Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ο γενετικός χειρισμός, και η δημιουργία υβρίδια Ανθρώπων

Περίπου 150 επιστήμονες συγκεντρώθηκαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εκ του μηδενός ενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το σχέδιο ήδη εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για την μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία» στο απώτερο -και όχι άμεσο- μέλλον.
Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βοστώνη και διέρρευσε στον Τύπο μετά από μερικές μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Ουάσιγκτον Ποστ». Από τους συμμετέχοντες επιστήμονες είχε ζητηθεί να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο Twitter στη διάρκεια της μυστικής συνάντησης.
Όπως το βλέπουν οι ίδιοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν, το σχέδιό τους είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι' αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, στο να «γράψουν» (συνθέσουν) το δικό τους DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχθηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Η συνθετική βιολογία έχει αρχίσει ήδη να κάνει προόδους σε επίπεδο μικροοργανισμών, όμως η νέα φιλοδοξία της είναι να συντεθούν ολοκληρωμένα μεγαλύτερα γονιδιώματα ζώων και φυτών, τα οποία αρχικά θα εισαχθούν σε κύτταρα για ερευνητικούς σκοπούς.
Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρωπίνων όντων, αλλά στην πορεία του δρόμου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί (άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη...). Η πρόσκληση που εστάλη για την μυστική συνάντηση, έγραφε πάντως ότι αποσκοπεί «στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».
'Αλλοι σκεπτικιστές επιστήμονες, όπως από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ήδη εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής -και όχι μόνο- φύσης, ενώ ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική. Είναι π.χ. σκόπιμο, λένε, να «διαβάσει» κανείς το DNA ενός Αϊνστάιν και μετά να επιχειρήσει να το συνθέσει εξαρχής; Αν ναι, πόσα τέτοια γονιδιώματα (δηλαδή πόσοι Αϊνστάιν) θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ποιός θα είχε δικαίωμα να το κάνει; Γενικότερα, επειδή κάτι μπορεί να γίνει εφικτό κάποια στιγμή, πρέπει και να γίνει πραγματικότητα οπωσδήποτε;
Ο Τσερτς, ο οποίος επέκρινε τους σκεπτικιστές ότι «σκιαγραφούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει την πρωτοβουλία μας», δικαιολογήθηκε ότι αρχικά η συνάντηση είχε σχεδιασθεί να είναι ανοικτή στον Τύπο και μάλιστα να μεταδοθεί μέσω βίντεο στο ευρύτερο κοινό. Επειδή όμως θα συνοδευόταν από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία καθυστέρησε, τελικά αποφασίσθηκε η εκδήλωση να γίνει κλειστή. Υποσχέθηκε όμως ότι το σχετικό βίντεο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, μόλις γίνει η επιστημονική δημοσίευση.
εικονογράφηση Άνθρωπος του Βιτρούβιου του Λεονάρντο Ντα ΒίντσιΤο HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων (ΝΙΗ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.
Μέχρι σήμερα, αποτελεί ρουτίνα η τροποποίηση του DNA, με την προσθήκη, αφαίρεση ή επεξεργασία γονιδίων. Εφαρμογές αυτών των τεχνικών είναι π.χ. τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, οι γονιδιακές θεραπείες και η δημιουργία φαρμάκων.
Όμως η σύνθεση ενός ολόκληρου γονιδιώματος είναι άλλης τάξης εγχείρημα. Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι δύσκολη και γεμάτη λάθη, ενώ έχει εφαρμοσθεί σχετικά αξιόπιστα σε μικρά μόνο τμήματα του DNA, μήκους έως 200 ζευγών βάσεων (τα ζεύγη βάσεων είναι οι χημικές μονάδες του γενετικού υλικού). Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος σύνθεσης ενός πλήρους γονιδιώματος που περιέχει τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσειων, όσα περίπου το ανθρώπινο, είναι γύρω στα 90 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρωτοπόρος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Φέτος ο Βέντερ παρουσίασε ένα πιο πρωτότυπο συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.                                                              http://www.topontiki.gr

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

14 Μαΐου πανηγύρι στον Άγιο Ισίδωρο

Το καλοκαίρι γυρίζει κάθε χρόνο για πολλούς και διάφορους λόγους... Τα πανηγύρια είναι σίγουρα ένας λόγος για να γυρίζεις κάθε χρόνο στην Ικαριά.
Γυρίζεις για να ζήσεις την εμπειρία του ικαριώτικου χορού μέχρι το πρωί, το πρωί που το βρίσκει για τα καλά ο ήλιος. Γιατί οι Ικαριώτες δε σταματούν το γλέντι και τον χορό και μαζί τους ούτε κι εσύ…
Κι ίσως να είσαι εσύ που δεν είχες ξαναχορέψει ποτέ. Στην Ικαρία όμως θα καταλάβεις ότι ούτε το «πότε» έχει σημασία, αφού με τον χρόνο και τα ρολόγια έχει μαλώσει όλο το νησί. Αλλά ούτε και το «ποτέ» ισχύει, γιατί θα χορέψεις και θα ξαναχορέψεις, θα πιεις και θα ξαναπιείς, θα πας και θα ξαναπάς. .... Πολλά πανηγύρια στην Ικαρία, ίσως τα καλύτερα, ξεκινάνε μέρα από το μεσημέρι και τελειώνουν την άλλη μέρα. Μέσα σε ξέφωτα, που για να τα βρεις ακολουθείς ακόμη και χωμάτινες διαδρομές, σε υψώματα, στους αυλόγυρους εκκλησιών ή δίπλα σε ένα απομονωμένο ξωκλήσι.....Το Τοπίο ,οι Άνθρωποι ,το Ικαριώτικο κρασί που συνοδεύετε πάντα με άγριο ρασκό κατσίκι και το μαγικό Βιολί κάνουν τα πανηγύρια του νησιού απλά Μοναδικά ! 14 Μαΐου αύριο με πανηγύρι στον Άγιο Ισίδωρο, ίσως ένα από τα καλύτερα .....μη το χάσεις !
Photo by kalimers

 Photo by armitatz                                                                                                                                         

Photo by Leo Polla Psemata


Photo by KOSTASD


Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Το φαράγγι της Χάλαρης

Υπάρχει ένα μέρος στην Ικαρία εξαιρετικά δημοφιλές στους απανταχού φυσιολάτρες για τις πανέμορφες λειβάδες του , τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει σε όσους τολμούν να το διασχίσουν.Στο φαράγγι της Χάλαρης θα σας ταξιδέψουμε σήμερα.Το φαράγγι της Χάλαρης από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί ένα μοναδικό και ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα εσωτερικών υδάτων καθώς και έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς δρυμούς που έχουν απομείνει στο Αιγαίο. Ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και αποτελεί με βάση την εθνική νομοθεσία (ν.δ. 86/1969) Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η Χάλαρη στηρίζει μια σπάνια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πληθυσμούς από πολλά προστατευόμενα και ενδημικά είδη.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γάλανθο της Ικαρίας (φυτό που συναντάται μόνο στην Ικαρία), τη τούρκικη σαύρα (σπάνιο προστατευόμενο είδος), το ευρωπαϊκό χέλι (είδος που μεταναστεύει από την Αμερική διασχίζοντας επί 3 χρόνια τον Ατλαντικό ωκεανό για να καταλήξει στους ποταμούς της Ικαρίας), τη Βίδρα (προστατευόμενο είδος), ένα σπάνιο είδος κάβουρα του γλυκού νερού, καθώς και ένα βενθικό είδος ψαριού του γένους Salaria (καταγεγραμμένο το 2008 κατά τη διεξαγωγή έρευνας από το ΕΛΚΕΘΕ και το Αρχιπέλαγος ) ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζωογεωγραφική εξέλιξη της ιχθυοπανίδας εσωτερικών υδάτων της Ικαρίας.
Το φαράγγι έχει επίσης ξεχωριστή σημασία για δεκάδες προστατευόμενα είδη μόνιμων αλλά και μεταναστευτικών πτηνών όπως , ο Λευκοτσικνιάς και ο Μικροτσικνιάς, τα οποία διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αναζητώντας ανάπαυση και τροφή στο περιβάλλον του υδροβιότοπου.
Λευκοτσικνιάς


Μαυροπετρίτης


Μικροτσικνιάς











Βίδρα

Ας απολαύσουμε τον φυσικό αυτό δρυμό, φροντίζοντας την περιοχή και τις διάφορες μορφές ζωής που υποστηρίζει.
Η διάσωση του φαραγγιού ειναι πάντα ένας στόχος. ..... Ας  ζήσουμε την εμπειρία της κατάκτησης του ....                                                                                                                                                                                                                                  Η Ικαρία θέλει ψάξιμο, δίψα για ανακάλυψη, κόπο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να ρωτάς, να επιμένεις, ή απλά να ακολουθείς τη ροή, να νιώθεις τυχερός και με ένα μαγικό τρόπο σου αποκαλύπτονται όλα. Ετσι μόνο ξεπερνάς τα εμπόδια. Και ως επιβράβευση, όπου κι αν φτάνεις, το θέαμα το αξίζει. Ασε που (και λόγω ανάγκης) γνωρίζεις κι ανθρώπους. Νέους και γέρους, πάντα πρόθυμους να σε βοηθήσουν, να σε φορτώσουν στο αμάξι, να σου υποδείξουν τον δρόμο, να σε μεταφέρουν, αν χρειαστεί, όπου κι αν το ζητήσεις.........
Καλημέρα με νέες ανακαλύψεις !
           πηγες 1 3

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

"Το βρώμικο μικρό μυστικό" της φυσικής βιομηχανίας προϊόντων Τι πρέπει να προσέχουμε!

Αλήθεια, πόσοι από τους καταναλωτές είναι ενήμεροι, για το τί συστατικά υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνουν ακόμη και των συμπληρωμάτων διατροφής; Όταν κάτι πωλείται ως βότανο, βιταμίνη ή συμπλήρωμα superfood, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι αυτόματα και ασφαλές.
Και ενώ η βιομηχανία φυσικών και βιολογικών προϊόντων έχει ένα πραγματικά αξιοσημείωτο ρεκόρ ασφαλείας και προδιαγραφών – σε αντίθεση με τον τεράστιο αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από φαρμακευτικά προϊόντα – εξακολουθεί να πάσχει από πολλές κρυμμένες τοξίνες οι οποίες  χρησιμοποιούνται συνήθως  και από την υπόλοιπη βιομηχανία.
Σαν ερευνητής δημοσιογράφος και ακτιβιστής στο φυσικό χώρο της υγείας για πάνω από μια δεκαετία, ο Μάικ Άνταμς  έχει βρεθεί σε αμέτρητες εμπορικές εκθέσεις, έχει δώσει πάμπολλες συνεντεύξεις καθώς και έχει ξοδέψει αρκετά μεγάλα ποσά σε εργαστηριακά τεστ ώστε να διαλευκάνει τι περιέχουν αυτά τα προϊόντα στη σύνθεσή τους.
Στη βιομηχανία των φυσικών προϊόντων, υπάρχουν πολλές εταιρίες υψηλής ακεραιότητας με πείρα χρόνων που διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα των προϊόντων τους αλλά πλέον, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ξεφύτρωσαν απατεώνες και τσαρλατάνοι που εμπλέκονται μόνο στο βιομηχανικό κομμάτι των πρώτων υλών, ώστε να επωφεληθούν από την έκρηξη του ενδιαφέροντος για τα συμπληρώματα διατροφής.
Στην πραγματικότητα, ορισμένα διατροφικά προϊόντα και συμπληρώματα είναι εντελώς επικίνδυνα για την υγεία μας.
Ο ρόλος του Μάικ Άνταμς ως δημοσιογράφου και ακτιβιστή είναι να βοηθήσει να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ των καλών προϊόντων  και των προϊόντων που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι άκρως τοξικά.
Τα στοιχεία που έχει περισυλλέξει, πραγματικά είναι σοκαριστικά και θα μας βάλει σε δευτέρες και τρίτες σκέψεις για τα προϊόντα που μας προσφέρονται για το “καλό μας”(;)!

Μαλτοδεξτρίνη (από γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι)

Ας ξεκινήσουμε με το κυριότερο: Εάν πάρετε ένα φυσικό προϊόν και ο κατάλογος συστατικών λέει “μαλτοδεξτρίνη,” οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές, αυτή να προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto.
Σχεδόν όλη η μαλτοδεξτρίνη που χρησιμοποιείται σε όλη τη βιομηχανία φυσικών προϊόντων είναι γενετικά τροποποιημένη. Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα με USDA, δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένη μαλτοδεξτρίνη.
Αυτή που δεν είναι γενετικά τροποποιημένη και αντικαθιστά την μαλτοδεξτρίνη που προέρχεται απο μεταλλαγμένο καλαμπόκι, είναι η Μαλτοδεξτρίνη Ταπιόκας και  θα την βρείτε σε πολλά ποιστοποιημένα οργανικά μη-ΓΤ προϊόντα. Η μαλτοδεξτρίνη που προέρχεται από το καλαμπόκι θα έπρεπε να αποφεύγεται εκτός εάν αυτό έχει USDA πιστοποίηση.

Βιταμίνη C / Ασκορβικό οξύ (από γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι)

Εδώ είναι ένα άλλο “μεγάλο παιχνίδι” που είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τα μάτια μας αρκετά: Σχεδόν όλες οι ποσότητες “βιταμίνης C”, η οποία εμπεριέχεται στα συμπληρώματα βιταμινών που πωλούνται  σε ολόκληρη την Αμερική αυτή τη στιγμή, προέρχονται και αυτές από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα συμπληρώματα βιταμίνης C που πωλούνται σε αρκετά βιολογικά καταστήματα και πολλές από τις βιταμίνες που πωλούνται διαδυκτιακά ή στο τοπικό φαρμακείο είναι προερχόμενα από γενετικά μεταλλαγμένο καρπό.
Τυπικά ονομάζεται “ασκορβικό οξύ”, και σχεδόν το 100% του ασκορβικού οξέος που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία φυσικών προϊόντων που προέρχονται από Γ.Τ.Π. Ακόμη και οι εγκαταστάσεις σε γραμμή παρτίδων παραγωγής ασκορβικού οξέος μη-Γ.Μ. στις ΗΠΑ, είναι μολυσμένες με υπολείμματα των ΓΤ καλαμποκιών.
Να είστε βέβαιοι πως στα φθηνά προϊόντα η “βιταμίνη C” προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι.

Εκχυλίσματα σόγιας (hexane) και πρωτεΐνες ρυζιού

Σχεδόν το 100% των «φυσικών» πρωτεϊνών σόγιας που πωλούνται στις ΗΠΑ εξάγονται σε Κίνα χρησιμοποιώντας μία μέθοδο εκχύλισης εξανίου. Ακολούθως, οτιδήποτε προέρχεται από την Κίνα θα πρέπει να έχει διπλό έλεγχο για το περιεχόμενο τους σε μέταλλα, ακριβώς για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα καθαρά. Αυτό βέβαια ισχύει γενικά για όλα τα προϊόντα διατροφής προερχόμενα από την Κίνα, όχι μόνο για την καφέ πρωτεΐνη ρυζιού.
Έχουν βρεθεί κατ’ εξακολούθηση τα προϊόντα διατροφής από την Κίνα, να είναι μολυσμένα με ανησυχητικά επίπεδα μετάλλων.  Σχετικά με το θέμα της πρωτεΐνης σόγιας, κανείς δεν αμφισβητεί πως συνήθως εκχυλίζεται με εξάνιο.
Το Εξάνιο είναι μία ιδιαίτερα “εκρηκτική” χημική ουσία. Δεν είναι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά μπορεί ως εκ τούτου ίχνη εξανίου να παραμένουν στα προϊόντα της πρωτεΐνης. Κανονικά η εκχύλιση με εξάνιο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε πιστοποιημένα βιολογικά πρωτεϊνών, καθώς η εκχύλιση εξανίου χρησιμοποιείται και για την κατασκευή της Textured vegetable Protein (TVP).

5260530549_493ce229b5_z-520x245

Τα υψηλά επίπεδα αλουμινίου σε προϊόντα αποτοξίνωσης

Το NaturalNews βοήθησε να εκτεθεί στο κοινό η πληροφορία για τα υψηλά επίπεδα αλουμινίου (πάνω από 1200ppm) σε ένα δημοφιλές υγρό αποτοξίνωσης, προκαλώντας τον κύριο διανομέα των ΗΠΑ να εκδώσει «ανάκληση» του προϊόντος με κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ο κατασκευαστής αυτού του προϊόντος εκ προθέσεως και εν γνώση του εξαπατούσε τους καταναλωτές από εσφαλμένη επισήμανση στα προϊόντα του, καθώς και την μη αναγραφή των μεγάλων ποσοστών, 1200ppm, του αλουμινίου που περιείχαν. Ο FDA κατάσχεσε μερικά από τα προϊόντα και έκανε δικές του εργαστηριακές εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο του αλουμινίου, καθώς εντόπισε και άλλες πολλαπλές παραβιάσεις επισήμανσης.
Αυτή η εταιρία είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρίες αποτοξινωτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν και περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα αλουμινίου και άλλων μετάλλων όπου με την  κατανάλωσή τους προκειμένου να αποτοξινωθεί το σώμα μας, του κάνουν περισσότερη ζημιά!  Θέλει μεγάλη προσοχή και επίγνωση, ιδιαίτερα όπου ακούτε “γρήγορα αποτοξινωτικά θαύματα”!

Μόλυβδος και αρσενικό σε βότανα από την Κίνα

Η Κίνα είναι η πιο μολυσμένη χώρα στον πλανήτη όμως παρόλα αυτά, πολλά φρούτα, λαχανικά και βότανα που καλλιεργούνται στην Κίνα εξάγονται στη Βόρεια Αμερική και όχι μόνο, για χρήση σε φυσικά προϊόντα με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα μολύβδου και αρσενικού ανιχνεύονται συχνά σε διάφορα τρόφιμα,  συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα που προέρχονται από εκεί.
Το αλουμίνιο δεν είναι απαραίτητα ένα πρόβλημα όταν βρίσκεται σε βιολογικά τρόφιμα  σε υψηλότερα επίπεδα, όπως 150ppm. Όταν όμως συνδυάζεται με μόλυβδο, αρσενικό, υδράργυρο και κάδμιο και υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα κορεσμού (ή υπάρχουν σε ανόργανες μορφές τους) καθιστά αυτά τα προϊόντα μια πηγή δηλητηρίασης βαρέων μετάλλων!
Και εδώ ερχόμαστε ξανά στην ποιότητα και την τιμή του προϊόντος οπού μικρές εταιρίες δεν διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους στις πρώτες ύλες για την καταλληλότητα τους για να διατηρήσουν αρκετά χαμηλό το κόστος τους.

Ανόργανα μέταλλα σε φθηνές βιταμίνες

Θα τρώγατε ρινίσματα σιδήρου για να διασφαλίσετε την πρόσληψη σιδήρου για τον οργανισμό σας; Και όμως! Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι τα περισσότερα από τα φθηνά συμπληρώματα που πωλούνται σήμερα, γίνονται με ρινίσματα σιδήρου. «Παλιοσίδερα” σχεδόν που περιέχεται και σε πολλά δημητριακά!
Το ασβέστιο που έχει βρεθεί σε φθηνά συμπληρώματα προέρχεται από κοχύλια και το μαγνήσιο που πωλείται φθηνά συχνά είναι το οξείδιο του μαγνησίου όπου μπορεί να είναι εντελώς άχρηστο για τα κύτταρα του σώματός. Εάν αγοράζετε συμπληρώματα μετάλλων πρέπει να είναι στη σωστή τους μορφή, όπως το Οροτικό (Orotate) Μαγνήσιο ή Μηλικό (Malate) για παράδειγμα.
Όταν πρόκειται για συμπληρώματα μετάλλων, συχνά μπορεί να βρεθούν ίχνη ουσιών όπως βάριο σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ppb) τα οποία δεν προκαλούν ανησυχία αν και θα έπρεπε.
Βέβαια η καλύτερη πηγή ασβεστίου και μετάλλων δεν είναι άλλη από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τον οργανισμό εντάξτε στην διατροφή σας μεγάλες ποσότητες “φρέσκων πηγών” καθώς και τους χυμούς από αυτά! Είναι περιττό να αναφέρουμε οτι προτιμάμε πάντα βιολογικά προϊόντα!

Καραγενάνη

Το Cornucopia Institute, μια ιδιαίτερα ενεργή ομάδα ακτιβισμού τροφίμων, σε μια δημοσίευσή της επισημαίνει την προειδοποίηση σχετικά με την καραγενάνη σε τρόφιμα. Αναφέρει λοιπόν οτι η καραγενάνη συνδέεται με την «φλεγμονή του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων ποσοστών του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πειραματόζωα.”
Στη συνέχεια, αναφέρει:
Λαμβάνοντας υπόψη την επίδρασή της στη γαστρεντερική φλεγμονή, το Ινστιτούτο παροτρύνει όσους υποφέρουν από γαστρεντερικά συμπτώματα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου / σπαστική κολίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χρόνια διάρροια, κλπ) να εξετάσουν την πλήρη εξάλειψη καραγενάνης από τη διατροφή τους ωστε να εξακριβώσουν αν τα συμπτώματα τους προέρχονται από εκεί.

Ακρυλαμίδια

Τα ακρυλαμίδια είναι καρκινογόνες χημικές ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος των υδατανθράκων. Τηγανητά σνακ για παράδειγμα, περιέχουν ακρυλαμίδιο. Δεν πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες, επειδή τεχνικά δεν είναι «συστατικά». Πρόκειται για χημικές ουσίες που παράγονται κατά το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα. Η κατανάλωση ακρυλαμιδίου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών κατά 59 τοις εκατό.
Ο FDA έχει δημοσιεύσει σε εκτεταμένες οδηγός αναφοράς για τα επίπεδα ακρυλαμιδίων σε τρόφιμα, αποκαλύπτοντας πως οι αγαπημένες μας τηγανιτές πατάτες συσσωρεύουν τα υψηλότερα επίπεδα. Το ακρυλαμίδιο όμως εμφανίζεται και στους χυμούς δαμάσκηνου αλλά ακόμη και τα δημητριακά πρωινού.
Μια τσάντα των οργανικών σνακ τσιπ μπορεί να έχει εξίσου μεγάλες ποσότητες ακρυλαμιδίου όπως τα συμβατικά σνακς.
Αυτός είναι ο λόγος που τα τηγανητά σνακ, ακόμη και όταν ειναι βιολογικά πρέπει να τρώγονται μόνο με φειδώ εώς και καθόλου. Με την κατανάλωση χλωρέλλας ή άλλων superfoods ταυτόχρονα, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τα επίπεδα ακρυλαμίδιου στο σώμα μας.
Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως η βιταμίνη C μπλοκάρει το ακρυλαμίδιο από το να προκαλέσει βλάβη στο σώμα μας. Αλλά αν σας η βιταμίνη C είναι από μια πηγή Γ.Τ.Π. (βλέπε παραπάνω), μπορεί να θέλετε να επανεξετάσουμε τους τροπους χορήγησής της. Φυσικός χυμός εσπεριδοειδών η camu camu Bery σε σκόνη είναι βέβαι μια πολύ καλύτερη επιλογή πρόσληψης βιταμίνη C.
Αν τρώτε τηγανητά τρόφιμα κάθε είδους, βεβαιωθείτε ότι να καταναλώσετε αρκετή  βιταμίνη C, ασταξανθίνη και χλωρέλα πριν και μετά το γεύμα ή το σνακ σας.

Εκχύλισμα μαγιάς και το “κρυφό MSG” (όξινο γλουταμινικό νάτριο )

Το κρυφό MSG είναι ένα τεράστιο θέμα σε όλη τη βιομηχανία φυσικών προϊόντων. Σχεδόν οποιοδήποτε μπιφτέκι λαχανικών θα βρείτε ότι είναι κατασκευασμένο με εκχύλισμα μαγιάς, μια κρυφή μορφή του MSG (όξινο γλουταμινικό νάτριο).
Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ο όρος “εκχύλισμα ζύμης (yeast extract)” επειδή φαίνεται καλύτερο στην ετικέτα από το “MSG”. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποφεύγουν το MFG, αλλά το εκχύλισμα μαγιάς ξεγλιστρά και εισχωρεί ύπουλα, έτσι ώστε οι κατασκευαστές τροφίμων να περιέχουν σε κονσέρβες σούπες, σάλτσες, σνακ τσιπς, γεύματα φούρνων μικροκυμάτων και ειδικά σε χορτοφαγικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι τόσο φορτωμένο με τις χημικές ουσίες και τα πρόσθετα. Οπότε ένα τρόφιμο επειδή αναφέρει στη συσκευασία “χορτοφαγικό” δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.
Το “Κρυφό MSG” ως εκ τούτου, μπορεί να φέρεται και με την ένδειξη ” autolyzed yeast extract” ή “torula yeast” ή ακόμα και “hydrolyzed vegetable protein”.

Soy_gm_bean_dna_735

Φθόριο στο πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι δεν έχει ξεφύγει από τη μόλυνση με υψηλά επίπεδα φθορίου. Αυτό είναι απογοητευτικό, επειδή το πράσινο τσάι είναι καλό για την υγεία μας αφού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης, και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου καθώς και σε νευρολογικές διαταραχές. Είναι ίσως ένα από τα υγιέστερα ροφήματα που μπορείτε να πιείτε.
Ο τρόπος εισχώρησης του φθορίου στο πράσινο τσάι γίνεται μέσω της απορρόφησης του από το έδαφος. Ενώ αυτά τα ποσοστά του φθόριου στο πράσινο τσάι μπορεί να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία, οι κυβερνήσεις του κόσμου φαίνεται να επιμένούν στην χρήση πιο συνθετικών χημικών φθορίου μέσω του νερού, δημιουργώντας έτσι ένα υψηλό κίνδυνο για φθορίωση. Η προσθήκη πράσινου τσαγιού σε νερό γεμάτο φθόριο είναι απλά μια καταστροφική συνταγή για εύθραυστα οστά, αποχρωματισμό των δοντιών, ακόμη και καρκίνο.

Το τελικό “βρώμικο μικρό μυστικό” της φυσικής βιομηχανίας προϊόντων

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε. Οι περισσότεροι εισαγωγείς, πωλητές και λιανοπωλητές φυσικών προϊόντων ανόητα εμπιστεύονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα που παρέχονται από τους κατασκευαστές και τους εξαγωγείς!
Έτσι, μια τυπική εταιρεία των ΗΠΑ για παράδειγμα, που πουλάει στο διαδίκτυο σκόνη ροδιού δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιήσει η ίδια δοκιμές για μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, αρσενικό και αλουμίνιο γιατί απλά, θα πάρουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή οπότε θα τις θεωρήσουν και πραγματικές!
Αυτό είναι εξαιρετικά ανόητο. Καλλιεργητές και εξαγωγείς συστηματικά λένε ψέματα για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εισαγωγέων, παρασκευαστών και εμπόρων λιανικής πώλησης. Μολυσμένα προϊόντα μπορούν να πωλούνται και εξάγονται εύκολα, επειδή ο FDA δεν ελέγχει συστηματικά εισαγόμενες πρώτες ύλες για την ρύπανση από βαρέα μέταλλα.
Δυστυχώς η κοινωνία έχει μετατραπεί σε μια αρένα αισχροκέρδειας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο. Έτσι και πάλι μία φορά ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να είναι ενήμερος εις βάθος σε ό,τι αφορά την “υγεία” των τροφών του όσο αγνές και αν του παρουσιάζονται…
Μετάφραση – Επιμέλεια: ©TherapyWave.eu
©TherapyWave.eu | Source  πηγη    http://therapywave.eu

Τα χέρια των μητέρων

Τα χέρια των μητέρων είναι μαγικά :Είναι αυτά που ανθίζουν πίτες στους φούρνους,  που προσφέρουν προστασία, που
θεραπεύουν τις πληγές μας. .......



Τα χέρια των μητέρων, στην πραγματικότητα, δεν έρχονται έτσι, έτοιμα για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά είναι ο καρπός δουλειάς κάποιων άλλων μητέρων (και φυσικά και των πατεράδων), γιατί μόνο όταν μπορείς να μεταφέρεις μπορείς να διατηρήσεις όλο αυτό το χάρισμα Και το κάνουν πάντα με ένα μικρό « άγχος και φόβο, με ένα μικρό τρόμο, συναισθήματα όμως που σύντομα θα λησμονηθούν . Και σιγά-σιγά τα χέρια των μητέρων θα οικοδομήσουν ένα κόσμο γύρω από τα μικρά τους πλασματάκια γεμάτο από χάδια και καθαρά ρούχα, μοσχομυρωδάτα μπάνια και παιχνίδια με σκιές από κουκλοθέατρα λειτουργώντας αρμονικά, και δημιουργώντας μια απολαυστική παραμυθένια ατμόσφαιρα

Τα χέρια των μητέρων λένε ιστορίες με δράκους και νεράιδες προετοιμάζοντας μαζί γεύματα πιο υγιή και νόστιμα (και αντίο φασ-φουντ στις τέσσερις τα ξημερώματα έξω από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης)

Τα χέρια των μητέρων ξέρουν πώς να αποσπάσουν απαλά τα μικρά χέρια , ακόμη και σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, όπου κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να πάει. όμως αυτά ειναι πάντα εκεί για να βοηθήσουν και να διώξουν την θλίψη με ένα χάδι ,μια αγκαλια ........

Τα χέρια των μητέρων ειναι γεμάτα προστασία , για να βοηθήσουν και να αναπτύξουν , από τη μια μέρα στην αλλη, την συνέχεια της ζωής ....

Είναι τόσο σοφά, τα χέρια των μητέρων, που επιτρέπουν στα παιδιά τους να μάθουν να κατανοήσουν τη ζωή και αυτά με τη σειρά τους να μεταφέρουν αυτό το χάρισμα στα δικά τους μελλοντικά μικρά χεράκια .....

Σας ευχαριστούμε, μητέρες!

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η πόσιμη Aloe vera μπορεί να είναι τοξική;

 

Πολλά είναι τα οφέλη από τη χρήση της αλόη βέρα όταν την   πίνουμε καθημερινά ,  όμως ποια θα πρέπει να επιλέξουμε ; Δυστυχώς, οι περισσότεροι χυμοί της αλόη που πωλούνται στο εμπόριο  στερούνται τις αρχικές ιδιότητες του φυτού και ορισμένα προϊόντα της μπορεί να είναι και σούπερ τοξικά . Αυτή είναι όλη η αλήθεια, για να σας βοηθήσει να επιλέξετε μεταξύ των εκατοντάδων  συμπληρωμάτων αλόη που υπάρχουν εκεί έξω και σας προτρέπουν να τα δοκιμάσετε .

Ο χυμός της Aloe vera παρενέργειες των ΓΤΟ, τα φυτοφάρμακα

Μεταλλαγμένα ΓΤΟ. Περισσότερο από το 80% της εντατικής παραγωγής της Αλόης Βέρα στον κόσμο κυριαρχείται από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες  που καλλιεργούν στο Μεξικό, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πολλούς ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, διότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες καλλιεργημενες  με Μεταλλαγμένα φυτά.
 Φυτοφάρμακα  Το φυτό αλόη βέρα είναι ένα φυτό  αυτοάνοσο και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται κανένα  πρόσθετο λίπασμα : 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνειας και  μια τακτική μετρημένη άρδευση επαρκούν για την σωστή ανάπτυξή της. Ωστόσο, ανεπιθύμητες ουσίες μπορεί να φθάσουν στο έδαφος όπου καλλιεργείται, αλλά και από τις γειτονικές καλλιέργειες.
Η  βιολογική καλλιέργεια της αλόη  μπορεί να γίνει μόνο σε εκτάσεις όπου δεν υπάρχουν χημικές ουσίες η έχουν χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια μεταλλαγμένων για τουλάχιστον τα τρία προηγούμενα έτη.
 Η Βιολογική αλόη βέρα που καλλιεργείται στην Ευρώπη μπορεί να θεωρείται πιο ασφαλές από εκείνη που προέρχεται από τις άλλες ηπείρους (Αμερική, Ασία) όπου η εντατική γεωργία και τα μεταλλαγμένα  ΓΤΟ είναι ευρέως διαδεδομένα και το έδαφος τους μπορεί να περιέχει ίχνη βαρέων μετάλλων.Σήμερα, οργανική Αλόη Βέρα καλλιεργείται στην Ελλάδα  είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο, και είναι ίσως η μόνη που δεν έχει υποστεί μετατροπές .

Η πόσιμη αλόη βέρα  μπορεί να είναι τοξική;

Η Αλόη  αγοράζεται από εταιρείες για την παραγωγή των προϊόντων αλόης που γνωρίζουμε: χυμό αλόης ή τζελ  πόσιμο , αλόη σε διάφορα φυτικά φάρμακα ή καλλυντικά.
Σε αυτή τη φάση, όπως όλα τα μακράς διαρκείας ποτά, η αλόη ποτό υποβάλλεται σε επεξεργασία με συντηρητικά και σταθεροποιητές,  που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακός παράγοντας  για να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των  ζυμών. Τα πλέον χρησιμοποιούμενα είναι  προσθετικά όπως το βενζοϊκό (βενζοϊκό νάτριο - E211, βενζοϊκό κάλιο - E212 ή βενζοϊκό ασβέστιο - E213), σορβικό κάλιο (E202), ασκορβικό οξύ , και κιτρικό οξύ .
Το 2005, η αρχή των ΗΠΑ FDA ( Food and Drug Administration ) ανακάλυψε μια ιδιαίτερα καρκινογόνο ουσία σε ορισμένα ποτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ "". Ακόμη και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σε διαφανείς φιάλες PET , τα συντηρητικά βενζοϊκό  μαζί με το «κιτρικό οξύ  μπορεί να προκαλέσει μια επιβλαβή χημική αντίδραση από  την παρουσία του φωτός, της θερμοκρασίας , και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης,Όλα αυτά σε  μπορούν  να μετατρέψουν το βενζόλιο καρκινογόνο  .
Έτσι  πρέπει για την ασφάλεια σας πάντα να προτιμάτε  προϊόντα χωρίς πρόσθετα από το συντηρητικό βενζοϊκό  Οι φιάλες αποθήκευσης να μην ειναι πλαστικές ακόμη και σε βιολογικά προϊόντα ( αυτές απελευθερώνουν διάφορες ανεπιθύμητες ουσίες, όπως η BPA (χημική ουσία δισφαινόλη Α )- φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες που προκαλούν ενδοκρινική διαταραχή) .

Η πιο ασφαλής συσκευασία  είναι τα γυάλινα δοχεία UV που δεν απελευθερώνουν οποιοδήποτε είδος  τοξικών ουσιών στο χυμό, και την ίδια στιγμή προστατεύουν στο μέγιστο από το φως όλα τα θρεπτικά συστατικά του χυμού το οποίο ως γνωστό είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο .
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν, όμως,οτι πίνοντας μια  Aloe ποτό ειναι περισσότερο ασφαλείς, Αυτό είναι μέγα λάθος Πάντα να προτιμάτε την Aloe vera χωρίς συντηρητικά  Στην αγορά υπάρχει και αυτό το είδος του προϊόντος, το οποίο έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής (περίπου 8/10 μήνες).
Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, η διατήρηση γίνεται μέσω παστερίωσης (θέρμανση στους 70 ° C): μια διαδικασία η οποία  καταστρέφει εντελώς όλα τα πολύτιμα ένζυμα και εν μέρει κάποιες βιταμίνες , επίσης προκαλεί επιδείνωση της δομής των πολυσακχαριτών,χάνοντας  σχεδόν όλα τα οφέλη που μπορούμε αναμένουμε από τον  <<φρέσκο χυμό της   αλόης ποτό >> ​​.
Η  καλύτερη λύση είναι η δικιά μας  φρέσκια αλόη που δεν ειναι παστεριωμένη  και για μεγαλύτερη διάρκεια   τα  συντηρητικά (ασκορβικό οξύ(βιταμίνη C) - βιταμίνης Ο, κιτρικό οξύ(λεμόνι)) και φυσικά τις σκούρες  γυάλινες συσκευασίες                                                Aloe Vera Juice Ποτό                Ιδιότητες  Ο ζελές της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργεια τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Η  καλύτερη λύση είναι η δικιά μας  φρέσκια αλόη  Η δικιά μας Ελληνική Αλόη Βέρα  Αναζητήστε την σε βιολογικά καταστήματα η ακόμα καλύτερα στο κήπο σας                                                               αναφορές http://organic-honey.thehoneyland.comht tp://hellascompost.yolasite.com/φωτογραφία http://tipsplants.com/

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Βιολογική καταπολέμηση του ωίδιου,της μονίλιας και της σύψης με γάλα

Όταν τα κεράσια, τα κυδώνια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα ή τα σταφύλια σας αρχίζουν να ωριμάζουν, τα χτυπάει η καταστροφή. Η ασθένεια που ονομάζεται μονίλα και τα φρούτα καλύπτονται με καφέ σκόνη σαν πούδρα και γρήγορα γίνονται μούμιες. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες από άλλες και κάτι πρέπει να κάνετε για αυτές.
Οι βιοκαλλιεργητές ψεκάζουν με θειάφι, αλλά η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έδαφος. Να αλλάξει το ph του. Γι αυτό φέτος δοκίμασα μια καινούρια φυσική μέθοδο. Τα ψέκασμα με γάλα αραιωμένο με νερό για να κρατήσω την σήψη σε αποδεκτά επίπεδα. Σίγουρα το ότι το εφάρμοσα μόνο για μια σεζόν, δεν μου επιτρέπει να πω ότι σίγουρα είναι η λύση, αφού χρειαζόμαστε περισσότερες από μια φορές για να επιβεβαιώσουμε τα πειράματα. Όμως επειδή είχε μεγάλη επιτυχία, οφείλω να το αναφέρω.

Γιατί το γάλα;
Το 1999, μια ομάδα ερευνητών στην Βραζιλία διαπίστωσαν ότι ο εβδομαδιαίος ψεκασμός με γάλα, ελέγχει το ωίδιο στα κολοκυθάκια. Σε πιο πρόσφατες μελέτες, το γάλα ήταν εξίσου αποτελεσματικό μυκητοκτόνο για τον έλεγχο του ωίδιου σε δύο φυτείες οινοποιήσιμης αμπέλου στην Αυστραλία. Οι ερευνητές υποπτεύονται, ότι όπως οι ενώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλληλεπιδρούν με το φως του ήλιου, προκαλούν βλάβες στο ωίδιο και στα σπόρια του. Αν το γάλα λειτουργεί στο ωίδιο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και με στη φαιά σήψη, η οποία έχει παρόμοιο κύκλο ζωής.

Ασχολήθηκα και με τα δαμάσκηνα, όπως και με τα σταφύλια, δύο εύκολους στόχους για τη μονίλα και άλλες μυκητιακές ασθένειες. Η καλλιέργεια του δαμάσκηνου συχνά χάνεται εξ ολοκλήρου από την φαιά σήψη και από τα σταφύλια συνήθως χάνουμε τα μισά από την καφέ ή τη μαύρη σήψη.

Χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού χειρός, εφάρμοσα αυτή την συνταγή:
1/2 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
1 λίτρο ζεστό νερό
3 σταγόνες υγρό πιάτων

Γάλα για την σήψη των φρούτων
Παρά τις δύο ημέρες αδιάκοπης βροχής, δαμάσκηνα ώριμα «Stanley» δεν μετατρέπονται σε συρρικνωμένο μούμιες.

Ξεκίνησα στις αρχές Ιουλίου, ψεκάζοντας τα φυτά ανά 3 μέρες για δύο εβδομάδες. Ψέκαζα τα πρωινά, καλύπτοντας καρπούς και φύλλωμα μέχρις ότου το μίγμα να στάζει στο έδαφος. Σταμάτησα τον ψεκασμό, όταν τα φρούτα άρχισαν να ωριμάζουν.

Τα αποτελέσματα; Λιγότερο από το 10% εμφάνιση της νόσου στα δαμάσκηνα, και λιγότερο από το 30% για τα σταφύλια. Δύο τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η τακτική σπρέι με γάλα έχει καταστείλει το ωίδιο στο φύλλωμα των σταφυλιών και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην άμυνα της καστανής σήψης και μαύρης σήψης.
Πηγές
http://www.ftiaxno.gr/www.motherearthnews.com, Φωτογραφίες από Barbara Pleasant