσουν περισσότερο καρπό. Τέτοιες είναι οι κερασιές, οι μηλιές, οι αχλαδιές, οι ροδακινιές».
Αντίθετα, τα φυτά που βλάπτονται από το κρύο είναι συνήθως... τα ξενόφερτα. «Τα τροπικά είδη και τα κακτοειδή υποφέρουν ή καταστρέφονται από το χιόνι. Γενικά πάντως, για να σώσουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, δεν τα ποτίζουμε, απλά τα καθαρίζουμε από το χιόνι. Επίσης δεν τα μετακινούμε στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού γιατί το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλο και θα καταστραφούν. Καλύτερα τα πιο ευαίσθητα να τα μετακινήσουμε στο κλιμακοστάσιο».

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Άρωμα Πάσχα με τα ξωκλήσια της Ικαρίας

Το μικρο ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στις Καστανιές (Τραγοστάσι)...

 Τα ξωκλήσια της Ικαρίας είναι όμορφα και λιτά Χτισμένα από τους Προγόνους μας στα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ικαρίας Είναι εδώ και μας περιμένουν για να προσευχηθούμε χωρίς κανέναν μεσάζοντα να πάμε σε Ανάσταση!.......
Το εκκλησάκι της Παναγίτσας(Εισόδια της Θεοτόκου -1806) βρίσκετε ανάμεσα στο Χριστό και τον Άγιο Δημήτριο στις Ράχες Είναι ένα κόσμημα παράδοσης για το τόπος μας διατηρώντας την Ικαριώτικη αρχιτεκτονική του εδώ και πολλά .πολλά χρόνια Χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε τον 18ο αιωνα



Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι 50 αποχρώσεις της διαπραγμάτευσης


φξνξδνξφν
Διαπραγματεύσου τα αδιαπραγμάτευτα
Είναι μεγάλο πράγμα να ξέρεις να διαπραγματεύεσαι. Να έχεις δηλαδή τον τρόπο για να παίρνεις αυτό που θέλεις, έστω κι αν θα πρέπει στην πορεία να κάνεις άλλοτε υποχωρήσεις κι άλλοτε υπερβάσεις από την αρχική σου θέση. Γι’ αυτό άλλωστε τη βαφτίσανε έτσι, με το όνομα “διαπραγμάτευση”, αλλιώς θα τη λέγανε “επικράτηση” ή “εκβιασμό” ή “επιβολή”. Είναι όλα αυτά μαζί και τίποτε από όλα αυτά, είναι το φαινόμενο εκείνο που το συναντάς σε διάφορες παραλλαγές από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε τούτο τον κόσμο ή ακόμα και πριν έρθεις εδώ, όταν, για παράδειγμα, οι μελλοντικοί σου γονείς συζητάνε μεταξύ τους και τα βάζουν όλα κάτω, τα θετικά κι αρνητικά, για να διαπραγματευτούν και να διαλέξουν οριστικά τον τόπο εκείνο, στον οποίο τελικά θα ζήσουν μόνιμα, για να μπορέσουν να κάνουν όνειρα και να ακολουθήσουν μια ζωή ονειρεμένη για να διαμορφωθούν οι γόνιμες εκείνες προϋποθέσεις, έτσι ώστε κατόπιν αυτής της γονιμότητας να γεννηθείς κι εσύ. Και μετά, ακόμα κι εκείνη την ώρα που θα ετοιμάζεσαι από έμβρυο να γίνεις άνθρωπος, θα διεξάγεται ζωηρή συζήτηση για το αν είναι προτιμότερο ο τοκετός να συμβεί σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτική κλινική, έχει σημασία να δούμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε περίπτωση, να διαπραγματευτούμε με τον επιβλέποντα γιατρό για το κόστος, τις συνέπειες ενός ατυχήματος, για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μιας αποτυχημένης εξόδου από μια μήτρα που μέχρι χθες σού παρείχε ασφάλεια και σιγουριά, όλοι αυτοί οι “αστάθμητοι παράγοντες” μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία σενάρια κι εσύ να καταλήξεις για μια ζωή να είσαι το αποπαίδι μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.
Στη χώρα ετούτη βέβαια, μέχρι πρόσφατα, όλη αυτή η διαδικασία εξακολουθούσε να συμβαίνει και να εξελίσσεται για πολλά ακόμη χρόνια και μετά δηλαδή από τα πρώτα σου δειλά κι αποτυχημένα βήματα, καταβάλλοντας μια διαρκή προσπάθεια για να ισορροπείς την ίδια στιγμή που σωριαζόσουν πάλι κάτω. Το αποτέλεσμα ήταν να βλέπεις συνεχώς πολίτες που ήταν αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν για το παραμικρό στην καθημερινότητά τους, για ζητήματα που γι’ άλλους ήταν σπουδαία και γι’ άλλους δευτερεύοντα, ήταν λες κι ο πληθυσμός ολόκληρος εξασκούσε μονίμως τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, από την ώρα εκείνη που ξυπνούσε μέχρι και τότε που θα έκανε σκέψεις μαζεμένες με κλειστά τα μάτια, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί όσο καλύτερα μπορούσε με τα άγχη και τον ιδρώτα που έτρεχε στο μέτωπο για έναν πιο ήρεμο ύπνο. Ακόμα και τα όνειρα που έβλεπες ήταν γεμάτα από αυτήν την αγωνία, καθώς συνήθως ξεχνούσες ανοιχτή την τηλεόραση και σε ταλαιπωρούσε αυτό το χαρακτηριστικό τρεμάμενο φως που πηγαινοερχόταν μέσα στο δωμάτιο, έτσι όπως βαριανάσαινες, ξεσκέπαστος και εξουθενωμένος. Τα ίδια περίπου φαινόμενα συνέβαιναν και στους διπλανούς, στους από πάνω κι από κάτω γείτονες, που τελευταία φωνάζανε ο ένας στον άλλο, σε μια ζωηρή αντιπαράθεση που κάποιες φορές ξεπερνούσε τις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές” κι άκουγες ήχους στους τοίχους που από ένα σημείο και μετά δεν μοιάζανε με κουβέντες αλλά με χτυπήματα από γροθιές και μαλλιοτραβήγματα κι όταν δεν άντεχες άλλο κι έτρεχες να δεις τι συμβαίνει ήτανε πια αργά και οι τοίχοι ήταν γεμάτοι κόκκινες γραμμές από μια διαπραγμάτευση που αποδείχθηκε ματωμένη.
Κι αν πάλι επιχειρούσες να ξεφύγεις από όλο αυτό το βουητό ανθρώπων που αλληλοσυγκρούονταν μεταξύ τους δημιουργικά, ακόμα κι αν επέλεγες να χαθείς μέσα στους δρόμους, θέλοντας ή μη, θα έπεφτες ξανά πάνω σε στιγμές τέτοιες, γεμάτες σύγκρουση και αιτήματα όλων των ειδών από την κάθε πλευρά, ήταν λες και γινόταν πολλαπλασιαστικά όλο αυτό, ολοένα εξαπλωνόταν όπως ένας ακαθόριστος ιός, πετύχαινες, ας πούμε, εκείνον τον πεισματάρη άστεγο που δεν ήθελε με τίποτα να ξεκουμπιστεί από το σημείο που είχε καταλάβει στην είσοδο της πολυκατοικίας και διαπραγματευόταν με τους άλλους άστεγους για το πώς θα μοιράσουν τα στέκια και ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει από τη διαπραγματευτική του θέση και ότι εκεί κοιμόταν τα τελευταία πέντε συνεχόμενα χρόνια και αυτό δεν θα άλλαζε με καμία κυβέρνηση. Πιο πέρα, όταν γυρνούσες το κεφάλι σου, έβλεπες τους μετανάστες εκείνους που μονίμως έτρεχαν κι έψαχναν να βρουν κρυψώνα για να κρυφτούν, άνοιγαν τους κάδους κι έπεφταν μέσα κι έβγαιναν λίγο αργότερα έτσι πάλι, με τους περαστικούς να τους κοιτάνε λες και βλέπανε να περπατάνε ανθρώπινα σκουπίδια κι όπως κατέφταναν δεκάδες οι περιποιημένοι αστυνόμοι, διαπραγματευόντουσαν, πεσμένοι στα γόνατα για μια ζωή καλύτερη και για μια πατρίδα που κάποτε είχαν και που πια δεν ήξεραν σε ποια γλώσσα να την πούνε, ζητούσανε τροφή και ζεστασιά και χαρτιά αντί για όνειρα χάρτινα κι ας ξέρανε ότι η διαπραγμάτευση ήταν επίπονη και ότι μπορεί να κατέληγε σε αδιέξοδο, όπως ακριβώς συνέβη τόσες και τόσες φορές που λαχανιάζανε για να αποφύγουν τη σύλληψη και πάντα πέφτανε σε πινακίδες που γράφανε ότι μετά από εδώ, υπάρχει μόνο αδιέξοδο.
Παρακάτω, είχες την ευκαιρία να παρατηρήσεις ακόμα πιο εξειδικευμένα είδη διαπραγμάτευσης, το ένα μετά το άλλο, έβλεπες παιδιά ημιλιπόθυμα να διαπραγματεύονται με τους δασκάλους τους για το ποιός θα τους δώσει μια ευκαιρία για φαγητό, μιας κι είχαν φύγει νωρίς από το σπίτι, ξάγρυπνα και νηστικά, κι η οικογένειά τους, αν και φτωχή, ήταν υπερήφανη και δεν ήθελε να προκληθούν διαρροές και σχόλια που θα χαλούσαν αυτό το άδειο διαπραγματευτικό χαρτί που περίμενε να γεμίσει με μια τυρόπιτα, ναι, πιο πέρα στεκόταν εκείνος ο πατέρας που με γοερά κλάματα σαν παιδί μικρό διαπραγματευόταν με το νοικοκύρη από το σπίτι εκείνο που έμενε από μικρό παιδί και που τώρα πια κινδύνευε να χάσει γιατί δεν ήταν πια σε θέση να πληρώσει τα λεφτά που χρειάζονταν για το νοίκι, βλέπεις, έμεινε άνεργος κι αυτός και έχουν μειωθεί δραματικά τα διαπραγματευτικά του επιχειρήματα, είναι ο ίδιος αυτός πατέρας εκείνου του ίδιου παιδιού που πεινάει στο σχολείο, περίεργα πράγματα, είναι λες και έχουν όλοι τους γίνει μια μεγάλη οικογένεια, τις προάλλες τούς είδα στο νοσοκομείο να διαπραγματεύονται την είσοδό τους γιατί δεν είχανε να καταβάλουν τα προαπαιτούμενα πέντε ευρώ και η γυναίκα απαιτούσε εξηγήσεις γιατί έμεινε ο άντρας της χωρίς δουλειά κι έπρεπε να κάτσουν όλοι στο ίδιο αδειανό στρογγυλό τραπέζι, για να συζητήσουν πια και να διαπραγματευτούν με τη μοίρα τους την ίδια για το πώς πήγανε τα πράγματα λάθος και να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα διόρθωνε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα δυστυχίας.
Το αποκορύφωμα όλων αυτών των διαπραγματευτικών προσπαθειών ήταν τότε, όταν αναγκάστηκαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, ηγέτες ολόκληροι να αναμετρηθούν σε εκείνο το ρεσιτάλ διαπραγμάτευσης, θα έλεγε κανείς ότι ήταν σαν ένας ιδιαίτερος διαγωνισμός, ήταν θαρρείς μια πρωτότυπη διαδικασία, ο θρύλος λέει ότι κλείστηκαν όλοι τους σε ένα σκοτεινό, επτασφράγιστο δωμάτιο που είχε μέσα του πρωτοφανή διαπραγματευτικά βοηθήματα, έβλεπες, λέει, στους σάπιους τοίχους του να κρέμονται πάπυροι με τίτλους μεγάλους και πηχτούς που γράφανε σε δέκα διαφορετικές γλώσσες μονολεκτικές επικεφαλίδες όπως “απολύσεις”, “συντάξεις”, “χρέος”, “λιτότητα” κι άλλα τέτοια φοβερά και τρομερά και ότι για να συμμετάσχεις σε όλο αυτό το διαπραγματευτικό όργιο έπρεπε προηγουμένως να υπογράψεις εκείνο το πολυσέλιδο συμβόλαιο που το λέγανε “μνημόνιο κατανόησης” και με το οποίο αποδεχόσουν ότι ως χώρα θα έπρεπε να υποδυθείς τη διαπραγματευτική δούλα, να υπομείνεις χωρίς αντίρρηση όσα οι αφέντες σου θα ορίσουν, να μη βγάζεις άχνα την ώρα εκείνη που θα σε ταπεινώνουν, να προσποιείσαι εν ανάγκη ότι το απολαμβάνεις κιόλας το μαρτύριό σου. Ο θρύλος λέει ότι, εκείνο το οργιώδες βράδυ, δέκα εκατομμύρια διαπραγματευτές βγήκαν στους δρόμους και γεμίσαν τις πλατείες για να υπενθυμίσουν ότι ήταν λάθος να λέγεται ότι αυτή η χώρα δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ της. Να υπενθυμίσουν ότι αυτή η χώρα διαπραγματεύεται κάθε μέρα για χρόνια με τον εαυτό της. Να πουν ότι αποτέλεσμα όλης αυτής της διαπραγματευτικής σύγκρουσης με τον πόνο είναι ότι θυμήθηκαν ξανά ένα διαπραγματευτικό ατού που έχει να κάνει με την αξιοπρέπειά τους.
Ότι είναι αδιαπραγμάτευτη.                                                   By  πηγή  http://kakoskeimena.net

Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού σε ρύζι που εισάγεται στην Ελλάδα

καστανό-ρύζι
Το καστανό ρύζι έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού απ’ ότι το λευκό
 Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται αρσενικό στο ρύζι. Είναι γνωστό ότι το επικίνδυνο τοξικό μέταλλο περιέχεται και σε άλλα ακόμα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.(Διαβάστε περισσότερα εδώ: Κοτόπουλα μαζικής εκτροφής ταΐζονται με αρσενικό) Το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και με ποιο τρόπο θα ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Σε νέα έρευνά του, ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Consumer Reports ανέλυσε δεκάδες διαφορετικά δείγματα ρυζιού (από διάφορες ποικιλίες) και προϊόντα ρυζιού, καθώς επίσης και άλλα δημητριακά.Συμπεριλαμβανομένων των ευρημάτων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα και διατροφικές συστάσεις για τα παιδιά -τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο- και τους ενήλικες.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω…

Γιατί ανιχνεύεται στο ρύζι;

Παρόλο που το αρσενικό υπάρχει φυσικά στο φλοιό της γης, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες (γεωργία) αύξησαν τα επίπεδά του και επιβάρυναν σημαντικά την τροφική αλυσίδα. Τα παρασιτοκτόνα και τα λιπάσματα από κοπριά πουλερικών απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αρσενικού στο περιβάλλον. Αποδέκτες είναι το έδαφος και το νερό, και τελικά οι ζωντανοί οργανισμοί και ο άνθρωπος. Το ρύζι απορροφά το αρσενικό ευκολότερα από πολλά άλλα φυτά, γι’ αυτό ο κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι συγκριτικά μεγαλύτερος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία μας;

Το αρσενικό εμφανίζεται σε διάφορες μορφές στη φύση, που μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες: την ανόργανη (αυτή είναι η πιο τοξική) και την οργανικήΤο ρύζι ανήκει στα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα ανόργανου αρσενικού.
αρσενικό-δηλητήριο
Αντίθετα με το γνωστό δηλητήριο, η χρόνια έκθεση οδηγεί σε έναν άργο θάνατο
Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Συσσωρεύεται μέσα στο σώμα μας και εκεί κάθε άλλο παρά αδρανές μένει. Η χρόνια έκθεση σε μικρές ποσότητες αρσενικούπροκαλεί καρκίνο του δέρματος, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστεως, ενώ συσχετίζεται ακόμη με καρκίνο των νεφρών, του ήπατος και του προστάτη. Κάθε χρόνο, γίνονται γνωστές ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις για την υγεία μας από το τοξικό αυτό μέταλλο, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ασθένειες του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα;

Πολλές βρεφικές και παιδικές τροφές (κρέμες, σούπες, γιαούρτι, μπισκότα) φτιάχνονται από ρυζάλευρο. Το ρύζι και τα προϊόντα του συνιστούν ένα μεγάλο μέρος της παιδικής διατροφής. Και καθότι τα παιδιά ζυγίζουν λιγότερο από τους ενήλικες, οι δόσεις αρσενικού που προσλαμβάνουν είναι μεγαλύτερες αναλογικά με το βάρος τους. Είναι λοιπόν ευκολότερο να ξεπεράσουν το εβδομαδιαίο όριο πρόσληψης π.χ. με λιγότερο από ⅓ της κούπας ρύζι.

Αφορά όλους τους τύπους ρυζιού;

Το περιεχόμενο σε ανόργανο αρσενικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ΤΥΠΟ του ρυζιού και την ΠΕΡΙΟΧΗ όπου καλλιεργήθηκε.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ τον τύπο ρυζιού (και γενικότερα τα δημητριακά) που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
αρσενικό-δημητριακά

Ποιοι τύποι ρυζιού έχουν λιγότερο αρσενικό;

Ανάμεσα σε 697 διαφορετικά δείγματα ρυζιού, το λευκό ρύζι Basmati (Ινδία, Πακιστάν, Καλιφόρνια) και το ρύζι για σούσι (ΗΠΑ) βρέθηκαν να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανόργανου αρσενικού (περιείχαν μάλιστα τη μισή ποσότητα απ’ όση είχαν τα περισσότερα ρύζια που ελέγχθηκαν).
Το λευκό ρύζι περιέχει χαμηλότερα ποσά ανόργανου αρσενικού συγκριτικά με το καστανό (του ιδίου τύπου/ποικιλίας).
Το καστανό ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο 80% περισσότερο αρσενικό.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Το αρσενικό συγκεντρώνεται στις εξωτερικές στιβάδες του κόκκου του ρυζιού, οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού.
Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το καστανό ρύζι με το λευκό. Το καστανό ρύζι υπερέχει μακράν σε θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες κ.α.), μεγάλο μέρος των οποίων χάνονται κατά την παρασκευή του λευκού ρυζιού. Θα πρέπει να επιδιώκουμε την ποικιλία στη διατροφή μας, να μη μένουμε προσκολλημένοι π.χ. σε ένα τύπο/ποικιλία ρυζιού. Χρειάζεται επίσης να εναλλάσσουμε το είδος του δημητριακού που επιλέγουμε κάθε φορά.
Μια πολύ καλή επιλογή είναι το καστανό ρύζι Basmati, το οποίο συνδυάζει τα χαμηλά επίπεδα αρσενικού (⅓ των επιπέδων των άλλων καστανών ρυζιών) με την υψηλή διατροφική αξία.

Και για τα βιολογικά ρύζια τι ισχύει;

Ανεξαρτήτως από το αν είναι βιολογικό ή μη, το ρύζι απορροφά αρσενικό από το έδαφος και το νερό. Αν η περιοχή έχει π.χ. πλούσιους σε αρσενικό υδροφόρους ορίζοντες, η συγκέντρωση σε αρσενικό του φυτού θα είναι αναπόφευκτα μεγάλη, ακόμα και αν ακολουθούνται μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας.

Άλλα δημητριακά και ψευδοδημητριακά (όπως το κινόα) περιέχουν κι αυτά αρσενικό;

Τα υπόλοιπα δημητριακά (και ψευδοδημητριακά) τείνουν να απορροφούν μικρότερα ποσά αρσενικού, οπότε ο κίνδυνος είναι μικρότερος έως μηδαμινός. Ο αμάρανθος, το φαγόπυρο, τοκεχρί, η πολέντα (βρασμένο σιμιγδάλι καλαμποκιού) έχουν αμελητέα ποσά αρσενικού. Τοκινόα, το πλιγούρι, το δίκοκκο σιτάρι είναι επίσης πολύ φτωχά σε αρσενικό. Βέβαια, μικρές διακυμάνσεις στα επίπεδα αρσενικού μπορεί να υπάρξουν και εδώ ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας.

Με το μαγείρεμα είναι εφικτό να μειώσουμε τα επίπεδα του αρσενικού;

Όχι, όμως υπάρχει τρόπος να απομακρύνουμε ένα μέρος του ανόργανου αρσενικού που περιέχει το ρύζι.
Πώς; Πριν το μαγείρεμα, ξεπλύνετε το ρύζι σχολαστικά και ακολούθως χρησιμοποιήστε 6 κούπες νερό για κάθε μία κούπα ρύζι. Μετά το μαγείρεμα, πετάξτε το νερό που περισσεύει. Με αυτό τον τρόπο, θυσιάζετε ένα μέρος της διατροφικής αξίας αλλά απαλλάσσεστε από το 30% του περιεχόμενου αρσενικού.

Πόσο ρύζι μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια;

Έπειτα από συνολική αξιολόγηση των δεδομένων, το Consumer Reports συστήνει την κατανάλωση έως και «7 βαθμών» την εβδομάδα σε ό,τι αφορά το ρύζι και τα προϊόντα του. Οι βαθμοί διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί την αντιστοιχία βαθμών-μερίδων ρυζιού (ή προϊόντων ρυζιού):
ρύζι-αρσενικό-διατροφικές-συστάσειςΤο περιβάλλον, το νερό, τα τρόφιμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων μπορούν να μας εκθέσουν σε βαρέα μέταλλα. Το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αλουμίνιο, το κάδμιο κ.α. συσσωρεύονται στους ιστούς και τα οστά, προκαλώντας ποικίλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις για τον οργανισμό.                                                                                               πηγη http://nutrilabs.gr/      

  Προτιμήστε το Ελληνικό βιολογικό ρύζι
Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!
 
Η απλή αυτή αλήθεια έχει σχέση με τις καθημερινές μας συνήθειες που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να αλλάξουν αμέσως:
 
Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει να τα πληρώσουμε ακριβότερα!
 
Αντίθετα, θεωρούμε μεγάλη επιπολαιότητα (που σήμερα βλάπτει τα μέγιστα την Εθνική μας οικονομία, τον εαυτό μας, την οικογένεια και την κοινωνία μας) την επιλογή προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και πλημμυρίζουν τα ράφια των αλυσίδων λιανικής.
 
Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.
 
Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποτελεί υποχρέωση μας να εξετάζουμε σχολαστικά τις ενδείξεις που υπάρχουν στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε:
 
Παράγεται στην Ελλάδα, έχει καλώς! Αν μάλιστα πρόκειται για κάτι παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα! Και προσοχή: Ας είναι πιο ακριβό! Δεν πειράζει, ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα πληρώσουμε επιστρέφει με πάρα πολλούς τρόπους σε εμάς τους ίδιους! 
 
Εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό, μην το αγοράζετε – και ας είναι φθηνότερο! Βρείτε κάποιο Ελληνικό υποκατάστατο ή έστω κάποιο υποκατάστατο που παράγεται στην Ελλάδα.    Προτιμήστε το Ελληνικού βιολογικό ρύζι      και δε θα χάσετε     .............!      

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ,ΕΡΩΤΙΚΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ & ΑΡΩΜΑΤΑ


Η τέχνη της δημιουργίας αρωμάτων φαίνεται να ξεκίνησε από την Μεσοποταμία.Το λιβάνι ήταν το πρώτο άρωμα και η πρώτη καταγεγραμμένη αρωματοποιός ήταν μια γυναίκα με το όνομα Etruscan.
Σαφή ιστορικά ευρήματα έχουμε από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.
Σκοπός των αρωμάτων στην Αρχαία Αίγυπτο δεν ήταν η προσέλκυση του αντίθετου φύλου, αλλά εύνοια των θεών. Όταν στις 26 Νοεμβρίου του 1922, οι αρχαιολόγοι Χάουαρντ Κάρτερ και λόρδος Κάρναρβον άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών, μια μεθυστική μυρωδιά εξαπλώθηκε. Ήταν το κύφι, φημισμένο άρωμα που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν από δεκαέξι διαφορετικά συστατικά και το προσέφεραν κάθε απόγευμα στον θεό Ρα.
Στην αρχαία Ρώμη μυρωδιές αναδίδονταν από κάθε ναό. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που εφηύραν το ξύρισμα και το after shave.Άλλωστε και η λατινογενής ονομασία του αρώματος, που έχει επικρατήσει διεθνώς “Perfume”, προέρχεται από τον λατινικό όρος per- fumum, που σημαίνει μέσα από τον καπνό. Η χρήση αρωμάτων στην Ρώμη γινόταν σε τόσο μεγάλο βαθμό που πολλές φορές προκαλούσε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 
Το 54 μ.Χ., ο Νέρωνας ξόδεψε το αμύθητο για την εποχή ποσό των 100.000 σημερινών δολαρίων μόνο και μόνο για να αρωματίσει ένα πάρτι. Στα αρωματικά λουτρά οι Ρωμαίοι βύθιζαν το σώμα τους σε ευωδιαστό νερό από αιθέρια έλαια.Μετά το ξύρισμα έκαναν μασάζ στο πρόσωπο με αρωματικές αλοιφές.Το άρωμα κατείχε επίσης εξέχουσα θέση και στο τραπέζι. Το γεύμα το σέρβιραν με τη συνοδεία αρωματισμένου νερού,για να ξεπλένουν τα χέρια τους.Άρωμα κερνούσαν επίσης στους καλεσμένους τους.
Στον Μουσουλμανικό κόσμο τον 6μχ αιώνα, η χρήση των αρωμάτων θεωρήθηκε θρησκευτικό καθήκον. Ο Μωάμεθ διακήρυττε ότι «το μπάνιο και η χρήση αρωμάτων είναι υποχρεωτικά κάθε Παρασκευή για όλους τους άντρες» και υποσχόταν ότι ο Κήπος του Παραδείσου θα ευωδιάζει από τα πιο εξωτικά αρώματα του κόσμου. Ο άραβας χημικός Αλ Κίνντι έγραψε τον 9 αιώνα ένα βιβλίο για τα αρώματα που το ονόμασε «το βιβλίο της χημείας των αρωμάτων και της απόσταξης».Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει περισσότερε από 100 συνταγές αρωμάτων .
Η σύγχρονη ιστορία του αρώματος εστιάζει κυρίως στη Γαλλία, αφού τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στον γαλλικό Νότο. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η πόλη Γκράς, όπου καλλιεργούνται βιολέτες, λεβάντα, γιασεμιά, γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Εκεί αναπτύχθηκε η τεχνική εξαγωγής "καθαρού" αρώματος, με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα.
Στην Αρχαία Ελλάδα αρωματοποιία αποτελούσε έναν κλάδο ξεχωριστό, που απαιτούσε δεξιοτεχνία, εφευρετικότητα, αλλά και την απαραίτητη μυστικότητα. Επρόκειτο για μια σπουδαία τέχνη για την οποία γράφτηκαν ποικίλα αρχαία συγγράμματα, με περιεχόμενο θεραπευτικό, καλλωπιστικό και επικουρικό. Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια, και στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές. Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα. Τα αρωματικά έλαια χαρακτηρίζονται ως ευώδη. 
Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, τοτύλιον έλαιον και άλλα.
Οι Μινωίτες γνωρίζουμε πως εισήγαγαν κανέλα, βάλσαμο, μύρο, χέννα, νάρδο, βάλανα από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Κύπρο και το Λίβανο, ενώ εξήγαγαν πρώτες ύλες, όπως ξύλα κυπαρισσιού, αλλά και έτοιμα προϊόντα όπως λάδι ελιάς, αμυγδάλου και λαδάνου. Πολλά μινωικά βάλσαμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αίγυπτο και αναφέρονται σε πολλά κείμενα της 18ης και 19ης Δυναστείας.
Στις πινακίδες της Γραμμικής Β αναφέρονται επίσης διάφορα καρυκεύματα, κάποια από τα οποία αναφέρεται ότι ζυγίζονταν και άλλα ότι μετριόταν σε όγκο. Προφανώς οι ουσίες που αποτελούνταν από μικρούς σπόρους ή μόρια με συμπαγή και ομογενή φυσιογνωμία καταγράφονται με βάση τις μετρήσεις όγκου, ενώ αυτές που αποτελούνταν από μόρια διαφορετικών διαστάσεων και δεν παρουσίαζαν συμπαγή όψη, καταγράφονται με βάση τις μονάδες βάρους.
Οι οσμές έχουν ισχυρή επίδραση στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, του καρδιακού ρυθμού, στην πίεση του αίματος, ακόμη και στην μυϊκή ένταση. Οι αφροδισιακές μυρωδιές διεγείρουν εκείνες τις ενδοφρίνες που μας προτρέπουν να αισθανθούμε χαλαρωμένοι, αισθησιακοί, γεμάτοι ευφορία. Όταν το άρωμα φοριέται ως ελιξίριο του έρωτα, στέλνει ένα λεπτό, όμως ισχυρό μήνυμα. Μαζί με τη φωνή σας, τα μάτια σας και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, το σώμα σας είναι προικισμένο με το δικό του σχεδιάγραμμα μυρωδιάς, που αποτελείται από φερορμόνες, ή σεξουαλικές αδενικές εκκρίσεις αισθησιακοί, γεμάτοι ευφορία. 
Ερωτικά διεγερτικά θεωρούνται τα παρακάτω βασικά έλαια και οι ρητίνες που προέρχονται από :
1. Σανδαλόξυλο


2. Τριαντάφυλλο
3. Γιασεμί
4. Ιλάνγκ-ιλάνγκ

5.Πατσουλί
6.Λιβάνι
7.Μαύρο Πιπέρι
8.Σμύρνα
9.Μύρρο
10.Κάρδαμο
Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αισθησιακό φίλτρο για το σώμα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας, χρησιμοποιώντας :
Αιθέριο έλαιο της Αφροδίτης
Γεμίστε ένα μικρό γυάλινο βάζο με διάφορα αρωματικά φυτά όπως φρέσκα ή ξερά λουλούδια, βότανα, μπαχαρικά.
Δοκιμάστε συνδυάζοντας πέταλα τριαντάφυλλου, σπόρους κάρδαμου, ράβδους κανέλας και φλούδες από λεμόνι ή συνδυάστε φρέσκια πιπερόριζα, ξερό πατσουλί και λεπτοκομμένο σανταλόξυλο. Προσθέστε στο βάζο κάποιο φυτικό έλαιο (από αμύγδαλο, το σπόρο σταφυλιών, ή έλαιο φουντουκιών) και γεμίστε μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα αρωματικά βότανα. Αφήστε να μουσκέψουν για τρεις με τέσσερις ημέρες, ή βάλτε το γυάλινο βάζο σε μπαιν μαρι σε χαμηλή φωτιά για 8 ώρες για να γινει εγχυμα των ελαιων των βοτανων κ μπαχαρικών μεσα στο έλαιο βάσης και μετά στραγγίστε. Εάν θέλετε, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας νέα ποσότητα από αρωματικά φυτά για πιο έντονο άρωμα.
Για να προκαλέσετε ερωτικά το ''Ρωμαίο'' σας
1)Ρίξτε σ' ένα μικρό μπουκάλι δύο κουταλιές της σούπας από φυτικό λάδι και 12 έως 15 σταγόνες από κάποιο βασικό έλαιο (δοκιμάστε ylang-ylang με πορτοκάλι). προσθέτοντας μικρές ποσότητες ροδόνερο, βανίλια, παχύρρευστη henna λουλουδιών. Με αυτήν την βελούδινη αμβροσία μπορείτε να κάνετε τρυφερό μασάζ επάνω στην επιδερμίδα του παρτενέρ σας για να απολαύσετε ένα ρομαντικό και μυρωδάτο βράδυ.
2)Μικροσκοπικά και μεγαλύτερα κομμάτια από λιβάνια που καπνίζουν και μύρα, καθώς και πικάντικοι σπόροι του κάρδαμου και του ινδοπεπεριού.
3)ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ 
Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε:
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμιού
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας
4)ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ
Προσθέστε στη γεμάτη νερό μπανιέρα σας:
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κάρδαμου

(Μεταφρασμένο από το βιβλίο των σπουδών μου ''The Beauty ,Essential Oils & The Secrets'' )πηγη
 ΒΟΤΑΝΟ-Γνωσία & Beauty Secrets 

Ταξίδι στον κήπο των εσπερίδων


Στο χειμωνιάτικο κήπο της ελληνικής φύσης, τα εσπεριδοειδή είναι τα πιο αγαπημένα! Υπέροχα χρώματα και αρώματα που ξεσηκώνουν τις αισθήσεις, προσφέροντας την ευεργετική τους δύναμη όσο κανένα άλλο φρούτο.Αν αληθεύει αυτό, που λένε ότι μερικές γεύσεις και μυρωδιές είναι μοναδικές και παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μας, τότε τα εσπεριδοειδή κατέχουν σίγουρα την πρώτη θέση στη βιβλιοθήκη της μνήμης μας. Την ώρα που το δάχτυλο μπήγεται στη μαλακή τους σάρκα, ξεχύνονται τα πιο ευωδιαστά αιθέρια έλαια που κάνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου να διεγείρονται μοναδικά…
Ανακατέψτε φράπα, περγαμόντο, λεμόνι, μανταρίνι, κίτρο και πορτοκάλι και απολαύστε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων.
...............................................
1) Η ΛΕΜΟΝΙΑ (Citrus Lemonium της οικογένειας των Ρητωδών) :ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η λεμονιά κατάγεται πιθανώς από τις υποτροπικές περιοχές της ΝΑ Ασίας και είναι γνωστή στους επιστήμονες με τη λατινική ονομασία Citrus limon. Η καλλιέργειά της έφτασε στη Μεσόγειο από τους Άραβες μεταξύ 1000 και 1200 μ.Χ. Στις μέρες μας καλλιεργείται στις παραμεσόγειες χώρες, στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στη Ν. Αφρική και αλλού.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κύρια συστατικά του λεμονιού είναι η βινταμίνη C,το πικρικό και μηλικό οξύ, το κάλιο, ασβέστιο, σάκχαρο, φωσφόρο κλπ. Από το λεμόνι παράγεται αιθέριο λάδι από την απόσταξη ολόκληρου του λεμονιού. Τα σπέρματα του καρπού περιέχουν μια ουσία, τη λιμονίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή λεμονάδας, γλυκών, σιροπιών, ποτών, αρωμάτων κλπ.
Το λεμόνι είναι κυρίως φάρμακο αντισκορβουτικό, αντισηπτικό και απολυματηκό καθώς περιέχει βιταμίνη C . Είναι αντιπυρετικό, καθαρίζει το αίμα και βοήθα στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Διαλύει τα άλατα, είναι διουρητικό, ευργετικό για πέτρες των νεφρών, τη χολή, ευστόμαχο και χωνευτικό.Ακόμα, δίνεται για τους εμετούς και το βήχα. Είναι ευργετικό τις περιπτώσεις διφθερίτιδας, κράμπας του στομάχου, ίκτερου, στηθάγχης και διαφόρων αιμορραγιών. Επιπλέον, κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, ενεργεί κατα της αϋπνίας, της ναυτίας, της ευκοιλιότητας, επίσης καταιτολεμά τα σκουλήκια της ταινίας, ανακουφίζει τις αιμορρόιδες, τους πόνους της περιόδου και είναι ευργετικό για τους αθριτικούς ρευματισμούς.
Ο χυμός του λεμονίου είναι αντισηπτικός, διουρητικός, γι αυτό δίνεται εναντίον όλων των δηλητηριάσεων. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λεμόνι και για εξωτερκή χρήση, σε εγκαύματα από τον ήλιον, σε χιονίστρες, πιτυρίδα, τριχόπτωση, φακίδες, κάλους καθώς επίσης και για καθαρισμό του δέρματος.
................................
2)Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (Citrus Auratium της οικογένιας των Ρουτωδών) :Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρηκή. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα,κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη A. Η πορτοκάλια μας προσφέρει τις θεραπευτικές της ιδιότητες και με τα φύλλα, τα άνθη και τη φλούδα του καρπού της.
Η πορτοκαλία όπως και η Νεραντζιά, είναι φυτό αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό και καταπραϋντικό. Θεορείται ευεργετικό στον πονοκέφαλο, την υστερία, την αϋπνία, την νευρικότητα τονωτικό για την καρδία. Επίσης χρησιμοποιείται κατά της βρογχοκήλης και των παθήσεων του αθριτισμού,κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, θεραπεύει την ουλίτιδας. Ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C έτσι είναι κατά του σκορβούτου. Τέλος η φλούδα του πορτοκαλιού καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, τη γρίπη καθός επίσης διεγείρει την όρεξη.
....................                                                                                                                                                                                                                                3) ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΑ ή ΝΕΡΑΤΖΙΑ(Citrus aurantium της οικογένειας των Ρουτωδών)
Ο Θεόφραστος στα έργα του Περί φυτών τον 4ο αιώνα π.Χ. περιέγραφε ένα αειθαλές φυτό με αγκάθια και μη εδώδιμους καρπούς αλλά με αρωματική φλούδα. Το ονόμαζε "μηδικό μήλο" και ήταν γνωστό από τις βοτανικές εξερευνήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα φρούτα της νερατζιάς έχουν ένα χυμό που είναι περίπου τόσο ξυνός όσο και του λεμονιού, ενώ έχουν και μια ελαφρά πικρή γεύση ή αυτή που στα αγγλικά λέγεται tart.Υλικά από το νεράτζι μπαίνουν σε ποτά όπως το κουαντρώ κ.α
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 
Λαμβάνεται το neroli από τα άνθη του φυτού Citrus aurantium amara (νερατζιά) με απόσταξη με υδρατμούς. Η πιο συνήθης χρήση του είναι στο Eau-de-Neroli (ανθόνερο). To Neroli oil είναι από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ιδανικό για ξηρή και σκασμένη επιδερμίδα. Με το neroli oil φτιάχνεται ένα πολυτελές χαλαρωτικό και αποσμητικό λάδι για το λουτρό.
Ο χυμός των νερατζιών είναι επίσης πολύτιμος στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης. Βράζουμε τα νεράτζια ολόκληρα, με τη φλούδα τους και πίνουμε το ζουμί. 
                                     ...................                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
                4) Η ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ (Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή ): Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
Τα μανταρίνια ξεκίνησαν την... καριέρα τους περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι τα γευστικά αυτά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ. Η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.(Μεταφρασμένο από το βιβλίο των σπουδών μου '' Herbs and Special Botanical'' )                                             πηγή 
 ΒΟΤΑΝΟ-Γνωσία & Beauty Secrets 

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Μοχλός Ανάπτυξης οι"τοπικές" επιχειρήσεις

Τα τοπικά προϊόντα –επειδή αυτονοήτως θεωρούνται ως "αυθεντικά" και ποιοτικά, κάτι που απεικονίζεται και στις τιμές τους– μπορούν να θεωρηθούν ως κατάλληλο μέσο ανάπτυξης της υπαίθρου και ειδικότερα των λιγότερο ευνοημένων περιοχών της. Κυρίως, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην "επανασύσταση" –με τελείως διαφορετικούς όρους– ενός ολοκληρωμένου τοπικού παραγωγικού συστήματος που πιθανότατα προϋπήρχε στην περιοχή. Η παραπάνω διαπίστωση δε συνηγορεί απαραίτητα υπέρ της ενδογενούς ανάπτυξης, και δεν αποτελεί πρόταση για ένα \"άλμα προς τα πίσω\", γιατί σήμερα οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Υπάρχουν τουλάχιστον τριών ειδών δυναμικές "τοπικές" επιχειρήσεις. Πρόκειται είτε για πολύ μικρές επιχειρήσεις –που αποτελούν την πλειονότητα των τοπικών επιχειρήσεων– είναι πολύ ευάλωτες στη συγκυρία και χωρίς σημαντική οικονομική επιρροή στην περιοχή, είτε για επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, άλλοτε πολύ δυναμικές (παράγουν προϊό- ντα για εξειδικευμένες αγορές) και άλλοτε καλά εμπεδωμένες στην αγορά (παράγουν παραδοσιακά προϊόντα). Τέλος, για μεγάλες επιχειρήσεις ή ακόμα και θυγατρικές πολυεθνικών, που εκμεταλλεύονται την ετικέτα του "τοπικού προϊόντος" χωρίς πραγματικά να συνδέονται με την τοπική οικονομία. Οι "τοπικές επιχειρήσεις" μπορεί να κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, δεν επαρκούν όμως από μόνες τους. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις με κάποιο βαθμό ξένης (εκτός περιοχής) ιδιοκτησίας δε φαίνεται καταρχήν να είναι τόσο ωφέλιμες στην περιοχή όσο οι επιχειρήσεις τοπικής ιδιοκτησίας. Όμως, αν ληφθεί υπόψη ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου είναι αφενός νέες/καινοτόμες ιδέες, τεχνογνωσία κ.λπ. (που εύλογα αναμένεται να παραχθούν κυρίως εκτός τοπικής κοινωνίας) και αφετέρου η δυνατότητα πώλησης των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων στις εθνικές αλλά και στις διεθνείς αγορές, τότε μπορεί να κατανοηθεί ότι οι επιχειρήσεις ξένης ιδιοκτησίας μπορούν να παίξουν έναν εξαιρετικά προωθητικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου. Προς τούτο απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα εκμεταλλευτούν με επιτυχία τα τοπικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν περιορίζονται στην οικονομική και τεχνική υποδομή που διαθέτουν οι περιοχές αλλά περιλαμβάνουν και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους . ∆ηλαδή, τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κεφαλαίου (εκπαίδευση, δεξιότητες, εμπειρία κ.λπ.) και του κοινωνικού κεφαλαίου (κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, τοπική τεχνογνωσία, ήθη, έθιμα και συνήθειες που ευνοούν την επιχειρη- ματική δραστηριότητα, δίκτυο αναπτυξιακών θεσμών και φορέων κ.λπ.).
Η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων  είναι κάτι πολύ σημαντική για την ίδια την κοινωνία  μας και για την ανάπτυξή της. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις αναδύονται μέσα από τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας τότε αντίστοιχα και η υποχρέωσή τους προς αυτήν είναι μεγάλη. Μία επιχείρηση δεν είναι μόνο το τι παράγει αλλά και πού το παράγει και τι προσφέρει.                                                                                                     Προτιμήστε τις Τοπικές Επιχειρήσεις του Νομού μας για τις αγορές σας 

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος την τοπική αγορά:

Τα μαγαζιά της περιοχής μας, οι διαπροσωπικές σχέσεις βοηθάνε έτσι ώστε ο καταστηματάρχης (ή ο υπάλληλος του καταστήματος) να φροντίσει ώστε ο πελάτης να μείνει απόλυτα ικανοποιημένος με το προϊόν το οποίο αγοράζει

Τα τοπικά καταστήματα είναι συνήθως σε κοντινότερη απόσταση απ'ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Έχουν μια γκάμα επιλογών η οποία είναι πιθανότερο να αντικατοπτρίζει τις τάσεις της περιοχής στην οποία βρίσκονται (αυτό ισχύει κυρίως για τα είδη πρώτης ανάγκης)

Τα χρήματα που διατίθενται στα τοπικά καταστήματα είναι πολύ πιο πιθανό να μείνουν σε τοπικό και να μη διασκορπιστούν προς τα έξω

Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού σε εποχές όπως αυτή που ζούμε, η "διαρροή" χρημάτων προς τα έξω κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, ειδικά στις μικρότερες κοινωνίες.

Σε σύγκριση με τις μεγάλες αλυσίδες, τα τοπικά καταστήματα είναι πολύ πιο πιθανό να σέβονται το περιβάλλον, αφού για οτιδήποτε κακό συμβεί, είναι πολύ πιο εύκολος στόχος απ' ότι μια μεγάλη επιχείρηση




Τα τοπικά καταστήματα είναι προτιμητέα


Ας προτιμήσουμε λοιπόν τα τοπικά καταστήματα. Ας επωφεληθούμε από την ευρεία γκάμα προϊόντων που διαθέτουν, τα οποία αντανακλούν καλύτερα στην τοπική μας κοινωνία. Ας προτιμήσουμε τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι ούτε το περιβάλλον καταστράφηκε απ? αυτά, ούτε ότι είναι προϊόντα ανηλεούς εκμετάλλευσης ανθρώπων. Ας αγοράσουμε πράγματα τα οποία ξέρουμε από γνωστούς μας ότι θα μας είναι χρήσιμα. Ας βοηθήσουμε ώστε τα χρήματά μας να μείνουν στην τοπική μας οικονομία. Ειδικά τώρα με την κρίση, θα είναι ό,τι καλύτερο.

Στηρίζουμε τις Τοπικές Επιχειρήσεις της Πατρίδας   μας

Στηρίζοντας τις Τοπικές Επιχειρήσεις μειώνουμε την ανεργία στην Ικαρία μας