Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ραχιώτικη Χορτόπιτα

Η συμπάθεια των Ικαριωτών στα χόρτα και τα λαχανικά όπως επίσης και την χαλαρή αίσθηση του χρόνου που έχουν είναι γνωστή  «Κάποτε κάτι φίλοι μού είπαν μια ιστορία για μια φορά που ήταν στο ταξί και βιάζονταν να φτάσουν στο λιμάνι. Ήταν ήδη αργοπορημένοι οπότε μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή τους όταν ο οδηγός σταμάτησε στη μέση της διαδρομής, βγήκε έξω κι άρχισε να μαζεύει χόρτα» 
«Άρχισαν να του φωνάζουν και να διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν το πλοίο, αλλά ο οδηγός τους είπε να χαλαρώσουν και συνέχισε να μαζεύει χόρτα. Έφτασαν στο λιμάνι στην ώρα τους ακριβώς.»
Αν έρθετε στο νησί μας μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε αυτή τη Ραχιώτικη Χορτόπιτα Το μυστικό της τα μυρωδάτα βότανα της ρίγανης ,του δυόσμου και του μάραθου  Ικαρίας 

Υλικά
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
4 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι η τσίπουρο 
1 φλυτζάνι + 2-3κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:
700γρ σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο η μάραθο 
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια                                                                                                                     1 ματσάκι  μαϊντανό  λίγη ρίγανη ,και  δυόσμο 
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και ,1 ξερό κρεμμύδι 
200γρ καθούρα  θρυμματισμένη η γραβιέρα 
λίγο ρύζι  
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο                                                                                                                                  μαραθόσπορος ,παπαρουνόσπορος

Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη γέμιση της σπανακόπιτας. Πλένουμε καλά όλα τα χορταρικά μας και στη συνέχεια καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε με μαχαίρι. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί λιγάκι. Αφού μαραθεί, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος όπου και προσθέτουμε στη συνέχεια ψιλοκομμένα όλα τα υπόλοιπα χορταρικά, τα κρεμμυδάκια, τη φέτα, , πιπέρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.
Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα υλικά για να φτιάξουμε τη ζύμη για το φύλλο. Πρώτα όλα τα στεραιά και τέλος από πάνω τα υγρά.
Ξεκινάμε το ζύμωμα μέσα στο μπωλ και όταν το υλικό αρχίσει να παίρνει σχήμα, το μεταφέρουμε στον πάγκο μας για να μπορέσουμε να το δουλέψουμε καλύτερα. Θα καταλήξουμε να έχουμε μια ωραία δεμένη ζύμη που μοιάζει με αυτή του ψωμιού.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα φρατζόλας και κόβουμε σε 8 κομμάτια. 
Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε ξανά λάδι από πάνω και συνεχίζουμε με ακόμα 3 φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. Όταν θα έχει μπει και το τέταρτο, απλώνουμε τη γέμιση της σπανακόπιτας και περιχύνουμε 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο κατά τόπους. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, τα οποία όμως έχουμε ανοίξει στη διάμετρο του ταψιού και όχι μεγαλύτερα. Τα λαδώνουμε και πάλι ενδιάμεσα.
Στο τέλος γυρνάμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Λαδώνουμε και όλη την επιφάνεια της πίτας, με ιδιαίτερη έμφαση στο χοντρό μέρος του φύλλου  προκειμένου να ψηθεί σωστά. Πασπαλίζουμε με μαραθόσπορο
Ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C  Όταν η σπανακόπιτα θα είναι έτοιμη, θα πρέπει να έχει ξεκολλήσει μόνη της από το ταψί.Ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο και σκεπάζουμε με μια πετσέτα 
Καλή Όρεξη .........και . Αγάπη από την Ικαρία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου