Το κατσικίσιο γιαούρτι είναι ένα γευστικό σνακ με απαλή υφή και όξινη γεύση, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού (εγκυμοσύνη, θηλασμός, εφηβεία, υπερήλικες), οι ποσότητες κυμαίνονται από 1-4 μερίδες γιαουρτιού την ημέρα.Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών όπως βιταμίνη Α, η οποία συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση, η βιταμίνη Β2, η οποία βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό, η βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για τη δομή των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, η βιταμίνη D η οποία βοηθά στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών, καθώς και στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Τέλος, η νιασίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο γιαούρτι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό. Συνταγή για Κατσικίσιο Γιαούρτι
Αφού έχουμε παστεριώσει το γάλα στους 50 βαθμούς αφαιρούμε μια μικρή ποσότητα γάλατος και διαλύουμε σε αυτό μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αγελαδινό γιαούρτι (αν βάλουμε πρόβειο η γιαούρτη θα βγει με υπόξινη γεύση ) και μια πρέζα αλάτι , σε αναλογία 1 κουταλιά γιαούρτι σε ένα 1 κιλό Κατσικίσιο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το σκεύος μας σε ένα χώρο ζεστό σκεπασμένο με μερικές κουβέρτες χωρίς να το ξανά κουνήσου με
Μετά την πάροδο 8 ωρών το γιαούρτι μας είναι έτοιμο όμως δεν έχει πήξει όπως το πρόβειο ούτε έχει από πάνω πέτσα. Αν θέλουμε να γίνει στραγγιστό το τοποθετούμε σε μαξιλαροθήκη ΠΡΟΣΟΧΉ όχι σε τσαντίλα διότι θα μας φύγει, βάζοντας από κάτω ένα σκεύος για να μαζεύει τον ορό
Όσο χρόνο το αφήνουμε στην μαξιλαροθήκη τόσο ποιο στραγγιστό γίνεται και τόσο ποιο λίγο .Αν το αφήσουμε στην μαξιλαροθήκη 24 ώρες θα πάρουμε από 7 κιλά γάλα 1κιλο στραγγιστό με μορφή σαν βούτυρο
Αφού έχουμε παστεριώσει το γάλα στους 50 βαθμούς αφαιρούμε μια μικρή ποσότητα γάλατος και διαλύουμε σε αυτό μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αγελαδινό γιαούρτι (αν βάλουμε πρόβειο η γιαούρτη θα βγει με υπόξινη γεύση ) και μια πρέζα αλάτι , σε αναλογία 1 κουταλιά γιαούρτι σε ένα 1 κιλό Κατσικίσιο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το σκεύος μας σε ένα χώρο ζεστό σκεπασμένο με μερικές κουβέρτες χωρίς να το ξανά κουνήσου με
Μετά την πάροδο 8 ωρών το γιαούρτι μας είναι έτοιμο όμως δεν έχει πήξει όπως το πρόβειο ούτε έχει από πάνω πέτσα. Αν θέλουμε να γίνει στραγγιστό το τοποθετούμε σε μαξιλαροθήκη ΠΡΟΣΟΧΉ όχι σε τσαντίλα διότι θα μας φύγει, βάζοντας από κάτω ένα σκεύος για να μαζεύει τον ορό
Όσο χρόνο το αφήνουμε στην μαξιλαροθήκη τόσο ποιο στραγγιστό γίνεται και τόσο ποιο λίγο .Αν το αφήσουμε στην μαξιλαροθήκη 24 ώρες θα πάρουμε από 7 κιλά γάλα 1κιλο στραγγιστό με μορφή σαν βούτυρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου