Βεγγέρα Αφρικανικής σκόνης σήμερα στο Νησί μας ... |
Θάλαμος Αερίων ή Ρυπογόνος Εσωτερική Βόμβα”
Το φαινόμενο της μεταφορά Αφρικανικής φαιοκόκκινης σκόνης ευνοείτε λόγω των ανέμων, αλλά και από τις βροχοπτώσεις όπου μετατρέπετε σε λασποβροχή, καλύπτοντας τις τελευταίες ημέρες τον Ελλαδικό χώρο.
Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι, κάθε χρόνο στον Ελλαδικό χώρο “ διασκορπίζονται μερικά κιλά“ αφρικανικής σκόνης, όπου κατακαθίζουν περίπου σε κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους από 10 γραμμάρια έως 100 γραμμάρια με συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλωνστην ποσότητα τής σκόνης που μεταφέρεται.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η βασική αιτία πρόωρων θανάτων έως το 2050 θα είναι η αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, καλεί δε τις κυβερνήσεις να λάβουν γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα.
Τουλάχιστον 3,9 εκατ. τόνοι σκόνης μεταφέρονται κάθε χρόνο από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν την ύπαρξη βαρέων μετάλλων όπως μόλυβδος, αρσενικό, που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες για τον άνθρωπο, αλλά και σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος, ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ανάλογα με τη σύσταση της σκόνης, έχουν και τοξική δράση.
Μπορεί για κάποιους επιστήμονες οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης να έχει το ρόλο της λίπανσης του τροπικού υγρού δάσους του Αμαζονίου η και άλλων περιοχών. Για άλλους επιστήμονες να έχει το ρόλο της αναζωογόνησης για μια πληθώρα οικοσυστημάτων, με την εναπόθεση θρεπτικών συστατικών, π.χ. ο σίδηρος που δρα ως λίπασμα για μεγάλες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν.
Για τους περισσοτέρους επιστήμονες έχει τον επικίνδυνο ρολό με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αφού η αιωρούμενη σκόνη με τη ποικιλία των μεταφερομένων υλικών, σκόνες μετάλλων και πετρωμάτων, πηλό, το θαλασσινό αλάτι, αλλά και οργανικά υλικά, όπως βακτήρια, σπόρια μυκήτων, τρίχες, ακόμα και νεκρά κύτταρα δέρματος, είναι επικίνδυνη. Είναι και ένας από τους λογούς της αύξησης στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, από άτομα με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια χρόνια και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς τα βαρέα μέταλλα που περιέχει η σκόνη αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού των πνευμόνων, καρδιακής προσβολής και καρκίνου του πνεύμονα.
Η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων στην ύπαρξη βαρέων μετάλλων άρχισε τον Φεβρουάριο του 2006.
Μπορεί να έγινε η δημοπράτηση της χαρτογραφικής απεικόνισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το σύνολο της χώρας, μπορεί να διενεργηθούν και εκστρατείες ενδεικτικών μετρήσεων για αιωρούμενα σωματίδια με χημικές αναλύσεις προσδιορισμού ιόντων, μετάλλων και βενζοπυρενίου σε όλη τη χώρα, ώστε μέσω αυτών των μετρήσεων θα εκτιμηθεί η συμβολή των φυσικών πηγών – σκόνη από απομακρυσμένες περιοχές, θαλασσινό αλάτι, επαναιώρηση από το έδαφος – στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων.
Το ΥΠΕΚΑ με ανακοινώσεις εφιστά την προσοχή για τις «πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) » , οπου μαζι με την συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών, π.χ. καύση βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης να βοηθά στην υπέρβασητης μέσης ημερήσιας οριακής τιμής. Το δε Υπουργείο Υγείας να συνιστά σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.
Αυτή η Αφρικανική φαιοκόκκινη σκόνη που καλύπτει τον Ελλαδικό χώρο και τις τελευταίες ημέρες με τις βροχοπτώσεις ως Κόκκινη λάσπη , μεταφέρετε στον εσωτερικό χώρο των σπιτιών μας.................
Πηγή: http://cleaningnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου