Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

fru01
Ο Μοναχός Αγάπιος ο Κρής (Κρητικός) αναφέρει στο σύγγράμμά του «Βότανα και γιατροσόφια» ότι είδε φρούτα άριστα συντηρημένα κρεμασμένα στο ταβάνι πάνω από το σημείο που γινόταν το λίχνισμα των δημητριακών . Τα μικρά τεμαχίδια κυτταρίνης που επικάθονταν πάνω στη φλούδα των φρούτων δημιουργούσαν προστατευτικό επικάλλυμα . Εάν αυτό αληθεύει τότε μπορούμε να αλέθουμε σε μύλους ξηρό φυτικό υλικό (π.χ. φύλλα κουκιών ) και να ρίχνουμε την παραγόμενη φυτική σκόνη πάνω σε μουσκεμένα φρούτα .
Καλή ιδέα θα ήταν να πειραματισθούμε με θαλασσινό νερό (επίστρωση από αλάτι ) ή επικάλλυμα αργίλου αντί για φυτική σκόνη .
Για το αλεύρι αναφέρει , ο Μοναχός Αγάπιος , συναποθήκευση με χοντρόκοκκο αλάτι . Το αλάτι είναι υλικό που αποφεύγουν τα έντομα και θα μπορούσαμε μέσα σε πλαστικά βαρέλια να αποθηκεύσουμε κάθε είδους σπόρους και αποξηραμένα φρούτα θαμμένα μέσα σε στεγνό αλάτι . Τα πλαστικά βαρέλια ( με στεγανό βιδωτό καπάκι ) θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μέσα σε λάκκους στο χώμα και από πάνω να καλυφθούν με φυτικό υλικό ή χαρτόνια συσκευασίας (θα τα προμηθευτούμε από την ανακύκλωση απορριμμάτων ) για να μην τα βλέπει ο ήλιος . Έτσι γλυτώνουμε την κατασκευή αποθηκών . Μια καλή τεχνική είναι να στρώσουμε σαν ανώτερη στρώση (στον λαιμό του βαρελιού ) πολύ λεπτόκκοκο αλάτι (σαν άχνη ζάχαρη ) και να ψεκάσουμε ελαφρά με θαλασσινό νερό από ένα ψεκαστήρι χειρός . Το νερό διαλύει το επιφανειακό αλάτι , το αφήνουμε να εξατμισθεί και δημιουργείται μια σκληρή κρυσταλλική  κρούστα αλατιού που δεν τη διαπερνά κανένα έντομο .
                                                                                      ΝΤΟΜΑΤΕΣ  -  ΠΙΠΕΡΙΕΣ   ΦΛΩΡΙΝΗΣ -  ΑΥΓΑ  :   Πολτοποιούμε   τις  ντομάτες   και  τις  ζυμώνουμε  με αλεύρι  ( κάνουμε  δηλαδή ντοματοτραχανά )  . Αν  θέλουμε   μπορούμε  να  προσθέσουμε   αυγά  ,  τυρί  και  γάλα  .  Όταν  αποξηραίνεται   ο  τραχανάς   διατηρεί  τα  συστατικά  του  επί  μακρόν  χωρίς  ανάγκη  ψυγείου  .  Απο  πειράματα  του  γράφοντος  προέκυψε   οτι   για  μίγμα  ντομάτας - αλεύρου   η  αναλογία  είναι    επτά   μέρη  βάρους   ντομάτα   προς   δέκα  μέρη  βάρους   αλεύρι   .  Βλέπουμε  οτι  χρειάζεται  πολύ  μεγάλη ποσότητα   απο   αλεύρι .  Αυτός  ο  τραχανάς  είναι  ικανοποιητικός   στη  γεύση    αλλά    η  γεύση  της  ντομάτας  χάνεται  μέσα   σε όσο  πολύ  αλεύρι .  Μια  ιδέα  για  να  μειώσουμε  το  αλεύρι    είναι  η  εξής  :  Πολτοποιούμε  την  ντομάτα  ( αφαιρούμε  πρώτα  την  φλούδα )  και  ανακατεύουμε  τον  πολτό  με    αποξηραμένη   και  ψιλοκομμένη    γλυκιά πιπεριά  Φλωρίνης   και  αποξηραμένα   και  κονιορτοποιημένα   φύλλα   τσουκνίδας  ( πλούσια  σε  πρωτεϊνες ) .  Μπορούμε  να  πειραματισθούμε  και  με  προσθήκη  μικρών  ποσοτήτων   αποξηραμένων  φύλλων  δυόσμου ,  ρίγανης   ,  κρεμμυδιών  ( βολβός και   πράσινα  φύλλα )  ,  καυτερής   πιπεριάς .  Αφήνουμε  το  μίγμα  ήσυχο  για  αρκετή  ώρα  ώστε  τα  αποξηραμένα  συστατικά  να  ρουφήξουν  νερό  απο  τον  τοματοπολτό  .  Όσο   λιγότερο  είναι  το  νερό     τόσο  λιγότερο   αλεύρι  χρειαζόμαστε .  Μετά  προσθέτουμε   αλεύρι  και  ζυμώνουμε   με  ραβδί  ή  κουτάλα  .  Αφήνουμε  λίγη  ώρα  σε  ευάερο  μέρος  να  αφυδατωθεί   το  ζυμάρι  .  Ξαναπροσθέτουμε   αλεύρι  ,  ζυμώνουμε     με  τα  χέρια   ( δεν  χρειάζεται   ξύλινος  κύλινδρος )  και    πλάθουμε   μικρά   και  λεπτά  φύλλα   που  τα  απλώνουμε   για  ξήρανση  πάνω  σε  δίχτυ  σε   σκιερό  μέρος  ( υπ'  όψιν  για  όλες  τις  ξηράνσεις   τροφών  :  πάντα  σε   σκιερό  μέρος  ) .  Βλέπε   



 Όταν  έρθει  η  ώρα να  τα  μαγειρέψουμε  τα  σπάμε  σε   μικρά  κομμάτια  . 


Τρόπος   μαγειρέματος  του  ντοματοτραχανά  τον  χειμώνα  :  Σπάζουμε   τα  φύλλα  σε  μικρά  κομματάκια  και  τα   βάζουμε  στο  νερό   για  12  ώρες  .  Προσθέτουμε   φύλλα  απο  χειμερινά λαχανικά   και  βράζουμε  για  λίγο  σε   σιγανή  φωτιά  .  Σβήνουμε  τη  φωτιά  και  σκεπάζουμε  την  κατσαρόλα   ώστε  να  κρατηθεί   το  περιεχόμενο   ζεστό  για  12  ώρες  .  Τα  χειμερινά  λαχανικά   είναι  προτιμότερο  να  είναι   πολτοποιημένα  σε   πέτρινο  γουδί  . 

ΜΙΑ   ΑΛΛΗ  ΙΔΕΑ :  Με  ζυμάρι  κάνουμε  ένα  ρηχό  "πιάτο"    και  το  αποξηραίνουμε .  Κάθε  ημέρα  του  καλοκαιριού  ,  πολτοποιούμε  ντομάτες  και  τις  απλώνουμε  μέσα  στο  "πιάτο"  για  αποξήρανση .  Έτσι  με  ελάχιστο  αλεύρι  μπορούμε  να  αιχμαλωτίσουμε  πάρα  πολλές  ντομάτες

traxanas


ΠΙΠΕΡΙΕΣ  -  ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ :  Οι  κόκκινες   πιπεριές   αποξηραίνονται   εύκολα .  Ίσως  και  οι  πράσινες   αν  κοπούν  σε  λωρίδες  και  περασθούν  σε  κλωστή .
Οι  μελιτζάνες   αποξηραίνονται  αλλά  δεν  γνωρίζω  πώς . Υποθέτω  οτι  τις  κόβουν  και  τις  κρεμάνε  στον  ήλιο .  Χρειάζεται   λίγος  πειραματισμός .

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ :  Τα  αφήνουμε  να  μεγαλώσουν  πολύ .  Λίγο  πρίν  αρχίσει  το  κιτρίνισμα  του  καρπού ,  τα  γυμνώνουμε  τελείως   (  βγάζουμε  περικάρπιο  και  περισπέρμιο  ) ,  διαχωρίζουμε  τις  δύο  κοτυληδόνες   και  τα  αφήνουμε  στην  σκιά  να  αφυδατωθούν . Τα  βιβλία  περί  συντήρησης   προτείνουν  αποξήρανση  στην  σκιά  διότι  ο  ήλιος  καταστρέφει  κάποιες   ευαίσθητες βιταμίνες .

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ : Πιθανόν  θα  μπρούσαν  να    αφυδατωθούν  εάν  τα  κόβαμε   σε  φέτες   και  τα  κρεμούσαμε  περασμένα   σε  κλωστή .                            
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ : Τα πορτοκάλια ( και τα λεμόνια και , προφανώς , όλα τα εσπεριδοειδή ) διατηρούνται για μία εβδομάδα εάν ξεφλουδίσουμε ( με μαχαίρι ) ΜΟΝΟ την πορτοκαλί στιβάδα της φλούδας (μετά την πρώτη εβδομάδα αρχίζει η αλλοίωση της γεύσης . Τελικά αφυδατώνεται τελείως ο καρπός και δεν τρώγεται) . Αφήνουμε μόνο το σπογγώδες στρώμα

fru3


 Απλώνουμε τα πορτοκάλια για να στεγνώσουν . Το σπογγώδες στρώμα γίνεται σκληρό σαν πέτρα και προστατεύει το εσωτερικό . Προσοχή σε μια λεπτομέρεια : Εάν απλώσουμε τα πορτοκάλια πάνω σε στερεό σώμα , το σημείο που ακουμπά ( στο στερεό σώμα ) θα μουχλιάσει . Η μούχλα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του πορτοκαλιού . Για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη έχουμε τέσσερις τρόπους :

- Τις πρώτες μέρες ; του απλώματος γυρίζουμε τα πορτοκάλια κάθε λίγες ώρες για να στεγνώνει ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια . Μπορούμε να τα ψεκάσουμε προηγουμένως με αλατόνερο .
- Απλώνουμε τα πορτοκάλιιια πάνω σε στερεό σώμα που έχουμε επιστρώσει με ψιλό αλάτι
- Απλώνουμε τα πορτοκάλια πάνω σε μυτερά χαλίκια .
- Απλώνουμε τα πορτοκάλια πάνω σε δίχτυ απο λεπτό πλαστικό νήμα και διάμετρο τρύπας (μάτι ) 4 εκατοστά .
Αν αλείψουμε τα πορτοκάλια με λάδι διατηρούνται εκτός ψυγείου , χωρίς να μουχλιάζουν , σίγουρα για 18 ημέρες ( δεν δοκίμασα για μεγαλύτερη περίοδο ) . Ήδη απο την όγδοη ημέρα όμως η γεύση έχει αλλοιωθεί τόσο ώστε δεν είναι φαγώσιμα ( είναι υπερβολικά ξυνά ) . Η μέθοδος αυτή έχει αξία μόνο άν μας ενδιαφέρει το οξύ που περιέχουν τα πορτοκάλια .
Τα   πορτοκάλια    ΔΕΝ  μπορούν  να  συντηρηθούν   μέσα  σε  αλάτι

Τα δαμάσκηνα αφυδατώνονται εύκολα απλώς αν τα αφήσουμε σε στεγνό μέρος που κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας .


ΠΗΓΗ http://lofos.info/laloslal/dehydro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου