Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάχνω μαύρη μπίρα στο σπίτι

Σπιτική μαύρη μπίρα.του Δημήτρη ΜπούτουΥλικά
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα καβουρντισμένης βύνης
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • δύο λίτρα κρύο εμφιαλωμένο νερό 
  • και ένα μπουκάλι -απαραιτήτως από μαλακό πλαστικό- χωρητικότητας δύο λίτρων που κλείνει αεροστεγώς
Προαιρετικά 
  • μέλι
  • κόλιανδρος
  • ένα λεμόνι
Για την παρασκευή της:
Αρχικά χρησιμοποιώντας ένα χωνί βάζουμε μέσα στο μπουκάλι την μαύρη ζάχαρη και τη μαγιά και το ανακινούμε καλά για να αναμιχθούν τα υλικά. Προσθέτουμε επίσης με το χωνί το εκχύλισμα της μαύρης βύνης και γεμίζουμε στη συνέχεια το μπουκάλι ως το χείλος του με το εμφιαλωμένο νερό. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι, για πιο πλούσια γεύση, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα ενισχύσουν αρωματικά ο κόλιανδρος και το λεμόνι. Αν επιλέξουμε να προσθέσουμε το τελευταίο, θα πρέπει να μπουν ολόκληρα κομμάτια της φλούδας του, που θα έχουν προηγουμένως πλυθεί σχολαστικά. Αφού τελειώσουμε με τα υλικά, κλείνουμε και ανακινούμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια αφήνουμε το μπουκάλι σε ένα σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Μόλις διαπιστώσουμε, συνήθως την τέταρτη ημέρα, πως το σκεύος διογκώνεται, έχει φτάσει η ώρα για να μπει στο ψυγείο. Το αφήνουμε εκεί σε θερμοκρασία συντήρησης για περίπου μία ημέρα και η μπίρα μας είναι σχεδόν έτοιμη. Προσέχουμε κατά το άνοιγμα να χαλαρώσουμε σταδιακά το καπάκι του, ώστε να φύγει ο αέρας που έχει πιεστεί μέσα. 
Η χειροποίητη μπίρα μας μπορεί να συνδυαστεί έξοχα με κίτρινα, καπνιστά -κατά προτίμηση- τυριά ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μαγειρικό υλικό σε συνταγές κρεατικών και πουλερικών.
Ταιριαστό συνοδευτικό της είναι επίσης τα στρείδια, συνήθεια που προέρχεται από τους Ιρλανδούς
ζυθοπότες.του Δημήτρη Μπούτου/http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.authors&id=9.
ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΎΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΉ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΊΡΑ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΉ                                                               
     υλικα                                                                                                                                                                                                         1]3 φλ καφέ ζάχαρη                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     2]1κουτ γλυκού ξύδιι[προαιρετικά] 3]1 πακέτο μαγιάς                                                                                             4]μπουκάλια                                                                                                                                       Βράζουμε την ζάχαρη με ένα φλ  νερό μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι .Προσθέτουμε 1κουταλακι του γλ ξυδ ι αν το σιρόπι μας γίνει σκληρό Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε 1 και 1/5 λίτρα νερό  Περιχύνουμε το νερό με το σιρόπι της ζάχαρης.Τα χτυπάμε μαζί να ενσωματωθούν .Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζινας και το βράζουμε για 30 λεπτά. Ριχνουμε το μείγμα αυτό σε ένα δοχείο που έχει στεγανό καπάκι .Ρίχνουμε και την μαγιά μέσα.Κλείνουμε καλά με το καπάκι το μπουκάλι και τομεταφέρουμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό           μέρος για 14 μέρες περίπου για να γίνει η ζύμωση .Γεμίζομαι τις γυάλινες φιάλες με την μπΙρα και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο Αυτην ην συνταγη την βρηκα στο http://www.ehow.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου