Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ικαριακή διατροφή - Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας- 💑

Τα φυτά και τα δέντρα έχουν κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα φυτά και τα δέντρα ζουν και πεθαίνουν με μια εξαιρετική αξιοπρέπεια. Απομακρύνονται από αυτή τη γη μόνο αφού βοηθήσουν τα είδη γύρω από αυτά για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο μαγικό φυτο ειναι και το Άγριο πράσο (Άλλιον το αμπελόπρασο , Allium ampeloprasum)που ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).Το άγριο πράσο είναι ο πρόγονος του πράσου ( Allium porrum).που καλλιεργούμε στο κήπο μας Είναι ενδημικό φυτό της Δυτικής Ασίας και των Μεσογειακών χωρών. Εδώ στην Ικαρία, αυτήν την εποχή του χρόνου, βγαίνουν παντού: κατά μήκος των δρόμων, στους αγρούς, στις άκρες των αμπελώνων,στις πεζούλες . ..Είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν, από τα εύρωστα γραμμικά φύλλα τους που είναι γκρίζα / πράσινα και αναπτύσσονται σε σχήμα V. Τα λουλούδια, διαμέτρου 5 εκατοστών, κυμαίνονται από χρώμα υπόλευκο έως σκούρο κόκκινο-μοβ. Οι λαμπτήρες τους όταν είναι ώριμοι είναι αρκετά διαφορετικοί από του πράσου, μοιάζουν περισσότερο με ένα σωστό βολβό, με πολλές μικρές  σκελίδες συνδεδεμένες πάνω τους. Το γένος Allium έχει πάνω από 600 μέλη που διαφέρουν σε
ωρίμανση, χρώμα και γεύση. Ωστόσο, είναι παρόμοια σε βιοχημικό περιεχόμενο. Το άγριο φυτό είναι κοινώς γνωστό ως άγριο πράσο. Αυτό το είδος έχει τις ίδιες ιατρικές αρετές με το σκόρδο (νέες έρευνες
διαπιστώνουν ότι το Άγριο πράσο έχει
περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από άλλα Alliums,) και παραδοσιακά
χρησιμοποιούνται για πάνω από 5000 χρόνια. Αποτέλεσμα εικόνας για Allium ampeloprasum therapeutic properties                                                                             Τα πράσα περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, μέταλλα και βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης μια σειρά άλλων βασικών βιταμινών όπως οι σύμμαχοι C, και Ε για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα και ουσίες όπως η quercetin που σχετίζεται με την αντικαρκινική δραστηριότητα.Η φαρμακευτική ιδιοκτησία του Allium

ampeloprasum οφείλεται κυρίως στην παρουσία πολλών θειούχων
που περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά τα οποία περιλαμβάνουν:
 διμεθυλο δισουλφίδιο
 μεθυλοπροπενυλο δισουλφίδιο
 προπυλο-δισουλφίδιο προπυλίου
 διμεθυλοτριουλφίδιο
 μεθυλπροπυλ τρισουλφίδιο
 μεθυλ προπενυλ τρισουλφίδιο
 S-μεθυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 S-προπυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 S-προπενυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο
 Ν- (γ-γλουταμυλ) -S- (Ε-1-προπενυλ) κυστεϊνη Το Allium ampeloprasum παρέχει προστασία από τα μικρόβια
που παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. κατά Escherichia coli ως ένα «μαγικό βότανο» στη σύγχρονη εποχή όπου
οι λαοί υποφέρουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των συνθετικών
φάρμακων. Μερικοί λένε για το πράσο κάτι αντίστοιχο που ισχύει για το μήλο "τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα "Περιέχει βιταμίνες Α, B, C, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.Λέγεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική δραστηριότητα. Η καθημερινή χρήση του στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο σώμα, ιδιαίτερα στο σύστημα του αίματος και της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι δημογραφικές μελέτες πάνω στην Ικαριακή διατροφή δείχνουν ότι το άγριο πράσο είναι υπεύθυνο για τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης στους Ικαριωτες όπου η κατανάλωση του βολβού είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους . Ο βολβός λέγεται ότι είναι ανθελμινθικός, αντιασματικός, αντιχοληστερολαιμικός, αντισηπτικός, αντισπασμωδικός, χολαγόγος, , διουρητικός, αποχρεμπτικός, ερεθιστικός, διεγερτικός, στομαχικός, τονωτικός, αγγειοδιασταλτικός. Το πράσο είναι ένα παραγωγικό και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Διατροφική αξία
Οφέλη των πράσων για την υγεία
Ένα φλιτζάνι πράσα (ακατέργαστα) περίπου 89 γραμμάρια περιέχει 54 θερμίδες. Σε μια μερίδα, περιέχει 41,8 μg βιταμίνης Κ, 1,87 mg σιδήρου, 0,428 mg μαγγανίου, 0,207 mg βιταμίνης Β6, 57 μg φυλλικού οξέος, 0,27 g λίπους και 1,6 g διαιτητικής ίνας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου των επιπέδων χοληστερόλης, εξαλείφοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από το φαγητό. Τα πράσα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Το πράσο είναι φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών, θρεπτικών ουσιών και χαμηλής ποσότητας θερμίδων. Λόγω των καθαρτικών, αντισηπτικών, αντιβακτηριακών, διουρητικών και αντισπασμωδικών ιδιοτήτων, το πράσο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Αποτρέπει τον καρκίνο
Ένα πράσο έχει την ικανότητα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Η ινσουλίνη που βρίσκεται στο πράσο δρα ως προστατευτικό συστατικό για τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι εμποδίζει επίσης τη μετάλλαξη του DNA που είναι η αιτία της μορφοποίησης του καρκίνου. Η ημερήσια πρόσληψη του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου απο τον καρκίνο του προστάτη.

Μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται τρισουλφίδιο διαλλυλίου εξαλείφει την ανάπτυξη κυττάρων όγκων και εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να σχηματίσουν μέσα στους υπάρχοντες όγκους. Τα πράσα οπως και τα σκορδα έχουν την ουσια αλικίνη που εξουδετερώνει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η χαμηλή παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου. Η καμπεφερόλη μια φυσική φλαβονολίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παρέχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντι-οστεοπορωτικές, αντιδιαβητικές, καρδιοπροστατευτικές, οιστρογονικές / αντιιστρογονικές, αντιαλλεργικές, αγχολυτικές, νευροπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αναλγητικές δράσεις που βοηθούν στην ανακούφιση του οξειδωτικού στρες στο αίμα.

Η κατανάλωση της καμπεφερόλη μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου. Αποτρέπει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την ακαμψία, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλοντας τα με την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου.

Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα πράσα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγγειακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων . Αυτό οφείλεται στην καμπεφερόλη που βρίσκεται στα πράσα.

Η βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ) που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο πρασο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα που σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια του φολικού οξέος είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία από οξειδωτική βλάβη εμποδίζοντας έτσι τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι τα πράσα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποφευχθεί η περιφερική αγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγιής εγκυμοσύνη
Το πράσο διαθέτει επαρκή ποσότητα φολικού που είναι απαραίτητο για την υγιή εγκυμοσύνη. Η υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος βοηθά στην κυτταρική διαίρεση και την απορρόφηση του DNA. Αποτρέπει επίσης τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και την αποβολή.

Είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης 28-31 εβδομάδων καθώς το μωρό απαιτεί αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί στη μήτρα για να έχει υγιεινή και ασφαλή παροχή. Τα πράσα βοηθούν στις κανονικές κινήσεις του εντέρου του μωρού. Η προσθήκη πράσου στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα στα νεογνά.

Επίπεδα χοληστερόλης
Τα πράσα περιέχουν θείο που μειώνει την κακή χοληστερόλη. Η αλικίνη αναστέλλει την αναγωγάση HMG-CoA, η οποία είναι ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά: τα σουλφίδια και οι θειόλες που υπάρχουν στα πράσα διατηρούν το επίπεδο χοληστερόλης μειώνοντας την κακή χοληστερόλη στο σώμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Τα πράσα περιέχουν χαμηλή ποσότητα θερμίδων . Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, , πράγμα που βοηθά στην αποφυγή σύντομων γευμάτων.

Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό (διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα) το οποίο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, διατηρώντας την ποικιλομορφία και την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Υγιές έντερο
Το πράσο περιέχει πρεβιοτικά όχι μόνο για να μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας αλλά διαχειρίζεται και τα βακτηρίδια που επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα που τρώμε. Εξαλείφει τα απόβλητα από το σώμα, ενισχύει την εντερική περισταλτική και εκκρίνει τα πεπτικά υγρά. Το διαρκές έντερο έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή, έτσι ώστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των κυττάρων.

Αποφύγει λοιμώξεων
Το πράσο θεραπεύει καθώς και αποτρέπει τις λοιμώξεις όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το κρύο, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω του αντισηπτικού αποτελέσματος και της καταπραϋντικής δράσης του. Διαθέτει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α που βοηθά στην ανάπτυξη ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο στο γενικό σώμα και καταπολεμά τη μόλυνση.

Αντιμετωπίζει την αναιμία
Η χαμηλή παρουσία αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αιτία της αναιμίας διότι φθάνει στο σώμα χαμηλή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε χαμηλό επίπεδο ενέργειας, χαμηλή ανοσία και κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ΠΟΥ αξιολόγησε ότι οι μισές περιπτώσεις αναιμίας σε 1,62 δις. Ευρωπαίων οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και άλλες οφείλονται στους γενετικούς παράγοντες.

Αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο
Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τους μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη. Η προσθήκη λαχανικών και φρούτων στη διατροφή αυξάνει τη βιταμίνη C στο αίμα.

Καταπολέμηση βλάβης από ελεύθερες ρίζες
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο εμποδίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ρύπων όπως ο καπνός, το τσιγάρο και οι τοξικές χημικές ουσίες. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών στο σώμα συμβάλλει στα προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Κατά τη διαδικασία της διάσπασης των τροφίμων σε ένα σώμα και όταν εκτίθενται σε καπνό, ή ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται στο σώμα. Παραδοσιακές χρήσεις


Ο θρυμματισμένος βολβός χρησιμοποιείται για να απαλύνει τον πόνο από τα τσιμπήματα εντόμων .
Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη διευκόλυνση της δυσκοιλιότητας, της αιμόπτυσις, του άσθματος, της παχυσαρκίας, της ουρικής αρθρίτιδας, της κεφαλαλγίας, των αιμορροΐδων και χρησιμοποιείται ως εμμηνόγκο, διουρητικό και αφροδισιακό.
Στην αρχαία Ελλάδα, το Άγριο πράσο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρινορραγίας.
Οι σπόροι είναι χρήσιμοι για χρόνια διάρροια, λεύκη, φακίδες, αιμορροΐδες και νευραλγία. Πώς να τα φάτε

Τα κομμένα άγρια πράσα δίνουν μια οσμή σκόρδου.Είναι στενά συνδεδεμένα με το κρεμμύδι, αλλά η γεύση τους είναι πιο ήπια και γλυκιά. Τα πράσα καταναλώνονται ωμά προσθέτοντας τα σε σαλάτες ή μαγειρεμένα
Τηγανίζονται με καρότα σέλινο και χυμό λεμονιού.




Τα πράσα συνδυάζονται με άλλα λαχανικά όπως τα μάραθα , τα καρότα και τα τεύτλα .
Χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό σε διάφορες σούπες, λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια και πιάτα με βάση το κρέας.
Λεπτά ψιλοκομμένα πράσα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης των σαλατών.
Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ομελέτας.
Οι βαθιές τηγανισμένες λωρίδες των πράσων σερβίρονται σαν σνακ ή χρησιμοποιούνται για να γαρνίρουν άλλα πιάτα.Και φυσικά να μη ξεχάσουμε και τα πράσα μέσα στις χορτόπιτες που είναι νομίζω και η καλύτερη μαγειρική τους εκδοχή Αποτέλεσμα εικόνας για Allium ampeloprasum                                            Τα άγρια πράσα συλλέγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Αργότερα μέσα στο έτος οι βολβοί που σχηματίζονται στο στέλεχος 'ανθοφορίας' μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν το σκόρδο - όπως και οι υπόγειες σκελίδες τους εάν  τις μαζέψετε  από τον Αύγουστο και μετά...Όμως το σωστό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψε τε για να τις βγάλετε , με ένα κοφτερό μαχαίρι μπορείτε να τα κόψετε λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης, εξοικονομώντας έτσι την συνέχεια της ζωή του φυτού . !
.Αναφορές                                                                                                https://www.healthbenefitstimes.com                                         https://seasonalforaging.wordpress.com/ http://www.naturalmedicinalherbs.net www.ijsr.net/archive

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

"Χούμελη" ένα εξαιρετικό αρωματικό σιρόπι ..χωρίς ζάχαρη!

Η χούμελη είναι ένα ιδιαίτερο αρωματικό σιρόπι της Κρητικής διατροφής Είναι υποπροϊόν της μελιτοεξαγωγής από παλαιότερες εποχές, ανάγεται στους Μινωικούς χρόνους, όταν οι κηρήθρες συνθλίβονταν σε ειδικά πιεστήρια για να δώσουν το μέλι τους. Μετά από την εξαγωγή του μελιού, η μάζα του κεριού που απέμενε, η οποία περιείχε μικρή ποσότητα μελιού και γύρη, έβραζε σε νερό για πολύ ώρα ώσπου να γίνει ένα είδος πηχτού σιροπιού με έντονα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού και του κεριού.
Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε χούμελη διαλύοντας μέλι στο νερό. 
Χούμελη

Παλιά, παραδοσιακή κρητική συνταγή που χάριζε δύναμη και ενέργεια στους
ορεσίβιους Κρητικούς για να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες... Υλικά
2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο + 2 ποτήρια του
νερού πετιμέζι + 4 ποτήρια του νερού αλεύρι για
όλες τις χρήσεις
τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι σε ένα τη-
γάνι. • Μόλις ζεσταθούν, προσθέτουμε το αλεύρι
και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. • Ανακατεύ-
ουμε συνεχώς και γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα
μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το ελαιόλαδο και
το πετιμέζι. Δημιουργούνται έτσι κόκκοι αλευριού
που τους αφήνουμε να καβουρδιστούν.

Συνταγή     αυθεντικές συνταγές - Real.gr


Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ικαρία / Φλεβάρης Μουσικά τζάκια 2018

*Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή 
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί 🥂🍽️🎶🎻*
                 Πόσο όμορφο και ανακουφισμένο ειναι το πρόσωπο ενος ανθρώπου που μόλις έχει χορέψει.Πόσες σκέψεις πέρασαν απο το μυαλό του την ώρα που ο κάβος γύρναγε και ξαναγύρναγε εκει απο οπου ξεκίνησε. Πόσα συναισθήματα και αναμνήσεις γεννήθηκαν και πέθαναν ξανά και ξανά. Ο χορός είναι αέναος,δεν σταματά ποτέ να ρέει να κυλά. Ο χορός είναι ζωή. Σε ζωηρούς και αέναους χορούς λοιπόν με τον Νίκο Πάτα και την Ελένη Δρόσου.   ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΖΑΚΙΑ 2018.ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΠΠΟ,ΦΟΥΝΤΟΥΚΟ ΓΙΩΡΓΟ,ΣΙΩΤΑ ΦΩΤΗ,ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ.
                                                http://musicalyards.gr/…/2018f-nikos-patas-eleni-drosou-tra…

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Καλημέρα !

Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα ...μονο που φέρνει παρέα και τον Νοτιά για να μας στεγνώνει τσάκα -τσάκα 🤔😏!   

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ε όχι και να σκοτωθούμε για τον "Μέγα" Αλέξανδρο...!

Φωτογραφία του Iasonas Apostolopoulos.
Τα εγκλήματα του εθνικού ήρωα Αλέξανδρου του Γ (που ονομάστηκε Μagnus=Μέγας από τους επίσης μεγαλομανείς κατακτητές Ρωμαίους) δεν είχαν προηγούμενο στην μέχρι τότε καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας.
Για τους ανατολικούς λαούς, ο βάρβαρος Αλέξανδρος είναι ότι ο Ούνος Αττίλας για την Δύση, ενώ στη λογοτεχνία των Περσών παρομοιάζεται με τον σατανά. (Περσ. Ahriman)

Με εντολή του Αλεξάνδρου, η Θήβα αφού λεηλατήθηκε, ισοπεδώνεται τελείως και ουσιαστικά παύει να υπάρχει. 6.000 άμαχοι Θηβαίοι σφαγιάσθηκαν και 30.000 σύρθηκαν αιχμάλωτοι στα σκλαβοπάζαρα.

Στην φοινικική πόλη της Τύρου, έσφαξε 10.000 άμαχους κατοίκους, τους 2.000 τους σταύρωσε γυμνούς κατά μήκος της παραλίας και τους άφησε να σαπίσουν στον ήλιο. Τους υπόλοιπους, πέρι τους 30.000, τους πούλησε ως δούλους.
Τον ίδιο χρόνο στη Γάζα, μετά την άλωσή της, διέταξε να σφαγιαστεί όλος ο αντρικός πληθυσμός, πάνω από 10.000 στο σύνολό τους και πούλησε τις γυναίκες και τα παιδιά ως σκλάβους.
«Ήταν τόσο συστηματική η τρομακτική σφαγή κατά την προέλαση στο εσωτερικό της Ασίας που, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Μακεδόνες, "τα σπαθιά στόμωσαν, παραμορφώθηκαν, καθώς λιάνιζαν τα κορμιά’».
Σε μιά μικρή κωμόπολη κοντά στην πρωτεύουσα Βάκτρα, συνάντησαν μία αποικία Ελλήνων ιερέων από την Ιωνία που είχαν εγκατασταθή εκεί 150 χρόνια νωρίτερα στα χρόνια του Ξέρξη ως σύμμαχοι των Περσών. Ανυποψίαστοι οι Ελληνες της πόλης τον χαιρέτησαν ως ελευθερωτή. Η ανταπόκριση του Αλεξάνδρου ήταν να διατάξει τον άμεσο σφαγιασμό των 3.000 Ελλήνων της περιοχής επειδή οι πρόγονοί τους που κατάγονταν από την Μίλητο είχαν συνεργασθή με τους Πέρσες.
Στη Σανγκάλα της Ινδίας , 8.000 Ινδοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια της άλωσης της πόλης και άλλοι 9.000 σφαγιάσθηκαν όταν οι στρατιώτες του Αλεξάνδρου ισοπέδωσαν την πόλη. Περίπου 70.000 σύρθηκαν σκλάβοι. Ακολούθησε επιδρομή στα περίχωρα όπου δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός. Γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι, τραυματίες και άρρωστοι σφαγιάσθηκαν ανελέητα.
Στην πολιορκία της πόλης των Μαλλών, εξοντώθηκε αδιακρίτως όλος ο πληθυσμός της πόλης, κάποιες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.
Ειδικά στις Ινδίες, οι ωμότητες του Αλεξάνδρου πήραν διαστάσεις ολικής γενοκτονίας.Τώρα δεν είχε αντιμέτωπο τον στρατό της Περσικής αυτοκρατορίας αλλά δεκάδες λαούς που κατοικούσαν στην κοιλάδα του Ινδού και αντιστάθηκαν πεισματικά στον ξένο εισβολέα. Μπροστά σε ένα καθολικά εχθρικό περιβάλλον, οι σφαγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς ολόκληρες πόλεις αφανίσθηκαν και οι κάτοικοι εξοντώθηκαν μέχρι τον τελευταίο. Ο Αλέξανδρος δεν κρατούσε τραυματίες και αιχμαλώτους. Τους ξεφορτωνόταν με το πιό εύκολο τρόπο διατάζοντας τον σφαγιασμό τους.
Οι βαρβαρότητες του Αλέξανδρου συγκλόνιζαν τους αρχαίους συγγραφείς, ακόμα και τους υμνητές του, που αναφέρονται στις ομαδικές σφαγές πληθυσμών μετά την άλωση και τα ολοκαυτώματα περιοχών όπως στη Φοινίκη και στη Σογδιανή (332π.Χ.), στην Ινδία (326 π.Χ.), στη Ζάγρο (323 π.Χ.) κ.α. Από το βάρβαρο μένος του δεν γλίτωσαν ούτε τα ίδια τα μνημεία και έργα τέχνης του ανατολικού πολιτισμού, αρκετά από τα οποία υπέστησαν εμπρησμούς και κατεδαφίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καταστροφή της Περσέπολης, που κατά τον Διόδωρο ήταν η πλουσιότερη πόλη του κόσμου. «Μετά την άλωση οι Μακεδόνες εξόντωσαν όλους τους άνδρες και ρίχτηκαν στη διαρπαγή»
Στο ξεκίνημα του, όντας 19 χρονών, δολοφόνησε όλους τους κοντινούς συγγενείς του και διεκδικητές του θρόνου ενώ πολύ πιθανό να δολοφόνησε και τον πατέρα του σε συνεργασία με την μάνα του, την Ολυμπιάδα, επειδή οι σχέσεις τους ήταν στα μαχαίρια και επειδή ο Φίλιππος είχε ξαναπαντρευτεί μια Μακεδόνισσα αριστοκράτισσα, την Κλεοπάτρα, η οποία γέννησε αγόρι. Ο Φίλιππος ονόμασε το παιδί Κάρανο (γενάρχης της μακεδονικής δυναστείας), γεγονός που σημαίνει ότι το αναγνώριζε σαν καθαρόαιμο Μακεδόνα και νόμιμο διάδοχο του θρόνου, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο. Δολοφόνησε τον αδερφό του Αμύντα και τους Λυγκηστές Ηρομένη και Αρραβαίο. Την δε Κλεοπάτρα, την έπιασε και την κρέμασε η Ολυμπιάδα και το παιδί της το σκότωσε μπροστά στα μάτια της μάνας της ή το ριξε στη φωτιά. (πηγή Διόδωρος ο Σικελιώτης)
Ημιπαρανοϊκή προσωπικότητα που δολοφόνησε τους καλύτερους στρατηγούς και φίλους του, χωρίς να τους περάσει καν από δίκη, ανθρώπους που του ήταν πάντα πιστοί (Παρμενίωνας, Κλείτος,) μέχρι και τον φιλόσοφο Καλλισθένη επειδή αρνήθηκε να τον προσκυνήσει. Βαθιά ψυχασθενική φυσιογνωμία που απαίτησε από Έλληνες και Πέρσες να τον λατρεύουν σαν Θεό, να τον προσκυνάνε και να τον θεωρούν γιο του Άμμωνα-Δία.
Για να τιμωρήσει τους στρατιώτες του που αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν ανατολικά του ποταμού Ύφαση, επέλεξε ως δρόμο επιστροφής την έρημο της Γεδρωσίας, αντί για την πιο εύκολη πορεία κατά μήκος της ακτής. Στις 60 μέρες της πορείας στην έρημο πέθαναν τουλάχιστον 12.000 άνδρες, επιπροσθέτως της απώλειας αμέτρητων ζώων, ακόλουθων του καραβανιού, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι έχασε τα δύο τρίτα του στρατού του κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες της ερήμου.
Σε πολιτικό επίπεδο, η έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου, η σφαγή όλου του πληθυσμού του εχθρού και η πώληση όλων των γυναικών και παιδιών ως σκλάβων που εισήγαγαν οι Μακεδόνες, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι που ούτε οι Σπαρτιάτες δεν τόλμησαν να κάνουν όταν νίκησαν τους Αθηναίους. Ο Αλέξανδρος σηματοδοτεί την άνοδο του άκρατου συγκεντρωτισμού, της απολυταρχίας, των αυτοκρατοριών και το τέλος της πολιτικής αυτονομίας του μεσογειακού κόσμου. Από τότε ο ελλαδικός χώρος θα κυβερνιέται συνεχώς από μονάρχες και θα περνάει από την μια αυτοκρατορία στην άλλη. Μακεδονική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική.
 κείμενο  Iasonas Apostolopoulos
ΠΗΓΕΣ Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις
Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη
Κούρτιος Ρούφος, Ιστορίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Κυριάκος Σιμόπουλος, «Ο μύθος των ‘μεγάλων’ της ιστορίας».
Γ. Κορδάτος, Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας
V.D. Hanson, Wars of the Ancient Greeks


Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ταξίδι στη «Γη των τριαντάφυλλων»

Το άρωμα τριαντάφυλλο...Το Κασανλίκ είναι μια μικρή πόλη στην πεδιάδα της Θράκης στη Βουλγαρία  στη σκιά των Βαλκανίων. Η πεδιάδα είναι απόλυτα επίπεδη και τα βουνά που την περιστοιχίζουν υψώνονται κατακόρυφα. Δεν υπάρχει κυματισμός. Όλες οι πεδιάδες συνιστούν το βυθό στραγγισμένων λιμνών που τις αγκαλιάζουν λόφοι. Ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Θράκης έχει αφιερωθεί στα τριαντάφυλλα. Στην περιοχή όπου το Κασανλίκ είναι το κέντρο υπάρχουν 173 χωριά που ασχολούνται με την καλλιέργεια τριαντάφυλλου.

Ενώ σε άλλες περιοχές οι χωρικοί καλλιεργούν σιτάρι και σίκαλη και τροφή για τα κοπάδια εδώ όλα τα χωράφια είναι γεμάτα τριαντάφυλλα. Είναι ο μεγαλύτερος κήπος ρόδων σε όλο τον κόσμο-80 μίλια μακρύς. Ο κόσμος είναι ξετρελαμένος με τα τριαντάφυλλα. Ο αέρας είναι βαρύς από το άρωμα τους. Δεν είναι ο πλούτος του εδάφους που παράγει αυτή την αφθονία αλλά υπάρχει ένα ιδιαίτερο στοιχείο που βοηθά το τριαντάφυλλο να βγάζει ένα τόσο ιδιαίτερο άρωμα.
Η καλλιέργεια τριαντάφυλλου είναι κληρονομιά από τους Οθωμανούς. Καλλιεργούσαν τα τριαντάφυλλα, απέσταζαν το άρωμα και τροφοδοτούσαν τα χαρέμια των πασάδων στην Κων/πολη. Τώρα έχει χαθεί ο ερασιτέχνης Οθωμανός και υπάρχουν μεγάλες φίρμες που ενδιαφέρονται για τα τριαντάφυλλα, όπως ο Αμερικάνος ενδιαφέρεται για το αλεύρι, που πλειοδοτούν για το ποια θα αγοράσει το προϊόν ολόκληρων χωριών πριν ακόμη τα φυτά δώσουν ανθό. Οι εταιρίες αυτές ενδιαφέρονταν για τον εμπορικό ανταγωνισμό και είχαν αντιπροσώπους σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Η απόσταξη τριαντάφυλλου άρχισε στην Περσία. Η λέξη «atâr» είναι περσική και σημαίνει άρωμα. Μέχρι πριν τριακόσια χρόνια το μόνο που μπορούσαν να πάρουν ήταν ροδόνερο. Στην αρχή του δεκάτου εβδόμου αιώνα ανακαλύφθηκε η μέθοδος με την οποία μπορούσαν να πάρουν την πραγματική ουσία του αρώματος. Από την Περσία αυτή η τεχνική πέρασε στην Αραβία, μετά στις Βαρβαρικές χώρες και από εκεί ένας περιπλανώμενος Τούρκος έφερε μια τριανταφυλλιά στο Κασανλίκ.Η Rosa damascena που καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό είναι ίδια με το αντίστοιχο φυτό που υπάρχει στην Τύνιδα –αν και πλέον παράγεται σε μικρότερες ποσότητες.Η Rosa alba ακολουθεί αντίστροφη πορεία από την Οθωμανική αυτοκρατορία προς την Περσία όπου αφθονεί. Πενήντα χρόνια πριν, περίπου τετρακόσια με πεντακόσια κιλά αρώματος ρόδου παράγονταν στο Κασανλίκ. Το 1904 ήταν ακριβώς 8.147 κιλά.Μια τόσο ανθηρή βιομηχανία σε τόσο γιγάντια κλίμακα άκμασε σε μια απόμακρη περιοχή της Ρωμυλίας τυχαία. Αλλά όλα τα δεδομένα ήταν υπέρ αυτής.Η μέση θερμοκρασία ήταν αυτή της Γαλλίας. Το έδαφος ήταν αμμώδες και πορώδες ενώ τα αναρίθμητα ποταμάκια που έρχονταν από τα βουνά παρείχαν συνεχή άρδευση. Και άλλες περιοχές ενδείκνυνται για την καλλιέργεια τριαντάφυλλου αλλά καμιά δεν είναι κατάλληλη για τα ρόδα που χρησιμεύουν στην παραγωγή αρώματος. Η ποικιλία αυτή είναι πολύ ευαίσθητη στις κλιματικές συνθήκες. Πανομοιότυπες μέθοδοι υιοθετήθηκαν και στην Προύσα στη Μικρά Ασία αλλά χωρίς επιτυχία.Οι φυτείες ρόδων του Κασανλίκ δεν είναι διευθετημένες σε απομονωμένα κομμάτια γης ή σε στενούς μικρούς φράχτες-όπως στην περιοχή Grasse της Γαλλίας-αλλά σε ψηλούς παράλληλους φράχτες που εκτείνονται σε μήκος 100 γυαρδών , ψηλότεροι από ό,τι ένας άνδρας ενώ ανάμεσα τους υπάρχει απόσταση έξι ποδών.Ο τρόπος καλλιέργειας προσιδιάζει κάθε φορά στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.Ολόκληρα κλαδιά,φύλλα και άλλα μέρη από μια παλιά τριανταφυλλιά τοποθετούνται οριζόντια σε χαντάκια 14 ιντσών πλάτους και ιδίου βάθους.Αυτά τα κλαδιά –το καθένα μήκους 1 περίπου γυάρδας –τα τοποθετούν το ένα δίπλα στο άλλο ,τέσσερα ή πέντε κοντά –κοντά και σχηματίζουν μια μακρυά συνεχόμενη γραμμή μέσα στο χαντάκι.Λίγο χώμα παρμένο από το χαντάκι σωρεύεται ελαφρά πάνω στα κλαδιά ενώ πάνω στην αυλακιά τοποθετείται ένα λεπτό στρώμα από κοπριά. 

Η συγκομιδή τριαντάφυλλου ξεκινά την περίοδο της ανθοφορίας στα μέσα Μαΐου και τελειώνει στα μέσα Ιουνίου.Ιδανικές συνθήκες είναι η μέτρια θερμοκρασία και οι συχνές βροχοπτώσεις ,ώστε να παραταθεί η συγκομιδή της σοδειάς για έναν ολόκληρο μήνα.Δημιουργούνται προβλήματα όταν η σοδειά τελειώσει γρήγορα.Το μάζεμα τριαντάφυλλου γίνεται κάθε μέρα την περίοδο της ανθοφορίας.Κάθε ανθός και μισάνοιχτο μπουμπούκι μαδιέται.Ένα εκτάριο (2 και 2/5 άκρ) παράγει περίπου 6.600 λίβρες ρόδου ,δηλαδή 3 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.Αυτή η ποσότητα δίνει περίπου 2 και 1/5 λίβρες αρώματος.
Όσον αφορά την απόσταξη το θέμα του νερού είναι σημαντικό ,διότι χωρίς νερό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία.Η συσκευή απόσταξης είναι απλή.Το πιο σημαντικό κομμάτι της συσκευής είναι μια μεγάλη χάλκινη αντλία ύψους 4 ποδών και 10 ιντσών που ακουμπά σε μια κεραμική κάμινο.Η συσκευή αποτελείται από μια λεκάνη με ένα ιδιαίτερο κεφάλι σε σχήμα μανιταριού και ένα σωλήνα δροσισμού.Το κόστος της συσκευής είναι ανάλογο με το βάρος της.Έτσι μια συσκευή με βάρος 163 λίβρες κοστίζει περίπου 4 λίρες και 6 σεντ.Η δεξαμενή μέσα στην οποία μπαίνει ο σωλήνας δροσισμού κοστίζει από 2s.6d. μέχρι 10s.Ο σωλήνας δροσισμού εισέρχεται από το πάνω μέρος της μιας πλευράς και περνά μέσα από μια φιάλη στο κατώτερο μέρος της άλλης πλευράς.Η διαδικασία απόσταξης ροδόνερου διαρκεί μία εως μιάμιση ώρα και επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά εως ότου όλα τα ροδοπέταλα που μαζεύτηκαν την ίδια μέρα να χρησιμοποιηθούν, διότι τα ροδοπέταλα αν περάσουν τη διαδικασία απόσταξης 24 ώρες μετά τη συλλογή τους δεν έχουν την απαιτούμενη απόδοση σε επίπεδο αρώματος. Προκειμένου να βγει το άρωμα από το ροδόνερο απαιτείται και δεύτερη διαδικασία απόσταξης. Από 40 λίτρα ροδόνερο βγαίνουν 5 λίτρα άρωμα.

Οφέλη για την υγεία του αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου
Καταπολεμά την κατάθλιψη
Καταπραΰνει την Φλεγμονή
Θεραπεύει τις πληγές
Αντισπασμωδικές ιδιότητες
Προστατεύει από τους ιούς
Αφροδισιακό
Στυπτικές ιδιότητες
Εξαλείφει τα βακτήρια
Φροντίδα του δέρματος
Καθαρίζει το αίμα
Βελτιώνει την έμμηνο ρύση
Αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία
Διατηρεί την υγεία του ήπατος
Αποτρέπει την τοξικότητα
Ανακουφίζει το Άγχος
Μειώνει τις διαταραχές του στομάχου
Προωθεί τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οξέων στο στομάχι και στο αίμα
Φροντίσει για πολλά θηλυκά προβλήματα, όπως η εκφύλιση της μήτρας, οι όγκοι, η αιμορραγία και τη ακανόνιστη εμμηνόρροια. Προωθεί την κυκλοφορία, φροντίζει την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη θεραπεία πονοκεφάλων , άσθματος , αφυδάτωσης, λευκορεμίας και άλλων λοιμώξεων.

Το απόσταγμα συγκεντρώνεται μέσα στη φιάλη με τη μορφή ενός κίτρινου λιπαρού στρώματος πάχους 2-4 χιλιοστών. Το ροδέλαιο εξάγεται με τη βοήθεια ενός μικρού δοχείου σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου με μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος ,ώστε να περνά το νερό το οποίο είναι βαρύτερο από το άρωμα.Η πιο συνηθισμένη μορφή νόθευσης του αρώματος είναι η ανάμιξή του με άρωμα γερανιού-το οποίο παράγεται από το ινδικό γεράνι ή palma rosa.Η νόθευση δεν περιορίζεται στην Κων/πολη από όπου ούτε ένα γραμμάριο καθαρού προϊόντος δεν εξάγεται αλλά συμβαίνει και στη Βουλγαρία –συχνά και από τον ίδιο τον παραγωγό. Από το 1888 έγινε προσπάθεια να μετριαστεί κάπως το φαινόμενο της νόθευσης του αρώματος με την απαγόρευση από την κυβέρνηση εισαγωγής αρώματος γερανιού ,το οποίο πλέον μπορούσε κανείς να το προμηθευτεί μόνο κρυφά.Πολύ συχνά το άρωμα αποστέλλεται στην Κων/πολη όπου η νόθευση γίνεται ανενόχλητα. Μια άλλη -πιο απλή- μέθοδος νόθευσης είναι το να προστίθενται μερικά λευκά τριαντάφυλλα στα κόκκινα που περνούν από τη διαδικασία απόσταξης. Το προϊόν που παράγεται από τα άσπρα τριαντάφυλλα δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικό αλλά παράγει περισσότερη στεαροπτίνη. Το άρωμα του γερανιού νοθεύεται συχνά με τουρπεντίνη. Έτσι είναι πιθανόν το μικρό φιαλίδιο με άρωμα ρόδου που αγοράζει ο πελάτης από κάποιο πολυτελές κατάστημα να περιέχει ,τελικά , λιγοστή ποσότητα από το αυθεντικό άρωμα.



Οι χωρικοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια ρόδου είναι απλοί και ευγενικοί. Αλλά η ζωή τους δεν είναι τόσο ειδυλλιακή –όπως πολλοί πιστεύουν.Δεν υπάρχουν μεγάλες φάρμες που καλλιεργούν ρόδα. Οι έμποροι θεωρούν καλύτερο να αγοράζουν από τους χωρικούς το προϊόν, το οποίο καλλιεργούν σε μικρά κομμάτια γης και συλλέγουν το ροδέλαιο με πρωτόγονο τρόπο .Ο έμπορος προφυλάσσει τον εαυτό του από τη ζημιά. Αν καταστραφεί μια συγκεκριμένη σοδειά, η χασούρα βαραίνει το γεωργό. Εξάλλου ,οι δυο-τρεις έμποροι του Κασανλίκ έχουν το μονοπώλιο στην περιοχή. Αυτοί έχουν τους δικούς τους πελάτες και διαμορφώνουν οι ίδιοι την τιμή του αρώματος. Ο χωρικός ,τελικά ,θα αποφασίσει αν θα πουλήσει το προϊόν του ή όχι.Αλλά αν το κρατήσει πού αλλού θα βρει να το πουλήσει; Κάποιοι έχουν κάνει περιουσία από το άρωμα του ρόδου αλλά όχι οι χωρικοί.

Κανένα άρωμα δεν είναι τόσο δυνατό όσο αυτό του ρόδου. Η απόδοση του είναι λιγότερη από το 1/25 του 1%(0.04) των ρόδων που χρησιμοποιούνται. Για μια λίβρα αρώματος περισσότερες από 4.000 λίβρες ρόδων απαιτούνται. Ο χωρικός λαμβάνει 18 σεντ την ουγγιά. Στο Παρίσι και το Λονδίνο το άρωμα πωλείται στις 8 λίρες η ουγγιά.                πηγες http://www.sightseers.gr/…/to-aroma-triantafillo-tou-kasanl…https://www.organicfacts.net  φωτογραφίες 1 http://www.parfume-m. 2https://www.google.gr 3 https://www.google.gr/url?4https://www.google.gr/url 5 http://media.tinmoi.vn/