Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Παράγετε πλευρώτους στο σπίτι σας με ελάχιστο κόστος


Οδηγίες καλλιέργειας πλευρώτους στο σπίτι με υπόστρωμα από καφέ.Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο
Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο, το βράζουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ


Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει.

Ο μύκητας  έχει εξαπλωθεί.
Σε 5-10 μέρες ο μύκητας θα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον όγκο του υποστρώματός μας.
μανιτάρια ξεπετάγονται
Τα πρώτα μανιτάρια ξεπετάγονται σε ένα μήνα περίπου
 
Υλικά:
  • 2-3 κιλά κατακάθι καφέ (ελληνικού, εσπρέσο ή φίλτρου) - Μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετό κατακάθι από κάποια καφετέρια (Στη Θεσσαλονίκη τα Starbucks το διανέμουν δωρεάν)
  • λίγο άχυρο, ροκανίδι ή στέλεχος καλαμποκιού
  • 3 κουταλιές της σούπας οικοδομικό γύψο
  • δοχείο εκκόλαψης (το κουβαδάκι από ποπ κορν είναι ιδανικό)
  • μυκήλιο πλευρώτους (σπόρος)
μπορούμε να βρούμε μυκήλιο πλευρώτους:
  1. Σε φυτώρια & γεωπονικά μαγαζιά (τα περισσότερα έχουν αποξηραμένο σπόρο). Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 10% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
  2. Επίσης μπορούμε να παραγγείλουμε φρέσκο σπόρο από κάποιον παραγωγό πλευρώτους ή να τον παραγγείλουμε από το διαδίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 5% σε σχέση με τον όγκο του καφέ. 
  3. Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε μια ποσότητα(υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 15% σε σχέση με τον όγκο του καφέ) μολυσμένο άχυρο από υπόστρωμα πλευρώτους και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σπόρο - αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις φωτογραφίες και που γενικά προτείνεται ως η πιο εύκολη, αποδοτική και φθηνή.
Εκτέλεση: Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ (αυτό γίνεται για να ρυθμίσουμε το ph του υποστρώματος) . Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο άχυρο λίγο ροκανίδι από πλατύφυλλα ή ακόμα καλύτερα 2-3 στελέχη καλαμποκιού σε φέτες. (αυτά τα υλικά θα επιτρέψουν στο υπόστρωμα μας να μην είναι τόσο συμπαγές και πυκνό και έτσι ο μύκητας θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα) Προσθέτουμε κάποια ποσότητα νερού ώστε το μείγμα να μην είναι στεγνό. Ανακατεύουμε με προσοχή και το βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποσοστό υγρασίας γύρω στο 70% (αν το σφίξουμε μια χούφτα καφέ στο χέρι μας να στάζουν λίγες σταγόνες) είναι έτοιμο για την σπορά. - Ανακατεύουμε με καθαρά χέρια τον σπόρο με τον καφέ και τον τοποθετούμε στο δοχείο της εκκόλαψης όπου και θα τον αφήσουμε σφραγισμένο ως το τέλος της συγκομιδής.
Επώαση: Σκοπός της επώασης είναι να απλωθεί το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα. Στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία του υποστρώματος πρέπει να διατηρείται περίπου στους 25 °C. Έχει βρεθεί ότι επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα όταν η επώαση γίνεται στο σκοτάδι. Ο χρόνος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ημέρες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης.
Συγκομιδή: Σε ένα μήνα περίπου από την σπορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα μανιτάρια. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.
Εμπνευστήκαμε την ιδέα από το Γαλλικό πείραμα που περιγράφεται σε αυτό το pdf,  μπορείτε να βρείτε εικόνες από το συγκεκρίμενο πείραμα εδώ.                                                                                                                                                 πηγη  http://www.alekati.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου