Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
"Κατιμέρια με μυζήθρα και μέλι "...💌 από τους Φούρνους Ικαρίας !
Και μια συνταγή που δοκίμασα, λάτρεψα και είπα να μοιραστώ μαζί σας:
Κατιμέρια δια χειρός Μαρίας και Ελβίρας |
Κατιμέρια με μυζήθρα και μέλι
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, νερό χλιαρό όσο πάρει, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για το σερβίρισμα: μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, νερό χλιαρό όσο πάρει, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για το σερβίρισμα: μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι
Διαδικασία
Ανακατεύετε μέσα σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τρίβετε μαζί με το αλεύρι με το ένα χέρι και στη συνέχεια προσθέτετε με το άλλο το χλιαρό νερό σε δόσεις, όσο χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μέτρια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί ένα μισάωρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνετε τον πάγκο σας ελαφρά και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια σε πιτάκια πάχους 3χιλ. περίπου.
Ανακατεύετε μέσα σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τρίβετε μαζί με το αλεύρι με το ένα χέρι και στη συνέχεια προσθέτετε με το άλλο το χλιαρό νερό σε δόσεις, όσο χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μέτρια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί ένα μισάωρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνετε τον πάγκο σας ελαφρά και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια σε πιτάκια πάχους 3χιλ. περίπου.
Βάζετε κάμποσο λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι και όταν κάψει καλά ρίχνετε το πρώτο πιτάκι. Όσο τηγανίζεται παίρνετε δύο πιρούνια στα χέρια και το τσιμπάτε εδώ κι εκεί συνεχώς για να κάνει μπιμπίκια με το τηγάνισμα. Πριν αρχίσει να ροδίζει το πιτάκι κι ενώ έχει ακόμη χρυσό χρώμα το αναποδογυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά, εξακολουθώντας να το τσιμπάτε με τα πιρούνια. Βγάζετε το κατιμέρι πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προσθέσετε λάδι στο τηγάνι.
Κόβετε μπαστούνια τυριού και τα τυλίγετε μέσα στα φρεσκοτηγανισμένα πιτάκια που φτιάξατε δημιουργώντας ρολά. Τοποθετείτε τα κατιμέρια σε πιατέλα, περιχύνετε με μέλι και σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Δεν πρέπει να γίνει πολύ τραγανό το κατιμέρι, για να κρατήσει ελαστικότητα και να μπορέσετε να τυλίξετε μέσα του ένα κομμάτι τυρί και μετά να το σερβίρετε με θυμαρίσιο μέλι. Από: Ιωάννα Σταμούλου πηγη http://www.olivemagazine.gr/
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017
Καλημέρα ...μετά κόπου 😄🐮😢 !
Αντ’ αυτού στην Ικαρία
Με φωνάξανε να πάω , στο χωριό να βάλω χέρι,
να το αντικαταστήσω, το αδέλφι τον Λευτέρη.
Που ‘ναι και ηθοποιός και πολύφερνος γαμπρός.
Είχε να βρεθεί στην Πάρο, με θεατρίνους και κουμπάρο,
έργα να ειδούν, να παίξουν, να σχολιάσουν να διαλέξουν
κι ύστερα ν αποφασίσουν, τι καινούργιο θα μας δείξουν.
Έφυγα από τον Πειραία, με τα σεα και τα μεα,
για να πιάσω υπηρεσία, στην ωραία Ικαρία.
Με χαρά με υποδεχτήκαν κι όλα μου τα εμπιστευτήκαν,
ότι θα έπρεπε να κάνω και λιγάκι παραπάνω.
Πρώτη μέρα, είδα τα ζώα και μου φάνηκαν αθώα ,
μα σαν έφτασε η ωρα και ν’ αρμέξω πήρα φόρα…
Μέγας έγινε χαμός κι εσηκώθει κουρνιαχτός,
καθώς μια μικρούλα αίγα που την έλεγαν και Εύα ,
αντιστάθει σθεναρά σ’ όλα μου τα πονηρά,
τα γνωστά κι άγνωστα κόλπα και το έσκασε απ’ την πόρτα.
Την κυνήγησα ειν’ αλήθεια, αλλά είχε την συνήθεια ,
που ‘χουν όλα τα κατσίκια δεν σηκώνουν καμουτσίκια.
Μπρος αυτή και πίσω εγω, αχ Θεέ μου τι τραβώ …
Άφησα λοιπόν μοιραία, κάθε αρμέγματος ιδέα.
Αφού έδωσα σανό ,καλαμπόκι και κλαδιά
και νεράκι δροσερό, έκλεισα και την ποριά…
Έφυγα για το κοτέτσι να ταΐσω τις πουλάδες
και να πάρω τα αυγά δυο θα το ‘κανα εβδομάδες.
Σαν τους έριξα τα χόρτα, μαζευτήκανε στην πόρτα
και χαρήκανε πολύ, κοκοκό και κικικί.
Μα σαν μέσα απ’ τη φωλιά, θέλησα να πάρω αυγά,
άλλη έκπληξη προσμένει , μια κότα θυμωμένη,
με συμπάει δυνατά και κραυγάζει κακακά,
τ’ άκουσε ο πετεινός ,θορυβήθηκε κι αυτός,
μου επιτίθεται απ’ την άλλη, με τσιμπάει στο κεφάλι.
Τρέχω η δόλια να σωθώ, έσπασα και ένα αυγό
κι έφυγα η καημένη βρώμικη και τσιμπημένη.
Τα κουνέλια ευτυχώς μου φερθήκανε καλά,
έφαγαν ήπιαν νερό κι έκαναν μόνο χαρά.
Έφτασα λοιπόν στο σπίτι, με αυγά και γάλα μείον,
κουρασμένη απηυδισμένη τα τρεχούμενα αναλύω.
Πόσος έγινε χαμός, γέλασε ο πασά εις
και μου είπαν τι θαρρείς; Nα τα κάνεις πως μπορείς;
Όσα εμείς κάνουμε χρόνια και απλά τα λογαριάζεις;
Μύρια είναι τα καψόνια, την ζωή σαν την μοιράζεις.
Άντε τώρα να μαζέψεις τις ντομάτες απ’ τον κήπο,
σάλτσα πρέπει να τις κάνεις, να γεμίσεις έναν πίθο.
Κι ύστερα έχει κυδώνια, κάτω κάτω στο παρτέρι,
φτιάξε τα γλυκό, κομπόστα, για εμάς και τον Λευτέρη.
Χόρτα μάζεψε για πίτα, φτιάξε μας τυρί ,γιαούρτι,
φέρε κάστανα και μήλα, πάρε κοπριά και σούρτη,
εις τις ρίζες των ελιών, φέρε και των κουνελιών,
λίγη κουμαριά να φάνε, βλέπεις τα φτωχά πεινάνε.
Φτάνω σπίτι τι να δω; Μαζεμένο το χωριό,
θέλουν τσίπουρο καφέ και γλυκάκι και μεζέ.
Τους σερβίρω, τηγανίζω και την μέση δεν ορίζω .
Τι την ήθελα την βόλτα κι έγινα σαν τον Τραβόλτα,
στην γνωστή μας την ταινία, που χορεύει με μανία.
Αντ’ αυτού στην Ικαρία, πονεμένη ιστορία…ποίημα από την ταλαιπωρημένη .Ελένη Σέττα ✍️
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
Προειδοποίηση για έναν «οικολογικό Αρμαγεδδώνα» από την δραματική πτώση στους αριθμούς των εντόμων
Τα τρία τέταρτα των ιπτάμενων εντόμων μέσα σε 25 χρόνια,που βρίσκονται στα αποθέματα της φύσης στη Γερμανία έχουν εξαφανιστεί με σοβαρές συνέπειες για όλη τη ζωή στη Γη, λένε οι επιστήμονες
Η αφθονία των ιπτάμενων εντόμων έχει μειωθεί κατά τα τρία τέταρτα τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που συγκλόνισε τους επιστήμονες.
Τα έντομα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Γη, τόσο ως επικονιαστές όσο και ως θήραματα για όλη την άγρια φύση, και ήταν ήδη γνωστό ότι ορισμένα είδη όπως οι πεταλούδες μειώνονται. Αλλά η πρόσφατα αποκαλυφθείσα κλίμακα των απωλειών σε όλα τα έντομα προκάλεσε προειδοποιήσεις ότι ο κόσμος είναι "σε πορεία προς έναν οικολογικό Αρμαγεδδώνα", με βαθιές επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία.
Τα ιπτάμενα έντομα που αλιεύονται σε μια παγίδα αδιαθεσίας, που χρησιμοποιούνται από τους εντομολόγους για τη συλλογή δειγμάτων. Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Entomologisher Verein Krefeld |
Τα νέα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα αποθέματα της φύσης στη Γερμανία, αλλά έχουν επιπτώσεις σε όλα τα τοπία που κυριαρχείται από τη γεωργία, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η αιτία της τεράστιας κάμψης είναι ακόμη ασαφής Η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και η αλλαγή του κλίματος ειναι οι πιο πιθανός παράγοντες .
"Το γεγονός ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων μειώνεται με τόσο υψηλό ρυθμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή είναι μια ανησυχητική ανακάλυψη", δήλωσε ο Hans de Kroon, στο Πανεπιστήμιο Radboud στις Κάτω Χώρες και ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας.
"Τα έντομα αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της ζωής στη Γη [αλλά] υπήρξε κάποια τρομακτική πτώση", δήλωσε ο καθηγητής Dave Goulson του Πανεπιστημίου του Sussex, UK και μέρος της ομάδας πίσω από τη νέα μελέτη. "Φαίνεται ότι φτιάχνουμε τεράστιες εκτάσεις γης αφιλόξενες στις περισσότερες μορφές ζωής και τώρα βρισκόμαστε σε πορεία προς τον οικολογικό Αρμαγεδδώνα. Αν χάσουμε τα έντομα τότε όλα θα καταρρεύσουν ».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One , βασίζεται στη δουλειά δεκάδων ερασιτεχνικών entomologists σε όλη τη Γερμανία που άρχισαν να χρησιμοποιούν αυστηρά τυποποιημένους τρόπους συλλογής εντόμων το 1989. Ειδικές σκηνές που ονομάζονται παγίδες κακουχίας χρησιμοποιήθηκαν για να συλλάβουν περισσότερα από 1.500 δείγματα όλων των ιπτάμενων έντομων σε 63 διαφορετικά φυσικά καταφύγια.
Οι παγίδες παγίδευσης τοποθετήθηκαν σε προστατευόμενες περιοχές στη Γερμανία, στο πλαίσιο της μελέτης FacebookTwitterPinterestΦωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Entomologisher Verein Krefeld |
Οι παγίδες που παρουσιάζονται σε προστατευόμενες περιοχές και αποθέματα, λένε οι επιστήμονες, οτι κάνουν ακόμη πιο ανησυχητικές τις μειώσεις.
Όταν μετρήθηκε το συνολικό βάρος των εντόμων σε κάθε δείγμα, αποκαλύφθηκε μια εκπληκτική πτώση. Ο ετήσιος μέσος όρος μειώθηκε κατά 76% στην περίοδο των 27 ετών, αλλά η πτώση ήταν ακόμα υψηλότερη - 82% - το καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των εντόμων φτάνει στο ανώτατο σημείο τους. Insect abundance has fallen by 75% over the last 27 years
Average grams per day
0
2
4
6
8
1989
1994
2001
2007
2012
Guardian graphic | Source: Hallmann et al, PLOS ONE
Οι προηγούμενες αναφορές σχετικά με τις μειώσεις των εντόμων περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα έντομα, όπως οι πεταλούδες των ευρωπαϊκών λιβαδιών , οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 50% τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά η νέα έρευνα περιέλαβε όλα τα ιπτάμενα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των σφηνών και των μυγών, οι οποίες σπάνια μελετώνται, καθιστώντας το ένα πολύ ισχυρότερο δείκτη πτώσης.
Το γεγονός ότι τα δείγματα ελήφθησαν σε προστατευόμενες περιοχές καθιστά τα ευρήματα ακόμα πιο ανησυχητικά, δήλωσε ο Caspar Hallmann στο Πανεπιστήμιο Radboud, επίσης μέρος της ερευνητικής ομάδας: "Όλοι αυτοί οι χώροι είναι προστατευμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλά διατηρημένα φυσικά καταφύγια. Ωστόσο, αυτή η δραματική μείωση έχει συμβεί. "
Οι ερασιτέχνες εντομολόγοι συνέλεξαν επίσης λεπτομερείς μετεωρολογικές μετρήσεις και κατέγραψαν αλλαγές στο τοπίο ή τα φυτικά είδη στα αποθέματα, αλλά αυτό δεν μπορούσε να εξηγήσει την απώλεια των εντόμων. "Ο καιρός μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις διακυμάνσεις μέσα στη σεζόν και μεταξύ των ετών, αλλά δεν εξηγεί την ταχεία πτωτική πορεία", δήλωσε ο Martin Sorg από την Entomological Society Krefeld στη Γερμανία, ο οποίος ηγήθηκε των ερασιτεχνικών entomologists.
Ο Γκούλσον δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι τα ιπτάμενα έντομα χάνονται όταν φεύγουν από τα φυσικά αποθέματα. "Το αγρόκτημα έχει πολύ λίγα να προσφέρει για οποιοδήποτε άγριο πλάσμα", είπε. "Αλλά ακριβώς αυτό που προκαλεί το θάνατό τους είναι ανοικτό για συζήτηση. Θα μπορούσε απλώς να μην υπάρχει τροφή για αυτά ή θα μπορούσε να είναι, συγκεκριμένα, η έκθεση τους σε χημικά φυτοφάρμακα ή ένας συνδυασμός των δύο ".
Τον Σεπτέμβριο ένας επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν υποθέσει λανθασμένα ότι είναι ασφαλής η χρήση φυτοφαρμάκων σε βιομηχανικές κλίμακες σε αγροτοκαλλιέργειες και ότι οι «επιπτώσεις της δοσολογίας ολόκληρων τοπίων με χημικά έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό».
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζονται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα σε άλλες περιοχές και να διερευνήσουν το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, είπε ο De Kroon: "Πρέπει να κάνουμε λιγότερα από τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων και η εξαφάνιση των συνόρων των αγροτικών περιοχών που ειναι γεμάτα λουλούδια".
Πουλί τρώει ένα έντομο
Εκτός από τους επικονιαστές, τα έντομα παρέχουν τροφή στα πτηνά και σε άλλα ζώα και βοηθούν στην καταπολέμηση παρασίτων. Φωτογραφία: Kevin Elsby / Alamy
|
Ο Lynn Dicks στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι το έργο αυτής της έρευνας ήταν πολύ σοβαρό . "Παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία για μια ανησυχητική παρακμή που υποψιάζονται πολλοί εντομολόγοι για κάποιο χρονικό διάστημα".
"Εάν η συνολική βιομάζα των εντόμων μειώνεται πραγματικά σε αυτό το ποσοστό - περίπου 6% ετησίως - είναι εξαιρετικά ανησυχητικό", ανέφερε. "Τα ιπτάμενα έντομα έχουν πολύ σημαντικές οικολογικές λειτουργίες, για τις οποίες ο αριθμός τους είναι πολύ σημαντικός. Οι μύγες, οι σκώροι και οι πεταλούδες είναι εξίσου σημαντικές με τις μέλισσες για πολλά ανθοφόρα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και μερικών καλλιεργειών. Παρέχουν τρόφιμα για πολλά ζώα - πουλιά, νυχτερίδες, ορισμένα θηλαστικά, ψάρια, ερπετά και αμφίβια. Οι μύγες, τα σκαθάρια και οι σφήκες είναι επίσης αρπακτικά και αποσυνθέτες, ελέγχοντας τα παράσιτα καθαρίζοντας τη γη γενικά. "
Το μέλι σε ολόκληρο τον κόσμο μολύνεται από ισχυρά φυτοφάρμακα που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τις μέλισσες, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα την παγκόσμια έκθεση ζωτικών επικονιαστών για πρώτη φορά.
Σχεδόν 200 δείγματα μελιού αναλύθηκαν για τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα και το 75% περιείχαν χημικά, τα περισσότερα μολυσμένα με πολλαπλούς τύπους. https://www.theguardian.com πηγή https://www.theguardian.com/
|
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
Το καλύτερο όπλο σας κατά της γρίπης το τακτικό πλύσιμο χεριών με ένα φυσικό σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο ,δεν το λέω εγώ ,το λέει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας
Προσοχή στα "απολυμαντικά !!!!!"Ένα απλό σαπούνι μαζί με νερό είναι περισσότερο από αρκετό για να ξεπλύνετε όλα αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια. που αγγίζετε όλη την ημέρα - το τηλέφωνό , , πληκτρολόγια, χρήματα, . ...Πράγματα που επιτρέπουν τη μετάδοση μικροβίων από άτομο σε άτομο κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου! Ένα κοινό συστατικό στα απολυμαντικά χεριών, και σε οτιδήποτε άλλο ονομάζεται "αντιβακτηριακό", είναι το triclosan. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα ως φυτοφάρμακο,
Ο κύριος κίνδυνος σχετικά με τη χρήση του triclosan είναι ο ρόλος του στην παγκόσμια επιδημία αντοχής στα αντιβιοτικά . Όταν εκθέτουμε συνεχώς βακτηρίδια σε αντιβακτηριακούς παράγοντες, μαθαίνουν να προσαρμόζονται.
Όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με triclosan σε συνεχή βάση, τα βακτήρια που τα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν καταλήγουν να αναπτύξουν ανοσία σε αυτό και μοιράζονται αυτή την ανοσία με άλλα είδη βακτηρίων μέσω της μεταφοράς DNA.
Επιπλέον, το triclosan έχει συνδεθεί με τη διαταραχή των οιστρογόνων και σχετίζεται με μια προγενέστερη έναρξη της εφηβείας, μαζί με άλλες δυνητικά επιβλαβείς ορμονικές ανισορροπίες.
Το Triclosan έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύεται σε λιπώδη ιστό και έχει βρεθεί στα δείγματα ανθρώπινων ούρων, αίματος και μητρικού γάλακτος. Είναι επίσης ένας κίνδυνος για το περιβάλλον, καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι συσσωρεύεται σε ιζήματα λίμνης.
Πολλοί τα φορτώνουν χημικά αρώματα
Τα αρωματισμένα απολυμαντικά χειρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς συχνά περιέχουν χημικά αρώματα. Αυτά τα μίγματα αρωμάτων μπορούν να περιέχουν μια σειρά από δυνητικά τοξικά συστατικά, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν στην ετικέτα, καθώς οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται από το νόμο να αποκαλύπτουν τι είναι μέσα τους και μπορούν να παρακρατούν μεγάλο μέρος του χημικού τους μακιγιάζ ως «εμπορικό μυστικό». "
Αυτά τα τεχνητά αρώματα μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικά για μερικούς ανθρώπους και έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, όπως οι αναπνευστικές ασθένειες και μια πιθανή ορμονική διαταραχή.
Πολλά περιέχουν parabens
Ορισμένες μάρκες απολυμαντικών χειρός περιέχουν parabens. Αυτά τα χημικά συντηρητικά προστίθενται για να σταματήσουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, παρέχοντας στο απολυμαντικό μια πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για τα parabens τα τελευταία χρόνια και έχουν συνδεθεί με διάφορες πιθανές ανησυχίες για την υγεία, όπως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, ενδοκρινικές διαταραχές, τοξικότητα στο ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα και ακόμη και κάποιους ορμονικά καρκίνους.
Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Μαζί με την πιθανή συμβολή στην αντοχή στα αντιβιοτικά, η υπερβολική χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων απολύμανσης χεριών μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. γιατί όταν δεν εκθέτουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα στα μικρόβια γύρω μας κάποια στιγμή, δεν θα έχουν την εμπειρία στην αντιμετώπιση των εισβάλλοντων παθογόνων παραγόντων.
Αυτό μπορεί να μας αφήσει πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες, και ενδεχομένως να αυξήσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος. Στα μικρά παιδιά, αυτά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο έντονα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμα και χρειάζεται κάποια έκθεση σε καθημερινά μικρόβια για να γίνει ισχυρό.
Μπορεί να προκαλέσουν ξηρό, ραγισμένο δέρμα
Ακόμα κι αν ένα απολυμαντικό χειρός δεν περιέχει triclosan, είναι πιθανό να βασίζεται σε αλκοόλ. Ενώ χρησιμοποιείτε απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα χωρίς άλλες πρόσθετες ουσίες, όταν το χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση, μπορεί πραγματικά να στεγνώσει το δέρμα σας. Το ξηρό, ραγισμένο, σπασμένο δέρμα είναι ένα τέλειο περιβάλλον για να εισέλθουν στο σώμα σας βακτήρια και άλλα παθογόνα.
Όταν πρόκειται για την υγιεινή των χεριών, το μόνο που χρειάζεστε είναι να πλύνετε τα χέρια σας με καλό αγνό σαπούνι και νερό. Το οργανικό σαπούνι είναι πάντα καλύτερο για να αποφύγετε τις εκατοντάδες των χημικών προσθέτων που μπορεί να υπάρχουν σε "απολυμαντικά παρασκευάσματα " .
Ο κύριος κίνδυνος σχετικά με τη χρήση του triclosan είναι ο ρόλος του στην παγκόσμια επιδημία αντοχής στα αντιβιοτικά . Όταν εκθέτουμε συνεχώς βακτηρίδια σε αντιβακτηριακούς παράγοντες, μαθαίνουν να προσαρμόζονται.
Όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με triclosan σε συνεχή βάση, τα βακτήρια που τα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν καταλήγουν να αναπτύξουν ανοσία σε αυτό και μοιράζονται αυτή την ανοσία με άλλα είδη βακτηρίων μέσω της μεταφοράς DNA.
Επιπλέον, το triclosan έχει συνδεθεί με τη διαταραχή των οιστρογόνων και σχετίζεται με μια προγενέστερη έναρξη της εφηβείας, μαζί με άλλες δυνητικά επιβλαβείς ορμονικές ανισορροπίες.
Το Triclosan έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύεται σε λιπώδη ιστό και έχει βρεθεί στα δείγματα ανθρώπινων ούρων, αίματος και μητρικού γάλακτος. Είναι επίσης ένας κίνδυνος για το περιβάλλον, καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι συσσωρεύεται σε ιζήματα λίμνης.
Πολλοί τα φορτώνουν χημικά αρώματα
Τα αρωματισμένα απολυμαντικά χειρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς συχνά περιέχουν χημικά αρώματα. Αυτά τα μίγματα αρωμάτων μπορούν να περιέχουν μια σειρά από δυνητικά τοξικά συστατικά, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν στην ετικέτα, καθώς οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται από το νόμο να αποκαλύπτουν τι είναι μέσα τους και μπορούν να παρακρατούν μεγάλο μέρος του χημικού τους μακιγιάζ ως «εμπορικό μυστικό». "
Αυτά τα τεχνητά αρώματα μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικά για μερικούς ανθρώπους και έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, όπως οι αναπνευστικές ασθένειες και μια πιθανή ορμονική διαταραχή.
Πολλά περιέχουν parabens
Ορισμένες μάρκες απολυμαντικών χειρός περιέχουν parabens. Αυτά τα χημικά συντηρητικά προστίθενται για να σταματήσουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, παρέχοντας στο απολυμαντικό μια πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για τα parabens τα τελευταία χρόνια και έχουν συνδεθεί με διάφορες πιθανές ανησυχίες για την υγεία, όπως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, ενδοκρινικές διαταραχές, τοξικότητα στο ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα και ακόμη και κάποιους ορμονικά καρκίνους.
Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Μαζί με την πιθανή συμβολή στην αντοχή στα αντιβιοτικά, η υπερβολική χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων απολύμανσης χεριών μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. γιατί όταν δεν εκθέτουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα στα μικρόβια γύρω μας κάποια στιγμή, δεν θα έχουν την εμπειρία στην αντιμετώπιση των εισβάλλοντων παθογόνων παραγόντων.
Αυτό μπορεί να μας αφήσει πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες, και ενδεχομένως να αυξήσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος. Στα μικρά παιδιά, αυτά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο έντονα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμα και χρειάζεται κάποια έκθεση σε καθημερινά μικρόβια για να γίνει ισχυρό.
Μπορεί να προκαλέσουν ξηρό, ραγισμένο δέρμα
Ακόμα κι αν ένα απολυμαντικό χειρός δεν περιέχει triclosan, είναι πιθανό να βασίζεται σε αλκοόλ. Ενώ χρησιμοποιείτε απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα χωρίς άλλες πρόσθετες ουσίες, όταν το χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση, μπορεί πραγματικά να στεγνώσει το δέρμα σας. Το ξηρό, ραγισμένο, σπασμένο δέρμα είναι ένα τέλειο περιβάλλον για να εισέλθουν στο σώμα σας βακτήρια και άλλα παθογόνα.
Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι |
Πλένοντας τα χέρια σας τακτικά ακόμα και όταν δεν είναι ορατά βρώμικα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θανάτωσης του ιού της γρίπης.
- Πλύνετε πάντα τα χέρια σας:
- αφού έχετε πάει στην τουαλέτα
- μετά το βήξιμο, το φτέρνισμα ή όταν φυσά τε τη μύτη σας
- όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιον που έχει κρυολόγημα ή γρίπη
- πριν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας και
- πριν προετοιμάσετε το φαγητό
Όταν πρόκειται για την υγιεινή των χεριών, το μόνο που χρειάζεστε είναι να πλύνετε τα χέρια σας με καλό αγνό σαπούνι και νερό. Το οργανικό σαπούνι είναι πάντα καλύτερο για να αποφύγετε τις εκατοντάδες των χημικών προσθέτων που μπορεί να υπάρχουν σε "απολυμαντικά παρασκευάσματα " .
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Film Factory 2013: Γιώργος Πανουσόπουλος « Εκεί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί…»
«Θα σας απογοητεύσω,» ξεκίνησε ο Γιώργος Πανουσόπουλος. «Δεν είμαι καλός στο να μιλώ σε πολύ κόσμο, γι’ αυτό και κάνω ταινίες για να επικοινωνήσω.» Κι έτσι το μόνο που μάθαμε από το στόμα του για την επόμενη δουλειά του, είναι πως λέγεται «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ξέρει να κλαίει,» τίτλος εμπνευσμένος από το τραγούδι «Ητανε λέει» του Ακη Πάνου. Κι έτσι ο σκηνοθέτης έφερε στη σκηνή το μουσικό Ανδρέα Τσεκούρα, υπεύθυνο για την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, αλλά κι απεσταλμένο, γι’ αυτό το βράδυ, να μεταφέρει στο μαζεμένο κοινό την αίσθηση του φιλμ, μέσα από μελωδίες. Γιατί τη μουσική; Επειδή, όπως εξήγησε ο Πανουσόπουλος, «Την ταινία την κάνει ο σκηνοθέτης. Εγώ αρματώνω το καράβι, του βάζω πανιά, αλλά για να ταξιδέψει, φυσάει η μουσική.» Κι η σκηνή γέμισε με είκοσι ακόμα άτομα, 16μελή ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και τέσσερα μέλη της γυναικείας χορωδίας, που κάθισαν στις καρέκλες τους κι έπιασαν μαγική δουλειά.
Η ταινία θα γυριστεί εξολοκλήρου στην Ικαρία, αλλά η δράση θα εκτυλίσσεται «σ’ έναν τόπο άγνωστο, αλλά οπωσδήποτε παραδείσιο,» όπως είπε ο Τσεκούρας. Και βάλθηκε, μαζί με την ορχήστρα και τις φωνές, να μάς ταξιδέψει μουσικά στην Ικαρία και τα παράλια της Μικράς Ασίας, εκεί όπου η ελληνική κι η τουρκική παράδοση γίνονται ένα.
Πίσω από την ορχήστρα, προβάλλονταν εικόνες προσώπων, των ανθρώπων της Ικαρίας που θα συμμετέχουν στην ταινία, ερασιτέχνες μαζί με τους ηθοποιούς της.
«Στην Ικαρία βρήκα ανθρώπους αριστοκράτες,» είπε ακόμα ο Πανουσόπουλος, «όχι σαν τους άλλους νησιώτες, ανθρώπους μοναδικούς, που δεν μπορούν με τίποτα να πουν ψέμματα. Τους διάλεξα γιατί εκείνοι είναι οι κατάλληλοι για να παίξουν στην ταινία. Και, ναι, μπορεί να μην έχουμε όρντινο στο γύρισμα, να ξεκινάμε όποτε μας κάνει κέφι.»
Το τελευταίο τραγούδι, αφιερωμένο στον Πανουσόπουλο, το «Αχ ωραία Πέργαμε»: «Από την Πέργαμο ήταν ο παππούς μου, που πήρα και τ’ όνομά του,» εξήγησε ο σκηνοθέτης. «Ηταν ο τελευταίος παπάς της Περγάμου,» για να συμπληρώσει, γελώντας, «μέχρι τώρα τουλάχιστον…»
Για όσους νέους σκηνοθέτες ήταν μαζεμένοι στην αίθουσα, ο Πανουσόπουλος είχε ταιριαστά ξεκάθαρη συμβουλή: «Να καβαλήσετε το καλάμι. Να μην μπορείτε να ζήσετε χωρίς να κάνετε σινεμά. Και μετά, προχωράτε άφοβα.»
Για φινάλε και για να πάρουμε μια καλύτερη αίσθηση του τι, ίσως, θα πρεσβεύει η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, θυμηθείτε τους στίχους από το «Ηταν λέει» του Ακη Πάνου:
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017
Μαραθιά η ''Εύρωστη" !
Το μάραθο ,ή μαραθιά όπως τη λέμε στο νησί μας είναι ένα ανθεκτικό αειθαλές βότανο που έχει ιστορικά πολλές φαρμακευτικές και μαγειρικές χρήσεις Το ελληνικό όνομα μάραθος ή μάραθον, η περιοχή της περίφημης μάχης του Μαραθώνα και το ομώνυμο άθλημα του Μαραθωνίου, προκύπτουν βιβλιογραφικά από μία πεδιάδα γεμάτη με μάραθα . Στην ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας χρησιμοποίησε ένα μίσχο από μάραθο για να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς. Η φαρμακευτική χρήση του Μαράθου εκπορεύεται από τις αντισπασμωδικές, βλεννολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του ... Τα μικρά άνθη του άγριου μάραθου είναι η πιο δραστική μορφή του μάραθου, αλλά και η πιο ακριβή....Πεπτικό σύστημα: Χρησιμοποιείται ευρέως για την διάλυση των αερίων του στομάχου, τόσο σε ανθρώπους όσο και στην κτηνιατρική (π.χ., τα σκυλιά)επίσης για την αντιμετώπιση των κολικών των βρεφών....Μάτια Στην Ινδία, οι σπόροι μάραθου τρώγονται ωμοί, και μερικές φορές μαζί με κάποια γλυκαντική ουσία, και λέγεται πως βελτιώνει την όραση. Επίσης, οι Αρχαίοι Ρωμαίοι θεωρούσαν το μάραθο ως βότανο της όρασης. Εκχύλισμα από τη ρίζα χρησιμοποιούνταν συχνά ως τονωτικό και για να καθαρίσει τη θολότητα στα μάτια.Οι αρχαίοι προγονοι μας μαλιστα το θεωρούσαν ως ένα καλό βότανο για την ερωτική ορμή τους και το θεωρούσαν ως "το μαργαριτάρι των αφροδισιακών". ... Τέλος, το σιρόπι που παρασκευάζεται από το χυμό του μάραθου χορηγείτε για την αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα. Επίσης λέγεται ότι σε μορφή σκόνης απωθεί τους ψύλλους από κυνοτροφεία και στάβλους... Το μάραθο το άγριο είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό βότανο μα άπειρες χρήσεις 😋Κάθε μέρος του φυτού μπορεί να καταναλωθεί . Οι βολβοί και τα μίσχοι μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν ως λαχανικά. Οι βολβοί του μάραθου θα μπορούσαν επίσης να τρώγονται και ωμοί. Τα στελέχη και τα φύλλα μπορούν να τεμαχιστούν και να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή σούπες. . Οι σπόροι μάραθου μπορούν επίσης να μασηθούν και να διατηρήσουν το στόμα καθαρό και αρωματικό σαν Αποσμητικό στόματος από φυσικά και οργανικά συστατικά . ..Το λάδι του χρησιμοποιείται σε λικέρ, καραμέλες και αρώματα.....
Για αιώνες, σε τούτο τον τόπο φυτρώνουν Μαραθιές , ειναι τόσο πολλές που αναρωτιέσαι αλήθεια τι το κάνουν τόσο Μάραθο οι Ικαριώτες .... Αυτοί όμως το ξέρουν καλά το Μάραθο το Εύρωστο .... εσύ? 😉
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)