Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα.


Η θάλασσα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας. Εκτός αυτού, “περιέχει” και μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν οδηγηθεί πολλές ομάδες ερευνητών εδώ και ...
καιρό προσπαθώντας να τα εκμεταλλευτούν. Η θάλασσα μπορεί να αποδώσει ενέργεια είτε μέσω της κινητικής ενέργειας των κυμάτων ή των υποθαλάσσιων ρευμάτων είτε μέσω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί σε διαφορετικά βάθη  Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μια καινοτομία που εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων για να παράγει ενέργεια.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την ενέργεια των κυμάτων και την παλινδρομική της κίνηση στον κατακόρυφο άξονα, σε κάθε αναταραχή της θάλασσας, ώστε να αντλεί θαλασσινό νερό.
Το θαλασσινό νερό ωθείται μέσω ενός σωλήνα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτό της θάλασσας, με απώτερο σκοπό την αποθήκευσή του σε κάποια δεξαμενή σε κάποιο ψηλό σημείο όπου όταν είναι αναγκαία η παραγωγή ενέργειας θα αφήνεται ελεύθερο να οδηγηθεί μέσω της βαρύτητας σε χαμηλότερο σημείο (μέσω σωληνώσεων) όπου θα υπάρχουν υδροηλεκτρικές γεννήτριες οι οποίες θα κινούνται και θα παράγουν ρεύμα από το ορμητικά ερχόμενο νερό.

Η συσκευή η οποία ονομάζεται Searaser και είναι δημιουργία του μηχανικού Alvin Smith, είναι ακόμα σε φάση πρωτοτύπου και σε δοκιμή που έγινε πρόσφατα, κατάφερε να ωθήσει νερό σε υψόμετρο 50 περίπου μέτρων, μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου όσο ένα πιατάκι του καφέ. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν βέβαια ότι η συσκευή στην τελική της μορφή θα είναι σε θέση να ωθεί νερό σε μεγαλύτερο υψόμετρο (μέχρι και 200 μέτρα) και μέσω σωλήνα διαμέτρου περίπου 50 πόντων. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερος όγκος νερού, και περισσότερη ενέργεια λόγω του μεγαλύτερου υψομέτρου.

Για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα θα πρέπει να κατασκευαστούν δεξαμενές που θα αποθηκεύουν το νερό που θα αντλείται από τη θάλασσα, κατά μήκος των ακτών και σε κάποιο λόφο ή τουλάχιστον σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι οι υδροηλεκτρικές γεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κάτι πρωτοποριακό και μη δοκιμασμένο, αλλά τεχνολογία που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.

Ουσιαστικά η συσκευή “αποθηκεύει” ενέργεια με την ευρύτερη έννοια του όρου, για όποτε είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις οι οποίες παρήγαγαν ενέργεια από τα κύματα επί τόπου και την διοχέτευαν μέσω ποντισμένων καλωδίων στην ακτή.

Λόγω του απλού σχετικά σχεδιασμού της και χάρη στο γεγονός ότι το τμήμα του συστήματος που παράγει την ηλεκτρική ενέργεια είναι δοκιμασμένο, η υλοποίηση δεν είναι πολύ μακρυά από την πραγματικότητα (εφόσον υπάρχει, ή δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή).

Στην τελική της μορφή θα μπορεί μία και μόνο συσκευή (σύμφωνα με τους ερευνητές) να παράγει αρκετό ρεύμα ώστε να τροφοδοτεί 470 κατοικίες, αλλά αν συνδυαστούν περισσότερες συσκευές, μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και μία ολόκληρη πόλη.




Αν και το σύστημα σχεδιάστηκε για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Βρετανία, είναι σίγουρο ότι μια τέτοια υλοποίηση θα μπορούσε να δώσει εύκολα ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα νησί με λίγους κατοίκους (αρκεί βέβαια να υπάρχει και κάποιο υπερυψωμένο σημείο), κάτι το οποίο το κάνει ιδανικό για την Ελλάδα.

http://ftiaksto.blogspot.gr
http://medgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου