Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η Ντομάτα και τα μυστικά της

Καλλιέργεια Ντομάτες         Kατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Ωστόσο, η ντομάτα δεν είναι μόνο μία: Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη (ροζ ντομάτες, ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ, ντομάτες-τσέρι, ντομάτες μπονσάι, πομοντόρια κλπ.). Μπορεί μάλιστα να ακούγεται παράξενο, αλλά οι ντομάτες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και τον καπνό (των σολανωδών). Στην Ευρώπη, όπου εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα, πάνω από 200 χρόνια θεωρούνταν δηλητηριώδης καρπός και γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς σε κτήματα και κήπους. Σιγά-σιγά, όμως, κάποιοι τη δοκίμασαν και από τότε άνοιξαν ένα λαμπρό γευστικό, αλλά και θρεπτικότατο πεδίο στον τομέα της γαστρονομίας. Αν και από βοτανολογική άποψη η ντομάτα θεωρείται φρούτο, ωστόσο, επειδή δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων, αλλά η γεύση της είναι όξινη, δεν καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, «βάλσαμο» για την υγεία μας. 



 
● Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο, ρυθμίζουν το σάκχαρο, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τα οστά. 
● Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. 
● Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ­δράση, κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτι­κότητας σε λυκοπένιο.
Συμπέρασμα Είναι έξοχη επιλογή, επειδή αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά.
Τιp: Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, γι’ αυτό προτιμάτε να καταναλώνετε ψητές ντομάτες ή σάλτσες ντομάτας. Επίσης, επειδή το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά, καλό είναι πάντα να συνοδεύεται με μία κουταλιά ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση. 



 
 
● Μετα-ανάλυση 21 με­λετών, που δημοσιεύτηκε στο επι­στη­μονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Bio­mar­kers and Preven­tion» (Επιδη­μιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντι­μετώπισης Καρκίνου), επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας, παρέχει αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη. Όταν τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν, έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία, με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμη και όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%. Αλλά και κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, το λυκοπένιο συμβάλει στο να γίνει η ασθένεια λιγότερο επιθετική.
● Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς μελέτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. 



 
Στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει. Η χορήγηση νιασίνης (στη θεραπευτική της μορφή) θεωρείται εδώ και χρόνια ασφαλής μέθοδος για τη μείωση της χοληστερίνης, ενώ δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ απαιτούνται για τη μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων. 






 
Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα αποτε­λέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετη­θεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομη­τρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.   της  Φωτεινής Βασιλοπούλου  www.vita.gr                                                                                                                                           

Βελτιώστε την γεύση της τομάτας σας με Σκόρδο


Θέλετε να βελτιώσετε τη γεύση της τομάτας σας; Χρησιμοποιήστε το σκόρδο. Η Φύτευση βολβών σκόρδου  κοντά στα φυτά τομάτας, δεν θα βελτιώσει μόνο τη γεύση τους , αλλά θα μειώσει επίσης τους μύκητες και θα  βελτιώσει τη συνολική ποιότητα των φυτών σας.

Πως να  ωριμάσουν οι ντομάτες σας σε εσωτερικούς χώρους! Οι ντομάτες ωριμάζουν από τη βάση προς την κορυφή και από μέσα προς τα έξω.Έτσι, ποτέ δεν πρέπει να τις βάζετε σε κάποιο  περβάζι.Αυτό θα τις μετατρέψει σε κόκκινες, όχι όμως και ώριμες Αυτό που πρέπει  να κάνετε είναι να τις βάλετε σε ένα ζεστό, σκοτεινό σημείο και να τις καλύψετε  με ένα  φύλλο εφημερίδας. έτσι θα συνεχιστεί η διαδικασία ωρίμανσης,τους η οποία είναι εσωτερική.Το  Φως σε αυτή τη μέθοδο   δεν είναι πλέον αναγκαίο. 
Ντομάτες ασβέστιο χρειάζεται για να επιτύχουν το πλήρες δυναμικό τους γεύση, και το ασβέστιο που συχνά λείπει σε μεγάλο βαθμό στα εδάφη μας.  95% ενός ξηρού κελύφους είναι το ανθρακικό ασβέστιο.  Κατά τη φύτευση φυτών τομάτας σας συντρίψουν τα πάνω (σε σκόνη) περίπου 4 ή 5 τσόφλια των αυγών και βάλτε τα στο κάτω μέρος της τρύπας.  Στη συνέχεια φυτό της τομάτας σας στην κορυφή.  Θα παρέχουν ασβέστιο και εμποδίζουν ανθίσει τέλος σήψη.
Οι Ντομάτες χρειάζονται  ασβέστιο  για να επιτύχουν τη καλύτερη δυνατή  γεύση τους,. Κατά τη φύτευση των φυτών της τομάτας σας συν τρίψετε   (σε σκόνη) περίπου 4 ή 5 τσόφλια  αυγών και βάλτε τα στο κάτω μέρος της τρύπας που θα φυτέψετε .Στη συνέχεια τοποθετήστε το φυτό της τομάτας σας στην κορυφή. και σκεπάστε με καλό χώμα 
Γλυκάνουν τις ντομάτες σας με το ψέκασμα μαγειρική σόδα στο έδαφος γύρω από τα φυτά τομάτας σας.  - Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε περισσότερες καρφίτσες Κηπουρική Pinterest i-love-κηπουρική
Για να Γλυκάνετε τις ντομάτες σας κάντε ενα  ψέκασμα  με μαγειρική σόδα στο έδαφος γύρω από τα φυτά της τομάτας σας. 
Κόβοντας τα "κορόιδα" από ένα θάμνο ντομάτας θα βοηθήσει το φυτό να διοχετεύσει τη δύναμή του για τις αυξανόμενες φρούτα αντί για τα φύλλα, Καλλιέργεια καλύτερο, υγιέστερο φρούτα.  Κούρεμα οποιαδήποτε υποκαταστήματα μακριά στο κάτω μέρος του φυτού της τομάτας που φτάνει στο έδαφος βοηθά να αποκρούσει τα έντομα και κυρίως της νόσου, όπως blights και βλασταίνει.
Κόβοντας τα "κορόιδα" από ένα φυτό ντομάτας θα βοηθήσετε το φυτό να διοχετεύσει τη δύναμή του για να  αυξήσει τα φρούτα αντί για τα φύλλα, του Ετσι θα πάρετε μεγαλύτερες και υγιέστερες ντομάτες Το  Κούρεμα οποιαδήποτε από τα υποκαταστήματα  στο κάτω μέρος του φυτού της τομάτας που φτάνει στο έδαφος θα βοηθήσει  να αποκρούσει τα έντομα και τις αρρώστιες                                                                                                                                                                                                                                                             «Βάλετε αλουμινόχαρτο γύρω από το κάτω μέρος των φυτών της τομάτας σας, και ο ήλιος θα αντανακλά το κάτω μέρος της ντομάτας ετσι οι ντομάτες σας θα ωριμάσουν πιο γρήγορα                                                                                                                                                    Φυτέψετε " κατιφέδες στη βάση της τομάτας σας... είναι ένα μεγάλο φυσικό απωθητικό παρασίτων ! "                                                                                                  "Ποτίζετε με συνέπεια την ίδια ώρα κάθε μέρα.:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου