Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Θα ήθελα να σας συστήσω μια Ικαριώτικη συνταγή για να δοκιμάσετε ένα νόστιμο φαγητό μακροζωίας !Σαλάτα χωριάτικη με γλιστρίδα !

Le Pourpier
σύνθεση: 
Ολόκληρο το φυτό: Νερό (92%), πρωτεΐνες (2,4%), υδατάνθρακες (8%), θερμίδες (23 kcal) Λίπος (0,4%), ασβέστιο (103 mg), του φωσφόρου (40 mg), σίδηρο (3,5 mg), νάτριο (46 mg), κάλιο (585 mg), μαγνήσιο (68 mg), βιταμίνη Α (2500 IU) βιταμίνης Β1 (0,1 mg), βιταμίνη Β2 (0,1 mg) βιταμίνη ΡΡ (0,5 mg), βιταμίνη C (66 mg), ιώδιο (0,4 μικρογραμμάρια), κόλλα (R), ζάχαρη (2,9 mg), μαγγάνιο (0,3 mg), ίνα (0,9 %), ψευδαργύρου (0,17 mg), χαλκός (0,11 mg), άμυλο (0,1 g), βιταμίνη Β6 (0,075 mg), βιταμίνη Β9 (12 mcg) Περιέχει ωμέγα 3 και πλούσια σε αντιοξειδωτικά ( βιταμίνη Β, C, Ε, γλουταθειόνη, βήτα-καροτένιο). Επίσης, παρέχει σημαντικές ποσότητες προβιταμίνη Α Εξαιρετική πηγή καλίου,
        Οι σπόροι, φύλλα, και ο χυμός του φυτού έχουν μια μακρά ιστορία διαμάχης στη μαγειρική παράδοση της Ικαρίας  Υπάρχει  η αγάπη όσο και  το μίσος για την γλιστρίδα   Όταν υπάρχει μια διάσπαση ανάμεσα στους κηπουρούς μας όπως αυτή υπάρχει συχνά ένας μονάχα  λόγος   Η γλιστρίδα είναι ένα θαύμα.! είναι άφθονη δηλαδή φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν ,  είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται σε κάθε πράσινο φυτό και ακόμη υψηλότερο από ορισμένα είδη ψαριών. Οι τροφές που έχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύουν ασθένειες όπως τη Κατάθλιψη ,Διπολική ασθένεια   ,   Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βοηθάει στη καλή λειτουργία της καρδιάς ,στο Διαβήτη 
Επίσης στη λαϊκή ιατρική η γλιστρίδα χρησιμοποιήθηκε για τον πονοκέφαλο, επώδυνη ούρηση και πόνο στο στομάχι. Εξωτερικά για εγκαύματα, πόνος στο αυτί και σε τσιμπήματα των εντόμων......... Το μεγαλύτερο της όμως όφελος βρίσκετε στην 

 άφθονη μύξα που διαθέτει , που μαζί με τις άλλες ιδιότητες της , λειτουργεί ως «ένα εσωτερικό κατάπλασμα>> για  να απορροφήσει  ,να θεραπεύσει , να μαλακώσει και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς ,τις φλεγμονές σε εσωτερικά όργανα του Σώματος που νοσούν .

                      

Για όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν προλαβαίνω να αναφέρω , θα ήθελα να σας συστήσω μια Ικαριώτικη συνταγή για  να δοκιμάσετε ένα νόστιμο φαγητό μακροζωίας με αυτή τη  άγνωστη απόλαυση της φύσης.                                                                                                                                                                                                    Σαλάτα χωριάτικη με γλιστρίδα                                    Απλή ,εύκολη και άκρα θεραπευτική  !!!!!!                                                                                                                 συστατικά:
2 χούφτες φρέσκο ​​γλιστρίδα
1  αγγούρι
ντομάτες μικρές 
καθούρα   (ικαριώτικο τυρί από κατσίκα  )                                                                                                                                                                                  ελαιόλαδο                                                                                                                                                                                                                          φρέσκο κρεμμυδάκι                                                                                                                                                                                                            1 πιπεριά
ξίδι από κόκκινο κρασί 
θαλασσινό αλάτι
οδηγίες:
 ξεπλύνετε την γλιστρίδα και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.
Πλύνετε τις ντομάτες και το αγγούρι (μη αποφλοιωμένο αν είναι βιολογικό ).
Τοποθετήστε όλα τα υλικά ψιλοκομμένα σε ένα μπολ και πασπαλίστε  με λάδι, ξύδι και αλάτι. Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής πολύ αγαπητή στο νησί είναι και η σαλάτα με πατάτες βραστές φρέσκο κρεμμυδάκι και φυσικά τη γλιστρίδα που την βάζουμε ωμή πάντα!!!!                                                               Ξέρετε ότι η προσθήκη ξερής γλιστρίδας  στη διατροφή των ωοτόκων ορνίθων αυξάνει την παραγωγή αυγών, και βελτιώνει την ω6 / ω3 των λιπιδίων του αυγού, αλλά δεν μειώνει το ποσό της συνολικής χοληστερόλης.?Ακόμα Έρευνες έδειξαν   ότι η γλιστρίδα θα μπορούσε να αφαιρέσει σωρευτικά σημαντικές ποσότητες αλατιού από το έδαφος,καθιστώντας το πιο γόνιμο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου