Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί βρετανική έκθεση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά και αποθήκευση δύο αντιβιοτικών, που προωθήθηκαν, ιδίως το Tamiflu, ως μοναδικά όπλα κατά της γρίπης των πτηνών το 2005 και των χοίρων το 2009, αν και δρουν όπως οι απλές ασπιρίνες.
Αγελάδες, πρόβατα, χοίροι, πτηνά, πουλερικά… Την τελευταία δεκαπενταετία αυτά τα ζώα πρωταγωνίστησαν για καιρό στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα, μαζί με χημικούς τύπους που περιείχαν απαραιτήτως τα γράμματα Η και Ν και μια αλυσίδα από θανάτους.
Υπαρκτές μορφές του ιού της γρίπης αλλά και εντελώς νέες μεταλλάξεις προκαλούν κάθε χρόνο μικρές επιδημίες ασιατικής προέλευσης, συνδεόμενες πότε με τους χοίρους και πότε με τα πτηνά. Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει την παγκόσμια υστερία με τα «τρελά» βοοειδή και πρόβατα που ξεκίνησε από βρετανικές φάρμες;
Στην ίδια τη Βρετανία, τώρα, σοβαρά ερωτήματα θέτει έκθεση της Ομάδας Συνεργατών Κόχρεϊν, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά και αποθήκευση δύο αντιβιοτικών, του Tamiflu και του Relenza.
Τα δύο φάρμακα, ιδίως το Tamiflu, προωθήθηκαν ως μοναδικά όπλα κατά της γρίπης των χοίρων το 2009, αν και η δράση τους δεν είναι μοναδική, αφού δρουν όπως και οι απλές παρακεταμόλες, π.χ. η ασπιρίνη.
Όπως έδειξαν τα δεδομένα από τη χρήση του Tamiflu, το φάρμακο δεν έδρασε τόσο θεαματικά, απλώς συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων αλλά και της διάρκειας της νόσου, από 7 μέρες σε 6,3.
Ωστόσο, παρά την πολυδιαφημισμένη δράση του, δεν κατάφερε να εμποδίσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ούτε να περιορίσει τις επικίνδυνες επιπλοκές. Άλλωστε το ίδιο το Tamiflu έχει αρκετές παρενέργειες, όπως ναυτία, πονοκεφάλους, προβλήματα στα νεφρά και ψυχολογικά, καθώς και υπεργλυκαιμία.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, το 2009 η βρετανική κυβέρνηση έδωσε 712 εκατ. δολάρια για να γεμίσει τις αποθήκες με το Tamiflu και 228 εκατ. για την προμήθεια του Relenza. Το ίδιο έκαναν περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρασυρμένες όλες από την κινδυνολογία εταιριών και ειδικών ότι θα υπάρξουν χιλιάδες θύματα από τη γρίπη των χοίρων τότε –και των πτηνών αργότερα.
Ένας αριθμός που -ευτυχώς- δεν επαληθεύτηκε, απέφερε όμως αστρονομικά κέρδη στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες κατάφεραν να «πείσουν» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να περιλάβει συγκεκριμένα φάρμακα, όπως το Tamiflu, στην κατηγορία των πολύτιμων σκευασμάτων, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η ωφέλειά τους!
Ένας εκ των ερευνητών της Ομάδας Κόχρεϊν, ο Τομ Τζέφερσον, που μελετά ειδικά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζητώντας να αφαιρέσει το Tamiflu από τη λίστα με τα ουσιώδη φάρμακα, αφού η μόνη του επιτυχία είναι ότι μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης, όπως ακριβώς κάνει και η ασπιρίνη! Βέβαια ο Οργανισμός δεν απάντησε ποτέ…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η παρασκευάστρια εταιρία του Tamiflu, η ελβετική Roche, ποτέ δεν δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες του φαρμάκου –τακτική που ακολουθούν και οι άλλες φαρμακευτικές. Για να συνταχθεί αυτή η έκθεση Κόχρεϊν, ερευνητές και επιδημιολόγοι έδωσαν τεράστιο αγώνα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αυστηρά κρυμμένα στοιχεία των εταιριών.
Άλλωστε, η τακτική μυστικοπάθειας και απόρρητου της Roche εξηγείται και από το γεγονός ότι… μεγαλομέτοχος της συνεργαζόμενης εταιρίας Gilead Sciences είναι και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, το «γεράκι» στο υπουργείο Άμυνας επί προεδρίας του υιού Τζορτζ Μπους!
Το 2005, με την έξαρση διεθνούς πανικού λόγω του SARS και της γρίπης των πτηνών, ο Ράμσφελντ είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει κερδίζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε λίγες εβδομάδες, όταν η μετοχή της Gilead πέταξε από τα 35 στα 47 δολάρια, χάρη στις πωλήσεις του Tamiflu!
Αυτά βλέπουν οι πολίτες και δυσπιστούν όλο και περισσότερο απέναντι στους επιστήμονες και τα επιτεύγματα της ιατρικής. Και αυτή είναι μάλλον η χειρότερη συνέπεια από την αναξιοπιστία πολλών «ειδικών» που δεν διστάζουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου