Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κολοκάσι (Colocasia esculenta) το μοναδικό είδος που φύεται στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην Ικαρία!

Το κολοκάσι είναι βολβός σαν την πατάτα ή τη σελινόριζα, έχει χοντρή φλούδα σε καφετί χρώμα και κωνικό σχήμα και ίσως στη γεύση ταιριάζει περισσότερο με την γλυκοπατάτα. Όταν αφαιρούμε τη φλούδα το εσωτερικό του είναι λευκό, αρκετά σκληρό το οποίο μαλακώνει όταν το βράζουμε ή το τηγανίζουμε.  Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες Β6, C, E και  σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα φύλλα του τα οποία επίσης τρώγονται είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς. Όμως τόσο οι βολβοί όσο και τα φύλλα δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά γιατί περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες του οξαλικού ασβεστίου οι οποίες καταστρέφονται μόνο κατά το μαγείρεμα.   ή με διαβροχή σε ψυχρό νερό επί μία νύκτα. ιδιαίτερα με μια πρέζα μαγειρική σόδα  Καλό είναι να καταναλώνετε μαζί με γάλα ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο,Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά .
 Επίσης, πωλείται ως καλλωπιστικό υδρόβιο φυτό .. Το κολοκάσι κάνει καλό στην πίεση και στις καρδιοπάθειες ενώ είναι πολύ περισσότερο εύπεπτο από την πατάτα γιατί οι κόκκοι αμύλου που περιέχει είναι δέκα φορές μικρότεροι από εκείνους της πατάτας.
Ευδοκιμεί κάτω από τη γη σε υγρά και ζεστά κλίματα και καλλιεργείται για 14 μήνες μέσα στο χώμα όπως η πατάτα. Επίσης καλλιεργείται πολύ εύκολα.  Κόβεις ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του και το φυτεύεις. Το φυτό ανήκει στο γένος του ηλίανθου και βγάζει μεγάλα, όμορφα πράσινα φύλλα τα οποία συχνά αναφέρονται και ως “αυτιά ελέφαντα”εφόσον φτάνουν 1-2 μέτρα σε μήκος. Στην Κύπρο το καλλιεργούν και σαν καλλωπιστικό φυτό. Στο Νεπάλ τα χρησιμοποιούν επίσης σαν αυτοσχέδιες ομπρέλες σε ξαφνική βροχή.
Το κολοκάσι λέγεται πως κατάγεται από την Νοτιοανατολική Ασία, συγκεκριμένα από την ανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές ενώ έρευνες δείχνουν πως η καλλιέργειά του ξεκίνησε γύρω στο 5.000 π. Χ. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της Ασίας, της Αυστραλίας και της Αφρικής  Στις πιο κοντινές μας περιοχές το συναντάμε στην Κύπρο και από την Ελλάδα, μόνο στην Ικαρία.  Οι  Ικαριώτες κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου δεν γνώρισαν πείνα λόγω οτι έβρισκαν και έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια μια και ήταν  άφθονα στο νησί ! Τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη συλλογή τους τα οδήγησε σε είδος σχετικά προς εξαφάνιση !
Οι Αιγύπτιοι το μαγειρεύουν με μοσχάρι και σκόρδο ενώ στην Ινδία με αρνί αλλά και ως συνοδευτικό σε πολλά πιάτα με πράσινες καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτα ή με ρύζι ή με καυτερό κάρυ και γαρίδες. Στο Λίβανο το βράζουν, το κόβουν σε φέτες, το μαρινάρουν με σουμάκ και το τηγανίζουν ενώ στην Αμερική πωλείται και σαν chips         Πώς καθαρίζουμε και κόβουμε το κολοκάσι:
Το κολοκάσι έχει μια ιδιατερότητα κατά το καθάρισμα και το κόψιμο. Δεν το πλένουμε εξωτερικά παρά μόνο το καθαρίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας ή με μια βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα κόβοντάς τη με το μαχαίρι.Δεν το πλένουμε γιατί βγάζει ένα γλοιώδες υγρό που δεν είναι ευχάριστο. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κύβους μπήγοντας την μύτη του μαχαιριού μέσα στη σάρκα του και το στριφογυρίζουμε μέχρι να κοπεί ένα κομμάτι. Εάν κοπεί αρκετά μεγάλο τότε το κόβουμε κανονικά με το μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο λένε πως γίνεται πιο νόστιμο και δε λιώνει κατά το μαγείρεμα.                                                                                                                                           Οι Ικαριώτες το βράζουν για δύο ώρες και το κάνουν σαλάτα  με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά, λάδι και ξύδι
ή μαγειρευτό με φασόλια. Μια αλλη συνταγη που φτιαχνουμε εδω στο νησι ειναι

Σκορδαλιά με κολοκάσι και σαλάτα

Σκορδαλιά με Κολοκάσι

Υλικά:
2 φέτες κολοκάσι
1 χούφτα καρύδια
3 φέτες μαύρο ψωμί βρεγμένο μπαγιάτικο
5 σκελίδες σκόρδο
100gr λάδι
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (ή βαλσάμικο)
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζεις το κολοκάσι το κόβεις φέτες και το ρίχνεις σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι για μισή ώρα . Μετά χτυπάς στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά και καλή σας όρεξη       πηγηhttp://nhsosikarias.blogspot.com


μαγειρεμένα, χωρίς αλάτι
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια594 kJ (142 kcal)
Υδατάνθρακες34,6 g
- Σάκχαρα0.49
- Οι φυτικές ίνες5,1 g
Λίπος0,11 g
Πρωτεΐνη0,52 g
Θειαμίνη (Vit. Β 1)0.107 mg (9%)
Ριβοφλαβίνη (Vit. Β 2)0,028 mg (2%)
Νιασίνη (Vit. Β 3)0,51 mg (3%)
Παντοθενικό οξύ (Β 5)0.336 mg (7%)
Η βιταμίνη Β 60.331 mg (25%)
Φυλλικό οξύ (Vit. Β 9)19 μ § (5%)
Βιταμίνη C5 mg (6%)
Βιταμίνη Ε2,93 mg (20%)
Ασβέστιο18 mg (2%)
Σίδερο0,72 mg (6%)
Μαγνήσιο30 mg (8%)
Μαγγάνιο0.449 mg (21%)
Φώσφορος76 mg (11%)
Κάλιο484 mg (10%)
Ψευδάργυρος0,27 mg (3%)

Πηγή: USDA Θρεπτικά Database
φύλλα, οι πρώτες
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια177 kJ (42 kcal)
Υδατάνθρακες6,7 g
- Σάκχαρα3 g
- Οι φυτικές ίνες3,7 g
Λίπος0,74 g
Πρωτεΐνη5 g
Η βιταμίνη Α ισοδύναμα.241 μ § (30%)
- β-καροτένιο2895 μ § (27%)
- η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη1932 μg
Θειαμίνη (Vit. Β 1)0.209 mg (18%)
Ριβοφλαβίνη (Vit. Β 2)0.456 mg (38%)
Νιασίνη (Vit. Β 3)1.513 mg (10%)
Η βιταμίνη Β 60.146 mg (11%)
Φυλλικό οξύ (Vit. Β 9)126 μ § (32%)
Βιταμίνη C52 mg (63%)
Βιταμίνη Ε2,02 mg (13%)
Βιταμίνη Κ108,6 μg (103%)
Ασβέστιο107 mg (11%)
Σίδερο2,25 mg (17%)
Μαγνήσιο45 mg (13%)
Μαγγάνιο0.714 mg (34%)
Φώσφορος60 mg (9%)
Κάλιο648 mg (14%)
Ψευδάργυρος0,41 mg (4%)

Πηγή: USDA Θρεπτικά Database
Τα ριζώματα,  έχουν ένα ελαφρύ μωβ χρώμα   που οφείλεται σε φαινολικές χρωστικές ουσίες,   και τα φυσικά σάκχαρα  του δίνουν μια γλυκιά γεύση καρυδιού. Το άμυλο είναι εύπεπτο,γιαυτό συχνά χρησιμοποιείται για  παιδικές τροφές. Τα φύλλα είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.                                                                                                         πηγες http://www.delightfularea.com/   http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου